Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Napiêtnowani - w malarstwie
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Sztuka, architektura i nauka
Lady Kara
Witam

Potrzebujê dzie³ malarskich ( niekoniecznie z doby ¶redniowiecza), ukazuj±cych grupy napiêtnowane przez spo³eczeñstwo.

Poszukujê zatem g³ównie przedstawieñ ¿ydów z przyszytymi kó³kami na odzie¿y.
Je¶li kto¶ wie na jakim dziele zosta³ umieszczony semita w typowej spiczastej czapce równie¿ bêdzie mi³o powitany smile.gif

Dodatkowo je¶li kto¶ wie na jakim obrazie zosta³ uwieczniony
trêdowaty ( z ko³atk± b±d¼ dzwoneczkiem ),
b±d¼ ladacznica ( której strój ¶wiadczy o jej profesji ),
czy te¿ jest w posiadaniu ciekawej malarskiej interpretacji muzu³manów (których ubranie wskazuje na wyznawan± religiê)

Bardzo proszê o podzielenie siê smile.gif
Jest to priorytetowa kwestia poparcia s³ów mojej pracy.

¶ciskam Kara
Lecheor
CYTAT
semita w typowej spiczastej czapce
Semita (wielka litera) nie musi byæ koniecznie ¯ydem (w tym znaczeniu te¿ u¿ywamy wielkiej litery). Przedstawienia ¯ydów znajdziesz bez problemu przy scenach pasyjnych, zw³aszcza "Ecce Homo", poza tym przy scenie Odnalezienia, mo¿esz przyjrzeæ siê te¿ przedstawieniom np. ¶w. Józefa oraz Symeona. Oczywi¶cie oprócz tego ca³y Stary Testament - tu bêd± czêsto czapki.
Trêdowaci? Miniatury dotycz±ce historii Tristana i traktaty medyczne.
Kwestia ladacznic by³a chyba ju¿ tu omawiana, choæ nie wiem, czy szczegó³owo.
Muzu³manów najlepiej szukaæ w sztuce iberyjskiej (np. miniatury z Cantigas de SM).

Tak w ogóle radzi³bym zacz±æ od wyszukiwarki grafiki, a pó¼niej przej¶æ do zbiorów ikonografii. Po wpisaniu Juif w Mandragore, wyskoczy³o mi ponad 100 obrazków, Jude w Bildindex to ponad 500 rezultatów, wiêc tak naprawdê mo¿esz znale¼æ sporo na w³asn± rêkê. A ile z tego bêdzie satysfakcji! icon_mrgreen.gif

Mo¿e daj znaæ, jakie s± "s³owa Twojej pracy" - bêdzie ³atwiej znale¼æ konkretne ¼ród³a ikonograficzne.

Pozdrawiam,
l.
Lady Kara
Witam
Dziêkujê za odpowied¼ , przepraszam za b³êdy.

Praca traktuje o "symbolice ubioru". Pomys³ wzglêdem tematyki pasyjnej jest faktycznie idealny i nie wiem doprawdy dlaczego te najbardziej oczywiste pomys³y przychodz± tak pó¼no angsad.gif
Wcielê w ¿ycie rady i zobaczê co z tego wyniknie.
Jednak ludzi, którzy natkn±³ siê na jakie¶ malarskie przedstawienia wci±¿ przyjmê z otwartymi ramionami smile.gifsmile.gifsmile.gif
Lecheor
Zerknij jeszcze do M. Pastoureau, Diabelska materia. Historia pasków i tkanin w paski, Warszawa 2004, autora nie ceniê jako¶ szczególnie, ale ksi±¿eczka do tematu jak znalaz³.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.