Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Miecz treningowy - schematy, wymiary?
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Szermierka
dorsai
Witam!

Chcia³bym zrobiæ drewniany miecz treningowy. Czy dysponuje kto¶ schematami, wymiarami, rysunkami, które mog³yby mnie w tej czynno¶ci wspomóc? Zainteresowany jestem przede wszystkim mieczami dalekowschodnimi, lecz ¿adn± informacj± nie pogardzê. I druga sprawa - jakie drewno najlepiej do tego u¿yæ?

Z góry dziêkujê, pozdrawiam!
Dominik13
Ja zajmujê sie walk± stosunkowo nied³ugo. Mój boken samoróbka jest wykonany z g³ogu. Walczê nim od ponad pó³ roku i nic sie z nim nie dzieje. Wa¿ne jest aby drewno by³o dobrze wysezonowane.
¯yczê owocnej pracy.
M¶cibor
Miecz treningowy mo¿na zrobiæ z przerobionego sztylu do kilofu tylko trzeba grubsz± koñcówke odchudzic na wzór rekoje¶ci.
dorsai
CYTAT(M¶cibor @ 21:24 10.02.2008) *
Miecz treningowy mo¿na zrobiæ z przerobionego sztylu do kilofu tylko trzeba grubsz± koñcówke odchudzic na wzór rekoje¶ci.

ok, dziêkujê niezmiernie. Ale w sumie drewno to najmniejszy problem. Bardziej interesuje mnie kszta³t, wzory. mo¿e ktos pomóc w tej materii?
lancelot
Ja trenujê klasycznym shinajem, mo¿na go doci±¿yæ dla oddania masy i wywa¿enia "historycznego"
dorsai
CYTAT(lancelot @ 22:17 10.02.2008) *
Ja trenujê klasycznym shinajem, mo¿na go doci±¿yæ dla oddania masy i wywa¿enia "historycznego"

a mo¿esz podaæ, zacny Lancelocie, jakie¶ wymiary, rysunki? zdjêcia?
Monika ksf
CYTAT(dorsai @ 19:07 11.02.2008) *

A nie ³aska wrzuciæ w google s³owo "shinaj"?

Doci±¿anie shinaja - kiepski pomys³. Zosta³ on tak skonstuowany by byc kompatybilnym z kondocka zbroj±. Maski szermiercze ledwie oblec± (strza³y w nies³oniet± potylicê i nity maski wbijane w czaszkê przy solidnym uderzeniu w skroñ). Doci±¿enie shinaja np przez za³o¿enie klepsydr (ok 0,8 kg na rêkê) skutkuje solidnym obiciem czaszki, gdy ma siê do czynienia z dynamicznym i uderzj±cym silno przeciwnikiem.
lancelot
CYTAT
Doci±¿anie shinaja - kiepski pomys³. Zosta³ on tak skonstuowany by byc kompatybilnym z kondocka zbroj±. Maski szermiercze ledwie oblec± (strza³y w nies³oniet± potylicê i nity maski wbijane w czaszkê przy solidnym uderzeniu w skroñ). Doci±¿enie shinaja np przez za³o¿enie klepsydr (ok 0,8 kg na rêkê) skutkuje solidnym obiciem czaszki, gdy ma siê do czynienia z dynamicznym i uderzj±cym silno przeciwnikiem.
Có¿, ponoc bez bólu nie ma zabawy. Je¿eli chodzi o maski to dostêpne s± modele wzmocnione stalow± opask± na czê¶ci czo³owej oraz zaopatrzone w co¶ w rodzaju pikowanego nakarczka tam gdzie klasyczna maska nie daje os³ony jednak trzeba wydaæ na co¶ takiego ok.600 z³.
Shinaj ma o ile pamiêæ mnie nie zawodzi (metrówki nie posiadam) 105 cm, niestety proporcje s± nieco inne ni¿ w mieczu europejskim (rêkoje¶æ jest znacnie d³u¿sza w porównaniu do "g³owni" no i nie ma klasycznego jelca. produkowane s± drewniane jelce slu¿±ce do monyowania ma shinajach, pomiêdzy takim jelcem a "tsub±" nale¿y umie¶ciæ co¶, co bêdzie go podpiera³o, mo¿e to byæ ów element doci±¿aj±cy.
Filippo
Jak napisa³ M¶cibor, kup sobie trzonek do kilofa albo szpadla, pilnikiem sp³ascz miejsce na jelec, przewieræ dwie dziurki i przykrêæ z obu stron krótk± deseczkê. Proste jak konstrukcja cepa, tanie, wyjdzie ciê max 15 z³ plus robota. U nas w bractwie takie treningówki trzymaj± ju¿ dwa lata z niewielkimi odpêkniêciami drewna, ale sosna ma to ju¿ do siebie ze pêka.
Wrzuæ sobie na Youtube 'kjb bydgoszcz' to zobaczysz ¿e dzia³aj±.

Pozdrawiam - Filippo
dorsai
CYTAT(Filippo @ 06:22 12.02.2008) *
Jak napisa³ M¶cibor, kup sobie trzonek do kilofa albo szpadla, pilnikiem sp³ascz miejsce na jelec, przewieræ dwie dziurki i przykrêæ z obu stron krótk± deseczkê. Proste jak konstrukcja cepa, tanie, wyjdzie ciê max 15 z³ plus robota. U nas w bractwie takie treningówki trzymaj± ju¿ dwa lata z niewielkimi odpêkniêciami drewna, ale sosna ma to ju¿ do siebie ze pêka.
Wrzuæ sobie na Youtube 'kjb bydgoszcz' to zobaczysz ¿e dzia³aj±.

