Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Mongo³owie/ludy stepu - obuwie
> Ubiór i dodatki > Obuwie i galanteria skórzana > Obuwie
Pawe³_czyli_ja
Witam!
Mam pytanie o sposób szycia mongolskich butów z zadartymi czubkami (w necie okreslane s± jako "gutal boots").
Wykroje s± do¶æ ³atwe do znalezienia,natomiast nie znalaz³em informacji (zdjêcia zbyt niewyra¼ne) o sposobie szycia.
Czy "stopa" do podeszwy by³a tak przyszywana,¿e dolny brzeg "stopy" zawija³ siê pod spód i do ¶rodka (tak jak w "wywracanych: butach).
Czy te¿ dolny brzeg wywija³ siê na zewn±trz?
Nastêpnie - jak by³a przyszywana cholewka do stopy i zszywane 2 czê¶ci stopy ze sob±? Chodzi mi o to,czy skóra by³a sk³adana na p³ask (lico jednej czê¶ci przyk³adane do spodu drugiej) i tak szyta? Czy mo¿e lico do lica i szew w ¶rodku buta? A mo¿e, jak to gdzie¶ widzia³em, spód do spodu i szew po wierzchu?
Ryciny i zdjêcia nie daj± odpowiedzi na te pytania,wiêc mo¿e kto¶ widzia³ takie buty na ¿ywo?

Co do sakiewki - gdzie¶ znalaz³em wykrój takiej sakiewki,nic skomplikowanego , w praktyce prostopad³o¶cian zszyty z trzech czê¶ci (2 boczki i jeden d³ugi i szeroki pas bêd±cy przodem,dnem,ty³em i w koñcu klapk± sakiewki).
Natomiiast nie znalaz³em informacji o sposobie mocowania tego czego¶ do pasa,jak równie¿ nic nie wiem o zamykaniu/mocowaniu klapki). Jakie¶ info?
Boran
Buty
Marc Carlson: http://www.personal.utulsa.edu/~marc-carls...HOES/SHOE46.HTM
Autor zastrzega, ¿e nie jest to stuprocentowo pewny wykrój (cytat ze strony: "I have no solid source for this design, other than examining photographs"), ale bior±c pod uwagê jego renomê, mo¿na chba przpuszczaæ przypuszczaæ, ¿e jest to zrobione solidnie.

schemat szwu na powierzchni buta (czê¶ci stopy, stopa z cholew±) jest pod wykrojem, dla mnie niestety ma³o czytelny, ale wygl±da na to, ¿e mizdra do mizdry i szew na zewn±trz (w szew wszyta powinna byæ surowa skóra).

podeszwa powinna sk³adaæ siê z kilku warstw bawe³ny i/ub filcu oraz oczywi¶cie grubej skóry

kolejny cytat: "Based on what little I can find on these shoes, they might also be made as stitchdowns" - czyli dolny brzeg wywijany na zewn±trz

pozdrawiam
Pawe³_czyli_ja
Witam!
Widzia³em tê stronê (podstawow± chyba je¶li chodzi o buty),ale rysunki jak sam piszesz niejasne,autor sam chyba nie jest do koñca pewny jak to ma byæ (a to ¿e tzw, welt ma byæ gruby,a zaraz potem, ¿e byæ mo¿e sa to tzw. "stichdowns".
Szukam czego¶ pewnego - np. na stronie http://www.geocities.com/zappyzane/SCAfold.../Mongolgarb.htm
na dole jest zdjêcie butów je¼dzieckich a obok ryciny wykrojów, i jedno do drugiego za cholerê nie pasuje (na zdjêciu s± buty z podniesionym czybkiem,ale szte z innego wykroju,ni¿ na rycinie,i do tego szew w ¶rodku).
brat Bule
Tak, teretycznie kazdy wie jakie nosili, a tak naprawde to obuwie by³o ró¿ne, od pe³nych butów do jazdy, poprzez kobiece butki, pó³butki, a nawet chodaki - mistrzostwem wg mnie by³y buty ze srebra. Ale pytanie moje brzmi tak:

Jak mog³y wygl±daæ lub wygl±da³y róznego typu buty bêd±ce w urzyciu w XIII wieku na terenie wielkiego stepu (od pastuchów, a¿ po najbogatszych chanów mieszkaj±cych w z³otych gerach/jurtach)?
GiovanniPaoloZwei
A ja z kolei by³bym bardzo wdziêczny za informacjie jakie buty bêd± najbardziej poprawne dla wojowników Z³otej Ordy za rz±dów Tochtamysza ; ) Wie kto¶ mo¿e co¶ na ten temat ?
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.