Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: I Turniej rycerski w E³ku (Jednodniowy turniej po³±czony z oblê¿eniem grodu)
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2008
Emil z Gi¿ycka
Siema!

Bractwo Rycerskie Ziemi E³ckiej i Bracia Chêdo¿nicy Bosi zapraszaj± na I Turniej Rycerski w E³ku. walka.gif

Datowanie XIV\XV wiek. Termin: 02.08.2008 (mo¿e jeszcze ulec zmianie)

Turniej po³±czony z inscenizacja zdobywania grodu, jesli bêda chêtni to bohurt oczywi¶cie tez bêdzie. Impreza odbywac sie bêdzie w centrum E³ku (warmiñsko-mazurskie).

Potrzeba mi 25 walcz±cych i oko³o 5 osób do artylerii (fajnie jakby kto¶ bombardê przywióz³, bo hakownice mamy), ³ucznicy max 3, bo tych nie brakuje. Mi³o by by³o jakby po skoñczeniu walk ubraæ sie jeszcze w cywilne, ¿eby ludzie zobaczyli jak to wygl±da.

Walcz±cy dostaj± 100z³ + zwrot kosztów przejazdu, artyleria i ³ucznicy 80z³ + zwrot kosztów przejazdu. Dodatkowo, je¶li by³aby taka potrzeba, organizator zapewnia nocleg na sali (karimaty i spiwory ka¿dy swoje), kolacjê i mo¿liwe, ¿e beczke piwa pijacy.gif Do jeziora jest oko³o 300m, wiêc po walce bêdzie mo¿na sie wyk±paæ.

We wstêpnym i ramowym planie imprezy znajduj± siê:
*14:00 - turniej rycerski na miecze jednorêczne i tarcze. Nagroda oko³o 500z³. Potrzeba bêdzie oko³o 16 osób. Wiêcej informacji wkrótce.
*19:00 - bohurt, chêtni dziel± sie na dwie grupy i ju¿ chyba nie trzeba t³umaczyæ.
*19:30 - wrêczenie nagród
*19:50 - inscenizacja oblê¿enia (plan szczegó³owy podamy przed rozpoczêciem)
*20:40 - kolacja i piwo
*potem... - wyp³ata i ka¿dy jest wolny. Chêtni zostaja na noc, reszta do domu.

Chêtni niech sie zg³aszaj± na mail guzik3h@wp.pl. ILO¦Æ MIEJSC OGRANICZONA!!!

Wszelkie pytania tutaj albo na priv do mnie.

Czekam na zg³oszenia.

pozdr

Emil z Gi¿ycka
Bracia Chêdoznicy Bosi
santiago
witam
gdzie planowana jest organizacjia turnieju? macie tam jaki¶ zamek? no i do kiedy termin zg³aszania siê? jest jaka¶ komisja strojów czy ka¿dy mo¿e przyjechaæ bez weryfikacji?
Emil z Gi¿ycka
Impreza nad jeziorem za E³ckim Centrum Kultury. Zamek jest, ale raczej sie nie nadaje do czegokolwiek. Co do zg³oszeñ to kto pierwszy ten lepszy. Stroje sa ewentualnym dodatkiem, g³ównie chodzi tu o walcz±cych. Jest to turniej pokazowy dla ludzi, nie dla rycerzy. Bractwa które znam nie bedê sprawdza³, ale nieznane mi prosi³bym o zdjêcia w uzbrojeniu, gdy¿ zalezy mi na poziomie.
Patryk
Fajnie, ¿e pojawia siê nowy turniej na mapie Warmii i Mazur. Tyle zamków w okolicy a przez ostatnie lata odbywa³y siê turnieje tylko w Nidzicy i Dzia³dowie. Jeszcze trochê czasu up³ynie i ju¿ nikt nie bêdzie pamiêta³, i¿ fajne imprezy odbywa³y siê w Olsztynie, Szczytnie, Ostródzie, Kêtrzynie, Barcianach, Szymbarku.
S3ba
a moze i Dzialdowo by zawitalo:) jesli chec i czas zezwola ja bym sie w kazcym razie chetnie wybral

Pozdrawiam Boczek
Emil z Gi¿ycka
Siema!

Nowe info!

Je¶li bêda chetni to zorganizujemy równie¿ melle 4 na 4 o zgrzewke (albo wiêcej) piwa oraz kr±g zdrady.
Ilo¶æ osób ograniczam do 27, ka¿dy walcz±cy i lekkozbrojny dostaje 150z³.
Poszukuje równiez chêtnych sêdziów do sêdziowania bojowego.

Czekam na zg³oszenia.

pozdr

Emil
Marcin Waszkielis
CYTAT
Poszukuje równiez chêtnych sêdziów do sêdziowania bojowego.

A ile dostaj± sêdziowie:)?
Emil z Gi¿ycka
Siema!

Jest sprawa: co chcecie wygraæ? Bo mo¿emy cos zakupiæ za 700z³ i wrêczyæ zwyciêzcy, albo mo¿emy cos zakupic za 700 z³ i wrêczyc zwyciêzcy. Z t± ró¿nica, ¿e sprzêt zostanie w bractwie a kase dostanie zwyciêzca, bo musimy miec fakturê.

Tak¿e zainteresowani niech zg³aszaja pomys³y.

pozdr
Marcin Waszkielis
CYTAT
Jest sprawa: co chcecie wygraæ? Bo mo¿emy cos zakupiæ za 700z³ i wrêczyæ zwyciêzcy, albo mo¿emy cos zakupic za 700 z³ i wrêczyc zwyciêzcy.

dunno.gif
Indar
Zawi³o¶æ tego pytania nie pozwala mi nañ odpowiedzieæ.
W ka¿dym razie z racji blisko¶ci postaram siê przyjechaæ
I.
Emil z Gi¿ycka
No dobra:
nagrod± mo¿e byæ 700z³ albo co¶ za 700z³. Chcecie kase czy jak±¶ nagrode?

Czubek
Czy dalej poszukiwani s± uczestnicy? Szczytno moze wystawiæ 2-4 zbrojnych.
Emil z Gi¿ycka
Wszystko na priv.
Emil z Gi¿ycka
Je¶li ktos ma jakie¶ pytania i chcia³by siê jeszcze zg³osiæ proszê dzwonic na 669631188. Nie mam niestety sta³ego dostepu do neta.
Emil z Gi¿ycka
Przyje¿dzajcie do E³ku od pi±tku, maxymalnie w sobote oko³o 11-12. Podaje adres, gdzie bêdzie nocleg. Mam jeszcze miejsca jakby ktos by³ chêtny.

Wy¿sza Szko³a Finansów i Zarz±dzania w Bia³ymstoku Filia w E³ku
ul. Grunwaldzka 1, 19-300 E³k
Kastamir
Witam wszystkich serdecznie. Zdaje siê ¿e wszyscy zainteresowani posiadaj± ju¿ stosowne info, ale podajê dla ogó³u:

Szczegó³owy plan dnia:
-13.00 -rozpoczêcie turnieju
-13.00-15:00 turniej na miecze jednorêczne i topory
-15.30-16.30- turniej na miecze pó³torarêczne
icon_arrow.gif -16.00-17.00- posi³ek (bigos, kie³baska, co¶ na deser)
-17.00-18.00- Melée - walki grupowe (zdobywanie mostku, kr±g zdrady)
-18-19.30- wystêpy akrobatów i zespo³u tanecznego,
-20.00-20.30- inscenizacja oblê¿enia grod
icon_arrow.gif -ok 21.00- ognisko (kie³baski, piwo, ciasto)

Turniej na miecze jednorêczne i topory.
Walki 1vs1. Rycerze uzbrojeni s± w miecze jednorêczne lub topory oraz tarcze. Walka trwa 1,5 min. Sêdziuje 3 sêdziów (dwóch liczy trafienia, jeden mierzy czas). Nagrod± dla zwyciêzcy jest 500 z³.

