Sorry ¿e tak d³ugo ale dopiero dzis mam wolne.
Buty, jak sie okazuje wiêkszo¶c ma z tym problem, bo to spory wydatek. Ja by³em zdecydowany kupic u¿ywane , ale przypadkiem wylicytowa³em nowe buty za pó³ ceny.
http://www.civilwarboots.com/shop_new/en-us/dept_1.htmlto te pierwsze z lewej.
oczywi¶cie wiêkszo¶c zakupów to ryzyko wiêc tak te¿ by³o w moim przypadku gdyz opis g³osi³ ¿e sa w rozmiarze 10W czyli taki jak pasuje na moja gire w/g wojskowej numeracji.
Fotka jest w innym poscie, dodam ¿e by³y trochê ciasne ale bez problemu sie dopasowa³yi nie mia³em ¿adnych k³opotów z poruszaniem siê w nich przez kilka godzin.
Dlatego radzê przeszukiwac ebay bo wielu producentów sie tam wystawia.
http://collectibles.search-desc.ebay.com/c...gZ1QQsofocusZsoDrugie pytanie dotyczace Millcreek Mercantile
Jak wspomnialem w innym poscie nie jestem do koñca zadowolony z ubranka które tam szylem, ale tez jest w tym trochê mojej winy( podawajcie dok³adnie swoje wymiary ja poda³em tylko rozmiar).
Natomiast nie mam pojecia ile ze sprzedawanych rzeczy pochodzi z ich produkcji, niemniej jednak wszystkie odpowiadaj± zdjêciom i opisom w 100%( podawa³em przyk³ad dotyczacy "garów)
Natomiast musze powiedziec ¿e pani Theresa jest bardzo mi³a± osob± mozna siê z ni± bez problemu dogadac, i koszty wysy³ki sa adekwatne do rzeczywisto¶ci, co nie zdarza sie czêsto.
Ma³o tego koszty niejako awansem bywaj± mniejsze niz w rzeczywisto¶ci jesli kupujecie u niej kilka razy.
Jest to chyba najwieksza oferta jednego sklepu na ebay wiêc moge polecic. Zawsze wszystko by³o bez zarzutu.
Kupi³em ostatnio pas do enfielda 17$ i doliczono mi za przesy³kê 7$ wiêc nie jest to drogo.
Druga czê¶c pytania dotycz±ca c³a...hmm
tutaj jest gorzej, bo wszystko co przekracza 50 euro razem z kosztami przesy³ki podlega ocleniu( ale zdarzaj± siê przypadki gdzie paczki o wiêkszej warto¶ci dochodz± ze stemplem"dopuszczono do obrotu" i "przesy³ka nadesz³a w stanie uszkodzonym" :D.
czyli do tego nalezy dodac 25% (22% Vat, 2% c³o, 1% inne pierdy)
Przypominam ¿e c³o jest naliczane od warto¶ci przesy³ki + koszty dostarczenia.
Poniewa¿ do¶c czêsto kupuje uzywane rzeczy( ale nie zawsze) wiêc tak tez jest wypisywana deklaracja celna a o sumach nie wspomne , bo kazdy ma klawiature i kompa wiêc mozna napisac parê s³ów od siebie. Ja nie mia³em zadnych k³opotów, chociaz zda¿y³o mi siê dop³acic do interesu ale z okazji innego zakupu
Jeszcze jedna sprawa, nie bójcie siê zakupów w necie paypala itp...za³ozyc sobie konto w Mbanku i zamówic wirtualn± kartê ( koszty wydania karty nie sa ogromne-dwadziesciapare z³otych) i mozemy juz szalec