Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Pochwy tasaków na XV w. i ich mocowanie
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne > Zaczepne uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne
Wojciech Radzki
Hej
Poszukujê wszelkich materia³ów na temat budowy pochwy tasaków, oraz sposobu mocowania do paska. Wiem ¿e mo¿liwe by³o mocowanie na kilka sposobów. Mnie interesuje zw³aszcza ten, w którym tasak zawieszony by³ pionowo, a wiêc gdzie pochwa posiada³a jeden punkt zaczepienia (tak jak poni¿ej w za³±cznikach).

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

Wiem ze jednym ze sposobów jest zaczepieie pochwy tworz±c supe³ z paska "na pochwie".
Natomiast zastanawiam sie czy stosowne jest aby pochwa posida³a w górnej czê¶ci ryfkê z kó³kami, za pomoc± których bedzie dotroczona do paska? Czy moze pasek zawsze by³ zintegrowany z pochw±? Czy kto¶ wie w jaki sposób pochwa jest przymocowana do paska w za³±czniku 3?

Projektuje pochwê do swojego tasaka i si³± rzeczy musze znaæ odpowied¼ na te pytania.
Z góry dziêkujê za wszelk± pomoc.
Pozdr
WR
S³odziutki
Wojtek,

Znany mi sposób, na podstawie którego zrobi³em sobie zaczepienie do mojego mniejszego kordu, to klamerka przymocowana do pochwy tego¿ kordu od tylnej strony. Wszystko wisi sobie na "pendencie" przewieszonym przez ramiê. "Pendent" koñczy siê kawa³kiem paska, który wchodzi w klamerkê. ¬ród³em jest jedna p³askorze¼ba z po³. XIV w. ze Strasburga, gdzie taka klamra jest wyra¼nie widoczna. "Pendent" pochodzi z o³tarza mariackiego Wita Stwosza.

Zdjêcie p³askorze¼by za³±czam.

Z punktu widzenia u¿ytkownika: strasznie to wszystko dynda. Mam wra¿enie, ¿e supe³ z paska da Ci wiêksz± stabilno¶æ.

Przypuszczam, ¿e w za³±czniku nr 3, ukazuj±cym raczej nó¿ ch³opski (Bauernwehr) mocowaniem mo¿e byæ skórzana szlufka, jak w pochwach do du¿ych no¿y.

I jeden link do tasaka z pochw± i mocowaniem:
http://www.bildindex.de/rx/apsisa.dll/doka...ode=galerylist#

Pozdrawiam,
S³odziutki.
Wojciech Radzki
Dzieki Slodki, a jak masz przymocowana klamerke do pochwy? Przyszyta do skory?
Pozdr
WR
S³odziutki
U mnie jest przyszyta do skóry, ze wzglêdu na to ¿e musia³em szybko zrobiæ jak±¶ pochwê. Mam wra¿enie, na podstawie p³askorze¼by któr± zamie¶ci³em, ¿e tam jednak mo¿e byæ blaszka.

pozdrawiam,
S³odki.
mefju
Witam. Czy kto¶ dysponuje mo¿e informacjami na temat wykonania skórzanych pochew do tasaków, ewentualnie dobrymi rekonstrukcjami. Bêdê wdziêczny za wszelk± pomoc. Pozdrawiam
Wojciech Radzki
Ale z samej skóry??
Pozdr
WR
mefju
tak dok³adnie, s± prawdopodobnie jak najbardziej historyczne, ponoæ jest te¿ patent, ¿e pochwa jest z dwóch warstw skóry w ¶rodku utwardzana grubsza i z zewn±trz pokrywaj±ca j± cieñsza skóra bardziej ozdobna. tu link do zjêcia przedstawiaj±cego wprawdzie pochwê miecza, w której wygl±da na to ¿e jest wla¶nie takowy patent zastosowany (o ile mnie wzrok nie myli).
http://www.bractea.freha.pl/imgs/swords/swrd_jb06.jpg
Jednak wszystkie te informacje s± lu¼ne i z którejs tam rêki, wiêc zalezy mi na pewnym u¶ci¶leniu i dokladniejszych informacjach.
Pozdrawiam
Nikodem
CYTAT(mefju @ 15:28 01.04.2009) *
tak dok³adnie, s± prawdopodobnie jak najbardziej historyczne, ponoæ jest te¿ patent, ¿e pochwa jest z dwóch warstw skóry w ¶rodku utwardzana grubsza i z zewn±trz pokrywaj±ca j± cieñsza skóra bardziej ozdobna. tu link do zjêcia przedstawiaj±cego wprawdzie pochwê miecza, w której wygl±da na to ¿e jest wla¶nie takowy patent zastosowany (o ile mnie wzrok nie myli).
http://www.bractea.freha.pl/imgs/swords/swrd_jb06.jpg
Jednak wszystkie te informacje s± lu¼ne i z którejs tam rêki, wiêc zalezy mi na pewnym u¶ci¶leniu i dokladniejszych informacjach.
Pozdrawiam

