Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Elementy kolcze w drugiej po³owie XVw.
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne > Ochronne uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne
Kokosz79
Witam

Poszukuje wszelkich rycin, obrazów i nagrobków tycz±cych siê drugiej po³owy XVw.
Pokazuj±cych elementy kolcze takie jak fartuchy, ko³nierzyki i naszycia na pikowañce.

Pozdrawiam .
Wojciech Radzki
To tyle co znalaz³em "na szybko" w kwestii ko³nierzy.
Pozdr
WR

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Micha³ ¯elazo
Bodaj w Nowakowskim (poczukam pó¼niej i wstawiê tutaj) znajduje siê szkic, nie pamiêtam z jakiej konkretnej ikonografii, ale z II po³owy XV wieku, przedstawiaj±cy rycerza w zbroi p³ytowej, który na kirysie ma ko³nierz kolczy.

Wiêcej szczerze mówi±c z ziem polskich nie znam.

Pozdr.
M.

P.S.
Kokosz, wybierasz siê na Grodziec zimowy ?
Kokosz79
Witam

Co do ko³nierzyków to wynalaz³em gdzie¶ tak± fotkê.

Co do Grodzica zimowego, to chcia³bym aczkolwiek z uwagi na b³ogos³awiony stan mojej ma³¿onki i marny stan techniczny samochodu. Prawdopodobnie bêdziemy sobie musieli odpu¶ciæ wycieczkê w góry.
Hako
witam..
..... stan i sposób obfotografowania polskich nagrobków jest niezwykle ¿a³osny. Ja w takowych przypadkach uciekam siê do rêcznie rysowanych sylwetek. Mo¿e ci to pomo¿e a mo¿e naprowadzi na godn± fotografiê tych w³a¶nie nagrobków. Dodajê te¿ kilka skanów z ksia¿ek, gdzie uwidocznione s± elementy kolcze.
A ¿e akurat to ¶wiêta, to masz prezent pod choinkê...Zdrowych i weso³ych ¿yczê..
HaKo
Micha³ ¯elazo
Hako, wiêkszo¶æ zamieszczonej przez Ciebie ikonografii przedstawia masochistów ¶redniowiecznych, którzy zak³adali kolczugê pod zbrojê p³ytow±, a Kokoszowi chodzi³o o uzupe³nianie p³yt.

To co Kokosz zamie¶ci³ na zdjêciu to je¶li dobrze kojarzê British Museum.

A to, co obiecywa³em jest tutaj:

Obrazem pochodzi z "Uzbrojenia w Polsce ¶redniowiecznej 1450 - 1500" A. Nowakowskiego i jest przerysem epitafium Jana z Ujazdu, z ok. 1450 roku. Wyra¼nie widaæ tutaj, ¿e ko³nierz na³o¿ony jest na kirys, dodatkowo pan ma zapewne na sobie spódniczkê kolcz±. Jakby kto¶ mia³ w±tpliwo¶ci to autor ksi±¿ki jest na Freha i mo¿na siê go spytaæ smile.gif

Pozdr.
M.
Hako
Witam?.
Michale,?. w³a¶nie na okres ¶wiat wpad³y mi w rêce dwie ksi±¿ki;
Leszek Kajzer ? Uzbrojenie i ubiór rycerski w ¦redniowiecznej Ma³opolsce, PAN, 1976,
P.A. Nowakowski ? Arsena³y domowe rycerstwa polskiego w ¦redniowieczu, Toruñ 2006,
Zaintrygowa³o mnie w nich to, ¿e do tej pory s±dzi³em, i¿ polskie rycerstwo chroni³o szyje elementami p³ytowymi typu podbródki, nakarczki. Z tre¶ci obu ksi±¿ek, które trzymam w rêkach wychodzi, ¿e by³y to raczej ko³nierze kolcze a do³em sukienki kolcze. Przerysy pochodz± w³a¶nie z tych ksi±¿ek, bo jutro ju¿ musze je oddaæ
Faktem jest, ¿e nie zrozumia³em Kokosza. S±dzi³em, ze chodzi mu o wszelkie elementy kolcze w XV zbroi.
PS. Usun±³em jeden za³±cznik, ten z Mikuszowic, który mi siê tam wklei³ b³êdnie, nie by³o tam ¿adnych elementów kolczych.

Pozdrawiam.
Hako
Kokosz79
Witam

W zasadzie to chodzi³o mi o wszelakie zastosowanie kolczych w XVw.

Aczkolwiek najbardziej mnie intryguj± ko³nierzyki

Najprawdopodobniej przybiera³y wszelakie formy kszta³tu i mia³y podobne chod¼ pewnie ró¿ni±ce siê od siebie sposoby mocowania (ochrona szyji)

Do³±czam obrazek aczkolwiek usilnie szukam malarstwa z tego okresu.

Pozdrawiam
Rugiewit
Piszê tu, by nie mno¿yæ niepotrzebnie tematów.

Jakie znacie najwcze¶niejsze przyk³ady naszywania elementów kolczych na przeszywanicê. Np pod pachy lub na wewnêtrznej stronie ³okcia?
My¶lê, ¿e wystêpowa³y pó¼niej ni¿ okres "oko³ogrunwaldzki" ale mam nadziejê, ¿e siê mylê.
Znalaz³em na razie przyk³ad naszycia kolczej na wewnêtrzn± stronê kolana w tych nogawicach pikowanych podanych przez Borga w temacie nogawic.
Czy co¶ wiêcej?

http://www.freha.pl/index.php?act=attach&a...st&id=14423
Tu ewidentnie wewnêtrzn± stronê kolan chroni nszywka z kolczugi.
Datowanie je¶li wierzyæ podpisowi XIV/XV w.
Szukam analogicznej ochrony wewnetrznej strony ³okci na okres "oko³ogrunwaldzki".
Dok³adnie to 1361-1423
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.