Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Brygantyna - Co i jak?
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne > Ochronne uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne
Josonosimiti
Witajcie!
Nied³ugo ferie, czas odpocz±æ... Ale nie dla mnie :D A mianowicie, mam w planie po¶wiêcenie swego czasu na produkcje brygantyny. Konstrukcja wydaje siê stosunkowo prosta i monotonna. Jako wzorzec chce u¿yæ rysunków z ksi±¿ki Blackwell'a "Basic Armouring" (tak na marginesie, ¶wietna ksi±¿ka, i warto do niej zaj¿eæ). Mam wiêc pytania:
1. Jakich nitów najlepiej u¿yæ do po³±czenia skóry z p³ytkami?
2. Po której stronie zanitowywaæ? (z której strony ma byæ zaklepana g³ówka nitu, czy postronie skóry czy metalu. obstawia³bym to 2 ale nie jestem pewien)
3.Czy ten typ uzbrojenia jest wygodniejszy w u¿yciu (mniej siê pl±cze, zczepia i mniej krêpuje ruchy) ni¿ ciê¿ka zbroja p³ytowa?
4. Czy p³ytki mog± byæ wykonane z ocynkowanej stali oko³o 2mm?
5. Czy moge u¿yæ skóry o grubo¶ci 1mm wyprawianej starymi metodami (czytaj: na twardo)?

Z góry dziêkuje za wyczerpuj±ce i pouczaj±ce odpowiedzi. Z powarzaniem Josonosimiti.
Chaosinme
Witaj!

Widzê ¿e zabierasz sie za kawa³ ciê¿kiej roboty, wiêc postaram Ci sie trochê pomóc. Sam nigdy nie zrobi³em brygantyny ale bardzo mnie ona interesuje wiêc zbiera³em informacje które mog³yby mi sie przydaæ do jej zrobienia ;) Wiêc je¶li interesuje Ciê moja pomoc w takim kszta³cie to zapraszam do pogawêdki na GG ;)

Moje GG: 10715392

Pozdrawiam
Marcin Glinianowicz
Hmmm Ciê¿ko mi siê zgodziæ z t± prostot± i monotoni± a zw³aszcza prostot±, no ale to oczywi¶cie zale¿y jaki efekt koñcowy nas interesuje...

Nie wiem jaki dok³adnie rodzaj brygantyny Ciê interesuje i co dok³adnie przez t± nazwê rozumiesz? Je¶li ma ona znaczenie szerokie (takie jak na zachodzie Europy) to podpadaj± tu p³aty, kirysy kryte itp. Zak³adam jednak, ¿e chodzi Ci o rodzaj uzbrojenia ochronnego z II po³owy XVw. Tego typu rzeczy by³y ju¿ bardzo ³adnie dopasowane do sylwetki a to, przy ilo¶ci zbrojników, nie jest na pewno ³atwe.

Ale id±c kolejno:

ad. 1 Zapewne najlepiej zamówiæ w odlewni repliki nitów wzorowanych na znaleziskach, takie z ozdobnymi g³ówkami ewentualnie z ³ebkami prostymi, p³askimi, wykonane z mosi±dzu lub br±zu.

ad.2 Oczywi¶cie nit zaklepuje siê od strony spodniej.

ad.3 Dobrze wykonana zbroja p³ytowa nie mo¿e byæ ciê¿ka ona ma dobrze chroniæ równocze¶nie umo¿liwiaj±c sprawne dzia³anie. Oryginalne zbroje z epoki maj± np. ró¿nicowane grubo¶ci blach w zale¿no¶ci od miejsca które chroni³y (jego nara¿enia na ciosy) nie biegano we wgniataj±cych w ziemiê kirysach z "niezniszczalnej" blachy 2-3mm na ca³ej powierzchni.

ad.4 Jak to zrobisz w ca³o¶ci z blachy 2mm to wyjdzie strasznie ciê¿kie (patrz wy¿ej), co do ocynku hmmm... czy to ma byæ rekonstrukcja historyczna?

ad.5 Szczerze powiedziawszy przegl±daj±c ca³kiem spor± ilo¶æ zachowanych brygantyn (tych z II po³. XV w.) zauwa¿y³em, ¿e kryto je jednak materia³ami tekstylnymi (len, aksamit jedwabny).

I to by by³o tyle z mojej strony.

Polecam dotrzeæ do pozycji "Das Brigantinen-Symposium auf Schloss Tirol" ewentualnie w tym dziale FREHA jest temat o p³atach, brygantynach itp. ewentualnie rzuciæ okiem na DOBRE(!) rekonstrukcje brygantyn w sieci (np. strona Kompani ¶w. Jerzego, wyroby Grzdacza itp.)

