Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Miecz arabski
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie wczesno¶redniowieczne > Zaczepne uzbrojenie wczesno¶redniowieczne
Mi³y
Witam!!!
Kilka dni temu szuka³em jaki¶ informacji na temat mieczy arabskich ale niestety nic nie znalaz³em. Prosze zatem was o pomoc. Najbardziej interesuj± mnie wymiary takiego miecza, sposób walki, oraz gdzie taki miecz mo¿na nabyæ.

P.S. Tutaj zamieszczam link ze zdjêciem miecza który mnie interesuje : http://www.indygear.com/props/images/Swords.jpg
Halfgar
Nawet nie wiem czy to komentowaæ ... brak mi s³ów, naprawdê. Powiem tylko jedno ... z czym¶ takim siê do mnie na imprezach nie zbli¿aj, bo wtedy naprawdê zobaczysz miecz arabski ... lec±cy w twoj± stronê maniac.gif

Miecz jak sama nazwa wskazuje jest ... prosty pac.gif

Miecze arabskie z tak zwanego wczesnego okresu s± d³ugie i proste. Ostrze dochodz±ce do 85 cm.

Tu masz przyk³ad z Muzeum Topkapi

Mi³y
W takim razie moze zle sie wyrazi³em. Ale chodzi mi o taki miecz jak zamieszczony w linku. Je¿eli nie jest to miecz arabski to co to za miecz?
Halfgar
1. To co zamie¶ci³e¶ to nie jest miecz ... to jest .... co¶ ... czego siê nie da nazwaæ ... Ma³o tego ... takiego ... czego¶ nie by³o w ¶redniowieczu. Najlepiej zrobisz kasuj±c ten link ze swojej pamiêci smile.gif
Mi³y
W takim razie mo¿esz mi wyja¶niæ co to jest??
Halfgar
To jest ... wynalazek rodem z bajek arabskich i nie ma nic wspólnego z broni± arabsk± w okresie i jaki pytasz.
Mi³y
A w talim razie z jakiego okresu jet ten miecz? I jak siê nazywa?
Halfgar
Matko kochana ... TO NIE JEST MIECZ!!!!! i nazywa siê ... mrok smile.gif
Mi³y
Dziêki za pomoc na prawde mi pomog³e¶.... Ale je¿eli ca³e freha tak pomaga to...
Halfgar
kur .... maæ ... stary ... a czego oczekujesz, ¿e ci przyklasnê chwal±c, ¿e znalaz³e¶ cudown± replikê? Da³e¶ mrok to masz wyja¶nienie. Takiej broni nie by³o i koniec. Chcesz wiedzieæ jaka by³a broñ arabska to zadaj konkretne pytanie, wtedy dostaniesz odpowied¼. Sprecyzuj okres i miejsce ... wtedy dostarczê ci materia³y, bo ja naprawdê ju¿ nie wiem czego ty chcesz.
Mi³y
Przepraszam... Mo¿e faktycznie zle sformu³owa³em o co mi chodzi. W³asnie znalaz³em w necie ¿e taki zagiêty miecz arabski nazywa³ siê bu³at. Czy teraz mo¿esz mi powiedzieæ co¶ wiêcej na temat tego miecza? Bo nawet nie wiem w jakim okresie by³ stosowany....
lancelot
To ja mo¿e spokojnie i bez emocji. Na broni arabskiej znam sie w stopniu wysoce niezadowalaj±cym ale to, co pokazujesz to jaki¶ straszny orê¿ pirata Rabarbara. Szukasz miecza arabskiego i dostajesz zdjêcie oraz propozycjê udzielenia dalszej pomocy wiêc wypada³o by podziêkowaæ a nie siê boczyæ. No chyba,¿e upar³e¶ siê na co¶ takiego,jak widniej±ce w twoim linku mroczne ¿elaztwo, to trudno, ale wtedy zatytu³uj temat "chce mroczn± szablê pirata Rabarbara, jak wam siê podoba?". Pozdro.
Halfgar
Bu³at to nie jest okre¶lenie miecza. Bu³at to po turecku stal. Istnieje te¿ okre¶lenie stal bu³atowa, czyli damasceñska. Stal damasceñska z kolei jest stal wykuwana z rudy ¿elaza któr± wydobywano w Indii (pok³ady tej stali dawno wyczerpane). Nazwa z kolei wziê³a siê z tego, ¿e produkowano j± w Damaszku (st±d damasceñska).

