Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: kuny koty czy co??
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Zwierzêta
Cieszybor
Interesuje mnie co w czasach wczesnego ¶redniowiecza(je¿eli w ogóle)trzymali ludzie jako zwierzêta domowe?Koty, kuny czy co?
M¶cibor
Mamuty i tygrysy szablozêbne.

A tak na powa¿nie to wszystkie zwierzêta które co¶ "dawa³y" tzn. mleko, skóry, miêso no i nie pochodzi³y z ameryk
Cieszybor
Spoko to mniej wiêcej wiem ale bardziej mi chodzi³o o to czy hodowali jakie¶ zwierze tak dla frajdy tak jak teraa psy czy koty?? Czy mieli tylko zwierzêta typu krowy i kozy??
Rabiega
"Dla frajdy", czyli co ?
By pomiziaæ ?

Bo pytanie troszkê zbyt ogólnikowe. Jacy ludzie ? Gdzie zamieszkali ? Z jakich sfer ?
Ogólnie - kot i pies, a raczej ich szcz±tki, pojawiaj± siê w materiale wykopaliskowym powszechnie i szeroko. St±d wniosek, ¿e towarzyszy³y cz³owiekowi, w okresie o który pytasz nader czêsto.

Warto by zadaæ pytanie precyzyjniej, bo odpowied¼ dla tak zadanego mo¿e zwie¶æ na manowce.
Bo có¼ to takiego owa "frajda" ?

Osamotniony juhas, na redyku, rzeknie, ¿e do tego celu najlepiej nado sie ³owiecka, bo to za kozusek na bocku idzie chyciæ i becy ³ona miluæko a zewnie...

Ale chyba nie o to pyta³e¶ ?

Pozdrawiam
Rabiega
Cieszybor
Sorki ju¿ precyzuje pytanie
frajda= funkcja dzisiejszego kota przyjdzie pog³aska sie go, czesem nawet we¼mie na kolana a jak trza to mysz z³apie czyli w³a¶ciwie bezuzyteczne tylko daje sie mu je¶c bo sie go lubi i jako¶ tak spoko ¿eby by³.
Interesuje mnie okres od VIIIw. do Xw. szczególnie na teranach Golêszyców i w ogóle s³owian z tych rejonów.
A sfery no to zwykli ludzie ¿adni w³adcy tylko zwykli pro¶ci ludzie czyta³em gdzies ¿e oswaja³o sie kuny ale nie wiem czy to prawda czy tylko taka hipoteza autora(niestety nie pamiêtam jakiego icon_sad.gif )
Vlasta
Nie wiem, jak to by³o u S³owian, ale prawo brehonów we wczesno¶redniowiecznej Irlandii stanowi³o, ¿e w przypadku rozwodu ¿ona mo¿e zatrzymaæ - oprócz takich rzeczy jak ubranie, ozdoby, czy w³asnorêcznie uprzêdzona we³na - równie¿ swego "nakolankowego" kotka, czy pieska. Czyli ju¿ wtedy te zwierzêta by³y uznawane równie¿ za "towarzysz±ce", a nie wy³±cznie "u¿ytkowe".(Informacja za Brid Mahon "Rich & Rare. The Story of Irish Dress")
Pozdrawiam!
Vlasta
Rabiega
CYTAT(Cieszybor @ 22:44 28.12.2007) *
Sorki ju¿ precyzuje pytanie
Frajda= funkcja dzisiejszego kota przyjdzie pog³aska siê go, czasem nawet we¼mie na kolana a jak trza to mysz z³apie czyli w³a¶ciwie bezu¿yteczne tylko daje siê mu je¶æ bo siê go lubi i jako¶ tak spoko ¿eby by³.
Interesuje mnie okres od VIIIw. do Xw. szczególnie na terenach Golêszyców i w ogóle S³owian z tych rejonów.
A sfery no to zwykli ludzie ¿adni w³adcy tylko zwykli pro¶ci ludzie czyta³em gdzies ¿e oswaja³o sie kuny ale nie wiem czy to prawda czy tylko taka hipoteza autora(niestety nie pamiêtam jakiego icon_sad.gif )

Kot i pies we wczesnym ¶redniowieczu pe³ni³y funkcje tak u¿ytkowe jak i "towarzyskie".
Ich ko¶ci znajdowano w sporej liczbie w eksploracjach archeologicznych grodzisk i miast wczesno¶redniowiecznych. Co do kun - nie wiem, mo¿e na wsi ? Na obszarach miejskich dostêpny by³ kot, a to stworzenie znacznie spolegliwsze i ³atwiejsze w hodowli, ni¿ kuna.
Je¶lli pytasz o Cieszyn - przejrzyj opracowania z prac na Górze Zamkowej.

B±d¼ te¿ ³askaw po¶wiêciæ nieco wiêcej uwagi pisowni.
Czerwone znaczki to b³êdy ortograficzne, interpukcyjne pomin±³em.

Pozdrawiam
Rabiega
Risto
Potwierdzam s³owa poprzednika,zwierzêta takie jak koty cz psy trzymano g³ównie do celów u¿ytkowych(³apania myszy czy polowañ).Funkcjê towarzysk± zyskiwa³y przy okazji co z czasem stawa³o siê tak± jakby tradycj±.
Pozdrawiam Krzysiek.
Cieszybor
Dziêkuje za wasze odpowiedzi bardzo mi pomog³y, a za moj± ortografiê przpraszam i postaram siê przywi±zywaæ wieksza wagê do tego jak pisze
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.