Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Miecze wytwórców zagranicznych, czyli du¿a cena=dobra jako¶æ
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie - ogólnie > Uzbrojenie zaczepne - ogólnie
Derewiecki
Witam. Po d³ugich poszukiwaniach stwierdzam, ¿e nie uda³o mi siê odnale¼æ w Polsce miecznika, który by³by w stanie spe³niæ moje niema³e oczekiwania dotycz±ce d³ugiego miecza, przeznaczonego do szermierki historycznej. Chodzi mi o wykorzystanie takiej broni w intensywnych treningach, a moje oczekiwania to: rzetelna rekonstrukcja historyczna, doskona³a jako¶æ, odpowiednia waga, dobre wywa¿enie, wytrzyma³o¶æ na zniszczenia, piêkny wygl±d itd. Stawiam na jako¶æ, dlatego wolê wypruæ sobie ¿y³y i kupiæ broñ za granic±, za ponad 1000 z³. + cena pochwy + przesy³ka, ni¿ testowaæ broñ rodzimych wytwórców i znosiæ ci±g³e rozczarowania. Oczywi¶cie przyjmujê za³o¿enie, ¿e miecz zagranicznego wytwórcy za ponad 1000 z³. spe³ni te wymogi. Na razie przy ocenie mogê siê sugerowaæ, oprócz ceny jedynie zdjêciami i parametrami technicznymi ze strony internetowej, wola³bym jednak opiniê kogo¶ kto mia³ kontakt z takimi mieczami i sprawdzi³ je praktycznie. Nie znam nikogo w Polsce, kto korzysta³by z wyrobów Petera Johnsona albo produktów czeskich, ¿eby upewniæ siê, ¿e piêkna na zdjêciach broñ nie rozpadnie siê po jednym uderzeniu. Pytam zatem Was: czy znacie takie osoby? Swoj± drog± pozycja z³otego jest teraz dosyæ sprzyjaj±ca do kupna broni za granic±.

Podajê swoje preferencje. Zamieszczona poni¿ej broñ, jest wed³ug mnie godna inwestycji, choæ wnioskujê o tym wy³±cznie na podstawie obrazków i cyferek:

1. Miecze czeskiego rzemie¶lnika Vladimira Cervenki, ze strony http://www.sword.cz/swords.htm
Hand-and-a-half sword, Catalogue No. 2000110, Catalogue No. 2000111, Catalogue No. 2000116 (brak cen na stronie, ale s±dz±c po jako¶ci bêd± to sumy niema³e)

2. Broñ czeskiego miecznika o nazwisku Pavel Moc, ze strony http://swords.cz/enonehalf.html
A. Za Talhoffera, czyli miecz o jako¶ci wykonania, jakiej nie widzia³em nigdy i nigdzie u polskich wytwórców, jednym s³owem miecz moich marzeñ Pawe³ek liczy sobie jedyne 260 EUR, co przy sprzyjaj±cym kursie 3,6 z³ za 1 EURO na dzieñ 21.XII.2007 daje sumê 936 z³. Moim skromnym zdaniem jest bezkonkurencyjny w stosunku do polskich mietków.
B. Za Wagnera - kolejny piêkny miecz tyle¿.
C. Za WYPASIONEGO Durera 280 EURO, czyli 1008 z³., po tyle¿ za Viollet i Embleton.

3. Miecz produkcji Petera Johnsona "The Liechtenauer Sparring Sword", pod adresem http://www.albion-swords.com/swords/albion...iechtenauer.htm kosztuje 1110 z³., czyli 444$ przy kursie 2,5 z³. za 1 DOLARA, na dzieñ 21.XII.2007. Jest to wedle opisu miecz z przeznaczeniem do sparringu. Gladiator ten oferuje równie¿ inne typy broni w zbli¿onych cenach, czyli tzw. "Maestro Line. Historical Sparring Swords for the Practitioner of the Western Martial Arts and Stage Combat".

Moim zdaniem produkty dro¿sze o te 300-500 z³. od polskich mieczyków ale bezkonkurencyjne pod wzglêdem jako¶ci wykonania. No tak wszystko piêknie, ale czas na pytanie podstawowe: Ile taka broñ wytrzyma i jak szybko zniszczeje przy intensywnym u¿ytku (za³ó¿my 3 treningi tygodniowo po 2 godziny)?

Pozdrawiam i czekam na Wasze opinie.

