Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Celnosc broni cp
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Rzeczpospolita Obojga Narodów (u)
pawelx
Witam!

Od jakiegos czasu decyduje sie na zakup jakiejs starodawnej strzelby,ale fajnie by bylo zeby nie tylko ladnie wygladala ale i dalo sie nia postrzelac na strzelnicy.

I mam tu wlasnie takie pytanie do Was:od czego zalezy celnosc?

pomijajac takie aspekty jak jakosc prochu,jakosc broni,gwint lub jego brak(w 16-17 wieku,a ten okres mnie interesuje,to raczej pozostaje tylko bron gladkolufowa),no i oczywiscie kwalifikacje samego strzelajacego smile.gif

1.na stronie militaria.pl pisza,w odniesieniu do wiatrowek,ze im mniejszy kaliber,tym lzejszy pocisk->wieksza predkosc poczatkowa->wieksza celnosc.czy to prawda w odniesieniu do zwyklej broni cp?bo przeciez tu laduje sie i wiecej prochu jak pocisk ciezszy.wiec czy kaliber ma jakiekolwiek znaczenie?

czy prawid³owe jest rowniez takie rozumowanie:dajmy na to ze mamy dwie lufy 10cm dlugosci-jedna ma kaliber 25mm,druga 5mm - to stosunek kalibru do dlugosci lufy bedzie korzystniejszy dla tej mniejszej.wiec "prowadzenie"pocisku w lufie bedzie dluzsze dla mniejszego kalibru.czy to ma jakies znaczenie?
2.pasowanie pocisku-kiedys czytalem ze jak sie wezmie pocisk nadkalibrowy i wepcha do lufy to moze ja rozsadzic.no ale przeciez z tego co mi wiadomo to jednak troche broni gwintowanej bylo,i tacy jegrzy na przyklad to chyba musieli strzelac nadkalibrowymi?
3.dlugosc lufy-jaka jest tak na prawde celnosc kiedy sie strzela z pistoletu kolowego,arkebuza i muszkietu?

chodzi o to , ze mam do wyboru albo dosyc ciezki(8-9kg),ale dlugolufowy(105cm) muszkiet kaliber 18,albo rusznice z poczatku 16w(dlugosc lufy 70cm) kaliber 15-16-tansza troche i poreczniejsza,nie trzeba forkietu.nie potrzebuje tego przeciez na pole bitwy,ale zeby sobie postrzelac na dystans 50-70m.czy roznica w celosci bedzie dramatyczna?

przeciez wczesniej strzelano z hakownic-a te mialy juz w ogole krociutkie lufy,wiec jaki bylby sens takiej broni?zeby narobic halasu i dymu jak tatarzy pod legnica?

bede bardzo wdzieczny za pomoc
SAMUEL77
Przeczytaj sobie:
"Amunicja wojskowa 1840-1870" Czarniawskiego
"Strzelanie z broni odprzodowej" Nowaka
polecam, tam znajdziesz odpowied¼ na wiele nurtujacych ciê pytañ.
Co do radzaju broni jaki chcesz sobie kupiæ to chyba wa¿niejsze od celno¶ci bêdzie wybranie odpowiedniej broni dla cz³onka formacji jak± chcesz odtwarzaæ. Na inscenizacjach raczej nikt nie strzela na ostro.
Chyba, ze nie chcesz sie bawiæ w rekonstrukcje tylko postrzealaæ na strzelnicy.
Wiele te¿ mo¿esz dowiedzieæ siê i zaobserwowaæ podczas zawodów czarnoprochowych, np. w Warce s± takie organizowane pó¼na wiosn±.
pozdrawiam
pawelx
Dzieki za odpowiedz.

raczej nie bede bawil sie w odtworstwo,zawsze interesowalem sie historia i bronia,ale glownie chodzi mi o to zeby sobie postrzelac,zobaczyc jak sie to robilo naprawde.

nie wiem czy uda mi sie znalezc pozycje ktore wymieniles,poszukam.

