Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Zausznice
> Ubiór i dodatki > Dodatki > Bi¿uteria
GEB
Witam.
Mam pro¶bê do wszystkich w temacie S³owian i s³owiañskiej (nie tylko jednak) bi¿uterii.
Czy mogliby¶cie tu opisaæ szerzej do czego mog³y s³u¿yæ zausznice, w jaki sposób siê je nosi³o (czyta³am sporo, ale w sumie nie mam pewno¶ci),jakiej by³y wielko¶ci (tego nie widaæ na zdjêciach dunno.gif ), z czego najczê¶ciej by³y wykonana (podobno g³ównie srebro) i jakie by³y najczê¶ciej motywy zdobnicze.
O! i mam pytanie jeszcze jedno. Szukaj±c zausznic, czêsto pojawiaj± siê kab³±czki.. czy to mo¿e nazwa zamienna?

PS: ostatnie. icon_mrgreen.gif czy jest tu mo¿e kto¶ kto zjedzie wystawiæ swoje wyroby na targu rzemios³ ró¿nych podczas oblê¿enia Malborka?
Vlasta
W temacie zausznic polecam pracê Hanny Kóèki-Krenz "Bi¿uteria pó³nocno-zachodnio-slowiañska we wczesnym ¶redniowieczu", wprawdzie nie ma tam zdjêæ, ale s± dok³adne opisy wszelakich typów zausznic - wiêcej, ni¿ mo¿na zmie¶ciæ w jednym po¶cie :-). Mozesz te¿ rzuciæ okiem na parê zdjêæ tutaj.
Rzeczywi¶cie, zausznice czêsto (ale nie wy³±cznie) by³y z metali szlachetnych jak srebro, czy z³oto. Co do kab³±czków, to w polskiej terminologii zwyk³o siê tak nazywac najprostsze formy ozdób g³owy np. takie, jak w za³±czniku, (dok³adniejsze opisy ró¿nych typów kab³±czków te¿ znajdziesz w w/w pracy).
Pozdrawiam
Vlasta
GEB
Jeszcez tylko jedno pytanie ;) - g³ówne.
Jak to siê nosi? Po prostu nak³ada siê na ucho jakby wskazywa³a nazwa? Czy przyszywa siê do materia³u, albo mo¿e wsadza przez dziurkê w p³atku ucha tak jak kto¶ nadmienia³ na forum ( cytat teku hebrajskiego chyba).

Przyda mi siê na halkolit w przysz³ym pó³roczu, a je¶li siê je nak³ada NA uszy to planujê nawet zrobiæ co¶ na podobieñstwo takowych z Xw ne smile.gif
w³a¶nie znalaz³am je równie¿ w podanym wy¿ej linku: http://storm.nazwa.pl/wiki/index.php?title...%A1_Kou%C5%99im
Vlasta
Kóèka-Krenz pisze, ¿e: "Zausznice (...) znajdowane s± g³ównie w skarbach, sporadycznie tylko w pochówkach, co utrudnia odtworzenie sposobu ich noszenia. S±dz±c po detalach konstrukcji poszczególnych rodzajów zausznic, czê¶æ z nich by³a noszona w uchu jako kolczyki, czê¶æ za¶ mocowano, podobnie jak kab³±czki skroniowe, do opasek lub nakryæ g³owy, na co wskazuje tak¿e znalezisko zausznic z fragmentem opaski z cmentarzyska w Lubieniu, woj. piotrkowskie (...)
A w tym artykule o zausznicach na Rusi wspomina siê jeszcze o wplataniu we w³osy (czasami u¿ywane by³y nawet sztuczne, we³niane warkocze - wspomnianetu.

A dodatkowo parê zdjêæ zausznic jest tutaj.
GEB
Hmm... Wypróbowa³am jakby takow± ozdobê za³o¿yæ na ucho (taka mini -a la- replika).. Bardzo wygodne o ile siê nosi spiête w³osy lub jako¶ ograniczone (np. opaska). ;)

Kto¶ mo¿e mi powiedzieæ jakie jest zapiêcie do zausznic? na wiêkszo¶ci fotografii tego nie widaæ, ale skoro noszone by³y równie¿ jako kolczyki, to musia³o je siê jako¶ wk³adaæ przez dziurkê w p³atku usznym.
Boran

wystarczy?
Zreszt± w linku podanym wcze¶niej przez Vlastê te¿ widaæ na wiêkszo¶ci egzemplarzy
GEB
wystarczy.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.