Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: II Spotkania XVII wieczne w I³¿y
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2008
Tomasz Rejf
4-go dnia wrze¶nia Król, wzi±wszy marsza³ka Opaliñskiego, podkomorzego litewskiego Radziwi³³a, podstolego koronnego Gembickiego i Ryskiego, w przebraniu wyprawi³ siê do I³¿y dla powitania królowej. ...6 wrze¶nia Wieczorem król dotar³ do miejsca pobytu królowej.
...w¶ród innych incognito króla, który ponowi³ powitanie ¶ciskaj±c rêkê królowej, ta za¶ upad³a mu do nóg.

Witamy
Na te i inne sceny zapraszamy do zamku I³¿y w dniach 5-7 wrze¶nia 2008 roku.
Ju¿ po raz drugi organizujemy dla Was spotkania . Fabu³a tak jak i w zesz³ym roku dotyczy spotkania m³odej pary czyli Cecylii Renaty i W³adys³awa IV w I³¿y w 1637r. Tu bêdziemy chcieli pokazaæ trochê kultury i obyczaju XVII wieku. Bêd± tañce, zabawy, szermierka, muzyka itp. Zapraszamy grupy i zespo³y tañca dawnego i muzyki dawnej, szlachcianki i szlachtê okolicznych ziem co chc± przywitaæ królewsk± parê oraz wszelkich rzemie¶lników i kupców b³awatnych co przy tej okazji swój trzosik uzupe³ni±.
Drugie wydarzenie to zniszczenie I³¿y w czasie potopu w 1657r i wizyta Rakoczego w zgliszczach zamku. Tu zapraszamy wszelkie wojenne grupy, przewidujemy egzercerunki i potyczki. Zapraszamy chor±gwie konne, roty, pu³ki i regimenty piesze i pospolite ruszenie ró¿nych województw.
jako organizatorzy zapewniamy:
Wy¿ywienie:
pi±tek - kolacja
sobota - ¶niadanie, obiad (katering), wieczorna uczta
niedziela - ¶niadanie
oczywi¶cie je¶li kto¶ bêdzie chêtny do samodzielnego gotowania bêdzie przygotowane palenisko.
Obozowanie:
mo¿liwo¶æ rozbicia namiotów na dziedziñcu zamku, nocleg w szkole, dla osób które przyjad± z ma³ymi dzieæmi jest mo¿liwo¶æ noclegu w domkach wczasowych ale musimy o tym wiedzieæ wcze¶niej. Przy obozie bêdzie toyka i rynna z bie¿±c± wod±, prysznice i toalety w szkole ok 1km od zamku.

W programie:
Inscenizacja spotkania Cecyli Renaty z W³adys³awem IV (teren - zamek)
Tañce dworskie - w ramach tañców dworu Cecylii Renaty i orszaku marsza³ka Opaliñskiego oraz turniej grup zespo³ów tañca dawnego. (teren - zamek)
Turniej szermierczy Szabli, Rapiera i Szpady. (teren - zamek)
Turniej ³uczniczy przygotowywany przez Tomka Pêkale (teren - zamek)
Potyczki wojenne, æwiczenia musztry konnej i pieszej (teren - pola przed zamkiem)
Dwie inscenizacje wojenne:
sobota wieczór potyczki ze Szwedami (teren - pola przed zamkiem)
niedziela potyczka z Siedmiogrodzianami(teren - pola przed zamkiem).

W tym roku mo¿emy zaprosiæ do 150 osób - ograniczaj± nas fundusze na wy¿ywienie.

Impreza na zaproszenia. Inne informacje dostêpne na stronie.
Organizatorzy:
Regiment KJM, Cywil Band Regiment, Akademia Tañca Dawnego i MGOSiR I³¿a.
Kali
Super, w tym roku ju¿ siê nie ¿enie smile.gif
SAMUEL77
Tykocin sie zg³asza,
w ubieg³ym roku na I Spotkaniach by³o bardzo przyjemnie, mimo zaczosnkowanynej pogody.
By³ tam najbardziej koszerny siedemnastkowo obóz w jakim mieszka³em,
doborowe towarzystwo i inscenizacje nie tylko militarne.
A na tych co mi nie pozwolili uca³owaæ Cecylkê przywieziemy armate.
Pinior
Szalom... Oczywi¶cie tez siê pojawimy. Mam nadzieje, ¿e Tomek Pêkala przygotuje przynajmniej równie ekscytuj±cy turniej ³uczniczy:)
pozdrowienia
Maciej Jedliñski
Zamo¶æ tesz pewnie sie pojami jak nie w kupie busem to prywatnym transpotem smile.gif
leszek s
Ze wszystkim co mamy
Tomasz Pêkala
Drogi Piniorku i wszyscy chc±cy wzi±æ udzia³ w zabawach ³uczniczych na Zamku w I³¿y!