Bu³atem czasem okre¶la³o siê te¿ szerok± SZABLÊ u¿ywan± przez janczarów, ale to jest XVIII wiek. Ale to co da³e¶ niewiele ma wspólnego z bu³atami.
Mi³y
Dziêki za pomoc. Mam nadzieje ze teraz sobie poradzê. Jeszcze raz dziêki smile.gif
Vislav
Witam

Jest co¶ takiego jak Scimitar - na ile to jest ScFi - to ju¿ sobie poszukaj.

To co napisa³ Halfgar obowi±zuje w 100% - co¶kolwiek zna siê na tym tongue.gif

pozdrowienia Vislav
Halfgar
Generalnie - arabowie walczyli mieczami. ¯adne tam szable, sejmitary czy inne wynalazki. To miecz by³ g³ówn± broni± boczn± arabów. Szabla na Bliskim Wschodzie pojawia siê w okresie ekspansji Seld¿uków oraz Krucjat. Niemniej wci±¿ dominuje miecz.
Mi³y
Wielkie dziêki za pomoc smile.gif A czy mogli by¶ cie mi jeszcze poradziæ gdzie móg³ bym kupiæ taki sejmitar?
Halfgar
CYTAT(Mi³y @ 14:03 29.01.2008) *
Wielkie dziêki za pomoc smile.gif A czy mogli by¶ cie mi jeszcze poradziæ gdzie móg³ bym kupiæ taki sejmitar?

Popytaj na jakim¶ forum fantastycznym albo RPG
lancelot
Czyli chcesz rekonstruowac jednak nie Araba tylko pirata Rabarbara?
Indar
admin-patrzy.gif
Mi³y
Rekonstruowa³ bêde prawdziwy miecz arabski a tylko by³em ciekaw odno¶nie sejmitara. A czy moze mi kto¶ napisaæ czym ró¿ni³a siê walka arabskim mieczem z okresu pierwszych krucjat od mieczy europejskich? I ile wa¿y³ taki miecz arabski???
Halfgar
Tak na szybko ... nie ma ¿adnych arabskich (muzu³mañskich) traktatów szermierczych z okresu pierwszych krucjat. Jest pó¼niejszy traktat z okresu mameluckiego, ale cholernie ciê¿ko dostêpny, ale on tez niewiele wyja¶nia. Mam miecz arabski wzorowany na mieczach Abbasydzkich i z mojego do¶wiadczenia mogê ci powiedzieæ, ¿e one wymagaj± innego podej¶cia ni¿ miecze europejskie. Wynika to z tego, ¿e s± przeci±¿one na sztychu - od po³owy miecza do sztychu jest grañ. Nie ma z kolei g³owicy w tym mieczu.

Je¶li chcesz co¶ zrekonstruowaæ ... zrekonstruuj to

lancelot
Z ciekawo¶ci zapytam: jak± to mia³o rekoje¶æ? Symetryczn±, czy tak± jak miecze, które pokaza³e¶ wczesniej? Byæ mo¿e da siê to wywnioskowac ze zdjecia ale ja nie potrafiê dunno.gif
Halfgar
Niestety niewiele wiadomo, ale najpewniej prost± i symetryczn±. Podobnie zreszt± jak miecze Abbasydzkie.
Selekos
Halfgar miecze z Topkapi muzeum, których fotki tu za³±czy³e¶ to kopie. Ró¿ni± siê od orgina³ów nie tylko rêkoje¶ci± miecza Khalifa Mustsaisma Billaha, ale przedewszystkim ostrzami!!

Halgar mowiæ:
CYTAT
Niestety niewiele wiadomo, ale najpewniej prost± i symetryczn±. Podobnie zreszt± jak miecze Abbasydzkie.

Halfgar mowiæ:
CYTAT
Mam miecz arabski wzorowany na mieczach Abbasydzkich.

Hmmm... Powiedz mi proszê, sk±d wzi±³e¶ systematykê mieczow± mieczy abbasydskich i od kiedy maj± one prost± i symetryczn± formê rêkoje¶ci? Jedna z kopii mieczy, które wklei³e¶ naleza³a do Abbasydskiego Kalifa i daleko jej do prostej i symetrycznej. Mo¿e podaj bibliografiê ksi±¿ek, na podstawie których wysnówasz tê teoriê.
Tak nawiasem to drugie ostrze te¿ jest abbasydzkie, choæ mia³o modyfikowan± zdobniczo oprawê w XVI wieku.

