Witam!
Mam pytanie o sposób szycia mongolskich butów z zadartymi czubkami (w necie okreslane s± jako "gutal boots").
Wykroje s± do¶æ ³atwe do znalezienia,natomiast nie znalaz³em informacji (zdjêcia zbyt niewyra¼ne) o sposobie szycia.
Czy "stopa" do podeszwy by³a tak przyszywana,¿e dolny brzeg "stopy" zawija³ siê pod spód i do ¶rodka (tak jak w "wywracanych: butach).
Czy te¿ dolny brzeg wywija³ siê na zewn±trz?
Nastêpnie - jak by³a przyszywana cholewka do stopy i zszywane 2 czê¶ci stopy ze sob±? Chodzi mi o to,czy skóra by³a sk³adana na p³ask (lico jednej czê¶ci przyk³adane do spodu drugiej) i tak szyta? Czy mo¿e lico do lica i szew w ¶rodku buta? A mo¿e, jak to gdzie¶ widzia³em, spód do spodu i szew po wierzchu?
Ryciny i zdjêcia nie daj± odpowiedzi na te pytania,wiêc mo¿e kto¶ widzia³ takie buty na ¿ywo?
Co do sakiewki - gdzie¶ znalaz³em wykrój takiej sakiewki,nic skomplikowanego , w praktyce prostopad³o¶cian zszyty z trzech czê¶ci (2 boczki i jeden d³ugi i szeroki pas bêd±cy przodem,dnem,ty³em i w koñcu klapk± sakiewki).
Natomiiast nie znalaz³em informacji o sposobie mocowania tego czego¶ do pasa,jak równie¿ nic nie wiem o zamykaniu/mocowaniu klapki). Jakie¶ info?