Postaram sie przygotowaæ tyle atrakcji ile tylko siê da.
Nocne strzelanie oczywi¶cie równie¿ przewidziane.

Tylko strza³ braæ co nie miara, bo im wiêcej tym przyjemniej ;)
Regu³y niebawem.
Mo¿e ¶cie¿ka ³ucznicza???

Tomasz Rejf
W tym roku chcemy zaprosiæ zespo³y muzyki dawnej, wykonuj±ce utwory z koñca XVI i pocz±tku XVII wieku, rekonstrukcje instrumentów i ubiorów mile widziane. Ide± spotkañ jest pokazanie jak najwiêkszego spektrum kultury i obyczajowo¶ci pocz±tku XVII wieku. Muzyka i taniec by³y integraln± czê¶ci± ¿ycia i rozrywki ¶rednich i wy¿szych klas tamtej epoki. Je¶li zg³osi³o by siê parê zespo³ów jest tez mo¿liwo¶æ zorganizowania konkursu tych¿e i ustanowienia nagrody. Idea³em by³y by wspólne wystêpy zespo³ów muzycznych i zespo³ów tanecznych smile.gif
Lestek
Aloha
Warcho³y i pijanice z rado¶ci± siê pojawi± ;D A ile nas bêdzie i z czym to sie niebawem oka¿e.
pozdrawiamy
Marcin z Rawy
Braæ Herbowa za pozwoleniem waszmo¶ciów tak¿e ma ochotê siê stawiæ. Wiêkszo¶c z nas wprasza siê do szko³y, ja z po³owic± synem za pozwoleniem na kemping. Byæ mo¿e kto¶ bêdzie z namitem.
Jendrzej
Witam Waszmo¶ci
Zg³aszam chêc przybycia conajmniej dwóch Radomskich kozaków (³uczników )choc szabelka i samopa³ siê znajdzie.
Oferujê pomoc w przygotowaniu turnieju ³uczniczego. Tomku znamy siê z Warszawskich pikników ³uczniczych . Mogê wykonac kilka stojaków pod tarczê.
Czo³em
Kaya
Tomku w tym roku chêtnie siê pojawimy z Don±-o ile nie wypadn± jakie¶ inne wa¿niejsze plany jak rok temu.Zatem prócz zg³aszaj±cych siê mê¿czyzn masz jeszcze dwie kobiety smile.gif
Jendrzej
Czo³em Waszmo¶ci
Impreza ju¿ niebawem a tu cisza ¿adnych postów, cisza jak makiem zasia³ . Dopraszam siê tedy regulaminu ³uczniczego bo nie wiem co do auta kulbaczyc.
Pozdrawiam
P.S.
Je¿eli potrzebna jaka¶ pomoc w przygotowaniach jestem z Radomia ,wiêc niedaleko i o ile tylko sprawy zawodowe nie bêd± kolidowa³y na wezwanie siê stawie
Andrzej z Radomia
Tomasz Pêkala
Witam, Witam!!!

Impreza zbli¿a siê wielkimi krokami.
Niecierpliwo¶æ w ludzie narasta.
Wywo³any do tablicy jako ¿em jednym z organizatorów odpowiadam:
Zabawy ³ucznicze w I³¿y ODBÊD¡ SIÊ!!!
(choæ patrz±c na tegoroczny Chudów nic nie jest pewne na 100%).

Z góry dziêkujê za chêæ pomocy.
Je¶li bêdzie potrzebna na miejscu to zapewne siê o ni± zwrócê.
Sprzetu ci u mnie dostatek dlatego o dodatkowy prosiæ nie bêdê.
Za ofertê bardzo dziekujê.

