Witam! szukam informacji na widoczny wyzej temat:)Ogólnie wszystkiego co sie wi±¿e z ¿ercami bo interesuje mnie odtwórstwo w³a¶nie tego "fachu"
No to bêdziesz mia³ problem...
Pi¶miennictwo - to Ko¶ció³. A On by³ ma³o zainteresowany
opisywaniem zjawisk, z którymi wojowa³, zw³aszcza opisywaniem stroju itp.
Czasami przetrwa³o co¶ o obrzêdach, ale trzeba wykazaæ du¿± ostro¿no¶æ,
bo wiêkszo¶æ "materia³ów" pochodzi z XIX wieku.....
Te¿ obawiam siê, ¿e wiarygodnych ¼róde³ nie uzyskasz.
Za¶ turbopagañsko - zadru¿nych ¼róde³ mog±cych wytryskiwaæ (potencjalnie) z ró¿nych miejsc, to ja bym powa¿nie nie traktowa³.
My¶lê, ¿e pozosta³o Ci polegaæ na domy¶le.
Pozdrawiam - Rabiega
Jerzy Strzelczyk.: "Mity,podania i wierzenia dawnych S³owian" Dom wydawniczy Rebis.str.236.
Wo³chwowie-Informacje w zród³ach ruskich XI-XIIIw (najobszerniejsza w Powie¶ci Minionych Lat pod rokiem 1071)
Znajduje siê tam tak¿e rycina przedstawiaj±ca Wo³chwa..ale g³owy nie dam jak datowana.
Pozdrawiam
M
CYTAT(Bogodar @ 14:14 18.12.2007)
Witam! szukam informacji na widoczny wyzej temat:)Ogólnie wszystkiego co sie wi±¿e z ¿ercami bo interesuje mnie odtwórstwo w³a¶nie tego "fachu"
Witam!
poszukaj w kronikach Thietmara z Merseburga oraz Saxo Gramatyka. tam znajdziesz "wszystko co siê wi±¿e z ¿ercami"
a ten obrazek to nie ¿aden turbo mroczny zadru¿anin. Tylko kap³an z RRi, a je¶li kogo¶ co¶ wiêcej na temat jego stroju interesuje zapraszam na prv.
Pozdrawiam serdecznie Szukaj±cych
Mo¿e zdjêcie w za³±czniku powinno pomóc. Wprawdzie datowane na XV w, ale zawsze to Ru¶.
Podpis (wolne t³umaczenie):
Kafel z wyobra¿eniem gu¶larza i cz³owieka z kosturem i ptakiem. Glina. Wymiary: 13x16,5cm. Po³owa XV w.
CYTAT
¯erca
A co to jest za zjawisko?
Jaki¶ extra ultymatywny Jaæwing cyfrowy?
Nie s³ysza³em nigdy takim ... czym¶
Kryitanin
http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BByrzecwystarczy³o w google wpisaæ i jest najpro¶ciej jak sie da.
Dziêkujê za odpowied¼
Witam.
W za³±czniku "tañcz±cy ¿erca", rycina pochodzi z "Encyklopedie slovanskych bohu a mytu".
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Ja bradzo przepraszam ale nie ma ¿adnych podstaw aby twierdziæ ¿e ta blaszka przedstawia cokolwiek innego niz bardzo uproszczona postac ludzk±.
Krótko i konkretnie na temat :
http://halla.mjollnir.pl/viewtopic.php?t=5380
CYTAT(M¶cidróg @ 18:41 22.07.2011)
Ja bradzo przepraszam ale nie ma ¿adnych podstaw aby twierdziæ ¿e ta blaszka przedstawia cokolwiek innego niz bardzo uproszczona postac ludzk±.
Równierz uwa¿am, ¿e trzeba do tego podej¶æ bardzo ostro¿nie. Nie znam podstaw jakimi kierowali siê autorzy, by tak podpisaæ rycinê.
Ale w koñcu - ¿erca te¿ cz³owiek
Pozdrawiam
CYTAT(Lutobor ze Swarska)
Kafel z wyobra¿eniem gu¶larza i cz³owieka z kosturem i ptakiem. Glina. Wymiary: 13x16,5cm. Po³owa XV w.