Turniej na miecze pó³torarêczne.
Przebiega tak samo, jak walki na jednorêczne. Rycerze wyposa¿eni s± w miecze d³ugie. Nagroda dla zwyciêzcy zale¿y od ilo¶ci chêtnych do wziêcia udzia³u w turnieju. W przypadku o¶miu chêtnych nagrod± jest miecz z pochw±.

Melée - walki grupowe.
-Zdobywanie mostku- Ma³y, drewniany mostek staje siê miejscem starcia dwóch dru¿yn rycerskich. Przegrywa ta dru¿yna, której cz³onowie padn± na ziemiê. Za osobê pokonan± uznaje siê rycerza, który dotkn±³ oboma kolanami ziemi lub zosta³ str±cony z mostu. Nagroda dla zwyciêskiej dru¿yny to zgrzewka piwa
-Kr±g zdrady- Rozgrywka na zasadzie Last man standing. Na kolist± arenê wyznaczon± przez sznur wchodz± wszyscy rycerze. Walcz± ka¿dy z ka¿dym tak d³ugo, a¿ zostanie tylko jeden. Nagroda dla zwyciêzcy to beczka piwa.

Inscenizacja oblê¿enia grodu
Polscy rycerze bêd± podpalaæ i szturmowaæ gród krzy¿acki, aby odbiæ wiê¼niów i odzyskaæ zrabowany ¿o³d, kto wygra, dowiemy siê wkrótce...

Zakwaterowanie w Wy¿szej Szkole Finansów i Zarz±dzania w E³ku na sali gimnastycznej (maty, ¶piwory, materace itp. trzeba wzi±¶æ swoje) (ul. Grunwaldzka 1) nad jeziorem, 200m od tarasów za E³ckim Centrum Kultury (ul. Wojska Polskiego 47), gdzie odbywa siê ca³a impreza.

Osoby które wezm± udzia³ w jednym z turniejów, w Melée i inscenizacji s± upowa¿nione do odebrania wieczorkiem po imprezie kwoty 150z³.

numer kontaktowy dla osób przyje¿dzaj±cych:
662553794- Tomek Jakimyszyn,
698291981- Maciek Jakimyszyn,

Zamieszczam plakat E³ckiego Turnieju:
Lecter_14
Witam..

Zosta³a zgubiona Salada z niebieskim krótkim czepcem pikowanym..
Bylismy rostawieni (Kompania Zaciê¿na Szczytno) na górze, przy restauracji, bliko ¶l±zaków i olsztyna...

Je¶li kto¶ znalaz³ b±d¼ te¿ wie kto znalaz³, proszê o powiadomienie na pw lub poprzez telefon komórkowy 793401488.. Z góry dziêkujê...

Pozdrawiam wszystkich uczestników i dziekujê za dobr± zabawe...

Bart³omiej ze Szczytna...
Sowa
KRMO dziekuje wszystkim za super zabawe.

By³o wspaniale.

To wasz pierwszy turniej i juz zapowiada sie niesamowita impreza.

Salade znalezlismy i zostawilismy u organizatorow z E³ku.

Zdjecia i filmy juz wkrotce.

salve
Sowa

ps: poczet poczet
counting
jedyne, co mozna dodac to to, ze impreza spokojnie moglaby potrwac od piatku do niedzieli i da³aby rade!
santiago
Dziêki za imprezê, w szczególno¶ci organizatorom-jak na I turniej logistycznie bez zarzutu-jestem pod wra¿eniem, bo czasem turnieje robione po raz który¶ z rzêdu przez do¶wiadczonych organizatorów kulej±, nie mniej jednak pozwolê sobie na kilka przemy¶leñ w kwestii przysz³ych imprez:
1. turniej bojowy - zasad Martina tam by³o niewiele, dok³adnie chodzi mi o dopuszczenie uczestników, moim zdaniem powinno siê dawaæ punkty za pancerz na wstêpie ¿eby wyrównaæ szanse uczestników albo wypuszczaæ do walk podobnie uzbrojonych...wniosek: bardziej wyrównana walka, wy¿szy poziom turnieju-bardziej efektowne pojedynki dla publiki, sêdziowie-nie zauwa¿y³em w³a¶ciwie ¿adnej interwencji w przypadku nieprzepisowych trafieñ: sam dosta³em kilka razy w nogê od ty³u, gdzie nie chroni± bigwanty-by³em bez pikowanych nogawic-co przyp³aci³em kilkoma siñcami i bólem, pozatym takie trafienia ³atwo siê ze¶lizguj± na podkolanie i powoduj± bolesne kontuzje-co za¶ punktów za nogi-powinno siê to wykluczyæ-je¶li mamy byæ wierni historycznym realiom-postawa bojowa i ciosy powy¿ej pasa a nie lanie gdzie popadnie-ale to s±dzê rozwa¿± organizatorzy czy chc± by ich turniej by³ sportem czy odtwarzaniem historii...
2. bojówka na pó³toraki-szkoda, bo ja takiej nie widzia³em-a sama walka tego typu jest bardzo efektowna (je¶li kto¶ umie walczyæ)-natomiast wygl±da³o to jak karate-krav maga-combat56 w wersji z mieczem, t³umaczenie tego zapasami...có¿ i zapasy i traktatowe walki wg Lichtenauera wygl±da³y inaczej...
3. melee-wiêcej walcz±cych! i proponujê walkê na drewno lub bardziej rygorystyczne przepisy dot. ochrony cia³a-zapamiêta³em najczê¶ciej spadaj±cy he³m jednemu z uczestników i inne akcje typu szarpanie toporem za kolczy ko³nierz czy sztychy-bezpieczne to to nie by³o...
4. inscenizacja-ciekawy scenariusz, narracja i efekty spec. - poprawi³bym poziom uzbrojenia walcz±cych-musowo przeszywki, he³my, rêkawice, jaki, tarcze itd...
5. co za¶ do poziomu histyczno¶ci-có¿, nie bêdzie przesad± je¶li powiem, ¿e wystêpowanie w pordzewia³ych blachach z ró¿ych epok a na nogach rynny zamiast os³on-powoduje ¶miech publiczno¶ci-osobi¶cie wstydzi³bym siê tak ubraæ; ciuchy, paski, buty-wyeliminowaæ skajkê nie pêkajkê, glany, kolczugi z ocynku lub podk³adek sprê¿ynowych, barbuty, salady, rêkawice ³ychy, naramienniki gotyckie, kirysy skrzyñcowe, rêkawice kolcze i inne patenty tego typu, jaki wi±zane lub szyte a nie tabardy, miecze powinny mieæ rêkoje¶æ i jelec, a pó³torak to pó³torak a nie jedynka trzymana 2 rêkoma...
Te krytyczne uwagi dotycz± niektórych z uczestników, za¶ organizatorom dajê to pod rozwagê na przysz³o¶æ...
pozdrawiam
simon
Gladius et Rosae
Breslau
Silesia
Kastamir
W imieniu organizatorów chcia³bym podziêkowaæ Wam wszystkim za przyjazd i wspóln± zabawêsmile.gif Mam nadziejê, ¿e ta sobota nie by³a dla was czasem straconym. Dla nas organizacja tej imprezy by³a ca³kowicie nowym do¶wiadczeniem. Ze swojej strony robili¶my wszystko co w naszej mocy aby¶cie mi³o zapamiêtali turniej w E³ku.
Wielkie dziêki za konstruktywne uwagi-z pewno¶ci± w przysz³ym roku poprawiona zostanie kontrola nad sprzêtem uczestników bior±cych udzia³ w turnieju, zostan± te¿ przyjête trochê bardziej restrykcyjne zasady walk. Rzeczywi¶cie podczas inscenizacji by³o trochê mroku, a to za spraw± du¿ej liczby statystów którym musieli¶my zapewniæ strój. Czê¶æ uszyli¶my sami a czê¶æ po¿yczona zosta³a z teatru...w ka¿dym razie jeszcze raz dziêki za uwagi, bo to u³atwia dostrze¿enie ró¿nych niedoci±gniêæ.

