Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Szturm Twierdzy Zamo¶æ A.D. 1648
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2008
Stron: 1, 2, 3
GrzesiU
Witam.
Szturm odbêdzie siê po raz 6. W roku 2008 wypada na dni 31 maja - 01 czerwca
Impreza XVII wieczna - Inscenizacja oblê¿enia Twierdzy Zamo¶æ przez wojska kozacko - tatarskie Bohdana Chmielnickiego i Tuhaj Beja z roku 1648.

Organizatorzy: Zamojskie Bractwo Rycerskie, Muzeum Zamojskie.

Impreza pod honorowym patronatem Marcina Zamoyskiego Prezydenta Miasta Zamo¶æ.

Proszê o zg³aszanie siê chêtnych do wziêcia udzia³u w imprezie, je¿eli du¿o osób bêdzie mia³o zajêty termin 1 czerwca to wtedy rozwa¿ymy mo¿liwo¶æ zmiany daty imprezy.
W roku 2007 pojawi³ siê problem ze skompletowaniem wojsk kozackich. Du¿o osób bior±cych udzia³ w inscenizacjach XVII wiecznych ³±czy siê w jednolite oddzia³y czy to chor±gwie husarii czy pancerne, regimenty piechoty zachodniej lub polsko - wêgierskiej, stroje szlacheckie s± coraz bardziej bogate, powoduje to ¿e ilo¶æ osób chêtnych do skozaczenia siê maleje (nie liczê tutaj ch³opaków z Czehryñskiego Pu³ku Kozaków Regestrowych, których w tym miejscu pozdrawiam i zapraszam do przybycia). Piszê o tym poniewa¿ nie chcia³bym w przeddzieñ imprezy lub w trakcie "zmuszaæ" kogo¶ do walki po stronie kozackiej, dlatego pro¶ba ¿eby osoby które zechc± przyjechaæ do Zamo¶cia wstêpnie deklarowa³y po której chcia³by stan±æ stronie.
Sprowadzenie na imprezê Kijowskiego Pu³ku Kozaków Aleksieja i Saszki to osobny temat rozmów, skontaktujê siê z nimi w tej sprawie.

W tym miejscu od razu pytanie czy szko³a z 2007 roku mo¿e zostaæ jako miejsce zakwaterowania? Do tej pory najlepszym noclegiem by³y chyba domki za parkiem i za stadionem (kto by³ w 2004 roku w Zamo¶ciu to mo¿e zawrzeæ opiniê), jednak ich ponowne zasiedlenie na czas imprezy bêdzie zale¿eæ od nastawienia w³a¶ciciela i naszych mo¿liwo¶ci finansowych.

Proszê równie¿ o zg³aszanie sugestii.

Pozdrawiam i zapraszam do Zamo¶cia.
Kali
Taka sugestia zeby bylo koniecznie miejsce na obozowisko smile.gif
ISLAM GEREJ III
Kraków przybêdzie w sile szabel od jednej do b±d¼ ilu (póki co nie wiadomo - ja na pewno). Zamojska kompanija (najprzedniejsza na ¶wiecie - nadmieniê) tak wychwala³a swoj± imprezê, ¿e grzechem by³o by wtóry raz nie móc pojechaæ.

Pozdrawiam serdecznie, ZBR w szczególno¶ci!
Islam
leszek s
CYTAT(Kali @ 16:22 18.12.2007) *
Taka sugestia zeby bylo koniecznie miejsce na obozowisko smile.gif

na dzisiaj to tyko tegoroczne miejsce czyli boisko przy liceum ekonomicznym choæ nie wykluczamy innych lokalizacji
Têcza
Czo³em

Na nas mo¿ecie liczyæ bo stawimy siê na pewno, zw³aszcza ¿e mamy co do inscenizacji pewne plany... devil.gif
Zakwaterowanie w szkole by³o dobrym rozwi±zaniem zw³aszcza, ¿e by³o blisko na bitwy, rynek i miejsce biesiadki wiêc przy tym bym pozosta³. Prócz tego posi³ki by³y dostarczane na miejsce, a to du¿y plus.
W tym roku (jak dobrze pójdzie) to stawiê siê ju¿ jako dwuosobowa Orda Tatarska bigsmile2.gif , a sprawa kozacka to temat do obgadania choæ by na najbli¿szej Byczynie smile.gif
leszek s
CYTAT(Têcza @ 02:16 20.12.2007) *
Czo³em