Pozdrawiam
Mateusz z Grójca
sprawd¼ to:

http://www.allegro.pl/item303168468_brygan...kora_stal_.html

fajna sprawa, tylko ¿e raczej z³o¿ona... trudno bêdzie zrobiæ j± ma³ym nak³adem pracy - ot tak sobie w ferie...
LordMody
Witam.Jakiej ¶rednic trzeba u¿yæ nitów i czy mog± byæ same nity mosiê¿ne czy raczej nity metalowe.
wojar
Witam przegl±da³em forum w poszukiwaniu jakich¶ informacji na temat brygantyny i czy mo¿na by by³o siê ubraæ w brygantynê na Grunwald ? widzia³em taki wpis :
"Z t± brygantynk± to nie do koñca tak. We W³oszech typowych brygantyn z ma³ych p³ytek u¿ywa siê ju¿ pod koniec XIV wieku. Vide Osprey o makaroniarzach 1300-1500. Tam jest taka plansza przedstawiaj±ca lekkiego piechura w s³u¿bie papieskiej maj±cego brygantynê na kolczudze. "

Równie¿ czyta³êm ze brygantyna to 2 po³owa XV w.
Proszê o radê.
Pozdrawiam.
Borg
Pod koniec XIV wieku pojawia siê we W³oszech jaka¶ forma bêd±ca protoplast± brygantyny (corazzina). Nale¿y uznaæ ¿e u nich ju¿ wystêpuje, pewnie jakie¶ Burgundie i Francje te¿ siê ³api± (brygantyna Karolka 4).
U nas cholera wie. S± jakie¶ formy zbrojnikowe, które ze wzglêdu na fragmentaryczno¶æ nie da siê odtworzyæ. Byæ mo¿e przypominaj± klasyczn± brygantynê, byæ mo¿e s± bli¿sze napier¶nikowi z Monachium.
robert w. Wielki
Gdyby kto¶ chcia³ w przysz³o¶ci rzuciæ siê na stworzenie brygantyny, ten link powinien byæ nieco pomocny:
http://www.reliquary.co.uk/brig/brig1.htm
Pozdro
Nikodem
A ja mam pytanie z zupe³nie innej beczki, bardziej zwi±zanej z dzisiejszym u¿ywaniem brygantyny, ni¿ historycznym.
Rozwa¿am zakup jakiego¶ pancerza i rozgl±daj±c siê zauwa¿y³em ¿e brygantynê mo¿na ju¿ dostaæ za sensowne pieni±dze, porównywalne z cen± kirysu p³ytowego. W zwi±zku z tym nasunê³a mi siê my¶l aby sobie takow± sprawiæ, jednak z drugiej strony zastanawiam siê jak to jest z jej wytrzyma³o¶ci± - wiadomo, kirys po najmocniejszym nawet strzale mo¿na wyklepaæ, przeszlifowaæ, cokolwiek i powróci do stanu u¿ywalno¶ci, z b. natomiast mo¿e byæ gorzej - tkanina na zewn±trz ³atwiej mo¿e zostaæ uszkodzona (nie przeciêta, raczej poszarpana mieczem z zadziorami), co trudniej naprawiæ... to s± tylko moje domys³y, mo¿e kto¶ u¿ytkuje b. i móg³by siê wypowiedzieæ na ten temat? By³bym bardzo wdziêczny.
Z drugiej natomiast strony, pomy¶la³em sobie o kryciu b. skór± - jednak nie znam ¿adnego oryginalnego egzemplarza tak wykonanego, a kolory b. na ikonografii wskazuj± raczej na pokrycie tekstylne.
Borg
Skórzane pokrycie ma zabytek z Muzeum Armii w Pary¿u (Inwalidzi).
Skóra mo¿e mieæ naprawdê szerok± gamê kolorów, wiêc to nie argument.
Chaos666
Witam!

Borg ma oczywi¶cie racjê co do skóry smile.gif Ja ca³y czas siê doinformowujê na temat brygantyny i kiedy¶ siê pewnie do niej zabiorê. Co do korzy¶ci cenowej to jestem mocno zaskoczony :o ostatni± brygantynê któr± widzia³em na sprzeda¿ kosztowa³a grubo ponad 4 K z³. Podaj Nikodemie kto wykonuje brygantyny pó¼ne za cenê napier¶nika smile.gif

