Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Odtwarzanie Kronikarza.
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Ludzie i spo³eczeñstwo
Dlaczego?
Witam!!

Jestem tu nowy i gnêbi mnie parê pytañ na które nie znalaz³em odpowiedzi w wyszukiwarce.

A wiêc chodzi mi o odtworzenie kronikarza(skrybê) z XVw, chodzi mi o to jak siê ubiera³, jakich przyrz±dów u¿ywa³ to pisania. Czy taki kronikarz móg³by pochodzi z mieszczañstwa czy te¿ jakie¶ wy¿sze sfery. Pragnê siê dowiedzieæ w ogóle wszystkiego na temat kronikarstwa w XV je¿eli macie i posiadacie tak± wiedz± to podzielcie siê ni±.

Z góry dziêkujê i pozdrawiam.
Morrigan
Odno¶nie przyrz±dów do pisania temat ju¿ istnieje.
Purvis
WItaj Dlaczego?
Gratuluje oryginalnego nicka smile.gif
Zacznij od strojów i przedmiotów codziennego u¿ytku. Daruj sobie opcje szukaj (jest zdradliwa i podstêpna), za to przejrzyj spis temetów. Na pewno znajdziesz wiele spraw, które ciê zainteresuj±, oraz postawi± tuziny nowych pytñ :D.
Po pierwsze odszukaj temat, o którym mówi Morrigan, tam znajdziesz podstawy. Powodzenia i ...cierpliwo¶ci.
Pozdrawiam
P
Dlaczego?
Dziekuje bardzo zawsze to co¶ zaraz zaczne szukaæ tylko jeszcze jak bym wiedzia³ w którym dziale? Troche ich du¿o a dam rade.

@Purvis

Zawsze lubi³em byæ orginalny:)

Edit:
Znalaz³em temat o pisaniu ale dalej czekam na wasze wypowiedzi.

Edit2: Znalaz³em temat o strojach i habitach ale by³ tam podany tylko wykrój na habit z zakonu ¦w.Franciszka a ja bym wola³ z zakonu ¦w.Benedykta je¿eli kto¶ dysponuje takim wykrojem czy czym¶ podobnym niech udostêpni.
Lecheor
Szukaj przedstawieñ Ewangelistów (jako ludzi, nie Istot ¯yj±cych), g³ównie znajdziesz je w kodeksach liturgicznych, ale w XV w. równie¿ w malarstwie tablicowym. Tylko czasem ich ubiór jest lekko anachroniczny, chocia¿ to ³atwo zweryfikowaæ.
Nano
Tu znajdziesz trochê przedstawieñ skrybów, Ewangelistów oraz ich narzêdzi:
http://www.larsdatter.com/scribaltools.htm
oczywi¶cie musisz wyszukaæ interesuj±cy Ciê czasokres, a potem (dla pewno¶ci) zweryfikowaæ poszczególne przedstawienia.
Pozdro
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.