Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Skóra na grzbiet
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > £ucznictwo
Cream
Witam

Chcia³bym siê dowiedzieæ, jak± skórê mogê przykleiæ na grzbiet ³uku? W literaturze angielskiej wystepuje to jako "rawhide" czyli w wolnym t³umaczeniu jaka¶ niewyparwiona, surowa skóra. Ale gdy widzia³em skórê na grzbiecie, by³a ona raczej miêkka, pozbawiona w³osów - w zasadzie podobna do wyprawionej.

Moje pytanie brzmi co to jest dok³adnie to "rawhide" i o co mam spytaæ jak pójdê do garbarza.

Bêdê wdziêczny za wszelk± pomoc.

Pozdrawiam
gregory
Witam,

Nie mam co prawda pojêcia co to jest "rawhide", ale raz ju¿ okleja³em z kumplem Jego ³uk i wiem, ¿e skóra musi byæ jak najbardziej cienka, ¿eby w jak najmniejszym stopniu wp³ywa³a na charakterystykê ³uku.
Nam nie zale¿a³o wtedy w najmniejszym stopniu na historyczno¶ci - chodzi³o raczej o zabieg czysto kosmetyczny icon_wink.gif, wiêc u¿yli¶my do tego zwyk³ej barwionej na czarno skóry, ¿e nie wspomnê o Butaprenie.
Skórê wybrali¶my jak najcieñsz±, któr± dodatkowo jeszcze pocieniali¶my papierem ¶ciernym (dobrze jest podczas tej operacji umocowaæ j± na sta³e, ¿eby siê nie rozci±ga³a).

Pozdrawiam,
G.
Cream
Nie wie czy sie zrozumieli¶my - mi chodzi³o o naklejenie skóry na grzbiet ³uku (skóra pracuje, zapobiega z³amaniu ³uku) a nie dekoracyjne owiniêcie ramion.
gregory
Z tego co mi wiadomo - oczywi¶cie mogê byæ w b³êdzie - oklejanie skór± czy te¿ innego rodzaju materia³em ³uków kompozytowych mia³o w zasadzie tylko jeden praktyczny cel, którym by³o zabezpieczenie ³uku przed wilgoci±.
Przed z³amaniem czy te¿ rozwarstwieniem siê ³uku chroni³y w newralgicznych miejscach wszelkiego rodzaju owijki (najczê¶ciej z naturalnych ¶ciêgien).
Vislav
CYTAT(Cream @ 17:28 07.02.2008) *
Witam

Chcia³bym siê dowiedzieæ, jak± skórê mogê przykleiæ na grzbiet ³uku? W literaturze angielskiej wystepuje to jako "rawhide" czyli w wolnym t³umaczeniu jaka¶ niewyparwiona, surowa skóra. Ale gdy widzia³em skórê na grzbiecie, by³a ona raczej miêkka, pozbawiona w³osów - w zasadzie podobna do wyprawionej.

Moje pytanie brzmi co to jest dok³adnie to "rawhide" i o co mam spytaæ jak pójdê do garbarza.

Bêdê wdziêczny za wszelk± pomoc.

Pozdrawiam

rawhide - powinno wystarczyæ

Vslv
Cream
Tak o to mi chodzi³o, wielkie dziêki.
Vislav
Witam

Nie ma sprawy, je¿eli uda Ci siê co¶ wykonaæ sensownego to wrzuæ opis i fotki do tego tematu.

pozdrowienia Vislav

p.s. czy to jest eksperyment, czy próba odtworzenia podobnych rozwi±zañ z przesz³o¶ci. W sensowno¶æ takich prób nie w±tpiê tongue.gif Widzia³em Twój wpis w sprawie wzmocnienia grzbietu w ³uku piramidalnym.
Cream
No nie czarujmy siê - nie jest to rozwi±zanie rodem ze ¶redniowiecza. Ale skórê na grzbiet naklejali ju¿ we wczesnym XX wieku, gdy ³uki i ³ucznictwo nie ró¿ni³o siê od ¶redniowiecznego a¿ tak jak dzisiaj (nie by³o w³ókna szklanego i tym podobnych).

Taka skóra bardzo dobrze chroni grzbiet, temu pytam. Poza tym, nigdzie nie mogê znale¼æ ¶ciêgien zwierzêcych tears.gif Jak uda mi siê dostaæ skórê to chêtnie przedstawiê jaki¶ swój wyrób.

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.