Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Wp³ywy Chiñskie na broñ mongolsk± w pierwszej po³owie XIII wieku
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie wczesno¶redniowieczne > Zaczepne uzbrojenie wczesno¶redniowieczne
brat Bule
Z jednej strony plemiona mongolskie by³y tradycjonalistami, jednak¿e wp³yw Temud¿yna na wojskowow¶æ stepu, a pó¼niej jego g³ównodowodz±cych ¶wiadczy o szybkim przyswajaniu nowinek w swoich szeregach.

Ciekawi mnie sprawa chiñskich wp³ywów na uzbrojenie zaczepne mongo³ów (wiem ¿e tam by³o "mnogo" plemion róznych nacji i rózne uzbrojenie oraz taktyki), a dok³adniej o broñ bia³± np typu miecz, oraz w³ócznia. Si Sia oraz przedewszystkim Kitaj mieli kilka miejsc wydobywania dobrego gatunkowo ¿elaza, oraz du¿o kowali. Ich miasta oraz granizony bêdace czê¶ci± wielkiego muru, posiada³y czêsto dobrze zaopatrzone magazyny broni - tak wiêc kolejne pytanie. Co z ta broni± siê sta³o ?
Atakan al Vefa
mylisz troche pojecia :
1. Temudzyn nie napodka³ w pó³nocnych Chinach pañstwa kitañskiego, a D¿urd¿eñsk± (Mand¿ursk±) dynastiê Kin.
2.Polityka Mongo³ow sprowadza³a siê nietyle do ekwipowania swoich wojsk zdobytymi broñmi co przy³±czaniem dodatkowych wyekwipowanych korpusów do swojej armii sk³adaj±cych siê z ludno¶ci podbitej, co ciekawe znajdowali siê oni na podobnych prawach co rdzenni mongo³owie...
3.Siniszacja mongo³ów to tak naprawdê 1271 r. i obwo³anie siê cesarzem i "synem nieba" przez Kubi³aja, ale nie wiem czy mo¿na tu mówiæ o przechodzeniu wplywów chinskich na rdzennych mongo³ów (bo z innych postów mo¿na odnie¶æ taki wniosek, ¿e tylko o takowych Ci chodzi), poniewa¿ jak pisze L.Gumi³ow - trzon armii Kubi³aja stanowili: D¿urd¿eni, Chiñczycy pó³nocni, Onguci (potomkowie turków Szat'o), Tanguci, Birmañczycy, Tybetañczycy, Miao, Lolo, A-wu i Annamici, przywiezieni z po³udnia przez Uriangchadaja, Kipczacy i Jasowie, Turcy z Azji ¦rodkowej i Rusowie, a najmniej w tym kotle by³o Mongo³ów, z po¶ród Czyngisydów masz tylko Kadana, syna Ogodeya i Togaczara, syna Temuge.......
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.