Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Mundur Wehrmachtu
> Ubiór i dodatki > Ubiór w XX wieku
Borg
Witam w za³±czniku zdjêcie...niestety nie znam daty...
Czy kto¶ móg³by mi pomóc z identyfikacj± co to za wzór munduru, odznaczenia itp...
Z tego co siê doszuka³em to bêdzie Gefreiter (kapral?) i ma odznaczenie szturmowe...
Za co takie odznaczenie siê dostawa³o?
Z góry dziêki za pomoc dla laika smile.gif
Pozdrawiam
Micha³ ¯elazo
Odznaka szturmowa przyznawa³a by³a na wniosek prze³o¿onego za udzia³ w natarciach, szturmach, bycie rannym w nich, itp...

Pozdr.
M.
Rabiega
Infanterie-Sturmabzeichen.

Grüß Gott !

Rabiega
Borg
Danke meine Freunde smile.gif
Teraz zostaje mi kwestia modelu munduru smile.gif
Rabiega
Ach, ja zapominalski ...
Gefreiter.
Mundur/ kurtka (zapewne (?) M 40, nie wiem dok³adnie jak je od przodu odró¿niæ) jest jeszcze wst±¿ka Krzy¿a ¯elaznego wpiêta pod guzik.
Do tego feldmutze M42, na drugim planie krzes³o, a na pierwszym dzieciak p³ci nieznanej, ok. dwuletni smile.gif
Rabiega
Borg
Hmm dziêki...a mo¿esz mi wyja¶niæ czym siê ró¿ni M40 od 36?
Dzieciak p³ci ¿eñskiej...ale j± pomiñmy bo by siê jeszcze obrazi³a, ¿e jej zdjêcia umieszczam na necie smile.gif
Micha³ ¯elazo
Mam nadziejê, ¿e je¶li siê mylê kto¶ mnie poprawi, ale wydaje mi siê, ¿e ten mundur to w³a¶nie M36, bo ma ko³nierzyk w innym kolorze, czego w M40 nie bywa³o...

Pozdr.
M.
mario33
Mo¿e trochê pomogê smile.gif

Mundur na pierwszy rzut oka to M36 - ko³nierzyk ciemna zieleñ (w odró¿nieniu od reszty munduru, który by³ w feldgrau - M40 nie mia³ takiego ko³nierza). Nastêpny model M42 mial inne kieszenie. Waffenfarbe piechoty - zdaje siê, ¿e bia³a oblamówka na naramienniku, wiêc piechota smile.gif Fotka za to zapewne ok. 1943 (litzen, czyli wylogi na kolnierzu ju¿ bez waffenfarby, fura¿erka - feldmutze, schiffchen - wzór m42, z guzikami).

Sk±d ten ¿o³nierz ma mundur tak wczesny jak m36 to nie wiem. Równie dobrze mo¿e te¿ to byæ M40 z obszytym ko³nierzem lub nawet m42 ze zmienionymi kieszeniami (na zdjêciu nie widaæ).

Stopieñ - gefreiter (kapral).

Infanterie Sturmabzeichen im silber - czyli odznaka szturmowa (srebrna) - przyznawana generalnie za oddzielne trzy dni walki w starciu bezpo¶rednim. Nie oznacza ran ! Rany by³y odznaczane verwundete abzeichen. Istnia³a jeszcze wersja im bronze - w br±zie, ale przyznawana ¿o³nierzom z jednostek innych ni¿ piechota.
Hindus
CYTAT
Sk±d ten ¿o³nierz ma mundur tak wczesny jak m36 to nie wiem

Mario - pamiêtaj, ¿e bluzy polowe M36 mimo wszystko produkowane by³y (co prawda w bardzo ograniczonych ilo¶ciach), a¿ do samego koñca wojny – warsztaty musia³y pozbyæ siê zgromadzonego surowca (mam na my¶li ciemnozielony materia³) – wiêc niewykluczone, ¿e akurat temu ¿o³nierzowi trafi³a siê taka bluza. Mo¿na jeszcze spekulowaæ, ¿e ¿o³nierz ten pe³ni³ na tyle ma³o absorbuj±c± s³u¿bê i by³ na tyle dba³y o swój mundur, ¿e uda³o mu siê kurtkê M36 donosiæ a¿ do 1942 roku (co zdarza³o siê), lub tak jak piszesz to konwersja pó¼niejszej bluzy.
Dla mnie osobi¶cie najciekawsza jest fura¿erka M42 – pierwowzór czapki polowej M43 – do¶æ rzadko spotykana w Wehrmachcie ze wzglêdu na krótki okres produkcji tego wzoru.
Wszystkich zainteresowanych mundurem Wehrmachtu zapraszam do lektury z poni¿szego linku:
http://panzerlehr.mojeforum.net/viewtopic.php?t=41

Pozdrawiam
Hindus
Borg
dziêki wielkie to wiele mi wyja¶ni³o smile.gif
Marek z Bytomia
Borg, a nie jest to przypadkiem Twój dziadek ? hahahaha pozdro tongue.gif
Boguphal

Witam.Przejrza³em powy¿sz± stronê z mundurami,ale nie mogê rozpoznaæ tego munduru,od innych ró¿ni siê tym,¿e dolne kieszenie s± wpuszczone do ¶rodka,a nie naszyte.Mo¿e kto¶ mi pomóc tak¿e w identyfikacji patek i pagonów?

Trochê siê wry³em w ten w±tek o mundurach wehrmachtu,ale chcia³bym siê dowiedzieæ jeszcze co¶ o tym zestawie:

Co to za ranga i formacja (naszywki) i czy nale¿a³y do tego dzielnego marynarza.Na zdjêciu jest chyba o stopieñ ni¿ej i ma jeszcze naszyt± niezidentyfikowan± przeze mnie gwiazdê.Z góry dziêki za pomoc.
Boguphal
Co do pierwszego zdjêcia to ju¿ co¶ znalaz³em,my¶la³em ¿e tylko ze strony babci s³u¿yli w marynarce,hehe:
http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Uniformen/Gliederung.htm
Borg

Jeszcze kleine Frage. Kto¶ mo¿e mi powiedzieæ co to za jednostka... wujek google mnie nie lubi chyba, bo nic sensownego nie znalaz³em :/
Biskup1
Polecam ksi±¿kê Briana L Davisa german army uniforms and insignia 1933-45 gdzie¶ na necie j± mo¿na pobraæ za darmo chyba
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.