£ukasz Derewiecki
Adsumus
Hej,

obejrzyj stronê www.ensifer.carbonmade.com i mo¿e zmienisz zdanie o polskich rzemie¶lnikach. Strona obecnego na forum Aiona. Dla mnie lidera pod wzglêdem jako¶ci wykonania i estetyki w Polsce.
Zale¿y Ci na historyczno¶ci- Lichtenauer ma elementy z nierdzewki, gdzie¶ czyta³em, ¿e g³ownie z aluminium(?), wiêc lepiej daæ 500pln za federa od Aiona, czy¿ nie? ;)
Je¶li chodzi o Albionów, to zdziwi³ mnie pewien film na jaki natkn±lem sie na YouTube. Jeden ze znanych i lubianych "How it`s made". Oto filmik
A znam jedn± osobê(pozdrawiam), która korzysta z ich miecza, mo¿e jak zechce to siê wypowie;) Z tego co siê orientuje to jak sprowadzasz miecz z USA to musisz dodaæ 22% vatu, wiêc lepiej kupowaæ za euro w europejskim oddziale Albionów- w ostatecznym rozrachunku wychodzi taniej

Pozdrawiam
melonmelon
mo¿e nie na temat
mieczyk z albion sword nie jest kuty ino wyciety z p³askownika - to lekki minusik
obróbka cieplna banalna:
austenityzacja w ciek³ej soli
hartowanie izotermiczne, lub bainityczne te¿ mi pasuje na sól ciek³±
ch³odzenie pewnie w polimerze
za to dla ch³opaków wielki szacun i plus wielki
nie nam gatunku z jaiego robi±, ale to mo¿na wymy¶leæ
taki ma³y offtop

pozdro
Derewiecki
CYTAT(Adsumus @ 23:38 21.12.2007) *
obejrzyj stronê www.ensifer.carbonmade.com i mo¿e zmienisz zdanie o polskich rzemie¶lnikach. Strona obecnego na forum Aiona. Dla mnie lidera pod wzglêdem jako¶ci wykonania i estetyki w Polsce

Jedna jak siê to mówi jaskó³ka wiosny nie czyni:)
Przyznajê miecze "Inspired by Peter Johnsson Works" jak mówi sam rzemie¶lnik stoj± pod wzglêdem estetyki rzeczywi¶cie na wysokim poziomie.
Zna³em t± stronê ju¿ wcze¶niej (Aion reklamuje siê na myarmoury i tam go znalaz³em) i próbowa³em nawi±zaæ kontakt z rzemie¶lnikiem jednak bezskutecznie. Wys³a³em maila z pytaniem o ceny wyrobów i zero odpowiedzi. Je¶li kto¶ ma kontakt do niego to bardzo proszê o adres, telefon, maila, czy cokolwiek!!!

Co do wideo o wyrabianiu Albionów - SZOK. Rzeczywi¶cie bardzo dziwne. To jest chyba raczej antyreklama ni¿ reklama.
Adsumus
CYTAT
Zna³em t± stronê ju¿ wcze¶niej (Aion reklamuje siê na myarmoury i tam go znalaz³em) i próbowa³em nawi±zaæ kontakt z rzemie¶lnikiem jednak bezskutecznie. Wys³a³em maila z pytaniem o ceny wyrobów i zero odpowiedzi. Je¶li kto¶ ma kontakt do niego to bardzo proszê o adres, telefon, maila, czy cokolwiek!!!

Napisz PW do niego na freha i uzyskasz wszelkie informacje:)
torys
A w polsce to u kogo mo¿na kupiæ porz±dny miecz? I nie zbyt drogi
Indar
Zapoznaj siê z tym tematem:
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=14036&hl

Funkcja szukaj dzia³a, wystarczy dobrze wpisaæ czego siê potrzebuje.

semen
Trochê mnie to dziwi, ¿e ponoæ nie mo¿na znale¼æ w Polsce dobrego wytwórcy mieczy.
Mnie osobi¶cie interesuje bardziej XVII wiek wiêc na mieczach zbytnio siê nie znam, ale skoro s± ludzie, którzy potrafi± wykonaæ dobre i bardzo dobre szable to zapewne i znajdzie siê kto¶, kto wykona dobry miecz.
Oczywi¶cie taka szabla kosztuje ponad 1000 z³ (czasem i dwa tysi±ce) wiêc i miecz zapewne tañszy nie bêdzie. Ale za jako¶æ trzeba zap³aciæ. Zawsze tak by³o i zawsze tak bêdzie.
Ja ju¿ dawno siê nauczy³em, ¿e (najczê¶ciej) tanio znaczy niestety drogo.
Na szczê¶cie minê³y ju¿ czasy kiedy rzemie¶lnik, któremu siê nie chcia³o postaraæ (albo nie umia³ zrobiæ) twierdzi³, ¿e np. szabla któr± wykona³ "musi" wa¿yæ 1,5 kg, bo "Panie inaczej siê nie da".
Madskil
No có¿ Panowie Ci najlepsi kowale czêsto pozostaj± nieznani bo robi± dla w±zkiego grona.
Zna³em jednego z nich, niestety zmar³ w ubieg³ym roku.
Jego wyroby mo¿ecie zobaczyæ na tej stronie. Radzê siê spieszyæ bo nied³ugo wyga¶nie.
www.waldek-miecze.pl
W Polsce s± dobrzy kowale tylko trzeba ich znale¼æsmile.gif Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.