No ja tam widzê drewno w ¶rodku ;). Nie s³ysza³em ¿eby da³o siê inaczej...

Poza tym - zdjêcie rekonstrukcji albo "rekonstrukcji" nie jest ¼ród³em
mefju
CYTAT

no w³a¶nie nie sysza³es, a ja s³ysza³em i chcê to zweryfikowaæ i dziêkuj Ci Nikodemie za uwagê. A co do zdjêcia rekonstrukcji to proszê o nie czepianie sie s³ówek, przecie¿ oczywi¶cie ¿e to nie ¼ród³o i rekonstrukcje mog± byæ "ró¿ne" (i wie o tym zapewne nawet najmniej do¶wiadczony cz³onek forum), ale mo¿liwe ¿e kto¶ kto posiada takowe zdjêcie lub rekonstrukcjê posiada te¿ dok³adniejsze informacje na ten temat smile.gif
pozdr
Johan
CYTAT(mefju @ 22:24 01.04.2009) *
CYTAT

no w³a¶nie nie sysza³es, a ja s³ysza³em i chcê to zweryfikowaæ i dziêkuj Ci Nikodemie za uwagê. A co do zdjêcia rekonstrukcji to proszê o nie czepianie sie s³ówek, przecie¿ oczywi¶cie ¿e to nie ¼ród³o i rekonstrukcje mog± byæ "ró¿ne" (i wie o tym zapewne nawet najmniej do¶wiadczony cz³onek forum), ale mo¿liwe ¿e kto¶ kto posiada takowe zdjêcie lub rekonstrukcjê posiada te¿ dok³adniejsze informacje na ten temat smile.gif
pozdr

Je¿eli chcesz zrobiæ sobie pochwê do tasaka czy tez korda naj³atwiej wykonaæ j± ze skóry i jest to pewne ¼ród³o, pamiêtaj ,¿e norm± jest ogó³ a nie margines . Je¿eli chcesz to chêtnie tobie pomogê, napisz po prostu na prw. (sam jestem w trakcie produkcji takowej pochwy na swojego rugera )

Pozdro
Johan
Hej,

a co mi tam, podzielê siê moim przepisem na wykonanie pochwy (du¿a przyjemno¶æ to mo¿e i nie jest ale miecza wsadzicie bigsmile2.gif )

a wiêc pochwa do tasaka by³a zrobiona zazwyczaj ze skóry. Ostrze tasaka k³adziesz na kartce papieru i odrysowujesz, po czym wycinasz i masz szablon, który przyk³adasz do grubej 5 mm skóry i odrysowujesz(2 sztuki) . Przyk³adasz do ostrza obie wyciête czê¶ci ze skóry i mierzysz jaki jest ca³kowity wymiar szeroko¶ci ostrza (rysunek A)- wtedy wycinasz pasek o tej szeroko¶ci a d³ugo¶ci ostrza. Gotowe paski skóry (rysunek B) smarujesz ciek³ym woskiem pszczelim w celu zaimpregnowania skóry; po wyschniêciu wycinasz pas z bardzo cienkiej skóry o d³. ostrza a szeroko¶ci 3 x wiêkszej ni¿ szeroko¶æ ostrza (rysunek C). Du¿y pas skóry przyklejasz do trzech wcze¶niej wyciêtych elementów i otrzymujesz prawie gotow± pochwê (rysunek D)- nadmiar obcinasz. Wtedy ca³o¶æ znowu woskujesz woskiem pszczelim na gor±co. Nastêpnie wycinasz pasek skóry grubszej 2-3 mm, który odpowiada kszta³tem i wymiarem ³±cznej sumie wszystkich wymiarów otrzymanej pochwy i zszywasz (rysunek E). Najprostszym a jednocze¶nie historyczne noszenie pochwy jest szlufka (rysunek F) .