Na nas mo¿ecie liczyæ bo stawimy siê na pewno, zw³aszcza ¿e mamy co do inscenizacji pewne plany... devil.gif
Zakwaterowanie w szkole by³o dobrym rozwi±zaniem zw³aszcza, ¿e by³o blisko na bitwy, rynek i miejsce biesiadki wiêc przy tym bym pozosta³. Prócz tego posi³ki by³y dostarczane na miejsce, a to du¿y plus.
W tym roku (jak dobrze pójdzie) to stawiê siê ju¿ jako dwuosobowa Orda Tatarska bigsmile2.gif , a sprawa kozacka to temat do obgadania choæ by na najbli¿szej Byczynie smile.gif

Witam waszmo¶ciów
Zapraszamy nie wyobra¿am sobie szturmu bez rawskiej ordy zakwaterowanie bêdzie raczej na pewno w szkole tak jak w tym roku za to posi³ki zaproponujemy wam w innej formie na pewno lepszej ni¿ stosowana do tej pory.
Maciej Jedliñski
A i wszystkie rzeczy za które waszmosiowie mieli na uwadze posdumowywj±c Szturm A.D 2007 pooprawimy aniol.gif
Jarek Przyby³o
Odrow±¿e siê wybieraj±. Przywieziemy wam trochê dêbiñskiego b³ota na te wasze wypucowane bruki :-)
Pozdrowienia !!!
leszek s
CYTAT(Jarek Przyby³o @ 22:31 21.12.2007) *
Odrow±¿e siê wybieraj±. Przywieziemy wam trochê dêbiñskiego b³ota na te wasze wypucowane bruki :-)
Pozdrowienia !!!

Zawsze siê cieszymy mog±c go¶ciæ u siebie wasza dru¿ynê
SAMUEL77
hej
rezerwuje kilka miejsc dla Tykocina
jak bêdziemy mieli czym, przywieziemy armatê
szko³a do spania jest jak najbardziej oki,
blisko z niej na imprezê i most
w Zamo¶ciu zawsze jest przyjemnie, jezeli jednak wolno mi wyra¿aæ opinie, to prosi³bym o lepsze odgrodzenie widzów w czasie inscenizacji
co do roli, to prosi³bym, aby nasza grupa tym razem sta³a po Lackiej stronie
na codzieñ bawimy siê w oddzia³ polskiej piechoty
pozdrawiam was i do zobaczenia na ZDOBYCIU TYKOCINA 2 lutego

leszek s
B±d¼cie pewni ¿e Partyzantów Czarneckiego zawsze gor±co przyjmujemy ciesze siê tez z armaty do naszych trzech to ju¿ niez³a bateria jeszcze ze trzy sztuki a nocna bitwa na mo¶cie bêdzie wspania³a. Co do zabezpieczeñ to zapewniam ze w przysz³ym roku zrobimy wszystko co nale¿y ¿eby inscenizacja wszystkim zadowoli³a tak nas jak i widzów. Do zobaczenia w Tykocinie
leszek s
CYTAT(ISLAM GEREJ III @ 17:51 18.12.2007) *
Kraków przybêdzie w sile szabel od jednej do b±d¼ ilu (póki co nie wiadomo - ja na pewno). Zamojska kompanija (najprzedniejsza na ¶wiecie - nadmieniê) tak wychwala³a swoj± imprezê, ¿e grzechem by³o by wtóry raz nie móc pojechaæ.

Pozdrawiam serdecznie, ZBR w szczególno¶ci!
Islam

witam mysle jednak ze przybedziecie przynajmniej w takim towarzystwie jak spotkalismy sie ostatnio
Lestek
Warcho³y i pijanice z chêci± pojawi± siê poswawoliæ w Zamo¶ciu ;D Mo¿emy walczyæ po stronie tych co maj± wiêcej miodu i wina ;> Bêdzie nas co najmniej 10 sztuk
leszek s
CYTAT(Lestek @ 02:57 29.01.2008) *
Warcho³y i pijanice z chêci± pojawi± siê poswawoliæ w Zamo¶ciu ;D Mo¿emy walczyæ po stronie tych co maj± wiêcej miodu i wina ;> Bêdzie nas co najmniej 10 sztuk

