Przegl±da³em forum , aczkolwiek nie znalaz³em nic na ten temat. Mam pytanie w sumie bardzo pocz±tkuj±ce, no ale wszystkiego sie trzeba nauczyæ. Mianowicie - maj±c klamrê, koñcówkê do pasa i pas skory, jak to wszystko po³±czyæ ze sob±? I drugie pytanie, pas skóry wygl±da ma³o ciekawie - da³oby sie go jako¶ "pociemniæ"? Czy nat³uszczanie co¶ by tu da³o?
Pozdrawiam
Ok dziêkujê za odpowied¼
A odno¶nie monta¿u mo¿ecie mi co¶ poradziæ? Albo mo¿e jaki¶ poradnik "zrób to sam" znacie?
Witam,
Doprecyzuj jak± masz klamrê i okucie koñca pasa? Jak datowane? Bo te elementy mog³y byæ doszyte do paska, sama klamra mog³a byæ okrêcona skór± ( z miejscem wyciêtym na kolec - podobnie jak w dziejszych pasach wojskowych) i wtedy zanitowane albo zszyte. Mo¿liwo¶ci jest kilka...
Natomiast je¶li bedziesz zszywa³ koniec pasa przy klamrze warto jest wcze¶niej zrobiæ dziury szyd³em lub w ostateczno¶ci gwo¼dziem, oraz zaopatrzyæ siê w ig³ê ku¶niersk± oraz mocn± dratwê (tê ostatni± mo¿na jeszcze lekko nawoskowaæ - lepszypo¶lizg oraz konserwacja). No i uwaga na paluchy podczas szycia...
pozdrawiam M.
hej.
czy pasy z XIV- XV wieku byøy oprócz wyt³oczeñ, ozdabiane równie¿ jakimi¶ koralami? bo widzia³am kiedy¶ u jednej dziewczyny taki pas, efektownie to wygl±da³o, ale nie jestem pewna czy zgodnie z histori±...
bardzo prosze o wmiare szybk± odpowedz:D
ps.mo¿e i nie za bardzo pasuje to do tematu, ae nie wiedzia³±m gdzie swoje pytanie wcisn±æ
http://old.medievalbeads.com/docs/items/13...anish-belt.htmlProszê. Pas datowany na ok 1270 r. Podobna do tej zamontowanej na pasie p³ytka z tarczami zosta³a znaleziona w warstwie datowanej na XIII/XIV w.
Nie znaczy to jednak, ¿e zamontowana by³a na pasie ozdobionym paciorkami:)
Pozdrawiam
Witam.
Nie chcia³em zak³adaæ osobnego tematu a problem powi±zany. Przymierzam siê do rekonstrukcji pasa z Dziekanowic. Posiada kto¶ dok³adny opis tego paska, lepsze zdjêcia itp.? Przede wszystkim interesuj± mnie okucia, ich rozmiar, z czego s± wykonane, czy te blaszki s± zdobione (na rogach widaæ kó³eczka jednak wydaje mi siê, ¿e to ¶lady po nitach).
Pozdrawiam.
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
no dobrze a jak przyczepiæ koñcówkê do pasa?
W³a¶nie tak± dosta³am i domy¶lam siê ze gwo¼dziami które dosta³am w zestawie muszê przybiæ, ale co zrobiæ z wystaj±ca koñcówk± ¿eby estetycznie wygl±da³o i nie czepia³o o suknie..?
Witam,
Uprawiam wspó³czesne kaletnictwo (w zasadzie leatherworking) a chcia³bym popróbowaæ si³ ze sprzêtem dla rekonstruktorów ¶redniowiecza. Zastanawia mnie przyszywanie klamer do pasów- w cudzych pracach widywa³em przeszycia w poprzek pasa, choæ ze wzglêdów praktycznych lepiej jest robiæ dwa szwy równolegle do krawêdzi (to mniej os³abia pas).
Czy przeszycie w poprzek jest uzasadnione ¼ród³ami?
Czy szwy wzd³u¿ krawêdzi to mrok, Mordor i w ogóle?
A jad±c ju¿ ca³kiem po bandzie, czy w takim pasie uchodzi (wedle stanu wiedzy o rzemio¶le z epoki) wyoblenie krawêdzi??
PS. Znam ogólne zasady: Skóra ro¶linnie garbowana, impregnacja woskiem z terpentyn±, dratwa lniana, galanteria metalowa z kutej stali lub stopów miedzi (u zamo¿niejszych postaci).
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.