Co do szczegó³ów to regulamin jest na stronie projektu:
http://www.regiment.pl/ilza/

Do terminów zawartych w harmonogramie imprezy nale¿y podej¶æ z rezerw±.
Godziny s± uzale¿nione od harmonogramu ca³ej imprezy wiêc mog± sie nieznacznie zmieniæ.
Po za tym nie uwzglêdni³em jeszcze strzelania nocnego, które zdecydowany jestem zorganizowaæ. yes.gif

Na miejscu zastanowimy siê, czy bêdziemy oddzielnie oceniaæ ³uki "tradycyjne do bólu",
z których w odró¿nieniu od laminatów trudniej siê strzela. ;)

Ogólnie szykujcie siê na szycie w ruchu, na odleg³o¶æ i po ciemoku hehehe.gif;)
... czyli ogóln± zabawa.

W zesz³ym roku odby³o siê a¿ 11 konkurencji. blinkie.gif
Jak bêdzie w tym - zobaczymy....
Tomasz Rejf
Ramowy program imprezy:
Sobota 6 wrze¶nia:
9.00-9.45 ¶niadanie
10.00 Turniej £uczniczy
11.45 Pokazy musztry grup wojskowych
12.00 strza³ armatni i rozpoczêcie "Spotkañ", przedstawienie grup
12.15 Spotkanie dworów, przywitanie Cecylii Renaty przez szlachtê i
mieszczan
Przyjazd orszaku Marsza³ka Koronnego £ukasza Opaliñskiego, przywitanie królowej przez marsza³ka
(wszyscy)
15.00 Koncert Chóru "Po¶rodku ¯ywota"
16.00 Turniej £uczniczy
17.00 Turniej Szermierczy
18.00 przygotowania do potyczki ze Szwedami
19.00 potyczka ze Szwedami
zakoñczenie pierwszego dnia "Spotkañ"
21.00 pocz±tek uczty i koncert Jacka Kowalskiego
Strzelanie nocne Turnieju £uczniczego

Niedziela 7 wrze¶nia:
9.00-9.45 ¶niadanie
10.00 Turniej £uczniczy
12.00 strza³ armatni i przedstawienie grup (wszyscy)
Pokazy musztry grup wojskowych
Pokaz tañców
Pokazy grup
13.30 przygotowania do inscenizacji
14.00 potyczka z wojskami Rakoczego
15.00 Zakoñczenie "II Spotkañ", rozdanie nagród Turnieju £uczniczego,
Turnieju Szermierczego,
Tomasz Pêkala
Witam!!!

Tomku - zapomnia³e¶ jeszcze o strzelaniu nocnym.
Ogólnie turniej ³uczniczy bêdzie trwa³:

Sobota:
Eliminacje:
1 tura - 10:00 - 11:30
2 tura - 16:00 - 17:30 - strzelanie na odleg³o¶æ
3 tura - 22:00 - 23:00 - strzelanie nocne (po koncercie Jacka)

Niedziela:
Fina³:
10:00 - 11:30

Dla Ka¿dego bêdzie co¶ mi³ego...

Pozdrawiam serdecznie
Nawojka_
Witam.
Dzi¶ praktycznie ca³y dzieñ spêdzi³am na zamku. Muszê przyznaæ, ¿e by³o bardzo sympatycznie. Chcia³am siê dowiedzieæ sk±d by³y te grupy (Warszawa, Kielce Lublin?) i czy by³ kto¶ z Radomia, bo szczerze mówi±c chêtnie pobawi³abym siê, oprócz XIII, w XVII w.
Pozdrawiam, Aleksandra.
Pinior
Czo³em,
Drugie XVII wieczne spotkania w I³¿y po raz drugi wypad³y bardzo przyjemnie. Pe³en relaks, mimo intensywnego planu dnia pierwszego, dla tych którzy brali udzia³ w kapitalnym turnieju ³uczniczym (szacuneczek Tomek) i szablowym. Jedzenia duu¿o, biesiada z koncertem Jacka Kowalskiego- przepyszna, dla duszy i dla cia³a. Krótko mówi±c- bardzo udana impreza i ju¿ cieszê siê na przysz³oroczn± edycjê, czego sobie i wszystkim ¿yczê.

