CYTAT(Ziemowit Tur @ 18:12 15.02.2008)
Witam.
Czy posiada kto¶ informacje jak wygl±da³ kamieñ szlifierski w X i XI wieku?
Sam znalaz³em jedynie co¶ na stronie
http://www.cea.livinghistory.cz/zivotvm/remesla/kamen/(brus) jednak brak znajomo¶ci jêzyka czeskiego trochê utrudnia zdobycie info, a na obrazku przedstawiony jest ogromny Brus wygl±daj±cy do¶æ ma³o stabilnie :P.
Wiem ¿e ko³a szlifierskie by³y mocowane w korytkach z wod± która moczy³a kamieñ przy szlifowaniu ale nie wiem na ile jest to historyczne.
Jest to na pewno bardzo historyczne,w zasadzie taka ostrzarka by³a jednym z elementów niezbêdnego wyposazenia ka¿dego gospodarstwa,nie mówiac juz o warsztacie rzemie¶lnika.Drewniana rynienka na czterech drewnianych nogach,zaopatrzona w korek do spustu wody/p³ukanie rynienki z osadu/i kamieñ okr±g³y z miêkkiego piaskowca osadzony na osi z korb±/czêsto o¶ tez drewniana/.Otwór w kamieniu albo okrag³y albo kwardratowy/zapobiega obracaniu osi w otworze/.I ostrzy³o siê tym ,a¿ mi³o i nie by³o obawy o spalenie ostrzonego narzêdzia.W zasadzie do obejrzenia w ka¿dym skansenie,przypuszczaæ nale¿y,¿e ewolucja tej machiny zakonczy³a sie juz DAAAwno i egzemplarze ze skansenów niewiele odbiegaja od tych mediewalnych