Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Polska] - woj³ok
> Inne > Gdzie kupiæ surowce-pó³produkty?
Antonio de Bellial
Gdzie mo¿na kupiæ woj³okowe p³achty rêcznie wytwarzane z przeznaczeniem na buty, czapy, kaftany i namioty?

Czy kto¶ próbowa³ uzyskaæ woj³ok dawnymi sposobami, rêcznie strzyg±c owce w jakie¶ hodowli i pó¼niej postêpuj±c zgodnie z tradycyjnymi metodami koczowników? Z chêci± wzi±³ bym w czym¶ takim udzia³, lecz nie mam kontaktów na wsi, a tym bardziej nie mam pojêcia, gdzie tak± hodowlê mo¿na znale¼æ.
Boran
Daria
Kasia Werbelska

Nasze polskie dy¿urne specjalistki od rêcznego filcowania. W p³atach, jak równie¿ na wszelkie po¿±dane kszta³ty przestrzenne.
Piro
Wersja dla leniwych (przy zalozeniu ze koce wojskowe to czysty welniany filc, jezeli nie napiszcie/skasujcie posta prosze): w Gdansku Glownym na Piwnej tuz przy Yesterday`u jest demobil z w miare normalnymi cenami. Koc wojskowy szary(stalowy) kosztowal mnie 22,50 PLN..
WRzewuski
Koc wojskowy to ani filc ani we³niany(nie 100%), ale zale¿y jeszcze jakie wojsko

Edit : No i ¿adna to rekonstrukcja.Ponadto -temat dotyczy woj³oku, a nie wojskowego demobilu - i tego siê trzymajmy.

Rabiega

Ok, ¿eby nie by³o offtopa to znalaz³em jaki¶ czas temu taki sklep:
http://decu.pl/sklep/index.php?cPath=192_202
filc zanaby³em, jest ok, ale kontakt mailowy z nimi to pora¿ka(mo¿e to kwestia ¶wi±t)
pozdrawiam
Swietoslaw
Na allegro mozna kupic filc u uzytkownika : Jurpolbrzeziny

Dosc cienki 2mm tylko, ale udalo mi sie z niego pare zeczy zrobic.

Aukcja: http://www.allegro.pl/item324802575_filc_w...olnierzowy.html

A jakby zniknela to kontakt do nich:
tel. 46 8743673 lub e-mailem jurpol@jurpol.eu

Pozdrawiam
rosamar
£adnie to tak moje ¼róde³ko ujawniaæ na forum diabel.gif
Zainteresowanym mogê jedynie doradziæ by przed robieniem czegokolwiek z tego filcu najpierw wyprali go w 60 stopniach - robi siê wtedy grubszy i bardziej spoisty chocia¿ oczywi¶cie mniejszy icon_wink.gif
Ale ogólnie bardzo polecam

z pozdrowieniami
Rosamar
Rabiega
Ponownie zwracam uwagê na tre¶æ tematu.
Traktuje o woj³oku, nie filcu podko³nierzowym offtopic.gif
¯e nie wspomnê o kryptoreklamie, bêd±cej naruszeniem regulaminu niniejszego forum.
Proszê o wypowiedzi zwi±zane z tematem.
Kolejne wypowiedzi ni priczom skutkowaæ bêd± ostrze¿eniami.

K³aniam
Rabiega
rosamar
Drogi Rabiego
Chcia³abym zwróciæ uwagê ¿e "woj³ok" jest to "gorszego" gatunku filc icon_mrgreen.gif . Ponadto poniewa¿ prawdziwego woj³oku raczej w naszym piêlnym kraju nie u¶wiadczysz to podpowiedzenie kolegom, potencjalnych zamienników jest moim zdaniem jak najbardziej na miejscu. No a co mo¿e byæ lepszym substytutem woj³oku ni¿ starodawny, miêkki i w³ochaty filc podko³nierzowy (jak ju¿ czepiamy siê nomenklatury icon_wink.gif ) ?? No na pewno jest bli¿szy woj³okowi ni¿ zwyk³y filc techniczny.
Je¿eli nie mam racji to poproszê moderatora o przeniesienie postów z tego tematu do tematu z filcem w nazwie i tyle bigsmile2.gif

z pozdrowieniami
Rosamar

Edit: aha i nie traktujcie tego jak kryptoreklamy tylko namiar na dosyæ pewne ale nie nieskoñczone ¼ród³o przyzwoitego materia³u we W£A¦CIWYM dziale pt "Gdzie kupiæ surowce-pó³produkty?"
Boran
CYTAT
Ponadto poniewa¿ prawdziwego woj³oku raczej w naszym piêlnym kraju nie u¶wiadczysz

Polecam uwa¿niejsz± lekturê tematu, w którym siê wypowiadasz...
rosamar
Proszê ¿eby nie traktowaæ tego postu jako próby pod¿egania icon_wink.gif ale chcia³abym siê zapytaæ czy mo¿na woj³okiem nazwaæ filc robiony z czesanki we³nianej wysokiej jako¶ci na której jak mi siê zdaje pracuj± dziewczyny? Wydawa³o mi siê ¿e "woj³ok" to rodzaj szajs-filcu z za³o¿enia robiony z najs³abszej, odpadowej i czêsto niesortowanej we³ny, sier¶ci i jakich¶ szcz±tków ro¶linnych. Tak wiêc nie pasuj± tu mi ¿adne dzisiejsze wyroby - ani maszynowe ani rêczne. I dlatego te¿ pisa³am ¿e nie u¶wiadczy siê tego materia³u w Polsce.
No chyba ¿e siê mylê i wtedy poproszê o sprostowanie bo mo¿e Daria, Kasia albo kto inny jednak robi prawdziwe woj³okowe p³achty z nieczesanej i niepranej we³ny?

Za próby metodami "koczowniczymi" biorê siê od jakiego¶ czasu jednak ze wzglêdu na trudn± dostêpno¶æ runa prze³o¿y³am sprawê na wiosnê. Mo¿e jak bêdê mia³a trochê czasu, weny twórczej i uda mi siê z³apaæ pewnego hodowcê to spróbujemy rolowaæ p³achtê za koniem.
Po¿yjemy zobaczymy bigsmile2.gif

z pozdrowieniami
Rosamar
Vislav
Witam

Rosamar ma racjê, zreszt± o to samo pyta³ Antonio de Bellial

CYTAT
Woj³ok - gorszego gatunku filc lub inaczej - filc produkowany metodami tradycyjnymi. Produkowany z we³ny odpadowej i sier¶ci zwierzêcej. G³ówne zastosowanie: produkcja chodników, koców, podk³adek pod siod³a, butów filcowych tzw. walonek.

W odró¿nieniu od filcu, woj³ok posiada mocno zró¿nicowane w³ókna - od grubych wewn±trz do delikatnych po zewnêtrznej stronie. Wykonuje siê go raczej podczas produkcji rzemie¶lniczej ni¿ przemys³owej. Podstaw± do produkcji jest g³ównie runo owcze.

dodatkowo link ju¿ kilkakrotnie przywo³ywany Felting in Mongolia
CYTAT
The best wool is laid out first and denotes the "right" side of the new felt.

pozdrowienia Vislav
Antonio de Bellial
Szukam woj³oku wykonanego dawnymi metodami, z którego bêdzie mo¿na uszyæ poszczególne czê¶ci ubrania, walonki, rêkawice oraz namiot, ³±cznie z oporz±dzeniem potrzebnym do przygotowania legowiska na noc - wszystko zgodne z tradycyjnymi wyrobami koczowników ze wschodu.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.