czekamy ju¿ nie mogê doczekaæ siê maja a miodu i piwa nie zabraknie po obu stronach tylko kozacy nie byli by sob± gdyby co¶ po drodze do Zamo¶cia nie skombinowali.
Ania ¯uk
Jakie¶ atrakcje dla niewiast? Czy tylko jako ozdoba?
pepson
Moze na rynku g³ównym konkurs tanca, i teatrzyków?
Don Carlos
Musztra niewiast??
leszek s
CYTAT(Ania ¯uk @ 11:09 30.01.2008) *
Jakie¶ atrakcje dla niewiast? Czy tylko jako ozdoba?

Rozmawiam z naszym zamojskim kapela del antica oni graj± na instrumentach z epoki tañcz± i ¶piewaj± wiec mam nadzieje ¿e wy i oni a mo¿e kto¶ jeszcze z polski i uda siê zrobiæ jaki¶ konkurs a mo¿e co¶ w rodzaju warsztatów nie wiem mo¿e jakie¶ sugestie z twojej strony jeste¶my otwarci na propozycje. Mi osobi¶cie s³oñ na ucho nadepn±³ i o tañcu i ¶piewie mam marne pojecie ale mo¿e znajdzie siê pokrewna dusza i u nas.
leszek s
CYTAT(Don Carlos @ 16:37 30.01.2008) *
Musztra niewiast??

jezeli je przekonasz to zalatwione
Ania ¯uk
Tañce- dla mnie ¶wietnie (porozmawiam z Asi±- ona ma milion pomys³ów). Do musztry te¿ nie trzeba nas zmuszaæ, poprzednio bawi³y¶my siê doskonale!
leszek s
CYTAT(Ania ¯uk @ 15:58 31.01.2008) *
Tañce- dla mnie ¶wietnie (porozmawiam z Asi±- ona ma milion pomys³ów). Do musztry te¿ nie trzeba nas zmuszaæ, poprzednio bawi³y¶my siê doskonale!

To wspaniale piszcie co chcia³y byscie zrobiæ i czego do tego potrzebujecie a my to postaramy siê to za³atwiæ.
leszek s
Minê³o ju¿ sporo czasu od zapowiedzi Szturmu na forum najwy¿szy czas na trochê szczegó³ów.
w tym roku z powodu odbudowy murów miejskich mamy ma³y k³opot z lokalizacja inscenizacji, roboty s± lub bêd± prowadzone na mo¶cie, w parku a tak¿e przy bastionach i kurtynie furty wodnej. pozostaje nam tylko kurtyna i bastion VII oraz teren przed tymi obiektami tylko nie w fosie gdzie bêdzie obóz a na plantach przed fos±, kto by³ na III szturmie ten mo¿e skojarzy o jakie miejsce chodzi. Jest to teren o powierzchni ok dwóch trzech boisk do pi³ki no¿nej równy i nie zabudowany, blisko obozu jak i szko³y gdzie bêdzie nocleg dla tych którzy nie bêd± mieli namiotów.
Co do samego przedsiêwziêcia szczegó³owego programu jeszcze nie mamy ale trochê informacji mogê podaæ :
W tym roku rezygnujemy z cateringu na rzecz jedzenia które bêdzie gotowe dla ka¿dego o ka¿dej porze i w ilo¶ci takiej ¿eby ka¿demu wystarczy³o raczej miêso ni¿ sa³atka z jednym cieplnym posi³kiem na dzieñ.
Oprócz ju¿ znanych konkursów takich jak scenek , bojówka, turniej ³uczniczy planujemy turniej indywidualnej sprawno¶ci je¼dzieckiej dla konnych, konkurs tañca lub du¿y pokaz tañca zale¿nie od konkurencji,
BITWY: jedna wieczorna z paleniem zbudowanych przedmie¶ci, braniem i odbijaniem jasyru z udzia³em konnicy i artylerii pierwszy dzieñ zakoñczymy jak zwykle bardzo szczegó³owym zwiedzaniem kazamaty i badaniem jej zawarto¶ci.
Niedziela; zakoñczymy turnieje pod kurtyna przy bastionie planujemy potyczkê o poternê w kurtynie .
Na razie to wszystko co jest raczej pewne ca³y program jak tez inne szczegó³y imprezy podamy jak je dopniemy. Jak widzicie bêd± spore zmiany w inscenizacji mam nadzieje ze Szturm bêdzie lepszy ni¿ wszystkie poprzednie i nikt nie wyjedzie od nas zawiedziony.