Mamy sporo zdjêæ z ca³ej imprezy. Jak tylko je trochê przebierzemy to podam linki z których bêdzie mo¿na ¶ci±gn±æ i zdjêcia i film...musimy go tylko posk³adaæ.

Dziêki za deklaracje pomocy w organizacji turnieju w przysz³ym roku. Na pewno chêtnie skorzystamy:)

Salve
Tomasz
Bractwo Rycerskie Ziemi E³ckiej

Sowa
A na sam koniec dodam tylko jako sedzia z Melée, kregu zdrady itd , ze uczestnicy sami wybrali stal,
choc ja caly czas nalegalam aby bylo to drewno. icon_mrgreen.gif
Marcin Waszkielis
CYTAT
1. turniej bojowy - zasad Martina tam by³o niewiele, dok³adnie chodzi mi o dopuszczenie uczestników, moim zdaniem powinno siê dawaæ punkty za pancerz na wstêpie ¿eby wyrównaæ szanse uczestników albo wypuszczaæ do walk podobnie uzbrojonych

S± pewne metody na wyrównanie szans: trening i my¶lenie w czasie walki. Wszelkie gadki o uzbrojeniu ze co¶ dodaje, ¿e on wygra³ bo by³ lzejszy to bajeczki, w które duzi ch³opcy ju¿ nie wierz±.
CYTAT
...wniosek: bardziej wyrównana walka, wy¿szy poziom turnieju-bardziej efektowne pojedynki dla publiki, sêdziowie-nie zauwa¿y³em w³a¶ciwie ¿adnej interwencji w przypadku nieprzepisowych trafieñ: sam dosta³em kilka razy w nogê od ty³u, gdzie nie chroni± bigwanty-by³em bez pikowanych nogawic-co przyp³aci³em kilkoma siñcami i bólem, pozatym takie trafienia ³atwo siê ze¶lizguj± na podkolanie i powoduj± bolesne kontuzje-co za¶ punktów za nogi-powinno siê to wykluczyæ-

rzeczywi¶cie sêdziowie raczej ma³o interweniowali w wypadku ³amanie zasad. Jednak ciosy w ty³ nogi nie by³y zabronione. Jesli zosta³e¶ przez to kontuzjowany, to znaczy, ze moze masz nie odpowiedni sprzêt.

CYTAT
je¶li mamy byæ wierni historycznym realiom-postawa bojowa i ciosy powy¿ej pasa a nie lanie gdzie popadnie-ale to s±dzê rozwa¿± organizatorzy czy chc± by ich turniej by³ sportem czy odtwarzaniem historii...

A co niehistorycznego jest w biciu po nogach? To, ze kto¶ nie potrafi siê zas³oniæ...no có¿ odsy³am na sale gimnastyczn±, to jedyna rada. A co to za historyczne postawy bojowe?
CYTAT
2. bojówka na pó³toraki-szkoda, bo ja takiej nie widzia³em-a sama walka tego typu jest bardzo efektowna (je¶li kto¶ umie walczyæ)-natomiast wygl±da³o to jak karate-krav maga-combat56 w wersji z mieczem, t³umaczenie tego zapasami...có¿ i zapasy i traktatowe walki wg Lichtenauera wygl±da³y inaczej...

Zasady dopuszcza³y niemal wszystko. Co to za sztuka nie potrafiæ wykorzystaæ mo¿liwo¶ci jakie daj± zasady. Pó³torakiem nie trenuje wiêc na temat poziomu sie nie wypowiadam. trzeba by³o startowaæ.

CYTAT
3. melee-wiêcej walcz±cych! i proponujê walkê na drewno lub bardziej rygorystyczne przepisy dot. ochrony cia³a-zapamiêta³em najczê¶ciej spadaj±cy he³m jednemu z uczestników i inne akcje typu szarpanie toporem za kolczy ko³nierz czy sztychy-bezpieczne to to nie by³o...

Jak kraj d³ugi i szeroki bijemy sie polaksami, halabardami, berdyszami. Meele w E³ku nie widzia³em ale nie wydaje mi siê zeby by³o bardziej niebezpieczne ni¿ to co sie powszechnie robi na innych turniejach. Drewno to przezytek. Kontrolujcie bezpieczeñstwo sprzetu i bedzie ok.

Je¿eli kto¶ chce ju¿ byæ autorytetem w kwestii walki, to powinien mieæ du¿o praktyki. Dla Ciebie nowo¶ci± s± rzeczy powszechne na turniejach i jeszcze doszukujesz siê sposobu na wygrywanie w uzbrojeniu. Trening, myslenie, praktyka - na tym sie skup.

Znalaz³em pasek. Taki bardzo prosty, zabra³em bo mysla³em, ¿e to Emila.

A tak poza tym to by³o bardzo mi³o. Pozdrawiam wszystkich oraganizatorów i organizatorki:).
santiago
Parê s³ów do Marcina z Kêtrzyna:...widzê, ¿e podchodzisz do tego jak do sportu a nie odtwarzania historii...wolna wola, ja natomiast przestrzegam zasad bezpieczeñstwa i nie wmówisz mi, ¿e ciosy pod kolano s± dozwolone-je¶li w ten sposób wygrywasz turnieje to cze¶æ Ci i chwa³a...nie cwaniakuj, bo s± turnieje, gdzie wpuszcza siê podobnie uzbrojonych, gdzie nie decyduje ró¿nica w uzbrojeniu tylko w sprawno¶ci, wiêc je¶li dla Ciebie to bajki-to ubierz pe³n± p³ytê, a co do mojego uzbrojenia - by³o zgodne z epok±....walka na pó³toraki - sorry nie wzi±³em swojego a Tobie radzê poczytaj traktaty, postudiuj-pogadamy, bo to co uprawiasz ma tyle wspólnego z walk± szermiercz± jak walki pseudokibiców na kije bejsbolowe, mo¿e gdyby¶ nie podchodzi³ do tego ambicjonalnie by wygraæ za wszelk± cenê i traktowa³ jak dobr± zabawê z pewnymi zasadami bezpieczeñstwa spojrza³by¶ na RR inaczej ni¿ na dyscyplinê sportow±...w kwestii tego w co s± ludzie uzbrojeni i jak walcz± - taki jest poziom imprezy...ale na pewno masz odmienne zdanie...pozdrawiam serdecznie
Vino
Wielkie dziêki za zdjêcia, Sowa smile.gif
Niektóre pojawi± siê w filmiku, który aktualnie jest na etapie monta¿u. Znajdzie siê tam równie¿ oblê¿enie grodu (szkoda, ¿e tylko to nagra³em, ale na turnieju to po prostu nie mia³em trzeciej rêki do kamery).

My¶lê, ¿e na tenczas nie³atwo bêdzie opisaæ t± intryguj±c± walkê na pó³toraki, choæ wiem, ¿e nale¿a³o potraktowaæ j± jako sport ekstremalny, w którym potrzebne s± wszelkie zabezpieczenia. Je¶li kto¶ umie walczyæ, aby zwyciê¿yæ, to dobrze! Pozazdroszczê takiej kondycji i samozaparcia. Jednak za rok pomy¶limy o czym¶ mniej "karate-krav maga-combat56 w wersji z mieczem" (swoj± drog±, wyciera³em monitor po przeczytaniu tego wyra¿enia)

Czekam/ czekamy na dalsze uwagi i konstruktywn± krytykê.
Sowa
¯e sie wtrace:

CYTAT(santiago @ 16:08 06.08.2008) *
nie cwaniakuj, bo s± turnieje, gdzie wpuszcza siê podobnie uzbrojonych, gdzie nie decyduje ró¿nica w uzbrojeniu tylko w sprawno¶ci, wiêc je¶li dla Ciebie to bajki-to ubierz pe³n± p³ytê