Pozdr.
brat Bule
Selekosie, skoro jestes takim krasomówca to czemu nieodpowiedzia³es Mi³emu kiedy poszukiwa³ informacji.

Halfag a jak wygl±da³y w takim razie Seld¼uckie miecze ?
Selekos
brat Bóle mówiæ:
CYTAT
Selekosie, skoro jestes takim krasomówca to czemu nieodpowiedzia³es Mi³emu kiedy poszukiwa³ informacji.

Wiesz nie mam zbytnio czasu ¿eby wertowaæ ca³± Frehê, poza tym s± na niej przecie¿ ludzie zajmuj±cy siê muzu³mañskim wschodem, a ja siê tym prawie w ogóle nie interesuje. Na informacje o muzu³manach trafiam przypadkiem, szukaj±c interesuj±cych mnie materia³ów w ksssiiii±¿kaaaaaaach.

Pozdr.
brat Bule
Skoro tak to mo¿e pomo¿esz mi w ubiorze mongolskim, pierwszej po³owy XIII wieku bo widzia³em ¿e taaaaaakie ksi±¿ki tez masz.

Halfagar a mo¿e co¶ z Chorezmu XIII wieku ?
Halfgar
CYTAT(Selekos @ 16:57 31.01.2008) *
Halfgar miecze z Topkapi muzeum, których fotki tu za³±czy³e¶ to kopie. Ró¿ni± siê od orgina³ów nie tylko rêkoje¶ci± miecza Khalifa Mustsaisma Billaha, ale przedewszystkim ostrzami!!

Halgar mowiæ:
CYTAT

Halfgar mowiæ:
CYTAT
Mam miecz arabski wzorowany na mieczach Abbasydzkich.

Hmmm... Powiedz mi proszê, sk±d wzi±³e¶ systematykê mieczow± mieczy abbasydskich i od kiedy maj± one prost± i symetryczn± formê rêkoje¶ci? Jedna z kopii mieczy, które wklei³e¶ naleza³a do Abbasydskiego Kalifa i daleko jej do prostej i symetrycznej. Mo¿e podaj bibliografiê ksi±¿ek, na podstawie których wysnówasz tê teoriê.
Tak nawiasem to drugie ostrze te¿ jest abbasydzkie, choæ mia³o modyfikowan± zdobniczo oprawê w XVI wieku.

Pozdr.

Selekosie ... jak zwykle czytasz wybiórczo to co ci siê podoba. Pytanie pad³o o miecze arabskie, wiêc zamie¶ci³em miecze jako przyk³ad mieczy u¿ywanych przez arabów.

Pisz±c "miecze abbasydzkie" mam na my¶li miecze z tej epoki i zapewniam ciê, ¿e jest ich ³adny zbiór. I wiesz co?? Wszystkie maj± prost± rêkoje¶æ. Poza tym je¶li¶ ciekawy to siêgnij do Ünsal Yücel ?Islamic Swords and Swordsmiths?.

Specjalnie dla ciebie za³±czam zdjêcie z muzeum w Topkapi, gdzie znajduj± siê miecze opisywane jako miecze Abbasydzkie oraz kilka stron z opracowania Yucela. Zaskakuj±ce, ¿e maj± one prost± rêkoje¶æ.

O zobacz ... ikonografia te¿ pokazuje proste rêkoje¶ci ...
Selekos
Halfgar mówiæ:
CYTAT
Selekosie ... jak zwykle czytasz wybiórczo to co ci siê podoba. Pytanie pad³o o
miecze arabskie, wiêc zamie¶ci³em miecze jako przyk³ad mieczy u¿ywanych przez
arabów.
Pisz±c "miecze abbasydzkie" mam na my¶li miecze z tej epoki i zapewniam ciê, ¿e
jest ich ³adny zbiór. I wiesz co?? Wszystkie maj± prost± rêkoje¶æ. Poza tym
je¶li¶ ciekawy to siêgnij do Ünsal Yücel ?Islamic Swords and Swordsmiths?.
Specjalnie dla ciebie za³±czam zdjêcie z muzeum w Topkapi, gdzie znajduj± siê
miecze opisywane jako miecze Abbasydzkie oraz kilka stron z opracowania Yucela.
Zaskakuj±ce, ¿e maj± one prost± rêkoje¶æ.