A to mo¿e ¿eby nie by³o za s³odko- jeden minus: kran, który ci±gle siê "urywa³", a woda bez mo¿liwo¶ci odp³ywu zalewa³a plac turniejowy i czê¶æ namiotów, mimo ci±g³ego okopywania. Zda³oby siê naprawiæ, czy co...
pozdrowienia
ZGO¦
By³o mi³o smile.gif
Wielkie dziêki dla Tomka Pêkali za turniej ³uczniczy. Rewelacyjne konkurencje, nie sposób by³o sie nudziæ. tracker.gif
Jacek Kowalski genialny jak zwykle smile.gif
Piotrkowi Waskowi dziêki za wszystko smile.gif

Brakowa³o nam odprawy dowódców, czêsto dowiadywali¶my siê co bêdzie za chwilê przypadkiem od kogo¶ kto co¶ gdzies us³ysza³.

mam nadziejê do zobaczenia za rok
Ania ¯uk
Atmosfera piknikowa, pogoda na szczê¶cie te¿. Dziêkujê tancerzom za zorganizowanie siê i wyst±pienie no i za udzia³ w spotkaniu dworów. Anca i Blondi- urocza para królewska devil.gif
Mam nadziejê, ¿e taki koncert Kowalskiego jw czasie uczty jest lepsz± opcj± ni¿ koncert tradycyjny, na scenie.
Tomasz Rejf
Dziêkujê wszystkim co przybyli i dobrze siê bawili. Mam nadziejê, ¿e wiêkszo¶æ zachowa dobre wspomnienie. Pogoda dopisa³a, towarzystwo te¿. W rocznikach zapisaæ te¿ trzeba, ¿e turniej ³uczniczy wygra³ Rosomak czyli Dariusz Sadowski, turniej szablowy wygra³ Têcza czyli Daniel Têczyñski a turniej szpadowy wygra³ Przemys³aw Ilczuk.
Maciej Jedliñski
strasznie mi przykro ¿e mnie w tym roku zabrak³o (wesele kuzyna ) ale jesli sie jakowe trzesienie ziemi nie wydarzy to za rok zacn± kompani± doborow± sie stawimy
Krzysztof
jeden minusik dla organizatorów
za ma³o TOI TOI + te które by³y dzielone z turystami to marny pomys³ co mo¿na by³o poczuæ i ogl±dn±æ ;)
AndrzejM
Czo³em,
gratulacje dla Organizatorów, dziêki dla znajomych.
Kto nie by³ - niech bêdzie za rok.
AM.
SAMUEL77
hej
Tykocin dziêkuje za zaproszenie Waskowi, Rejfowi i Regimentom,
wszystkim przyjacio³om za zabawe,
impreza bardzo udana
kilka fotek z mego aparatu:
http://www.pospolitewilzy2008.jpg.pl/
oraz
http://www.wrzuta.pl/film/t8ERowaznb/ilza_5-7_wrzes_2008_057
Agata Witkowska
Fajne dwa dni, w mi³ej atmosferze, w¶ród fajnych ludzi. O koncercie p. Jacka pisaæ ni bede bo to siê rozumie samo przez siê... thanx.gif
Duzy plusik dla organizatorów za wy¿ywienie.
Dziekujemy za wszystko.
Morlokus
Dziêkujê Wszystkim a zw³aszcza organizatorom za wy¶mienit± imprezê historyczn±!
A w szczególno¶ci dla Tomka za wyj±tkowy i niepowtarzalny turniej ³uczniczy!!

Oto kilka moich fotek...
Kruku
i my dziêkujemy za weekend spêdzony w wy¶mienitym towarzystwie :)
wrzuci³em fotki na nasz± stronê.
Tomasz Pêkala
Witam!!!

Mimo paru zgrzytów i po¶lizgów organizacyjnych, które da³o siê szybko naprawiæ impreza wysz³a jak dla mnie bardzo dobrze.
By³o prawie wszystko co sobie zaplanowali¶my.
Jak widzê nie nudzi³o nam siê ;) ))
Ja przynajmniej siê nie nudzi³em...nie mia³em na to czasu... ;)

Chcia³bym bardzo podziêkowaæ Waskowi za kawa³ naprawdê dobrej roboty. Bez niego nie by³oby tej imprezy. tracker.gif

Dziêkujê Tomkowi Rejfowi za przygotowanie inscenizacji spotkania dworów.