Osobi¶cie wyznaje zasadê ze jak kto siê uzbroi i jak wychodzi to jego sprawa.(pomijaj±c Grunwald) Za tym ze czego¶ nie na³o¿ê id± moje konsekwencje z³amañ i siniaków oraz profity lekko¶ci ramienia, szybko¶ci i sprawno¶ci. Nie mo¿na nikogo namówiæ, aby by³ tak uzbrojony a nie inaczej. Ja nie widzê E³ku jako turnieju z cyklu „wszyscy jeste¶my tak piêknie uzbrojeni” by³a dobra zabawa i ka¿dy mia³ wybór. A ten argument ze s± jakie¶ tam turnieje mo¿emy prze³o¿yæ tez odwrotnie, s± turnieje gdzie nie ma ani jednego ciucha z we³ny i co z tego? W te stronê wypadamy piêknie.

walka na pó³toraki - sorry nie wzi±³em swojego a Tobie radzê poczytaj traktaty, postudiuj-pogadamy, bo to co uprawiasz ma tyle wspólnego z walk± szermiercz± jak walki pseudokibiców na kije bejsbolowe,

Chyba ogl±dali¶my dwie ro¿ne walki. Naprawdê. Dla mnie poltoraki choæ inne ni¿ te do jakich przywykli¶my, je¶li zgodz± siê walcz±cy powinny takie zostaæ. S± inne, s± efektowne i mog± staæ siê marka turnieju. A zarzucanie Marcinowi braku stylu, jest tym co zarzucanie tobie braku historyczno¶ci.

mo¿e gdyby¶ nie podchodzi³ do tego ambicjonalnie by wygraæ za wszelk± cenê i traktowa³ jak dobr± zabawê z pewnymi zasadami bezpieczeñstwa spojrza³by¶ na RR inaczej ni¿ na dyscyplinê sportow±...w kwestii tego w co s± ludzie uzbrojeni i jak walcz± - taki jest poziom imprezy...ale na pewno masz odmienne zdanie...pozdrawiam serdecznie

Poziom imprezy uplasowa³ siê moim zdaniem na poziomie dobrym i powinien teraz stopniowo wolno pikowaæ w gore. (nie mowie tu o laskach w firanach itd.) Zbytnie ultrasostwo psuje wszystko a dbanie o detale z ka¿dym rokiem powoduje lepsza zabawê. Przyjechali super go¶cie, walki ogl±da³o siê z zapartym tchem, wiec nie rozumiem po co siê tu wg³êbiaæ i prac brudy publicznie.

A tak dok³adniej to przeliczniki osobowe s± niehistoryczne 1:1 1:2 powinny byæ 1:30, tylko takie nigdy obowi±zywaæ nie bêd± mog³y. Nie popadajmy w paranoje. Nied³ugo ka¿dy bêdzie musia³ przyjechaæ na koniu jak bêdzie chcia³ mieæ zbroje, a co zrobi± Ci co siê np. koni boja? Zrezygnuj± z rycerstwa? Nie róbmy z tego imprezy dla bogatych wytykaj±cych innym ze zbyt biedni by kupiæ sobie to i to i to. Nie widzimy siê d³ugo, spotykamy siê nie raz po latach i cieszmy siê ze mamy wspólne hobby i mamy z kim podzieliæ siê wiadomo¶ci± ze szyjemy rêcznie ju¿ 2 rok purpoint a d³ugo nie widziani przyjaciele siê ucisz±, dziel±c z tob± rado¶æ.

CYTAT(Vino @ 01:06 07.08.2008) *
Je¶li kto¶ umie walczyæ, aby zwyciê¿yæ, to dobrze! Pozazdroszczê takiej kondycji i samozaparcia. Jednak za rok pomy¶limy o czym¶ mniej "karate-krav maga-combat56 w wersji z mieczem"

Jak ju¿ pisa³am dla mnie "karate-krav maga-combat56 w wersji z mieczem" powinno jak najbardziej zostaæ.

ua
Wo³ek jak zwykle zachowa³ sie nie rymcersko walcz±c i wygrywaj±c z rymcerzami frehy

z³y Wo³ek
niedobry Wo³ek
woohoo.gif
santiago
Widzê, ¿e nie zrozumia³a¶ moich intencji Sowo, nie moim celem by³o praæ jakie¶ brudy publicznie tylko pozwoli³em sobie na krytykê, moim zdaniem konstruktywn±, gdy¿ kontuzja, jakiej siê nabawi³em wykluczy³a mnie z Melee, a wynik³a ona z takich a nie innych okoliczno¶ci-dlatego s±dzê, ¿e warto by by³o dopracowaæ rolê sêdziów i regulamin, jak zrobi± organizatorzy-ich sprawa, co do walki na pó³toraki-tak jak pisa³em wcze¶niej, owszem publice siê to bardzo podoba³o-szczególnie krew (psychologia t³umu etc.), ale jak ju¿ robimy turniej rycerski dla ludzi-nie tylko dla siebie-ubierzmy siê jak rycerze i walczmy jak rycerze-albo walczmy jak kibole by za wszelk± cenê kontuzji innych wygraæ-tylko nie nazywajmy tego odtwarzaniem historii...apropos konstruktywnych uwag to akurat wyrównanie uzbrojenia walcz±cych powoduje ciekawsz± walkê, ale widzê, ¿e recepta dla niektórych jest tylko jedna:
za³o¿yæ jak najmniej, walczyæ tak by uszkodziæ przeciwnika-faktycznie honorowa walka...bo dla mnie zabawa koñczy siê w momencie, gdy kto¶ jest ranny czy jedzie na szycie do szpitala, i to niewa¿ne czy ze wzglêdu na jego braki w wyposa¿eniu czy z powodu sposobu walki jego przeciwnika...
co za¶ siê tyczy ultrazmu-poda³a¶ idealn± definicjê-spoczniêcia na laurach...ja bynajmniej za ultrasa siê nie uwa¿am, w RR powinni¶my stosowaæ z³ote ¶rodki, ale nie mo¿e byæ tak, ¿e zatrzymujemy siê w miejscu, rol± bractw ma byæ nauka i popularyzacja historiii a nie jej wyginanie do w³asnych potrzeb.
UA-je¶li nie by³e¶ i nie widzia³e¶ to siê nie wypowiadaj...
p.s. fajne fotki, chocia¿ tych z turnieju trochê ma³o
Kacper
hmmm...
CYTAT
a Tobie radzê poczytaj traktaty, postudiuj-pogadamy, bo to co uprawiasz ma tyle wspólnego z walk± szermiercz± jak walki pseudokibiców na kije bejsbolowe

chcia³bym sam zobaczyæ szermiercz± walkê na miecze d³ugie stoczon± w pe³nych p³ytach wed³ug technik traktatowych... popraw mnie proszê je¿eli siê mylê ale zdaje siê ¿e zdecydowana wiêkszo¶æ ciosów to te w nieos³oniête czê¶ci cia³a wiêc
CYTAT
nie wmówisz mi, ¿e ciosy pod kolano s± dozwolone
i rzeczywi¶cie nie powinny byæ bo podobnie jak inne techniki traktatowe z za³o¿enia stanowi± powa¿ne zagro¿enie dla zdrowia. Oczywi¶cie niektórym (np. mi) szalenie odpowiada mo¿liwo¶æ koñczenia walki ciêciem w palce czy nadgarstek, jednak efektowno¶æ takich walk jest do¶æ w±tpliwa.

Wierzê w skuteczno¶æ traktatów jako takich oraz w istnienie formu³y w której Wo³ek dostanie w ciry :] Póki co jednak zarówno jego system treningów jak i sam styl walki wydaj± siê najlepiej odpowiadaæ turniejowym realiom. Na tym skoñczmy mo¿e temat poruszany przy ka¿dym wygranym przez Marcina turnieju.

Co do samej organizacji turnieju... sêdziowie nie byli zbyt konsekwentni w trzymaniu siê oficjalnego regulaminu, w sumie wysz³o ciekawiej- walki by³y ostrzejsze i nikt nie zwraca³ uwagi na kurioza w stylu zakazu uderzania w potylicê.