Pozdrawiam
Chaos
Nikodem
Borgu, masz mo¿e jakie¶ foto, albo linka do zdjêæ tej brygantyny? Chêtnie bym obejrza³, a gdzie¶ zgubi³em linka do tego muzeum angsad.gif. Co do kolorów skóry to fakt, wnioskowa³em po tym ¿e wiêkszo¶æ materia³u arch. (niezale¿nie od stanu zachowania) jest "naturalna".
Chaos - tutaj znalaz³em - http://www.loricamos.vizz.pl/zbroje.html s± nawet zdjêcia, wiêc widaæ co zacz... Wygl±da bardzo sensownie i kosztuje lekko ponad 1kPLN, a to ju¿ s± IMHO pieni±dze do prze³kniêcia, przynajmniej dla mnie.
Mateusz z Grójca
mogê powiedzieæ nieco o u¿ytkowaniu krytych materia³em zbroi.
Mia³em i mam do czynienia z kirysami krytymi materia³em tekstylnym, nie skór±. Sam u¿ywam drugiego - pokrytego lnem.
Je¶li bêdziesz walczy³ w jakim¶ ubraniu na zbrojê (na trening nawet zak³adam specjalne "ponczo") to nic siê nie stanie specjalnego od ciosów. Jedyne co dzia³o siê w moich zbrojach to to, ¿e elementy pracuj±c przeciera³y albo przecina³y pokrycie.

Jak siê zrobi du¿a dziura to naszywa³em ³atkê.
A jak siê co¶ rozszarpa³o mocno to podkleja³em te farfocle i te¿ naszywa³em ³atkê.
I nie wygl±da³o to jako¶ bardzo ¼le.

Poza tym skóra na której nabija siê w brygantynie blaszki wytrzyma parê ³adnych lat. Popatrz ile jest bojców w p³atach skórzanych niczym nie przykrytych. Nie dzieje siê im nic strasznego, serio.
Blackclav
Witam

co do brygantyny produkcji firmy loricamos to muszê stwierdziæ ¿e robi± ³adne, mobilne i wytrzyma³e, jedna osoba z naszego bractwa ma w³asnie brygantynê od nich i zachwala sobie ja, wiêc polecam ich produkt
Nikodem
Mateuszu, przy zbroi krytej skór± nie martwiê siê o wytrzyma³o¶æ, martwiê siê o kryt± tekstyliami w³a¶nie, a taka jest wiêkszo¶æ b. w Europie. Te skórzane bardzo czêsto okre¶lane s± jako hiszpañskie, a to jednak zbyt wielka egzotyka jak na nasz region... Ale fakt - posiadaj±c ciuszek na zbrojê nie powinienem siê martwiæ, gdy¿ on zbierze w pierwszej kolejno¶ci ³omot ;). Dziêki za info.
Blackclav, dziêki za opiniê, masz jakie¶ fotki tej b.? Z góry dziêkuje.
Blackclav
Dzisiaj mieli¶my pokaz dla dzieciaków z okazji dnia dziecka , wiêc jak tylko dopadnê fotki to dam ci znaæ i pode¶le kilka gdzie jest dobrze widoczna
Chrystian (Lvcivs Cornelivs Barbatvs)
Jak dla mnie brygantyna od loricamos'a owszem jest brygantyn±, ale pozostawia wiele do ¿yczenia.
Mateusz z Grójca
CYTAT(Christian @ 18:41 30.05.2010) *
Jak dla mnie brygantyna od loricamos'a owszem jest brygantyn±, ale pozostawia wiele do ¿yczenia.

co na przyk³ad?
co nie tak jest zrobione?
Nikodem
Mianowicie co?
có¿ podzielê siê z Wami tym co dotychczas zebra³em na temat brygantyny(zdjêciami):
http://picasaweb.google.pl/mono3785/Brygan...P_DyrqyibeT-AE#
jak widaæ na zdjêciach z muzeów brygantyna nie mia³a lu¼nego materia³u po bokach jak to widaæ na zdjêciu u loricamosa.
I nie wydaje mi siê te¿ i nie widaæ tego te¿ na za³±czonych rekonstrukcjach, ¿eby brygantyna by³a dooko³a obszyta skór±.
I zgodzê siê tu z Chaosem cena brygantyny z aksamitem to oko³o 4k PLN. Taka brygantyna to kupa roboty chocia¿ by z tego wzglêdu ¿e jest do zaklepania oko³o 1900 nitów.