pozdr
Lestek
"Strzelanie z broni odprzodowej" Nowaka jest now± pozycj± i znajdziesz j± w ka¿dej wiêkszej ksiêgarni i na allegro ;> Poczytaj sobie tez fora tematyczne, takie jak np to: http://www.blackpowder.pl/
Maciej Jedliñski
i zaczyna sie jak zwykle odsylanie do ksia¿ek
Ludzie forum jest poto aby udzielac informacji tu a nie idz se i znajdz w bibliotece tego pe³no lub kup sobie knige
Przeciesz jesli chodzi o broñ to sporo osób ja ma i napewno pare razy strzela³o kulami moze cos powiedza z w³asnego doswiadczenia lub ze zdobytej gdzie¶ wiedzy a nie wieczne odsy³anie do ksiazek lub jeszcze lepiej s³ynny tekst wpisz na GOOGLACH i ci wyskoczy
SAMUEL77
CYTAT(Maciej Jedliñski @ 22:41 09.01.2008) *

hej Maæku,
masz racjê, ¿e odsy³anie do ksi±¿ek to g³ówny sposób odpowiadania albo raczej zbywania na tym forum,
tylko ¿e kolega pawelx zada³ pytanie w sposób dla mnie niezrozumia³y,
najgrzeczniej wiêc jak mog³em odpowiedzia³em
pozdrawiam
skorupa
Zale¿y od lufy. To lufa strzela. Precyzyjne nawa¿ki, kalibratory, smary do pocisków - to s± sprawy drugorzêdne. Najwa¿niejsza jest lufa. Rozpiêto¶æ cen broni masz od kilkuset z³otych za hiszpañsk±/w³osk± replikê na niedzielny wypoczyn a¿ do kilku tysiêcy za broñ dla chc±cych wygraæ zawody. Tylko sobie najpierw odpowiedz po co Ci bêdzie potrzebny czarnuch? Nie wiem dok³adnie, jak± chcesz kupic replikê, ale zanim to zrobisz to radzê Ci szczerze udaj siê najpierw na strzelicê i solidnie wszystko przetestuj. Ludzie z naszego ¶rodowiska s± sympatyczni i ka¿dy Ci na pewno pomo¿e i da postrzelaæ. Adresy grup lokalnych znajdziesz na www.bron.iweb.co¶ tam :-) w dziale czarnoprochowym. Nie ma sensu kupowaæ od razu Bóg wie czego,bo Ci siê znudzi za rok i bêdziesz ¿a³owa³ wydanej kasy.
Piszesz o dwóch sztukach broni do wyboru. Zak³adaj±c, ¿e bêdziesz pra¿y³ na 50-70 m, a obie giwery maj± lufy g³adkie, nie gwintowane, to miêdzy nimi w zasadzie drastycznej ró¿nicy nie bêdzie.
Spvrivs Decivs Darivs
CYTAT(Maciej Jedliñski @ 22:41 09.01.2008) *
Ludzie forum jest poto aby udzielac informacji tu a nie idz se i znajdz w bibliotece tego pe³no lub kup sobie knige

Z góry przepraszam za off-topic. Niestety nie zgadzam siê absolutnie z przedmówc±. Odsy³anie do ksi±¿ek to najlepsza metoda. To, ¿e komu¶ nie chce siê po¶wiêciæ czasu i sily na znalezienie odpowiedniej pozycji to inna sprawa. Pragnê zauwa¿yæ, ¿e w³a¶nie przez takie podej¶cie reenacting XVII-wieczny wygl±da tak jak wygl±da. M±dro¶ci ludowe przekazywane z pokolenia na pokolenie nie maj± wielkiej warto¶ci- co innego odpowiednie, profesjonalne pozycje ksi±¿kowe (oczywi¶cie tutaj te¿ nalezy uwa¿aæ). Proponowa³bym zmianê podej¶cia do kwestii odtwórstwa historycznego i otwarcie siê na lekturê- to naprawdê nie boli, a bardzo rozja¶nia wiele (czêsto niestety podstawowych) spraw smile.gif
TomekS
Czo³em. Polecam forum http://bron.iweb.pl a tam¿e dzia³ czarnoprochowy. Co tydzien jest kto¶ nowy kto pyta co i jak. Jeszcze nigdy nie odszed³ z kwitkiem nikt kto naprawdê chcial popróbowaæ. Sam zaczyna³em 3 lata temu od porad i spotkañ z bardziej doswiadczonymi, potem sam ju¿ uczy³em innych smile.gif Zwykle wystarczy poszukaæ kogo¶ z okolicy i siê przy³±czyæ. dadza spróbowaæ, poradz± co kupiæ.

