Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Grecja] Saloniki - muzeum archeologiczne
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Muzea, katedry, pomniki
Halldis(Naamah)
Saloniki, miasto po³o¿one w pó³nocno wschodniej Grecji zrobi³o na mnie niesamowite wra¿enie.
Abstrahuj±c od licznych zabytków architektonicznych, takich jak s³ynna Bia³a Wie¿a, czyt Agia Spohphia, o których s³ysza³ ka¿dy warto zwróciæ uwagê na Muzeum Archeologiczne Aleksandra Macedoñskiego. Cena biletu to zaledwie równowarto¶æ 20 PLN,a to co mo¿na zobaczyæ jest bezcenne. Mam tu namy¶li niezliczone ilo¶ci z³otych i srebrnych ozdób pochodz±cych z grobów Aleksandra Macedoñskiego i jego ojca Filipa II Macedoñskiego oraz innych w³adców antycznej Macedonii.

Na podstawie zamieszczonych tam znalezisk mo¿na sobie indywidualnie usystematyzowaæ rozwój monarchii Macedoñskiej oraz przeobra¿eñ kulturowych,które mia³y miejsce na danym terenie. Od artefaktów czysto helleñskich, przez bizantyjskie i rzymskie, istna uczta rozmaito¶ci.

Nie mam swoich zdjêæ z Salonik w formie cyfrowej, ale nalaz³am ciekaw± galeriê internetow±:
http://www.kaleidoscope.pl/thumbnails-238-page-3.html

A oto link do samego muzeum:
http://www.macedonian-heritage.gr/Museums/..._Dhmhtriou.html

edit:
temat oczywi¶cie, powinien brzmieæ Saloniki (klawiatura mi pada), a ju¿ zmieniæ nie mogê.. mod -help me ;)
Emil z Gi¿ycka
Saloniki s± naprawde ciekawym miastem. By³em tam 2 lata temu. Zaskoczy³o mnie to, ¿e by³a prawdziwa burza (pierwsza od 5 lat) i to, ¿e dosta³em wodê z lodem za darmo w knajpie, mimo ¿e wbi³em tam sie na chama, aby skorzystaæ z ubikacji clap.gif
Zdjêæ niestety nie mam na ¿adnym serwerze, a na wiêkszo¶ci i tak ganiam po ka³u¿ach bez koszulki jak g³upek.

pozdr
Halldis(Naamah)
Heh.. Emilu Twoje bieganie bez koszulki jest jak najbardziej uzasadnione, w koñcu w tamtejszych warunkach klimatycznych nie sposób siê oprzeæ. Na szczê¶cie Saloniki s± naszpikowane miejscami historycznymi gdzie mo¿na wej¶æ i siê och³odziæ a przy okazji douczyæsmile.gif
Co prawda poruszanie siê tam zat³oczonymi autobusami,które nie przestrzegaj± przepisów drogowych (jak zreszt± w ca³ej Grecji) nie stanowi przyjemno¶ci, ale có¿ robiæ.

Chcia³am tylko dodaæ,¿e komfort odwiedzenia Salonik opiera siê na tym,¿ê tam rozliczne biura podró¿y oferuj± wycieczki jedno czy du dniowe w inne ciekawe miejsca, np. rejs wzd³u¿ wybrze¿a klasztoru na Chakidiki - Athos.. czy te¿ po³o¿one nieco na po³udnie osza³amiaj±ce monastery - Meteora.
Wykupu przez po¶rednika wycieczki do Aten czy Koryntu lub Peloponez nie polecam gdy¿ koszt i komfort podró¿y s± nieadekwatne. O wiele lepiej wybraæ siê w tak± podró¿ we w³asnym zakresie (ok 60 E za osobê).
Koszt wynajêcia samochodu na 24/h wynosi³ o ile dobrze pamiêtam 120 euro ,a mo¿na zwiedziæ naprawdê interesuj±ce miejsca bez po¶piechu i narzuconego programu.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.