Dziêkujê wszystkim ³ucznikom za aktywny udzia³ i wspólna zabawê.
Proszê o wybaczenie za moje ma³e potkniêcia podczas prowadzenia konkurencji ³uczniczych.
Mam nadzieje a czytaj±c posty wcze¶niej tak by³o, ¿e bawili¶cie siê wy¶mienicie.
I o to g³ównie w tym wszystkim chodzi.
Gratulujê Rosomakowi ZWYCIÊSCY!!! Nie odpu¶ci³ a¿ do koñca. woohoo.gif
Dla ³uczników i dla potomno¶ci zostawiam do wgl±du protokó³ dotycz±cy zabaw ³uczniczych.
Przypominam zwyciêzców dotychczasowych edycji zabaw ³uczniczych z okazji spotkañ XVII w. w I³¿y.
2007 - Dominik S³oñ vel Pinior ovation.gif
2008 - Dariusz Sadowski vel Rosomak ovation.gif
2009 - To miejsce czeka na Ciebie... icon_mrgreen.gif

Dziêkujê Regimentowi Króla Jegomo¶ci (i wszystkim którzy pomogli) za pomoc w zabezpieczeniu i przygotowaniu bitwy wieczornej.

Dziêkuje wszystkim fotografom za tak mi³e duszy kolorowe obrazki udostêpnione w necie. Róbcie tak dalej ;)

Dziêkujê za Jacka Kowalskiego - Koncert super!!! thanx.gif

Nie wiadomo, czy ta impreza odbêdzie siê w przysz³ym roku. Ze swej strony mogê tylko powiedzieæ, ¿e bêdê chcia³ by siê odby³a. Mam ju¿ nawet pewne nowe pomys³y....

ps.
Wa¿ne: Czy kto¶ nie znalaz³ zielonej glinianej, szkliwionej miski z uszami??? Zaginê³a nam by³a... Miska by³a wykorzystywana podczas uczty, a potem zaginê³a.
Tomasz Pêkala
... i jeszcze...
znalezione w sieci:
http://radom.naszemiasto.pl/inne/specjalna.../4761_6307.html - 17 fotek

Pozdrawiam
Morlokus
CYTAT(Tomasz Pêkala @ 11:27 10.09.2008) *
ps.
Wa¿ne: Czy kto¶ nie znalaz³ zielonej glinianej, szkliwionej miski z uszami??? Zaginê³a nam by³a... Miska by³a wykorzystywana podczas uczty, a potem zaginê³a.

Zielona szkliwona miska z uszami zosta³a z resztkami po¿ywienia, które sprz±ta³a ekipa ¿ywieniowa wiec pewnie jest gdzie¶ u nich.
Pinior
Pewnie tak samo jak nasze 12 kutych ¶ledzi z zesz³ego roku, które KTO¦ mia³ mi oddaæ w ostatni weekend... smile.gif
pozdrawiam
Asik
W imieniu Kwasa i swoim dziêkujê Wasuchowi i Zukowej za zaproszenie i za ¶wietn± zabawê podczas jednego dnia, bo na wiêcej pokorowodowe choróbsko nie pozwoli³o -czego ¿a³ujemy!
Za rok poprawimy siê!

Ze swojej strony chcia³am jeszcze tylko dodaæ, ¿e mam nadziejê, ¿e uda nam siê za rok pokazaæ Narcyza - myslê, ¿e naprawdê warto! W sam raz jako podarunek na przybycie króla W³adzia.

Ach no w³a¶nie, Blondiemu osobi¶cie dziêkujê za przybycie i za W³adziowanie. Tak slicznie wygl±dali¶cie z Anc± razem! :D devil.gif clap.gif
Kruku
uprzejmie donoszê, i¿ nowe fotki pojawi³y siê na http://romafoto.pl
AndrzejM
Czo³em,
jeszcze ma³a garstka obrazków z naszej stronki ---------

http://www.pancerni.com/Galerie/2008/Ilza/index.php

Pozdrawiam, AM.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.