Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Datowanie sztyletów
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne > Zaczepne uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne
Stolarz
Pytanie dotyczy sztyletów które pokaza³em w za³±cznikach. Jakie moze byc datowanie ka¿dego z nich i czy ³api± siê do okresu oko³o-grunwaldzkiego. Je¿eli nie to mo¿e macie jakie¶ przyk³ady które ten warunek spe³niaj±, wy³±czaj±c rondel i ballock dag.
Igor z Bêdzina
Wydaje mi siê ¿e pierwszy móg³by wej¶æ w okres grunwaldzki (g³owy za to nie dam), natomiast pozosta³e dwa to wspó³czesne wariacje.
lancelot
Widzialem kiedys rekonstrukcje podobna do nr. 3 majaca ponoc odzwierciedlac XIVw. Nie jest to mocna przeslanka bo byla to tylko rekonstrukcja (choc ponoc poparta zrodlami ktorych ja nie znam), wiec...
S³odziutki
Witam,

Proponujê raczej opieraæ siê na orygina³ach, a nie na w±tpliwych rekonstrukcjach. Za³±czam 2 sztylety, oba niemieckie, datowane na oko³o 1400. Ten z "rogami" jest byæ mo¿e tego samego typu, co zamieszczony przez Ciebie nr 3.

Pozdrawiam,
S³odziutki.
Piotr Paruch
CYTAT(S³odziutki @ 09:26 08.01.2008) *
Za³±czam 2 sztylety, oba niemieckie, datowane na oko³o 1400.

Brakuje skali, ale kszta³t g³owni na pierwszym za³±czniku bardziej mi przypomina tasak a nie sztylet. Sk±d pochodz± fotki?
Hako
Witam...
i podobnie jak S³odziutki do³aczam ikonografiê orygina³ów.....
Nerkowce to wiek zarówno XIV jak i XV
Hako
S³odziutki
Dom aukcyjny Hermann Historica. Jednosieczny egzemplarz ma 40 cm, a ten z rogami bodaj¿e 31,5. Szczegó³y znajdziecie w opisach. Faktycznie, mog³em napisaæ to od razu. Z poziomu strony g³ównej mo¿na w³±czyæ wersjê angielsk±, ale potem trzeba odnale¼æ tê sam± aukcjê.

http://www.hermann-historica.de/auktion/hh...;db=kat48_1.txt

Pozdrawiam! smile.gif
S³odziutki.
Witko
Mogliby¶cie co¶ powiedzieæ o datowaniu tego nerkowca http://www.allegro.pl/item295465918_nerkowiec.html
Czy ta rekonstrukcja ³apie siê na II po³. XIVw.?
Micha³ ¯elazo
Moim zdaniem da radê, tylko trzebaby upi³owaæ te wynalazki przy jelcu (zapewne maj±ce zapobiagaæ wysuwaniu siê sztyetu z pochwy), bo z niczym takim siê nie spotka³em.

Pozdr.
M.
Witko
Fajnie, ale niestety spó¼ni³em siê w licytowaniu i kto¶ ubieg³ mnie z zakupem anger.gif
lancelot
http://www.michaeldlong.com/kolistB/1/DAGG...PE/2/109246.htm mogê prosiæ o wydatowanie tego cudeñka?
Wotawa
CYTAT
Brakuje skali, ale kszta³t g³owni na pierwszym za³±czniku bardziej mi przypomina tasak a nie sztylet.

Tu ma³a uwaga na temat problemów klasyfikacyjnych:
W odniesieniu do typologii Lewandowskiego i tak nie mozemy mówiæ tu o sztylecie. Wed³ug tej systematyki, je¶li ostrze jest jednosieczne - mamy co czynienia z no¿em. Dziêki temu -moim zdaniem- kontrowersyjnemu posuniêciu, znane nam pugina³y nerkowate zaliczone zosta³y w poczet no¿y (sic!). Mamy wiec ma³y nazewniczy problem smile.gif.

Od lat nikt tematu nie podj±³, wiêc podzia³ siê utrzymuje. Dobry do katalogowania szcz±tkowych znalezisk, ale poza tym - raczej problematyczny (np. w badaniach porównawczych).
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.