Pozdrawiam - Filippo

:] dziêki, z pewno¶ci± przydatna informacja. Chocia¿ w moim przypadku z dostepem do drewna nie ma problemu, zatem my¶la³em o czym¶ z dêbu. Mam za domem trochê wysezonowanych przez 2 lata desek smile.gif tylko kszta³tu brak. no có¿, chyba bêdê "na czuja" robi³. Jeszcze tylko sprawdzam informacje w my¶l staropolskiego przyslowia "googlajcie a znajdziecie" i biorê siê do roboty

Jeszcze raz dziêkujê!
Rafa³ Pr±dzyñski
Bukowy dr±¿ek za 15 z³ z Obii przycinasz do d³ugo¶ci 90 cm, z bukowego progu wycinasz deskê o wymiarach 20 cm na 2 do 2,3 cm na 7 cm. W otwór wklejasz ciasno kijek, ¿adnych ¶rub. Odlewasz ciê¿arek z o³owiu o wadzê oko³o 350 gram i mocujesz na jelcu (wokó³ kijka otworem odlanym ciasno), /tak samo odlewasz g³owicê o wadzê oko³o 400 do 420 gram, obie o³owianki mocujesz teksem tapiceerskim a g³owice lepiej trzem, poni¿ej jelca ma byæ oko³o 18 cm, powy¿ej oko³o 70 cm kija - krócej ni¿ miecz ze wzglêdów szkoleniowych. Kij oplatasz 4 przylepcami na p³otnie w najwiekszym rozmia¿e - o³owianki jelec i rekoje¶æ jednym. Ca³o¶c kolorow± ta¶m± klej±ca do paczek, coby sie przylepiec nie brudzi³ i nie si±pi³ za bardzo.

Masz replikê o wadze i wywa¿eniu miecza o znancznie delikatniejszym dzia³aniu na ko¶ci i o znacznej wytrzyma³o¶ci

A stylisko o d kilofa pêka nam po 3 -4 godzinach wiêc nie wiem co tam nim inni robi±.

szaa Dorsaj
lancelot
CYTAT
Odlewasz ciê¿arek z o³owiu o wadzê oko³o 350 gram i mocujesz na jelcu (wokó³ kijka otworem odlanym ciasno), /tak samo odlewasz g³owicê o wadzê oko³o 400 do 420 gram
Mniej wiêcej takie rozwi±zanie mia³em na my¶li pisz±c o doci±¿niu shinaja.
dorsai
CYTAT(Rafa³ Pr±dzyñski @ 14:05 12.02.2008) *
szaa Dorsaj

Dziêkujê Mo¶ci Rafale, po odpowiedzi znaæ fachowca. Bywaj!
Rafa³ Pr±dzyñski
A nie doda³em ¿e owy kijek najmniej 29- 30 z hakiem milimetrów kalibru by potrzebowa³. Gdyby kto za¶ trafem szczê¶liwem nabyæ móg³ buczynê co ma 35 milimetrów to mo¿na by go mniej doci±¿yæ i d³u¿ej u¿ywaæ a rêkoje¶æ nawet troszkê podprofilowaæ. Dostêpne s± kije 40 milimetrów ale to nie ma sensu bo tak du¿o pracy z profilowaniem ¿e sie to nijak nie op³aca. Za grube.

Ca³y palcat wa¿y oczywi¶cie nieco wiêcej ni¿ miecz i o to chodzi.

Gotowego produktu nie przesuszaæ.

Unikaæ u¿ywania rêkawic z blachy bo obrzynaj± o³owianki z plastra i o wypadek nie trudno.

Polecam skórzane porz±dne a kolczug± zbrojone - ja mam palce nie po³amane mimo 13 roku pracy.
Lu_Tzy
CYTAT(mblade @ 18:31 11.02.2008) *
CYTAT(dorsai @ 19:07 11.02.2008) *

A nie ³aska wrzuciæ w google s³owo "shinaj"?

To troche... hm... pozbawione sensu.
Nie wiem, co to 'klepsydry. Schola Gladiatoria uzywa pierscieni odlewanych z olowiu, o wadze okolo 1/2 kilograma. Istnieje tez, coraz bardziej popularny, projekt ubershinai (http://www.fioredeiliberi.org/phpBB2/viewtopic.php?t=6375&highlight=ubershinai).
Efekt - narzedzie pozwalajace na walke bez aketonu. Wystarcza maska do szabli sportowej , dobrze, gdy z dodanym kawalkiem plastyku na potylicy - ale to klopot z maska, nie z shinai zwiazany; porzadne rekawice, suspensor (BARDZO WAZNY smile.gif). Wrazliwszym zalecane nakolanniki i oslony przedramion.
Aketon zbedny.
To-to krzywdy nie zrobi, choc bolec bedzie. Pchniecia tylko trza nieco hamowac.
Oczywiscie, nie jest to doskonale i jedyne narzedzie treningu. Trzeba uzywac i innych. Zmodyfikowany shinai/ubershinai maja jedna zalete: mozna z nimi walczyc bez hamowania sie. Z pelna sila.

P.S. @Lancelot Maska ze wzmocniona obrecza to wlasnie ta zalecana przez 'naszych'. Szablowa.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.