Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: dlugi miecz turniejowo
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Szermierka
lancelot
Od dawna nie bylo mnie na zadnej imprezie ale byc moze bede chcial gdzies sie pojawic. Moim "konikiem" jest dlugi miecz, mam wiec pytanie czy gdzies organizuje sie turnieje na taka bron? Ktos moze podac jakies zasady itp?
£ukasz P³aza
Osobne turnieje dla miecza d³ugiego raczej rzadka sprawa. Czêsto do turniejów na zasadach Martinowskich dopuszcza sie miecze d³ugie ale niestety przy takich zasadach ta broñ siê nie sprawdza. Kiedy¶ w Gniewie by³ osobny turniej miecza d³ugiego, nie wiem czy jest dalej. Na Byczynie walka na miecze d³ugie jest jedn± z czê¶ci triatlonu - i o zasadach tej walki mogê napisaæ.
Walka toczona jest jako ostatnia - po dwóch rundach z tarcz± i mieczem oraz z tarcz± i obuchem. Walka trwa do zadania przez którego¶ z walcz±cych 5 celny trafieñ, bez przerywania po trafieniu. Wolno wykonywaæ traktatowe rozbrojenia i obalenia które s± punktowane. Musz± byæ jednak wykonane b³yskawicznie - d³u¿sze zapasy powoduj± rozdzielenie zawodników. Oczywi¶cie zakaz sztychów. Pó³miecz dozwolony, ale niestety czêsto karany- za przypadkowe sztychy czy ataki g³owic±. Ciosy jelcem, g³owic± czy cia³em (³okcie piê¶ci, g³owa, kolana) nie dozwolone.
lancelot
Wielkie dzieki. A wiesz cos moze o turniejach typu "miecz i puklerz"?
Mateusz z Grójca
to ja polecê Piaseczno - chodzi ci pewnie o tzw Turniej punktówkowy - z rozej¶ciem po ka¿dym trafieniu... A oprócz Piaseczna s± inne turnieje ligowe (nie pamiêtam miejsc - sorry)
lancelot
Niekoniecznie z rozejsciem. Mowisz o mieczu dlugim, czy mieczu z puklerzem?
Mateusz z Grójca
o mieczu z puklerzem... ale mo¿na wyj¶æ te¿ z m. d³ugim albo nawet z glewi±. tylko, ze po trafieniu rozej¶cie. InterMedieval... -nie wiem o tym za wiele, nie startuje w tej konkurencji
£ukasz P³aza
Jednym i drugim icon_mrgreen.gif w turniejach ligowych jest konkurencja zwana punktówk± - wzorowana na zachodnim systemie walk - intermedievalu ( w skrócie walka do 3 trafieñ, rozdzielana po ka¿dym trafieniu, light contact). Dopuszczane s± miecze d³ugie jaki miecze + puklerze. Natomiast w zasadzie nie dopuszczane s± tarcze tongue.gif (wiêksze ni¿ puklerz).
lancelot
Ok. , dzieki za cierpliwosc.
Emil z Gi¿ycka
Na miecz d³ugi masz Turniej w Dzia³dowie.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.