Witam
Nie chce tu ¿adnej wojny odno¶nie skuteczno¶ci rozpoczynaæ, ale chcia³bym siê dowiedzieæ paru rzeczy odno¶nie porównania kuszy i ³uku. To moje przemy¶lenia wiêc chcia³bym aby kto¶ sprostowa³ i wyt³umaczy³, oraz doda³ swoje informacje, bo o kuszach wiem niewiele.
G³ównie chodzi mi o efektywno¶æ kusz. Odleg³o¶æ i ewentualnie przebijalno¶æ.
Kusza w porównaniu z ³ukiem ma znacznie mniejsz± d³ugo¶æ naci±gu ok 30cm. £uk natomiast 70cm. St±d kusze musia³y mieæ drastycznie wiêkszy naci±g, aby dorównaæ ³ukom w gromadzonej energi. Tak?
Dalej, ³uczyska by³y krótkie, stalowe lub kompozytowe, z refleksyjnem. Ale by³y równie¿ grube i zdaje siê ciê¿kie (zw³aszcza z drewna-kleju-fiszbinu-¶ciêgien, lub z samej stali), wiêc nie mog³y wyrzuciæ be³tu daleko - w ³ukach jest taka zasada (nie pamiêtam z ang. jak siê nazywa³a - dimnishing return?), ¿e zwiêkszanie naci±gu ³uku powy¿ej pewnego stopnia nic nie da, bo ramiona bêd± zbyt ciê¿kie aby szybko zareagowaæ i strza³a nie poleci dalej. Rozumiem, ¿e w kuszach to równie¿ wystêpuje?
Be³ty by³y znacznie ciê¿sze ni¿ strza³y do ³uków, st±d równie¿ nie mog³y byæ zbyt szybkie. Ciêciwa równie¿ by³a niesamowicie gruba i ciê¿ka aby nie pêkn±æ w trakcie strzelania.
Z tego mi wychodzi, ¿e je¶li kusze by³y lepsze ni¿ ³uki, to tylko z powodu ekstremalnego naci±gu. Gdyby porównywaæ kusze i ³uk o tej samej sile naci±gu i tej samej wadze pocisku, to ³uk strzeli dalej? Chcia³bym aby kto¶ mnie o¶wieci³ i udzieli³ informacji na ten temat, bêdê wdziêczny.