Ale co ja tam wiem, to jest tylko i wy³±cznie moja opinia któr± siê z wami dziele....
Pozdrawiam
Borg
Popieram Christiana. Jako¶æ nie jest najwy¿sza, zw³aszcza porównuj±c choæby do produktów Przemka Karcza.
Nikodem
Nie do koñca rozumiem ten problem z jako¶ci± - chodzi o drobne odstêpstwa od historyczno¶ci (np. obszycie skór± miejsca na rêce) czy problem le¿y w czym innym? Ponadto nie rozumiem czemu kwestia tego aksamitu jest tak mocno ró¿ni±ca w cenie i czemu na aksamicie ma byæ niby wiêcej nitów... uk³ad ich jest przecie¿ taki sam. Nie chcê broniæ loricamos, czy cokolwiek, po prostu chce siê dowiedzieæ o czym w sumie mówicie, bo z jednej strony mówicie ¿e s± to wyroby w±tpliwej jako¶ci, a z drugiej strony zwracacie uwagê na detale. A mo¿e jako¶ ogólnie jest kiepska i wyroby tego rzemie¶lnika rozlatuj± siê w rêkach?

P.S. Oczywi¶cie ¿e jakakolwiek zbroja za 4kPLN bêdzie lepsza od tej za 1kPLN, jednak my¶l±c w ten sposób mo¿na ³atwo daæ siê zwariowaæ i nie kupowaæ nic, póki nie zbierze siê 10kPLN na sam he³m etc.
P.S. 2. Przepraszam za offtopic bum.gif
Nikodemie, przekazuje Ci moje osobiste uwagi na temat tego produktu. Ale w ¿adnym wypadku nie zabraniam CI go kupowaæ. Choæ wydaje mi siê, ¿e tu ju¿ w chodzi kwestia zakupu sprzêtu do rymcerzykowania i rekonstruowania.
Poza tym krótko wyliczaj±c na oko cenê materia³u na rekonstrukcje brygantyny: aksamit jedwabny ok1,5mb - 180zeta, 2k nitów mosiê¿nych fi3/6mm 200zeta(nie szuka³em ceny za nity robione na ¿yczenie na podstawie np zabytku), len grubo tkany ok 6mb - 90zeta, blacha oko³o 80zeta + robocizna za wyciêcie, 5 sprz±czek mosiê¿nych - 100zeta, do tego jeszcze pierdo³y w stylu nici i pasków skórzanych to kolejne z³ocisze.Teraz policz jeszcze ile czasu potrzeba na uszycie kamizelki pod brygantyne, wyklepanie blach i i zaklepanie nitów.
Jestem ¶wiadomy tego ¿e podany prze zemnie koszt materia³u jest mocno przybli¿ony i liczony ju¿ na naprawdê wypasion± brygantyne, mo¿na np aksamit zast±piæ lnem, a zamiast mosiê¿nych odlewów sprz±czki samemu wyklepaæ z drutu to ju¿ koszt materia³u bêdzie inny. Ale dalej pozostaje kwestia pracy no chyba, ¿e w szafie trzymasz niewolnika który Ci to zrobi za kanapkê.

Sam zbieram siê do zrobienia brygantyny ale nak³ad pracy mnie przera¿a. Cena materia³u te¿ nie wydaje mi sie za weso³a. Dlatego te¿ jako ¿e to bêdzie moja pierwsza brygantyna zrobiê j± tylko i wy³±cznie na lnie, a nity bêd± maszynowo produkowane. Có¿ nie bêdzie to pe³na rekonstrukcja taka jak bym sobie ¿yczy³, ale ma nadzieje ¿e nie bêdzie mi wstyd jak bêdzie sta³a obok prawdziwej rekonstrukcji.
To chyba na tyle.

Pozdrawiam

P.S. Nikodemie jak chcesz mo¿esz sam sobie zrobiæ brygantyne, w mojej galerii masz rysunki techniczne p³ytek brygantyny na osobê 178cm, klatka 108cm, pas 89cm. Nie sugerujcie siê kratkami w tle bo to papier calowy nie milimetrowy. Mi³ej pracy ¿yczê. smile.gif
Nikodem
Christianie, ja doskonale zdajê sobie sprawê ¿e wiêkszo¶æ ceny brygantyny to robocizna (w naszych czasach). Jednak komu¶ (loricamos) udaje siê to zrobiæ za takie pieni±dze, a materia³y kosztuj± ka¿dego tyle samo, prawda (fakt, mo¿e tutaj aksamit nie jest jedwabny, ale to i tak nadal detal, tym bardziej ¿e krycie mo¿e byæ i lniane), dlatego nadal nie wiem dlaczego "prawdziwa rekonstrukcja brygantyny" musi kosztowaæ co najmniej 4000PLN.

Co do samodzielnego wykonania brygantyny to ja po prostu nie mam czasu na co¶ takiego. Wykonuje dla siebie pewne elementy - strój, jakie¶ drobne wyposa¿enie, ale czê¶æ rzeczy kupuje. Po pierwsze - nie ma co wywa¿aæ otwartych drzwi, po drugie - bogu co boskie, cesarzowi co cesarskie.