Jeszcze raz polecam.
AndrzejM
Czo³em,
Istotnie, jak pisze TomekS, istniej± niez³e fora strzeleckie, gdzie mo¿na zasiegn±c cennych informacji. Obok bron.iweb jest jeszcze www.blackpowder.pl ,i choc zainteresowania wspó³czesnych strzelców cp rzadko wychodz± poza szeryfowanie i broñ o zamkach kapiszonowych, jest tam - aczkolwiek jeszcze nieliczne - grono powa¿nie zainteresowanych wcze¶niejszymi konstrukcjami.
Pozdrawiam, AM.
skorupa
CYTAT(AndrzejM @ 09:06 10.02.2008) *
Czo³em,
Istotnie, jak pisze TomekS, istniej± niez³e fora strzeleckie, gdzie mo¿na zasiegn±c cennych informacji. Obok bron.iweb jest jeszcze www.blackpowder.pl ,i choc zainteresowania wspó³czesnych strzelców cp rzadko wychodz± poza szeryfowanie i broñ o zamkach kapiszonowych, jest tam - aczkolwiek jeszcze nieliczne - grono powa¿nie zainteresowanych wcze¶niejszymi konstrukcjami.
Pozdrawiam, AM.

w rzeczy samej. wiêkszo¶æ ludzisków ma kapiszony, w tym colty, wielu marzu o sharpsie chyba dlatego, ¿e to najpó¼niejsze konstrukcje jakie mo¿na mieæ legalnie. ostatnio jak by³em na strzelnicy to ze ska³kami by³o nas dwóch, reszta towarzystwa wali³a z kapiszonówek. i nie trafiali hahaha!

ad Moven@: masz racjê mi³y panie. tyle ¿e u nas ca³a literatura to... ksi±¿ka p. Grzegorza Nowaka "Strzelanie z broni odprzodowej" sprzed chyba dwóch lat. Bardzo ró¿nie opiniowana.
Pozycje elementarne dla strzelaca jak "Lyman's back powder handbook" czy inne prace Sama Fadali trzba ju¿ kupowaæ w sieci. Na szczê¶cie s± one sukcesywanie wznawiane i nawet niezbyt drogie - cena nie przekracza 20 baksów.
skorupa
w rzeczy samej. wiêkszo¶æ ludzisków ma kapiszony, w tym colty, wiely marzy o sharpsie chyba dlatego, ¿e to najpó¼niejsze konstrukcje jakie mo¿na mieæ legalnie. ostatnio jak by³em na strzelnicy to ze ska³kami by³o nas dwóch, reszta towarzystwa wali³a z kapiszonówek. i nie trafiali hahaha!

ad Moven@: masz racjê mi³y panie. tyle ¿e u nas ca³a literatura to... ksi±¿ka p. Grzegorza Nowaka "Strzelanie z broni odprzodowej" sprzed chyba dwóch lat. Bardzo ró¿nie opiniowana.
Pozycje elementarne dla strzelaca jak "Lyman's back powder handbook" czy inne prace Sama Fadali trzba ju¿ kupowaæ w sieci. Na szczê¶cie s± one sukcesywanie wznawiane i nawet niezbyt drogie - cena nie przekracza 20 baksów.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.