Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Proporczyki
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne > Inne uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne
Aida
Mam pro¶bê, mo¿e zechcieliby¶cie mi pomóc. Chcê zidentyfikowaæ proporczyki Krzy¿ackie na fresku z Lochstadt. Ten na ¶rodku to oczywi¶cie chor±giew Mistrza, po jego lewej co¶ jakby gonfanon ZK. Nie wiem co dalej? To po samej lewej to móg³by byæ np. Sztum, ale diabli wiedz±.
Dorzucam link do skrótu "Banderii...", ¿eby by³o pro¶ciej: http://xoomer.alice.it/frmaid/Bandiere_Tann.htm
Naszkicowa³am tak ogólnie szmatki, dla u³atwienia.
edit: 16:40 Tak mi siê ten fresk podoba, ¿e odrysowa³am tych rycerzy. smile.gif Mo¿e siê komu¶ przyda (czy¿ nie s± uroczy? Sweet!)
Hako
Witam.....
¬ród³a podaj± ró¿ne daty tych malowide³ (1380 i 1407). Andrzej Nowakowski datuje freski z Lochstedt na rok 1390. Szkoda, ¿e nie ma na nich herbów osobistych zakonników, bo wtedy mo¿na by pokusiæ siê o datê ograniczon± od do³u. I tak np. fresk z Ragnety musia³ powstaæ po roku 1404, bo to wtedy Kuno Lichtenstein zosta³ Wielkim Komturem.
Pozwoli³em sobie nanie¶æ daty na Twoim szkicu i nazwiska dostojników w ró¿nych przedzia³ach czasowych tak jak datuje siê to malowid³o. Szukaj±c analogii pomiêdzy tymi dwoma freskami zauwa¿yæ mo¿na, ¿e najwy¿szych prze³o¿onych zakonu malowano w szczycie malowid³a. Po ich bokach, poni¿ej namalowano zapewne Komtura Lochstadt po stronie lewej i wice komtura (komtura domowego) po stronie prawej. Niestety wykaz urzêdników zakonnych Bernarda Jählinga pierwszego komtura Lochstadt wymienia z dat± 1462 roku (jest niepe³ny).
Szczerze pow±tpiewam czy widoczne trzy pozosta³e proporce s± oznaczeniami innych jednostek organizacyjnych zakonu np. wójtostwa Sztumu czy innych komturii. W tym przypadku optowa³bym raczej za proporcami indywidualnymi ? rodowymi poszczególnych braci zakonnych. Nale¿a³oby, raczej przejrzeæ wczesne herbarze niemieckie i poszukaæ w³a¶nie tych barw. Na fresku zamieszczono zapewne najwy¿szych urzêdników zakonu i ówczesnych gospodarze Lochstadt, którym towarzystwo tych pierwszych dodawa³o oczywi¶cie splendoru
Gratulujê niezwykle udanego przerysu.
Serdecznie dziêkujê z nades³ane materia³y.
Pozdrawiam HaKo
Aida
Jest Pan absolutnym geniuszem! smile.gif
Próbowa³am poidentyfikowaæ te osoby ale wysz³o mi za du¿o zmiennych. Pokopiê po herbarzach i spróbuje dopasowaæ rycerzy jako tako wiekowo. By³oby dobrze znale¼æ jakie¶ opracowania dot. tych fresków, pewnym tropem jest, ¿e wykona³ je jak wyczyta³am niejakie mistrz Peter, ten sam co malowa³ freski w Judytach i w Malborku (to oczywi¶cie hipoteza na podst. fresku w Judytach z imieniem Peter gdzie¶ wci¶niêtym, ale po pierwsze niekoniecznie trafna – bo ¼ród³o niepewne – po drugie nie do sprawdzenia, ze wzglêdu na niezachowanie siê malowide³).
W "Namen Codex der D.O" nie mam wyszczególnionej komturii Lochstadt, s± tylko prokuratorzy.
Nicolas Skassche (1388-?), Johann von Lorich (1389-94), Albrecht von Hohenfeld (1396-99), Kunz Sefeler (1407). Ale podejrzewam, ¿e po prostu dok. z Lochstadt siê nie uchowa³y.
Obrazki z Ragnety muszê gdzie¶ wyszukaæ, zajmê siê tym jak najszybciej... Przerys drobiazg, polecam siê na przysz³o¶æ.
(Jakby to by³ 1407 to by mnie piekielnie urz±dza³o! clap.gif )
Aida
Jeszcze jedna ciekawa sprawa. Na innym fresku z tego samego zamku, znajduje siê co¶, co wygl±da podobnie do herbu Junosza.
Zastanawiam siê, czy chodzi tu o herb polski, czy jest to potwierdzenie tezy, ¿e Junosza wywodzi siê z Niemiec, a mo¿e jest to postaæ alegoryczna (król-baranek)? Do kogo ten herb tutaj móg³ tutaj nale¿eæ?
Damian Lakomski
Czy wie kto¶ gdzie znajde du¿± baze proporców, flag... z XV wieku?
Szczegolnie interesuje mnie Polska i W³ochy - miasta a moze i druzyny Condotierów.
Aida
Oprócz nie¶miertelnego D³ugosza warto pochodziæ po stronach miast, albo grup zainteresowanych histori± swojego miasta; tam czêsto mo¿na wynale¼æ próby rekonstrukcji herbów miejskich z okresu ¶redniowiecza. Ja na takie strony czêsto trafiam przypadkiem chodz±c po stronach genealogicznych.

Tylko o jakie chor±gwie Ci chodzi, miejskie, pañstwowe? Herby?
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.