Pytanie odnosi³o siê do systematyki mieczowej, której u¿ywasz, wprowadzaj±c ludzi w b³±d. Ksi±¿ka Yucel'a Unsal'a (z której fragmentów tutaj ko¿ystasz) takowej nie wprowadza, jest to album zdjêciowy zbiorów muzeum w Konstantynopolu (Istambule). Nie ma rozró¿nienia pomiêdzy mieczami Abbasydskimi, Umayyadskimi czy Fatymidskimi w interesuj±cym nas okresie, a stwierdzanie, ¿e zacytuje:

CYTAT
Niestety niewiele wiadomo, ale najpewniej prost± i symetryczn±. Podobnie zreszt±
jak miecze Abbasydzkie.

jest wyssane z palca! (Helo³!) Ikonografia internetowa, któr± siê tu pos³ugujesz jest nic
innego jak wymieszaniem i przekrojem przez ¶wiat islamski: miecz Abbasydski, Umayyadski,
misa perska, fragment tapety z Fustat z British museum. Szkoda tylko, ¿e nie starasz siê byæ obiektywny i tak z samego Fustat masz przynajmniej dwa przedstawienia mieczy o zagiêtej rêkoje¶ci, przedstawienie uzbrojonego diab³a dosiadaj±cego s³onia z wygiêtym mieczem (British museum) i eksponat muzealny nr. 13703 z muzeum sztuki islamskiej w Kairze (fotka na dole). Nie staram siê bynajmniej powiedzieæ, ¿e miecz islamski powinien mieæ krzyw± rêkoje¶æ, a podkre¶liæ, ¿e forma twojej wypowiedzi wprowadza w b³±d.

Odno¶nie Twoich zamieszczonych mieczy u¿ywanych przez Arabów, powiniene¶ stwierdziæ, ¿e s± to niedok³adne kopie orgina³ów, których nie warto rekonstruowaæ, gdy¿ taka replika by³a by mrokiem. Jednak spokojnie, ch³opaki ode mnie ju¿ zamówili sobie dok³adniejsze repliki tych dwóch okazów.

Pozdr.

Nie wiem jak wam, ale mi siê wydaje, ¿e ta rêkoje¶æ jest krzywa... Chocia¿ latka lec± i oczy ju¿ nie te co kiedy¶.
Halfgar
Na wstêpie kilka spraw ...

Nie wiem jak ciebie, ale mnie uczono szacunku dla rozmówcy bez wzglêdu na jego wiek, wiedzê czy poziom inteligencji. Ale widocznie nie dla wszystkich jest to oczywiste. Pominê te¿ milczeniem fakt, ¿e bezprawnie wykorzysta³e¶ mój wizerunek i moje zdjêcie jakie mam w avatarze, co jest nie tylko naruszeniem praw autorskich (czytaj przestêpstwem) ale te¿ naruszeniem dobrych obyczajów panuj±cych nie tylko na forum, ale te¿ w ¿yciu codziennym.

Problem dotyczy mieczy arabskich i tak naprawdê trzeba wyj¶æ od pocz±tku, czyli Pó³wyspu Arabskiego. Jak zapewne wiesz D. Nicolle opisa³ olbrzymi± ilo¶æ rycin, znalezisk oraz odrysów z ikonografii. Dokona³ przy tym podzia³u znalezisk pod wzglêdem regionu, ale te¿ w przypadku Egiptu zrobi³ rozbicie na okres rz±dów Kalifa Fatymidzkiego, Saladyna i dynastii Ayyubidów oraz okres Mamelucki. Podobnie rzecz siê ma w przypadku kalifatu w Bagdadzie, gdzie najpierw rz±dzili Ummajadzi a pó¼niej Abbasydzi. Je¶li chodzi o Abbasydów wyró¿nia siê tu te¿ okres dominacji Seld¿uckiej. Tak siê te¿ sk³ada, ¿e ka¿dy z tych okresów ma swoj± charakterystykê nie tylko je¶li chodzi o uzbrojenie, ale te¿ w ornamentyce. Wynika to z tego, ¿e na przyk³ad Fatymidzi byli szyitami a Saladyn i jego nastêpcy sunnitami.