http://img408.imageshack.us/gal.php?g=rycunekc.jpg
mefju
Jeszcze raz bardzo dziêkujê za pomoc smile.gif Pozdrawiam
Nikodem
O, widzê ¿e co¶ mi powa¿nie umknê³o. Johan, mo¿esz poprzeæ to jakimi¶ ¼ród³ami sk±d czerpiesz wiedzê na temat wystêpowania skóry jako materia³ na pochwê?
Johan
CYTAT(Nikodem @ 23:27 03.04.2009) *
O, widzê ¿e co¶ mi powa¿nie umknê³o. Johan, mo¿esz poprzeæ to jakimi¶ ¼ród³ami sk±d czerpiesz wiedzê na temat wystêpowania skóry jako materia³ na pochwê?

Wystarczy poczytaæ sobie : Medieval Finds from Excavations in London 1- Knives and Scabbards devil.gif

Nie twierdzê ,¿e mój sposób jest poprawny w 100 % historycznie ale w tej ksi±¿ce mo¿na znale¼æ odpowiedzi na wiele pytañ dotycz±cej min pochew do no¿y itp.

Pozdrawiam
Nikodem
CYTAT(Johan @ 23:55 03.04.2009) *
CYTAT(Nikodem @ 23:27 03.04.2009) *

Wystarczy poczytaæ sobie : Medieval Finds from Excavations in London 1- Knives and Scabbards devil.gif

Nie twierdzê ,¿e mój sposób jest poprawny w 100 % historycznie ale w tej ksi±¿ce mo¿na znale¼æ odpowiedzi na wiele pytañ dotycz±cej min pochew do no¿y itp.

Pozdrawiam

A mo¿e co¶ z polskiej literatury? Tzn dostêpnej w Polsce - nie wiem czy znajdê t± ksi±¿kê w bibliotece ;).
Johan
CYTAT
A mo¿e co¶ z polskiej literatury? Tzn dostêpnej w Polsce - nie wiem czy znajdê t± ksi±¿kê w bibliotece ;).

Niestety,ja operujê na tym ¼ród³em informacji; o ile mnie pamiêæ nie myli to by³ co¶ o tym u Nadolskiego -"Broñ i strój rycerstwa polskiego w ¶redniowieczu" (ale nie jestem pewien czy aby w tej pozycji ) .

Pozdro
robert w. Wielki
Generalnie, najbardziej poprawne rozwi±zanie to drewno (np. lipa) oklejone skór±/aksamitem itp.
czubek123
Witam.
Od¶wie¿ê trochê temat.
A chodzi mianowicie o pokrycie pochwy kordu: post wy¿ej stoi ¿e mo¿e to byæ skóra lub aksamit. A co z innymi tekstyliami, np p³ótno lniane lub sukno? Nada siê co¶ takiego czy trzeba szukaæ bardziej wyszukanych materia³ów?
Blackclav
A ja mam takie pytanie

czy pochwy do tasaka, korda by³y te¿ okuwane tak jak pochwy do mieczy ?
Borg
CYTAT(Wojciech Radzki @ 23:09 26.12.2007) *

Tylko odgrzejê temat. Co to za przedstawienie, autor i chronologia?
A co do okuæ pochew. Owszem okuwano. Nawet trochê powy¿ej jest obrazek z okuta pochw± tasaka.
S³odziutki
CYTAT
Co to za przedstawienie, autor i chronologia?

IMAREAL:

Judaskuss;Gefangennahme Christi

Dieses Bild: 000242

Kunstwerk: Temperamalerei-Holz ; Einrichtung sakral ; Flügelaltar ; Franken , Oberösterreich ; Mt:26:047-056 , Mk:14:043-052 , Lk:22:047-053 , Jo:18:001-011
Dokumentation: 1465 ; 1475 ; Wartberg an der Krems ; Österreich ; Oberösterreich ; Pfarrkirche
Anmerkungen: Wartberg

Grüss Gott,
Süssermann smile.gif
Borg
vielen Dank
Borg
Jeszcze jedna sprawa. Z oko³o 1500 znam ¶liczne trzewiki pochew prostok±tnie zakoñczone. Kto¶ kojarzy kiedy siê pojawiaj± takie formy?
W za³±czniku rycina Stwosza jako przyk³ad o co mi chodzi. Znam pochwy mieczowe u postaci egzotycznych z lat 80tcyh z prosto ¶ciêtym trzewikiem. Teraz na ile mo¿na to przenie¶æ na kordy/szable.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.