Pozdrawiam
Kacper

(ten który walczy³ mieczem bez jelca.. có¿, czasem po prostu zdarza siê wypadek przed turniejem :D)
Przemko zwany Zychem
CYTAT
gdzie wpuszcza siê podobnie uzbrojonych, gdzie nie decyduje ró¿nica w uzbrojeniu tylko w sprawno¶ci,

Czy to oznacza, ze jak zrobie sobie zbrojniki to wygram w z Wo³kiem?!?

Chyba sie przejade po skóre zatem.
Marcin Waszkielis
CYTAT
Parê s³ów do Marcina z Kêtrzyna:...widzê, ¿e podchodzisz do tego jak do sportu a nie odtwarzania historii...

Mam wysokie standarty i nie czuje siê na turnieju jakbym co¶ odtwarza³, nie na imprezach komercyjnych. Mo¿e masz mniejsze wymagania.

CYTAT
wolna wola, ja natomiast przestrzegam zasad bezpieczeñstwa i nie wmówisz mi, ¿e ciosy pod kolano s± dozwolone-je¶li w ten sposób wygrywasz turnieje to cze¶æ Ci i chwa³a...

A by³y zabronione? Z reszt± sory ale nie trafi³em cie specjalnie, poprostu co¶ sie kiepsko bronisz. Jeste¶ pierwszym który narzeka na jakies moje niedozwolone ciosy.

CYTAT
nie cwaniakuj, bo s± turnieje, gdzie wpuszcza siê podobnie uzbrojonych, gdzie nie decyduje ró¿nica w uzbrojeniu tylko w sprawno¶ci,

Jak wiadomo ja bazuje tylko na magicznym uzbrojeniu o wadze uwaga......27 kg, ale twoje wazy pewnie 50. O jakich turniejach mówisz?

CYTAT
wiêc je¶li dla Ciebie to bajki-to ubierz pe³n± p³ytê, a co do mojego uzbrojenia - by³o zgodne z epok±....

Jasne dzwonisz do rzemie¶lnika i mówisz "chce standart p³yta plus p³aty" i masz. Ale sa jeszcze ¼ród³a, nagrobki itp. Obejrzyj troche i wtedy porozmawiamy o historyczno¶ci.

CYTAT
walka na pó³toraki - sorry nie wzi±³em swojego a Tobie radzê poczytaj traktaty, postudiuj-pogadamy,

Nie musze ich czytaæ ¿eby wiedzieæ, ¿e nie masz sam o nich pojêcia. Mylisz walke w zbroi z walk± bez zbroi.

CYTAT
bo to co uprawiasz ma tyle wspólnego z walk± szermiercz± jak walki pseudokibiców na kije bejsbolowe, mo¿e gdyby¶ nie podchodzi³ do tego ambicjonalnie by wygraæ za wszelk± cenê i traktowa³ jak dobr± zabawê z pewnymi zasadami bezpieczeñstwa spojrza³by¶ na RR inaczej ni¿ na dyscyplinê sportow±...

Bo ja wogóle by³em bejsbolem wychowywany. Ja lubie sie biæ i bije sie zgodnie z zasadami i uwa¿am to za bardziej rycerskie ni¿ wylewanie ¿ali na klawiature. Bawie siê te¿ nie¼le. A na wygraniu pó³toraków mi nie zale¿a³o.

CYTAT
wcze¶niej, owszem publice siê to bardzo podoba³o-szczególnie krew (psychologia t³umu etc.), ale jak ju¿ robimy turniej rycerski dla ludzi-nie tylko dla siebie-ubierzmy siê jak rycerze i walczmy jak rycerze-albo walczmy jak kibole by za wszelk± cenê kontuzji innych wygraæ-tylko nie nazywajmy tego odtwarzaniem

Uwa¿asz, ¿e jeste¶my brutalniejsi ni¿ ¶redniowieczni rycerze? A tak poza tym to nie wiem co rycerze i turnieje maja wspólnego z traktatmi.
Fajnie mieæ jakie¶ tam ogólne pojêcie ale jeszcze fajniej umieæ je wykorzystaæ w odpowiednim miejscu. Ty chcesz sie wy¿aliæ, ¿e nie da³e¶ rady a bo mia³em lepszy sprzet i jestem brutalny.

Mysle, ¿e komentarze te na forum i na ¿ywo innych osób najlepiej ¶wiadcz± o tym kto ma jednak nieco wiecej racji.
Walka musi byc brutalna ale zgodna z zasadami i ja siê tego trzymam.
I powiedz mi jeszcze kogo ty odtwarza³es podczas turnieju? Skoro ja by³em kibolem.... Z reszt± w kwestii czy jestem godny tego miana powinien siê Ada¶ wypowiedzieæsmile.gif.
santiago
"Mam wysokie standarty i nie czuje siê na turnieju jakbym co¶ odtwarza³, nie na imprezach komercyjnych. Mo¿e masz mniejsze wymagania. "

Zatem poka¿ mi imprezê niekomercyjn±, a skoro nie czujesz siê na turniejach jakby¶ co¶ odtwarza³ to po co siê bawisz w bractwo rycerskie?dla samej walki?

"A by³y zabronione? Z reszt± sory ale nie trafi³em cie specjalnie, poprostu co¶ sie kiepsko bronisz. Jeste¶ pierwszym który narzeka na jakies moje niedozwolone ciosy. "

Jako¶ dziwnie trafia³e¶ mnie przypadkowo kilka razy pod rz±d od ty³u w nogê...plecami do Ciebie nie sta³em, a je¶li narzekam to z konkretnego powodu...je¶li pierwszym-trudno, pewnie dlatego Ciê to dziwi...

"Jak wiadomo ja bazuje tylko na magicznym uzbrojeniu o wadze uwaga......27 kg, ale twoje wazy pewnie 50. O jakich turniejach mówisz?"

Je¶li Twoja zbroja wa¿y 27 kg, to faktycznie moja musi z 50, wymieñ wagê, poczytaj a dowiesz siê ¿e zbroja kopijnicza z epoki oko³ogrunwaldzkiej wa¿y³a ok. 25kg, wiêc logicznym jest, ¿e nasze uzbrojenie, wykonywane w inny sposób i z innych nieco materia³ów nie wa¿y wiêcej...

Jasne dzwonisz do rzemie¶lnika i mówisz "chce standart p³yta plus p³aty" i masz. Ale sa jeszcze ¼ród³a, nagrobki itp. Obejrzyj troche i wtedy porozmawiamy o historyczno¶ci.

Nie wiem czemu s±dzisz, ¿e posiadam mniejsz± wiedzê z zakresu historii od Ciebie, nie twierdzê, ¿e Twoje uzbrojenie jest niehistoryczne-mówiê tylko o ró¿nicy w wadze...tyle...kwestia wyszkolenia, kondycji, sprawno¶ci itd....naj³atwiej to sprawdziæ w podobnych warunkach...a turnieje takie o ile wiem odbywa³y siê w £êczycy, Uniejowie, Toszku, Czosze czy Chudowie...

"Nie musze ich czytaæ ¿eby wiedzieæ, ¿e nie masz sam o nich pojêcia. Mylisz walke w zbroi z walk± bez zbroi."
Walka to walka-owszem, nie gra roli czy w zbroi czy bez...ale widzia³em sporo walk na pó³toraki i znam co nieco traktaty Lichtenauera-by wiedzieæ, ¿e to co tu obejrza³em by³o od tego dalekie...

"Bo ja wogóle by³em bejsbolem wychowywany. Ja lubie sie biæ i bije sie zgodnie z zasadami i uwa¿am to za bardziej rycerskie ni¿ wylewanie ¿ali na klawiature. Bawie siê te¿ nie¼le. A na wygraniu pó³toraków mi nie zale¿a³o."

To nie ¿ale tylko konstruktywna krytyka by co¶ zmieniæ na lepsze i bezpieczniejsze-po to jest forum...a kiedy mamy o tym gadaæ na miejscu na turniejach??