Piszesz:
CYTAT
Ikonografia internetowa, któr± siê tu pos³ugujesz jest nic
innego jak wymieszaniem i przekrojem przez ¶wiat islamski: miecz Abbasydski, Umayyadski,
misa perska, fragment tapety z Fustat z British museum. Szkoda tylko, ¿e nie starasz siê byæ obiektywny i tak z samego Fustat masz przynajmniej dwa przedstawienia mieczy o zagiêtej rêkoje¶ci, przedstawienie uzbrojonego diab³a dosiadaj±cego s³onia z wygiêtym mieczem (British museum) i eksponat muzealny nr. 13703 z muzeum sztuki islamskiej w Kairze (fotka na dole). Nie staram siê bynajmniej powiedzieæ, ¿e miecz islamski powinien mieæ krzyw± rêkoje¶æ, a podkre¶liæ, ¿e forma twojej wypowiedzi wprowadza w b³±d.

A ja odpowiem, ¿e jak postawiony problem taka odpowied¼. Pytanie pad³o ogólnie o miecze arabskie. Zamieszczaj±c za¶ to co zamie¶ci³em (z pe³n± ¶wiadomo¶ci±, ¿e odnosz± siê do ró¿nych okresów i ró¿nych miejsc w ¶wiecie Islamu) da³em odpowied¼ na twoje pytanie o to od kiedy miecze Abbasydzkie maj± prost± rêkoje¶æ. Moim zdaniem prosta rêkoje¶æ dominuje w mieczach arabskich.

Ale wróæmy do mieczy arabskich (skoro mierzi ciê pojêcie "miecz abbasydzki" na okre¶lenie miecza u¿ywanego w okresie dominacji kalifatu abbasydzkiego, bêdê siê pos³ugiwa³ wy³±cznie pojêciem "miecz arabski"). D Nicolle pokazuje odrysy mieczy uzywanych na pó³wyspie arabskim jeszcze z okresu przedkrucjatowego. Ka¿dy z nich ma prost± rêkoje¶æ. Niektóre z kolei maj± wyra¼nie zaznaczon± g³owicê, inne nie. Pó¼niej przechodzi do regionu Ziemi ¦wiêtej: Syria, Jazira oraz Irak. Tutaj te¿ miecze arabskie charakteryzuj± siê prost± rêkoje¶ci±. Jest jeden miecz, który ma zoomorficzn± rêkoje¶æ szablow±. Nicolle zaznacza, ¿e sam miecz jest lekko zakrzywiony, wiêc nie mo¿na tu mieæ pewno¶ci czy jest to jeszcze miecz czy ju¿ szabla
CYTAT
The other is slightly curved and has a zomorfic version of a true angled sabre hilt
- ikona pochodzi z "Book of Stars" i jest datowana na 1130 rok. Kolejne miecze arabskie maj± wyra¼nie prost± rêkoje¶æ, a¿ do tak zwanego drugiego miecza kalifa al-Mustasima, który ma rêkoje¶æ szablow± (XIII/XIV wiek). Wed³ug Nicolle'a mo¿e to sugerowaæ, ¿e jedna strona miecza by³a wyra¼nie przeznaczona do ciêcia. Niemniej tak zwany pierwszy miecz kalifa al-Mustasima ma rêkoje¶æ wyra¼nie prost±.

Na deser za¶ opis tego co ty zamie¶ci³e¶ (czego siê spodziewa³em) jako koronny argument przeciwko mnie
CYTAT
His sword is straight byt, with its acutely-curved hilt, may be assumed to represend a single edged proto sabre.
Czyli mo¿emy tu mieæ do czynienia z protoszabl± a nie z mieczem, co sugerujesz wszystkim dooko³a.

Zatem spo¶ród bogactwa mieczy opisanych przez Nicolle'a mamy do czynienia z zaledwie kilkoma przypadkami kiedy miecz (co te¿ bywa dyskusyjne) ma szablow± rêkoje¶æ. Oczywi¶cie mówiê tu o mieczach arabskich u¿ywanych w okresie krucjat. Zatem opieraj±c siê na D. Nicolle, który jest pewnym autorytetem w dziedzinie uzbrojenia muzu³mañskiego mo¿na ¶mia³o przyj±æ, ¿e miecz zamieszczony przeze mnie (miecz opisany jako miecz ojca Saladyna) powinien mieæ prost± rêkoje¶æ.

