Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: manica
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie staro¿ytne > Ochronne uzbrojenie staro¿ytne
Borg
Witam
Mam kilka pytañ odno¶nie tego ustrojstwa...
1) czy s± ¼ród³a dla manic z ³usek (jak karacena) lub z kolczugi?
2) czy s± ¼ród³a dla innych surowców ni¿ stal...skóra, br±z? Raczej interesuj± mnie te z aren, ni¿ legionów
3) w jakich ramach czasowych u¿ywaj± ich legiony?
Marianus
Witam,

Sam nie pomogê ale mo¿e skontaktuj siê z lubelskim Legionem XIII; ch³opaki powinni co¶ podpowiedzieæ...

link: http://proantica.org/

pozdrawiam M.
Wotawa
CYTAT
Witam
Mam kilka pytañ odno¶nie tego ustrojstwa...
1) czy s± ¼ród³a dla manic z ³usek (jak karacena) lub z kolczugi?
Nie znam, ale s± ca³e stosy ikonografii rzymskiej której przegladacze po prostu nie zwracaj± uwagi na uzbrojenie. CO do samych manicae, to ich wersje ³uskowe jako czêsci uzbrojenia ³atwo mog³y byæ podpatrzone u Sarmatów.

CYTAT
2) czy s± ¼ród³a dla innych surowców ni¿ stal...skóra, br±z? Raczej interesuj± mnie te z aren, ni¿ legionów
Ikonografia jest na tyle umowna, ¿e przyjmuje siê, i¿ mog³y byæ przeszywane po prostu.

CYTAT
3) w jakich ramach czasowych u¿ywaj± ich legiony?

Druga wojna dacka. 105-106r. Czyli jakie¶ B2a (w za³ozeniu 80-120ne) dla kultury przeworskiej.

Nie wiem jak siê ma do tego stan badañ, ale pochodzenie sementaty i maniki, wydaje mi siê partyjskie. Byæ mo¿e klêska Krassusa to pocz±tek podpatrywania uzbrojenia tych tak gro¼nych wojowników.
legionista
CYTAT
Nie wiem jak siê ma do tego stan badañ, ale pochodzenie sementaty i maniki, wydaje mi siê partyjskie. Byæ mo¿e klêska Krassusa to pocz±tek podpatrywania uzbrojenia tych tak gro¼nych wojowników.

Równie¿ uwa¿am ¿e manica jest pochodzenia partyjskiego. W pó¼niejszym okresie imperium wzorowa³o ca³e zbroje dla ciê¿kiej jazdy a nawet istnienie tej formacji na ekwipunku wrogów ze wschodu (tak Partów jak i Sarmatów). Podobnie sprawa ma siê z powstaniem oddzia³ów konnych ³uczników. Wydaje mi siê równie¿ ¿e legioni¶ci nie u¿ywali jej powszechnie chocia¿by dlatego, ¿e warunki walki armii Renu z Germanami ró¿ni³y siê od staræ z powstañcami w Jerozolimie czy Dakami. Podobnie moim zdaniem sprawa ma siê z nagolennicami które jak siê mówi legioni¶ci zak³adali na jedn± z nóg i to nie zawsze i nie wszêdzie gdy¿ scutum dostatecznie dobrze je os³ania³a.
Wotawa
Fakt, manicae i nagolennice u zwyk³ych legionistów kojarzone s± z wojn± dack±. Dobrym ¼ród³em jest tu choæby trofeum Trajana z Adamclissi (manicae). £atwo zgadn±æ, ¿e to Rumunia smile.gif.

Pojawi³y siê najprawdopodobniej jako os³ona przed dackimi "kosami" (flax). Wtedy te¿ najprawdopodobniej zaczêto wzmacniaæ he³my krzy¿owymi ¿ebrami. Na obrazku dobrze widoczna folgowa manica i dosyæ frapuj±ce, dackie hajdawery (?). Czy¿by wp³ywy sarmackie? Tacyt podkre¶la w "Germanii", ¿e Sarmaci (przynajmniej jacy¶ znani mu Sarmaci) nosili odzie¿ zdecydowanie lu¼n± i fa³dzist±. Co poniektórzy barbarzyñcy maj± wêze³ swebski na w³osach.
Du¿o ciekawostek jak na jedno ¼ród³o smile.gif
Tu inny link, z rekonstrukcj± Trofeum:

http://museums.ncl.ac.uk/archive/arma/cont...mklis/monum.htm

Tu wypada³oby jeszcze doprecyzowaæ, ¿e u¿ycie pojedynczych nagolennic (lewa noga) to czasy wcze¶niejsze, g³êbsza republika. Ale to tylko dla kompletno¶ci przekazu.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.