"Uwa¿asz, ¿e jeste¶my brutalniejsi ni¿ ¶redniowieczni rycerze? A tak poza tym to nie wiem co rycerze i turnieje maja wspólnego z traktatmi.
Fajnie mieæ jakie¶ tam ogólne pojêcie ale jeszcze fajniej umieæ je wykorzystaæ w odpowiednim miejscu. Ty chcesz sie wy¿aliæ, ¿e nie da³e¶ rady a bo mia³em lepszy sprzet i jestem brutalny. "

Fakt, brutalniejsi nie jeste¶my...na tych prawdziwych ginêli ludzie...Skoro kto¶ zak³ada zbrojê, tworzy grupê czy bractwo rycerskie nie powinien zadawaæ takich pytañ o traktaty...chyba ¿e kto¶ tworzy medieval combat club...
"Mysle, ¿e komentarze te na forum i na ¿ywo innych osób najlepiej ¶wiadcz± o tym kto ma jednak nieco wiecej racji.
Walka musi byc brutalna ale zgodna z zasadami i ja siê tego trzymam.
I powiedz mi jeszcze kogo ty odtwarza³es podczas turnieju? Skoro ja by³em kibolem.... Z reszt± w kwestii czy jestem godny tego miana powinien siê Ada¶ wypowiedzieæsmile.gif"
Apropos komentarzy osób, s³ysza³em te¿ co nieco...a je¶li siê zgadzaj± jak twierdzisz z Twoim zdaniem, có¿ mo¿e dlatego, ¿e prezentujecie podobny poziom merytoryczny...
Kogo ja odtwarza³em wystarczy³o zapytaæ...
pozdrawiam i skoñczmy ten temat, bo organizatorzy tego nie ogarn± na przysz³± imprezê icon_mrgreen.gif
Gregor z Krakowa
ja tylko dodam, bo mnie nie by³o i nie chce sie wypowiadac o samym turnieju, ze walka z p³ycie jest zupe³nie inna niæ walka w ochraniaczach zbrojnikowych.
waga, nawet jesli podobna- choæ cie¿ko mi uwierzyæ Wolek, ze te 27 kg na sobie dzwigasz, a nawet jesli to przyznaj sie ile relatywnie z tych 27 masz na rêkach... <lol>

reasumuj±c dyskusje, ja³ow±, to jedno trzeba przyznaæ, Wo³kowi za³±czy³ sie nie raz i nie piêæ chomik, a raczej szczór w rozgrzanym wiaderku, i niektórym cie¿ko jest ogarn±æ tego typu styl walki. Powiedzmy- skuteczny bardzo i do bólu, ale inny ni¿ czesto i dotychczas walczono- wlasnie dlatego skuteczny...

ja nie widze w tym nic z³ego, przeciwnie, wszytsko idzie w dwie strony- pedalskiego lansu w jadn± i skutecznej- czesto brutalnej- walki w drug± strone. ciezko jest pogodziæ te dwie rzeczy, ale sie da, naprawde sie da....trzeba tylko mniej pisaæ, a wiecej ........ sie pociæ:P

z pozdrowieniami dla ¯elaznego lansiera (lol)
ua
Wo³ek godzien nie jeste¶ masz za lekki bejsbol icon_mrgreen.gif
Marcin Waszkielis
Apropo wygrywania przy uzyciu lepszego sprzetu. Totalny amator na rowerze turystycznym nie podo³a kolarzowi na kolarzówce. Ten amator równie¿ nie ma szans z kolarzem nawet jesli zamienia siê rowerami. Santiago potrenuj troche bo narazie jeste¶ na takim poziomie, ze nawet ró¿nice w sprzecie na moj± korzy¶æ nie graj± tu praktycznie ¿adnej roli.
A tekst o tym, ze sprzet mam historyczny ale za lekki to mnie ca³kiem rozwali³. Historyczny powinien byæ sporo l¿ejszy. Widaæ nigdy nie mia³e¶ w reku pancerza z hartowanej blachy.
Jak kogo¶ boli, ze musi walczyæ w gorszym sprzêcie ode mnie, to niech sobie na lepszy wymieni.
a co do bicia po nogach. To fakt, ze dosta³e¶, bo by³o bardzo ³atwo Cie trafiaæ, a ¿e kontuzji sie nabawi³e¶ to ju¿ wina Twojego sprzetu. Ja jestem czysty bo zasad nie z³ama³em.
Czubek
Tak tylko s³ówko... Ogólnie gama ciosów jest jasna - bez jajec, bez potylicy. No, chyba, ¿e chcesz, Santiago umawiaæ siê z ka¿dym przed walk± "nie bij mnie tutaj, bo tutaj nie mam p³yty". Twój interes w tym, ¿eby mieæ tej p³yty jak najwiêcej.
Te¿ dostawa³em kiedy¶ co rusz w ty³ nogi i dziêki temu ju¿ siê tak nie dzieje (zazwyczaj :P)

Na tym polega nauka w walce (szczególnie z Wo³kiem :P ), ¿e obrywasz i zaciskasz zêby, a pó¼niej liczysz straty. No, chyba, ¿e te straty s± tak ciê¿kie, ¿e nie dasz rady walczyæ, wtedy klêkasz i siê poddajesz. Proste.
Wychodz±c do walki ka¿dy z nas wie, na co siê pisze. W³±cznie z ewentualnymi kontuzjami. Poza tym trzeba mierzyæ si³y na zamiary. Je¶li ja wychodzê do walki z Wo³kiem, to wk³adam pod spodnie poduszkê na ty³ek, bo z miejsca wiem, ¿e dostanê têgie baty. Bo jestem fajter ni¿szej klasy ¶redniej. I zdaje sobie z tego sprawê.

Ale po to wychodzi siê w takiej, ¿eby siê uczyæ. Po prostu zamiast wylewaæ ¿ale o brutalno¶ci Wo³ka wyci±gnij z tego nauczkê - sam powiedzia³, ¿e trafi³ Ciê tam kilka razy i ¿e ³atwo by³o to zrobiæ. Wniosek prosty - popraw to, naucz siê chroniæ to miejsce i wiêcej tam nie oberwiesz.

Swoj± drog± jak Wo³ek walczy, ka¿dy wie. Osobi¶cie - popieram ten styl walki, bo nie kupujemy coraz mocniejszych i bezpieczniejszych blach, ¿eby siê po nich g³askaæ.

Od razu mówiê, ¿e walki owej nie widzia³em, ale w E³ku by³em duchem. A nie przyjecha³em z powodu kontuzji barku, bo kto¶ mi w niego wsadzi³ topór. Ale nie pyszczê i nie mam do tego go¶cia pretensji, bo wiem, ¿e by³a to wina dwóch rzeczy - mojego uzbrojenia i mojego wyszkolenia. Proste i brutalne, jak ¿ycie.

Pzdr,
Czubu¶
santiago
Dziêkujê za cenne uwagi od Czubka, z którymi siê zgadzam...Mea culpa, mea culpa...jestem kiepskim wojownikiem-Wo³ek to debe¶ciak!hurra, niech ¿yje mistrz...!
moje posty to nie ¿ale wobec brutalno¶ci Wo³ka, bo walczy³em ju¿ z bardziej brutalnymi, chodzi mnie jeno o jego bezkrytycyzm wobec siebie, a je¶li piszê ¿e odnios³em kontuzjê to nie po to ¿eby siê wy¿aliæ tylko uzmys³owiæ zwyciêzcy ¿e nie sztuk± jest wygraæ uszkodziwszy przeciwnika...fakt mog³em siê lepiej chroniæ, ale jak dot±d nie dosta³em nigdy ciosów pod kolano, a ¿eby tam trafiæ trzeba siê postaraæ i to nie jest kwestia os³ony...skoro sêdziowie ogl±dali nas przed walk± i widzieli, ¿e bigwanty nie chroni± ty³u uda i podkolania a nie mia³em pikowañca na nogach mogli mnie nie dopuszczaæ, zreszt± osobi¶cie nie jestem zwolennikiem zadawania nieczystych ciosów w niechronione miejsca...bo zawsze walcz±c mam na wzglêdzie bezpieczeñstwo i zdrowie przeciwnika...
chcia³bym sprostowaæ równie¿ temat dotycz±cy walk na pó³toraki, bo widzê ¿e nie wszyscy mnie zrozumieli-otó¿, je¶li s³yszê ¿e walki na pó³toraki, które siê tam odbywa³y by³y zgodne z traktami, to ten kto¶ nie wie o czym mówi...pomijam kwestiê skuteczno¶ci, stylu walki, efektowno¶ci czy brutalno¶ci...pozdrawiam aniol.gif
Przemko zwany Zychem
Tak a propos.
W zeszlym roku na leczycy dostalem od Wolka w jaja (a nawet we fiuta). Z reszta w tym roku na Uniejowie sam zasadzilem Adasiowi dzwona w dzwonki. I nikt nie mial do nikogo pretensji.