Napisa³e¶ te¿

CYTAT
Odno¶nie Twoich zamieszczonych mieczy u¿ywanych przez Arabów, powiniene¶ stwierdziæ, ¿e s± to niedok³adne kopie orgina³ów, których nie warto rekonstruowaæ, gdy¿ taka replika by³a by mrokiem

Pytanie o które miecze teraz tobie chodzi ... te pierwsze czy te drugie? Je¶li o te pierwsze to tak, one nie s± warte rekonstrukcji. Natomiast te drugie ze zbiorów w Topkapi s± jak najbardziej prawid³owe, czego przyk³adem jest pierwszy miecz kalifa al-Mustasima.
50szmyt
Siemka mam pytanko znalaz³em aukcje na allegro z pewn± szabl± i chcia³bym siê dowiedzieæ czy jest ona historyczna i czy by³a uzywana przez saracenów
http://www.allegro.pl/item541641742_szabla...kow_nowosc.html
z góry dzieki
Indar
A spróbuj napisaæ do pana "Starkowa" z pytaniem o jaka¶ ikonografiê tej "repliki", ewentualnie na czym siê wzorowa³.
Przyznam ¿e sam jestem ciekawy na czym opiera siê ten wytwórca - szczególnie i¿ niektóre jego wyroby s± bardzo... ciekawe? Daj znaæ jak Ci odpowie.
I.
Znicz
CYTAT(Mi³y @ 18:14 28.01.2008) *
P.S. Tutaj zamieszczam link ze zdjêciem miecza który mnie interesuje : http://www.indygear.com/props/images/Swords.jpg
Link nie dzia³a - czy kto¶ ma fotkê miecza Indiany Jonesa do wklejenia?

pzdr Znicz
Znicz
Witam,
Nie wiem czy dobrze strzelam, link nie dzia³a – ale pewnie biega o broñ sieczn± ze ¶ciêtym sztychem. Tego typu g³ownie wbrew amerykañskim wytworom komiksowo-fantazy, s± typowe dla zachodniej Europy a nie Orientu. Typowy przyk³ad to w³oska storta:
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik   Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Na szybko wyszukane w sieci:
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik  Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Tak¿e tasaki z XIII wieku znane z Anglii czy W³och (Falchion):
http://www.deltin.net/5131.htm 

http://bjorn.foxtail.nu/h_conyers_eng.htm 

Szabla niemiecka z 1490 r.
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
I nasza polska szabla (podobne rozwi±zanie szabla pruska lekkiej kawalerii z pocz. XIX wieku.)
Ze znanych mi typologii mieczy i szabel wschodnich takie rozwi±zanie wystêpuje w niektórych mieczach chiñskich.

Co do piratów to oprócz storty tak± g³owniê o ¶ciêtym sztychu ma np. hiszpañska maczeta wzór 1843 dla artylerii i saperów.

Mo¿e pomog³em
Znicz
Znicz
Witam,
Suplement - wed³ug s³ów producenta – popularny scimitar – jest konstrukcj± fantastyczn±.
Pozdrawiam
Znicz
50szmyt
Czyli ogólnie mog³by byc to replika ale nie jest jest bron uzywana na wschodzie ?

sorka za b³êdy ale pisa³em to pod presj±
Znicz
Witam,
Czy pytanie jest o scymitar? Popularny scymitar jest replik± broni u¿ywanej w literaturze Fantasy, grach RPG tudzie¿ komiksach. Z tych krêgów jak sadzê rekrutuj± siê jej nabywcy – sporo producentów ma scimitar w swojej ofercie – jako „thieves scimitar”. Termin „z³odziejski” "z³odziei" nie jest kategori± naukowo-bronioznawcz±. 

Na zachodzie u¿ywano broni siecznej ze ¶ciêtym sztychem ale wygl±da³a trochê inaczej.
Szawe³ w drodze do Damaszku – Wawel
Roger van der Weyden – ¦ciêcie ¶w. Jana
Da Vinci - Bitwa
Pozdrawiam
Znicz
50szmyt
ok rozumiem wielkie dziêki za pomoc
pozdrawiam
Znicz
Witam,
Okazuje siê, ¿e na Wschodzie poza Chinami równie¿ znano ¶ciêty sztych. 
Pozdrawiam
Znicz
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.