Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Wielka Brytania] Londyn
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Muzea, katedry, pomniki
Morrigan
Z³y aparat, ma³o czasu ale zawsze co¶ ;)

http://picasaweb.google.pl/Sz.Sasin/London...mITowerOfLondon
Christophoros
Widzê by³ spacer ko³o Westminster Abbey ,zbroje z Tower i troszkê rzeczy z British Museum.
Osobi¶cie polecam darmowe muzea :
- British museum - wszystko dla ka¿dego sie znajdzie
- Victoria i Albert Museum - architektura , sztuka , meble i ubiory prawie z ka¿dej epoki , naprawde warto ju¿ kilka razy by³em.
- Imperial War Museum - co¶ i dla tych którzy drug± wojenke preferuj± i nie tylko

Wej¶cie za free i ogromna ilo¶æ rzeczy do zobaczenia.

Co¶ mniej historycznie a mo¿e mniej zwi±zane z odtwórstwem to zapraszam do a jak¿e darmowych :
- Natural History Museum - muzeum historii naturalnej od wielorybów po dinozaury i kamyki ;)
- Museum of Science - Muzeum nauki , troszkê tr±ci myszk± , bardziej na wycieczkê szkoln± siê nadaje ale fani wczesnych samochodów i samolotów co¶ dla siebie znajd± astronauci te¿ ;)
Macbeth
No tak. Tylko, ¿e Tower of London ca³y czas siê zmienia. W tej chwili jest znowu nowa wystawa nt. turniejów za panowania Henryka VIII. A je¿eli kogo¶ interesuj± zdjêcia z muzeum Londynu to mogê podes³aæ na maila (jest sporo rzeczy z XIV i XVw.).
Christophoros
A ¿e w Tower sie zmienia to racja wykupi³em roczny karnet na Historical Royal Palaces . Jednorazowy wstêp do Tower to je¶li siê nie myle 16 funtów a jak siê bierze bilet z znajomym na spó³kê to wychodzi po 34 funty na rok wstêpów na Tower , Hampton Court i pare innych.
Halldis(Naamah)
CYTAT(Christophoros @ 00:57 06.07.2010) *
A ¿e w Tower sie zmienia to racja wykupi³em roczny karnet na Historical Royal Palaces . Jednorazowy wstêp do Tower to je¶li siê nie myle 16 funtów a jak siê bierze bilet z znajomym na spó³kê to wychodzi po 34 funty na rok wstêpów na Tower , Hampton Court i pare innych.

Ja w tym tygodniu wybieram siê do Londynu na zwiedzanie, czy mo¿ecie poleciæ jakie¶ miejsca w okolicach Londynu, które nie koniecznie trafiaj± na pierwsze strony przewodników, a jednak s± wed³ug Was warte uwagi i maj± piêkn± historiê (Zamki, Muzea...)?

pozdrawiam

ps. je¿eli kto¶ potrzebuje zdjêcia konkretnych zabytków z BM piszcie na prv, zrobie i wy¶lê ;)
Halldis(Naamah)
Ju¿ po wyprawie. Od siebie do powy¿szych mogê dodaæ tylko tyle, ¿e polecam zakup London Pass dla maniaków biegania od atrakcji do atrakcji. Karta na 1 osobê na 6 dni kosztuje 80 funtów i zapewnia wstêp na liczne atrakcje nie tylko historyczne. W cenie jest min. Windsor, Tower, Most Tower, The Monument, HMS Belfast, rejs Tamiz±, rejs kana³ami, symulator lotu w Muzeum RAF, Muzeum Marynarki oraz Motoryzacji itd. Do tego dokupujemy Travelkê na strefy 1-4 za 40 funtów i zwiedzamy wszystko za free (na Windsor trzeba dop³aciæ). Radzê kupiæ Travelkê na metro a nie tylko autobusy bo w autobusach traci siê du¿o czasu. Ja na mojej London Pass wyda³am ok.160 funtów na wstêpy... a kosztowa³a mnie 80 smile.gif
Na British M. 1 dzieñ to ma³o... chyba,¿e kto¶ chce obejrzeæ tylko 1 dzia³, który go naprawdê interesuje.
Odradzam rejs Tamiz±, w t± 1h 30 min mo¿na zwiedziæ co¶ ciekawszego ni¿ ogl±danie brudnej wody, za to polecam Rejs Royal Cannal do Camden. ;)
Je¿eli ma kto¶ trochê wiêcej czasu to Zamek Leeds jest stosunkowo niedaleko, a jest naprawdê piêkny. Ja siê zakocha³am. smile.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.