A wiesz jaki byl tego efekt?
Odkopalem suspensor.
Ghutek
Zazwyczaj milczê, ale nie lubiê internetowego rycerstwa ... wiêc :

CYTAT
Je¶li ja wychodzê do walki z Wo³kiem, to wk³adam pod spodnie poduszkê na ty³ek, bo z miejsca wiem, ¿e dostanê têgie baty. Bo jestem fajter ni¿szej klasy ¶redniej. I zdaje sobie z tego sprawê.

Nie wiem kiedy walczy³e¶ z kimkolwiek na serio, pomijaj±c Piaseczyñsk± minutówkê ...

CYTAT
Ale po to wychodzi siê w takiej, ¿eby siê uczyæ. Po prostu zamiast wylewaæ ¿ale o brutalno¶ci Wo³ka wyci±gnij z tego nauczkê - sam powiedzia³, ¿e trafi³ Ciê tam kilka razy i ¿e ³atwo by³o to zrobiæ. Wniosek prosty - popraw to, naucz siê chroniæ to miejsce i wiêcej tam nie oberwiesz.

Tu jeszcze jeden wniosek. Nie rad¼ kiedy sam nie potrafisz, wierz mi ¿e widzia³em t± walkê i wiem ¿e Santiago takie rady dostawa³ kiedy by³ o kilka lat m³odszy. Ja rad nie daje ¿adnych, mimo tego, ¿e jak Ty mia³e¶ kolczugê i g³owê pe³n± pomys³ów to ja mia³em ju¿ 2 sezony bojowe za sob±.

Pomijaj±c t± ja³ow± dyskusje. Turniej fajny, jak na pierwszy raz to trzeba powiedzieæ, ¿e ogarnêli¶cie siê super. Mo¿na zrobiæ z tego najwiêkszy turniej na mazurach pomijaj±c Ryn. Zostali¶my mile przyjêci, wynagrodzeni za trud, zosta³y mi³e wspomnienia i masa fotek. Impreza ma perspektywy na przysz³o¶æ, potrzeba wiêcej ludzi, inicjatywa jest. Oby tak dalej.

Pozdrawiam serdecznie - Adam kowal
Czubek
Ok, przepraszam Santiago za zbytni± dosadno¶æ s³own±. Po prostu nie przepadam za marudzeniem, ¿e siê co¶ komu¶ sta³o itd. Mea culpa (mo¿e powinienem za³o¿yæ licznik przeprosin jak Ja¶min? :P )

Co do bezkrytyczno¶ci - to akurat nie moja rzecz i nie mi to oceniaæ. Ale czy trzeba ci±gn±æ tê dyskusjê? Ok - posz³o uderzenie, Wo³ek o tym wie, sadzê, ¿e w przysz³o¶ci takie ciosy przez niego zostan± ograniczone.

A tak z ciekawo¶ci, Santiago - móg³bym siê spytaæ, jakie posiadasz os³ony nóg? Trzeba siê bêdzie wystrzegaæ takich modeli. I mówiê to bez zgry¼liwo¶ci.
No i jedna chocia¿ rzecz z moich "wywodów" jednak siê sprawdzi³a. Jak sam rzek³e¶, nigdy takich ciosów nie dostawa³e¶, wiêc jak±¶ naukê wyniesiesz ;) Moje na wierzchu ;)

Sam napisa³em, ¿e nie widzia³em tej walki, Adamie. I choæbym kiedy¶ by³ nawet mistrzem ¶wiata, na co siê d³ugo nie zanosi, zdania i podej¶cia nie zmieniê. Je¶li obrywam, to z jakiego¶ powodu i jest to moment, by siê doskonaliæ. Kwestia podej¶cia w ¿yciu ogólnie - ja siê uwa¿am za ucznia ¿yciowego, który wie, ¿e reprezentuje poziom niski b±d¼ jak ju¿ pisa³em - ni¿sz± klasê ¶redni±, natomiast Ty masz przero¶niête ego.
Brudy pierze siê prywatnie i proponujê akurat ten w±tek skoñczyæ w 4 oczy.

Swoj± drog±... ca³y czas s³yszê ludzi, którzy mówi± o walczeniu traktatami... Sadzê, ¿e walka takich dwóch osób uros³aby do rangi legendy, wiêc jest o co siê pokusiæ ;)
Z racji niesprawnej lewej d³oni pó³torakiem sobie nie powalczê, ale bardzo chetnie bym zobaczy³ tak± walkê. Oj bardzo.
Przemys³aw
Pamiêtam te dwa sezony bojowe w wykonaniu Adama:P...

Baty, baty i jeszcze raz baty...Nawet ja maj±c pierwszy raz w reku glewie i nie walcz±c ni± wcze¶niej z³oi³em go 3 do 0:D

No ale b³aznem jestem wiec nie mog³em sie powstrzymaæ aby tego nie napisaæ wiec Ada¶ nie obra¿aj sie.

A tak na marginesie...z Czubkiem to takie rzeczy faktycznie za³atwiajcie sobie w cztery oczy bo to wstyd k³óciæ siê w takim stylu na forum ogólnym.

Pozdrawiam was ogó³em Przemko Maximus devil.gif
Kszysz
Santiago, marudzisz jak stara baba, no trudno dosta³e¶, zdarza siê, ¿ycie.
sporo osób tak dosta³o ale jako¶ nie rozpisuja o tym ksiazki na fresze
a ostatnie posty sprowadzaj± sie tylko i wy³±cznie do ¿alenia siê co to za tragedia sie sta³a ze dosta³em kilka razy pod kolano ajajajaj ale bêdzie buba chyba polece po plasterek
a ty jeste¶ z³y brutalny i w ogóle a tak wogle to uderzy³e¶ mnie specjalnie.
zdarzaj± siê takie przypadkowe ciosy i nic na to nie poradzisz
proponuje przenie¶c dyskusjê na pw lub na zal.pl bo tu dyskusja nie prowadzi do ¿adnego konstruktywnego koñca

pozdrawiam
santiago
sorry...zapomnia³em ¿e forum FREHA nie jest od prowadzenia dyskusji icon_mrgreen.gif ...a jak odbieracie moje uwagi jako ¿ale, trudno-¿e jak twierdzi Kszysz nie prowadzi to do konstruktywnych rozwi±zañ nie moja to wina, lecz wynika to z braku zrozumienia...je¶li komu¶ korona z g³owy spadnie jak mu siê zwróci uwagê na pewne fakty i zamiast siê k³óciæ wys³uchaæ cudzych racji ¶wiadczy to wymownie o podej¶ciu do sprawy...dla mnie nauczka jest jedna-dyskusje prowadzi siê z lud¼mi, do których co¶ dociera...a ¿e nie jestem masochist± i nie podniecaj± mnie siniaki-wybaczcie, widaæ ró¿nimy siê w podej¶ciu do walk turniejowych i do RR wogóle-pozdrawiam....
p.s. po raz kolejny ciemno¶æ (a mo¿e ciemnota) zwyciê¿y³a!
p.s. 2. tak swoj± drog± Kszysz-jak ju¿ co¶ piszesz to zadaj sobie trud i przeczytaj temat od pocz±tku clap.gif
Kszysz
jak sie boisz ze dostaniesz to po co wychodzisz?
a Twoje posty w tym temacie schodza siê do kwestii wagi uzbrojenia - wygra³e¶ bo mia³e¶ l¿ejsze uzbrojenie i bi³e¶ nieczysto. a co stoi na przeszkodzie zeby¶ sobie zrobi³ l¿ejszy sprzêt i potrenowa³ zamiast siê wyp³akiwaæ i teoretyzowac jakie te turnieje sa.

ach te frehowe emocje, chyba sobie pójde na mecz, albo poæwiczyc traktaty bejsbolem icon_wink.gif
Ghutek
Witam

CYTAT
A tak z ciekawo¶ci, Santiago - móg³bym siê spytaæ, jakie posiadasz os³ony nóg? Trzeba siê bêdzie wystrzegaæ takich modeli. I mówiê to bez zgry¼liwo¶ci.

