Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Pochwa do szabli zachodniej
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Rzeczpospolita Obojga Narodów (u)
Lysy_Gnom
Witam
Szukam : zdjêæ, rysunków itp pochwy do szabli zachodnich z XVII wieku. Po przeszukaniu moich ksi±¿ek i zasobów internetu ma³o co znalaz³em ( w³a¶ciwie nic :-/) Same szable w typie zachodnim s± , ale ju¿ pochwy do nich nie.
Gdyby kto¶ cokolwiek wiedzia³, lub posiada³, to by³bym wdziêczny za podzielenie siê wiedz±.
brat Bule
No dobrze ale okre¶l mniej wiêcej miejsce, sk±d ta szabla mia³aby pochodziæ.
Lysy_Gnom
Niemcy, szwajcaria.
Militia Templi
CYTAT(Lysy_Gnom @ 15:11 12.01.2008) *
Witam
Szukam : zdjêæ, rysunków itp pochwy do szabli zachodnich z XVII wieku. Po przeszukaniu moich ksi±¿ek i zasobów internetu ma³o co znalaz³em ( w³a¶ciwie nic :-/) Same szable w typie zachodnim s± , ale ju¿ pochwy do nich nie.
Gdyby kto¶ cokolwiek wiedzia³, lub posiada³, to by³bym wdziêczny za podzielenie siê wiedz±.

i ja siê podepnê, chodzi mi o pochwê do takiego dussaczka
http://www.myarmoury.com/review_dt5174.htm...30f19417c88147c

najmilej widziany opis s³owny, z reszt± sobie poradzê.
Ig³a
Niestety nie znalaz³em materia³ów typowo na wiek XVII.
Niestety nie mam tez nic co dotyczyæ by mia³o samej pochwy - jednak jako ¿e pochwy siê ³ami± i mog± byæ zastêpowane czymkolwiek co jest pod rêk± skupi³em siê na pasie.

Przypuszczam, ¿e taki kaper (o którego Ci chodzi Militia Templi) móg³ podpatrzeæ ró¿ne rozwi±zania - tak¿e polskie.

Trzymaj±c siê rozwi±zañ zachodnich, przypuszczam, ¿e mog³y byæ kontynuowane zaczepy takie jak w mieczu, oraz takie jak do falchiona (obrazek z jasn± skór±, pochwa skórzana).

W przypadku gdy by³o biednie, zamiast zaczepów metalowych wykorzystywano skórzane ³aty (za³±czona)

Za³±czam jeszcze brytyjskie rapcie z 19 wieku (niemal identyczne z polskimi na wiek XVII - st±d mój wniosek, ¿e jak co¶ siê sprawdza to nie jest zmieniane) - czarna skóra.
Jest tez obrazek gdzie szabla jest noszona na pasie przerzuconym przez ramiê (¼ród³em jest net) - jednak nie przypuszczam by by³o to realne - zaczep wygl±da raczej jak z czasów Wojny Secesyjnej, je¶li tak by³ stosowany do pasa.

Moim zdaniem, ka¿de rozwi±zanie, które powodowa³o ¿e pochwa skórzana (skóra wyprawiona utwardzona woskiem) lub drewniana obci±gniêta skór±, nie w³azi³a pod nogi mog³o mieæ swoje zastosowanie.

Zak³adam, ¿e nie stosowano pochew metalowych.

Pozdrawiam
Lestek
Troszkê od¶wie¿ê temat
Za³±czam fotki niestety w tragicznej jako¶ci ale mo¿e siê przydadz±. Pierwsze zdjêcie pochodzi z ma³ej zbrojowni w Bratys³awie i przedstawia szable w stylu zachodnim stra¿y (miejskiej czy pa³acowej niestety nie doczyta³em). Nastêpne zdjêcia szabel, kordelasów itd s± z Wiedeñskiego muzeum Hofjagd und Rustkammer (maj± tam zbroje Batorego i Radziwi³³a sierotki!!) Ogólnie jest tam sporo szabel zarówno typowo tureckich jak i zachodnich i ogólne wra¿enie mam takie ¿e pochwy siê za bardzo nie ró¿ni³y.
Lestek
Warto tylko jeszcze dodaæ ¿e wszystkie pochwy zachodnich szabel które widzia³em w tym muzeum mia³y zwê¿aj±cy siê trzewik
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.