Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: szampierze
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Ludzie i spo³eczeñstwo
lancelot
Na forum padla nazwa szampierz, ktora to okreslono p.Liechtenhauera i Hansa Talhoffera, to, co mozna znalezc pod tym haslem na Viki zostalo, moim zdaniem zaczerpniete z jakiegos podrecznika do RPG. Mam wiec pytanie: czy taka "instytucja" rzeczywiscie w sredniowieczu istniala i kogo ew. okreslano ta nazwa?
Vislav
Witam

S³ownik Staropolski:Szampierz # rywal, wspó³zawodnik, wspó³zalotnik.

Zygmunt Gloger:Encyklopedia staropolska S±pierz, szampierz – strona pozwana, adwersarz. Statut Wi¶licki powiada: „Gdy acz sampierz na roku zawitym nie stanie, powód ziszcze mienionej dziedziny pieni±dze”. Jan Kochanowski mówi: „Szampierz w szachach rycerz”. M±czyñski w s³owniku z r. 1564 wyraz competitor t³ómaczy: „szampierz w staraniu o jak± dostojno¶æ, gdy siê dwa do jakiej dostojno¶ci ubiegaj±”, zatem rywal, wspó³zawodnik. W rodzaju ¿eñskim: sampierka, szampierzka, sampierzyca.

pozdrowienia Vislav
lancelot
No tak, dzieki a jesli chodzi o zawodowego "pojedynkowicza"?
Lecheor
"£ami±c mê¿a szampierza na publicznym piasku,
Czyli¿ zwyciêzca nierad z gminnego oklasku?"
(Mickiewicz, Ju¿ siê z pogodnych niebios...)

Wynika st±d, ¿e w Wilnie na pocz±tku XIX w. szampierze byli jedyn± grup± homoseksualistów, którym przys³ugiwa³o prawo do zawarcia zwi±zku ma³¿eñskiego. Jak widaæ, ich partnerów spotyka³y jednak okrutne represje ze strony gminu, jak np. wspomniane wy¿ej publiczne ³amanie ko³em.
Rafa³ Pr±dzyñski
Je¿u !!! Lehor - wejd¼ w te,at o szarszunie i dokonaj tam podobnej wyk³adni pojecia - mi ju¿ powietrze ca³e zesz³o niech i innum zejdzie icon_mrgreen.gif
Lecheor
Nikt mi nie zarzuci nadinterpretacji, a nawet stronniczo¶ci genderowo-queerowej. To tylko analiza ¼ród³a historycznego bigsmile2.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.