Niestety ów husliar (czy jak to tam jest napisane;)) to gê¶larz, który nie odprawia guse³, tylko gra sobie na czworok±tnym instrumencie trzymanym na kolanach:)
Zercy byli tak samo czê¶ci± spo³eczeñstwa jak i inni, na codzieñ chodzili tak samo jak ka¿dy inny plemienny. Podczas ¶wi±t, sk³adania ofiar ubierali od¶wiêtne d³ugie szaty bogato zdobione to wynika³o z ówczesnego rozumowania ¶wiata Bogów. Przypuszczam,¿e dla ró¿ych ¶wi±t u¶ywanp nieco innych ozdobieñ, dodatków itp....
Swoj± drog±, dlaczego chcesz mieæ strój ¿ercy ?
CYTAT(Zadruga @ 17:52 12.04.2012)
Zercy byli tak samo czê¶ci± spo³eczeñstwa jak i inni, na codzieñ chodzili tak samo jak ka¿dy inny plemienny. Podczas ¶wi±t, sk³adania ofiar ubierali od¶wiêtne d³ugie szaty bogato zdobione to wynika³o z ówczesnego rozumowania ¶wiata Bogów. Przypuszczam,¿e dla ró¿ych ¶wi±t u¶ywanp nieco innych ozdobieñ, dodatków itp....
Swoj± drog±, dlaczego chcesz mieæ strój ¿ercy ?
Warto podaæ ¼ród³o informacji, zamiast kazaæ wierzyæ np. w te ozdoby na szatach. Bo w tej wypowiedzi wcale nie ma ¿adnego wynikania...
Z tego co pamiêtam z literatury (nie podam w tej chwili autorów ani tytu³ów - to trzeba sobie wyszukaæ samemu) to S³owiañscy kap³ani i ich ubiór byli kilkukrotnie opisywani (kroniki duñskie i Thietmar chyba) . Generalnie mo¿e byæ "szata" giez³o bia³e, d³ugie ze zdobieniami (haftami) ale w odniesieniu do jednego z chramów by³a te¿ mowa o "stroju kobiecym" jaki przywdziewali tamtejsi ¿ercy . Co to mia³oby oznaczaæ nie wiem, mo¿e jest to b³êdna interpretacja autora tekstu dotycz±ca d³ugiego, lu¿nego giez³a ?
K³aniam siê,
U pana Grzegorza Niedzielskiego w "Drzewo ¶wiata. Struktura symboliczna s³upa ze Zbrucza." autor pokusi³ siê o t³umaczenie kosmologii S³owian analizuj±c ubiór jakuckiego szamana (jest jedna rycina). Nie wiem na ile warto¶ciowe s± te informacje (bo przyznam, ¿e nie przekonuje mnie ta pozycja, S³owianie to nie Jakuci b±d¼ co b±d¼...) ale mo¿e warto siê zapoznaæ i odnie¶æ i do tego ¼ród³a. Pewne prawdopodobieñstwo zbie¿no¶ci wo³chwów/¿erców do indoeuropejskiego szamanizmu wszak istnieje...
Pozdrawiam serdecznie.
Na pocz±tek terminologia:)
¯erca - osoba sprawuj±æa odprawiaj±ca obrzêd ¶wi±teczny u s³owian, by³a to osoba o najwiêkszej wiedzy na ten temat, Czyli najstarszy zgromadzenia
Ofiarnik - osoba sk³adaj±ca ofiarê zwykle wybrana przez ¯ercê ale np podczas Postrzy¿yn Ojciec osoby poddanej obrzêdowi.
Wo³chw, Wieszcz, Wiedz±cy - osoba wobec, której by³o przekonanie ¿e ma kontakt z duchami Przodków i Bogami (Co¶ w rodzaju Szamana Indian, Zielarz). Jako ¿e czêsto uznawano ich za magów przebierali siê w skóry bydlêce wk³adali równie¿ maski podobne do g³ów zwierzêcych jako, ¿e Veles by³ Bogiem Nawi, domen± jego by³a Magia i ... byd³o.
Radzi³bym Poczytaæ fora www.rodzima wiara.pl, www.RBI.webd.pl, opieraj± siê tam na archeologi, kronikach (nie tylko ksiê¿owskich) oraz podaniach ludzkich (etnografia).
U S³owian nie by³o wyodrêbninej kasty kap³anów. Co innego Plemiê Ranów na Arkonie Tam byli ¯ercy opiekuj±cy siê Arkon± i mieli Szaty o ile dobrze Pamiêtam koloru czerwonego i by³y to d³ugie Sukmany do kostek.
Nieodstêpny atrybut ¯erców z Arkony to naszyjnik przedstawiaj±cy Swa¿ycê.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.