Ponadto - cieszê siê ¿e chcecie ustrzec mnie przed z³ym zakupem, jednak bez argumentów konkretnych ciê¿ko mi uwierzyæ... macie zastrze¿enia do historyczno¶ci, ale bez podawania konkretów (poza kilkoma, które usun±æ nietrudno, chocia¿by na poziomie zamawiania), macie zastrze¿enia do jako¶ci, ale w sumie to nie. O co chodzi? ;(

Porównaj sobie brygantyny pod wzglêdem (z tego wzglêdu, ¿e brygantyna dana prze zemnie do porównania jest replik± brygantyny znajduj±cej siê w którym¶ z muzeów nie pamiêtam którym)):
- ilo¶ci i jako¶ci nitów(po prawej s± nity z g³ówk± w kszta³cie gwiazdki kwiatka czy co¶ ko³o tego);
- ilo¶ci p³ytek metalowych i braku rzêdu p³ytek odciêcia w pasie charakteryzuj±cy siê 1 rzêdem nitów;
- wykoñczenie przy szyi, rêkach i u do³u

Nie wiem czy to zauwa¿ysz, bo dla mnie, jako ¿e ju¿ od d³u¿szego czasu interesuje siê brygantynami, niestety widaæ spore ró¿nice.
Chaos666
Witam!

Nikodemie, w kwestii Brygantyny my¶lê ¿e przedmówcy chcieli zwróciæ po prostu uwagê na ró¿nice w porównaniu z pe³n± replik± historyczn±. Jak dla mnie produkt loricamosa jak na swoj± cenê jest ok. Za takie pieni±dze nie mo¿na siê spodziewaæ repliki full wypas. Podejrzewam ¿e i tak te ceny s± nieaktualne i pewnie teraz za¶piewa³by z 1,5 K. To wszystko. Zale¿y na czym Ci zale¿y bigsmile2.gif Ja wolê sobie odpu¶ciæ startowanie do brygantyny na t± chwilê, bo wiem ¿e interesuje mnie full historyczna "Brydzia" ;) a w tej od loricamosa czu³bym siê dyskomfortowo. Tak czy inaczej ró¿nice które wymieni³ Chirstian s± tylko czê¶ci± niuansów którymi ró¿ni± siê te brygantyny. Zwróæ uwagê ¿e chocia¿by ta pierwsza nie posiada zupe³nie, najbardziej pracoch³onnej czê¶ci p³ytek tj. tych w pasie.

Pozdrawiam
Chaos
Nikodem
Christian - tak, widzê te ró¿nice i teraz ju¿ wiem o co Ci chodzi. Problem by³ natury terminologicznej - to co Ty nazywasz nisk± jako¶ci± etc. dla mnie jest niuansem. Kwestia przyjêtego poziomu rekonstrukcji my¶lê, bardzo podobna do kwestii spawanych he³mów czy, jaki¶ czas temu, nitowanych kolczug (które obecnie stania³y i s± bardziej dostêpne). My¶lê ¿e siê ze mn± zgadzasz(?).

Chaos - mi te¿ zale¿y na mo¿liwie historycznym uzbrojeniu, ale nie do przesady - póki co mnie na to nie staæ (i najpewniej nigdy nie bêdzie ¿eby daæ kilka tysiêcy za he³m etc). Ponadto zawsze istnieje mo¿liwo¶æ zwrócenia uwagi temu rzemie¶lnikowi na te niedoci±gniêcia i próba zamówienia brygantyny z poprawionymi rzeczami - p³ytkami wokó³ ramion i w odciêciu - w koñcu wszelkie materia³y s± dostêpne.

Dziêkujê wszystkim za naprowadzenie mnie na niepoprawne elementy smile.gif.

Ponadto - czy kto¶, kto lepiej ni¿ ja zna siê na brygantynach, móg³by ustosunkowaæ siê do twierdzenia o hiszpañskim pochodzeniu tych krytych skór±? Wydaje mi siê ona 'szczê¶liwszym' materia³em do wykonania rekonstrukcji.
Rudyy
hej

jako¶ nigdzie nie widzia³em poruszonego tematu naramienników do brygantyny

widzia³êm troche zachowanych, ¿adna ich nie mia³a, natomiast widzia³em rekonstrukcje brygantyn ze zbrojnikowymi naramiennikami i niestety tylko s³ysza³em, ¿e by³y takie

widzia³ kto¶, w jakim¶ muzem lub ksi±¿ce czy to tylko urban legend ?

To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.