Z tego co widzia³em .. pe³ne nogi p³ytowe - nabioderki, nagolennice + trzewiki, wystrzegaæ siê ?

Ma³y offtop

Widzê ¿e dobra³ siê 21-letni idiota po podstawówce do mitomana.

CYTAT
Baty, baty i jeszcze raz baty...Nawet ja maj±c pierwszy raz w reku glewie i nie walcz±c ni± wcze¶niej z³oi³em go 3 do 0:D

Nie wiem Przemys³awie czy mówisz o tym jak sta³e¶ w gaciach i próbowa³e¶ uderzyæ mnie glewi± kiedy mia³em na sobie cywilne ciuchy a w rêce miecz....Hmmm ....

CYTAT
Kwestia podej¶cia w ¿yciu ogólnie - ja siê uwa¿am za ucznia ¿yciowego, który wie, ¿e reprezentuje poziom niski b±d¼ jak ju¿ pisa³em - ni¿sz± klasê ¶redni±, natomiast Ty masz przero¶niête ego.
Brudy pierze siê prywatnie i proponujê akurat ten w±tek skoñczyæ w 4 oczy.

Jako¶ by³a okazja obgadaæ "kwestie brudów" (jakich w sumie brudów ?) a interesant po prostu pojecha³, nie powiadamiaj±c mnie o chêci dialogu. A szkoda ¿e posta nie widzia³em wcze¶niej. Có¿. Wedle tego co wiem, mówienie prawdy i zwalczanie be³kotu 18 letniego "internetowego rycerza" to raczej nie przero¶niête ego...

Tyle do obrony mojej osoby na tym forum, bo z ich fantazj± nie mam zamiaru siê ju¿ k³óciæ tudzie¿ negowaæ jej twory. Najlepiej jakby administrator uprz±tn±³ posty.

Pozdrawiam - tych co dostali, tych co byli sprawcami ³omotu, internetowe rycerstwo i wszystkich czytaj±cych ze zrozumieniem, tudzie¿ bez.
Marcin Waszkielis
CYTAT
Mea culpa, mea culpa...jestem kiepskim wojownikiem-Wo³ek to debe¶ciak!hurra, niech ¿yje mistrz...!

Dziêki!.

CYTAT
moje posty to nie ¿ale wobec brutalno¶ci Wo³ka, bo walczy³em ju¿ z bardziej brutalnymi, chodzi mnie jeno o jego bezkrytycyzm wobec siebie,

ja jestem bardzo SAMOkrytyczny. Ale te¿ podatny na krytykê lecz w±skiego grona osób.

CYTAT
a je¶li piszê ¿e odnios³em kontuzjê to nie po to ¿eby siê wy¿aliæ tylko uzmys³owiæ zwyciêzcy ¿e nie sztuk± jest wygraæ uszkodziwszy przeciwnika...

Nie ta stawka, nie ten poziom i nie te emocje ¿ebym my¶la³ o uszkadzaniu przeciwnika.

CYTAT
fakt mog³em siê lepiej chroniæ, ale jak dot±d nie dosta³em nigdy ciosów pod kolano, a ¿eby tam trafiæ trzeba siê postaraæ i to nie jest kwestia os³ony...

Uwierz mi nie stara³em siê, nie wymaga³e¶ tego, jeste¶ za s³aby. Dosta³e¶ ot tak poprostu. Wielu juz tak dostawa³o ale to pierwsza reklamacja pomimo, ¿e mam na koncie powa¿niejsze kontuzje.

CYTAT
skoro sêdziowie ogl±dali nas przed walk± i widzieli, ¿e bigwanty nie chroni± ty³u uda i podkolania a nie mia³em pikowañca na nogach mogli mnie nie dopuszczaæ, zreszt± osobi¶cie nie jestem zwolennikiem

Jeste¶ doros³y. Ale jak sam nie mo¿esz wydumaæ czy masz bezpieczny sprzet czy niie to popro¶ P³azika niech Ci zrobi test na ty³ kolana:).

CYTAT
zadawania nieczystych ciosów w niechronione miejsca...bo zawsze walcz±c mam na wzglêdzie bezpieczeñstwo i zdrowie przeciwnika...

Wogóle to jak ty mog³e¶ dostaæ w ty³ kolana, masz przecie¿ li¶cie? Ja te¿ mam na wzglêdzie zdrowie przeciwnika, nie bije w oczy, kark, krocze, stopy, d³onie, krtañ.
CYTAT
Kszysz nie prowadzi to do konstruktywnych rozwi±zañ nie moja to wina, lecz wynika to z braku zrozumienia...

A Ty zrozum jedno. My sie bawimy inaczej. Wpad³e¶ na kogo¶¶ na kogo nie powiniene¶ bo jestem za tym ¿eby turnieje by³y w pewnien sposób podzielone, ale to nie miejsce na to aby o tym pisaæ. Powiniene¶ walczyæ na turniejach gdzie nie ma takich jak ja, brutali, którzy walcz± za kase, trenuj± i czerpi± dzika satyswakcjê z wygrywania:). Mam nawyki i styl nastawiony g³ównie na powa¿nych przeciwników, wystarczy³o poprosiæ o walke delikatn± bez bicie tu i tam albo siê poddaæ. To by³oby bardziej "rycerskie" ni¿ zalenie siê na siniaczki.

CYTAT
je¶li komu¶ korona z g³owy spadnie jak mu siê zwróci uwagê na pewne fakty i zamiast siê k³óciæ wys³uchaæ cudzych racji ¶wiadczy to wymownie o podej¶ciu do sprawy...

No przyjmuje do wiadomosci, ze trafi³em Cie tak, ¿e bola³o...nie pierwszy jeste¶ ani nie ostatni, za to pierwszy który ma o to tyle ¿alu.

CYTAT
dla mnie nauczka jest jedna-dyskusje prowadzi siê z lud¼mi, do których co¶ dociera...a ¿e nie jestem masochist± i nie podniecaj± mnie siniaki-wybaczcie, widaæ ró¿nimy siê w podej¶ciu do walk turniejowych i do RR wogóle-pozdrawiam....

No racja ró¿nimy siê. Ja nna przyk³ad lubie ostra walkê w której trzeba sie liczyæ z kazdym ciosem gdzie istnieje jakies ryzyko, s± emocje, wola walki i zwyciêstwa. A ty chcesz sobie pomachaæ bez minimum ryzyka (jesli siniaki uznaæ juz za minimum). No nie dogadamy sie.

CYTAT
p.s. po raz kolejny ciemno¶æ (a mo¿e ciemnota) zwyciê¿y³a!

Wa¿ne ¿e przegra³a miernota.
Przemys³aw
Dobrze Ghutek dobrze...nadal nie rozumiesz hehehe.gif
Vino
S± zdjêcia. Wybaczcie, ¿e tak pó¼no, ale sprz±tanie po tym wszystkim nie ogranicza siê do wyci±gniêcia palików z ziemi smile.gif

http://picasaweb.google.co.uk/Zedzikk
Vino
Przepraszam ¿e tak pó¼no icon_wink.gif
Có¿, wstawiam tutaj film z turnieju i oblêzenia.

http://www.youtube.com/watch?v=aX4R0EcAUps
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.