Sevi
ja mam WIELKA sugestie co do turnieju ³uczniczego..... mam nadzieje ze nie bedzie tak jak w tamtym roku ze jedna tarcza na tle ceglanego muru, bo nie chcialabym polamac kolejnych strzal :/ moze daloby sie zmienic miejscowe albo postawic od groma snopkow slomianych ?

p.s. szkola z 2007 byla ok jesli chodzi o kwaterke..tylko bedzie cipla woda w tym roku ;>?
leszek s
CYTAT(Sevi @ 16:31 22.02.2008) *
ja mam WIELKA sugestie co do turnieju ³uczniczego..... mam nadzieje ze nie bedzie tak jak w tamtym roku ze jedna tarcza na tle ceglanego muru, bo nie chcialabym polamac kolejnych strzal :/ moze daloby sie zmienic miejscowe albo postawic od groma snopkow slomianych ?

p.s. szkola z 2007 byla ok jesli chodzi o kwaterke..tylko bedzie cipla woda w tym roku ;>?

Zapewniam cie ze nie bêdzie muru za tarcza turniej bêdzie odbywa³ siê w fosie bêdziecie strzelali z mostku przy poternie wzd³u¿ fosy która w trym miejscu ma ok 150m d³ugo¶ci co najwy¿ej jak bêdziemy wstrêtni to nie zamontujemy za tarczami strza³o chwytu i siê nabiegacie zanim strza³y znajdziecie ale tylko wtedy jak bêdziemy w z³ym humorze. Co do szko³y no có¿ idzie w tym roku do remontu wiec podejrzewam ze niewiele siê zmieni³o pod tym wzglêdem i tak prawdê mówiac my nie mamy za bardzo mo¿liwo¶ci jakich¶ zmian poniewa¿ jest to jedyne miejsce z którego jest wszêdzie blisko inne niestety s± sporo oddalone od starego miasta a i tego ju¿ próbowali¶my w poprzednich latach i siê nie sprawdzi³o. Je¿eli pojawi± siê jakie¶ inne mo¿liwo¶ci to na pewno z nich skorzystamy
Lestek
jakie bêd± zasady turnieju ³uczniczego? odleg³o¶æ itd, bêd± kategorie osobne na ³uki historyczne i "historycznopodobne" ?
leszek s
CYTAT(Lestek @ 19:46 22.02.2008) *
jakie bêd± zasady turnieju ³uczniczego? odleg³o¶æ itd, bêd± kategorie osobne na ³uki historyczne i "historycznopodobne" ?

My¶lê ¿e bêd± dwa cele w ró¿nych odleg³o¶ciach od mostku, tak jak napisa³em w poprzednim po¶cie tam jest du¿o miejsca i dystans do tarcz my¶lê ze ustalimy tu¿ przed turniejem wspólnie. Ilo¶æ strza³ dziesiêæ po piec na ka¿dy dystans. Co do podzia³u na kategorie to zale¿y od ilo¶ci uczestników i ³uków jakie bêd± posiadaæ.
Sevi
ooo super Leszku bardzo mnie ta wiadomosc ucieszyla :D
a szkola to wg mnie bdb miejscowa (nawet te zimna wode da sie przezychehe) smile.gif

Kanti startujemy w ³uczniczym ;>
Hallatil
Regulamin Turnieju Bojowego Szabli Polskiej

1. Turniej z³o¿ony jest z dwóch czê¶ci:

I – etap grupowy
Zmagania bêd± prowadzone w grupach 3 osobowych, ka¿dy bêdzie walczy³ z ka¿dym (2 walki) i z grupy wyjdzie tylko jedna osoba z najwiêksz± ilo¶ci± punktów. W przypadku remisu bêdzie dogrywka do dwóch trafieñ.

II – etap pucharowy
Walki odbywaæ siê bêd± systemem pucharowym a¿ do wy³onienia zwyciêzcy oraz drugiego i trzeciego miejsca.

Je¿eli w którym¶ z etapów nast±pi sytuacja, ¿e dwóch zawodników z tych samych dru¿yn nie zechce ze sob± walczyæ obaj dostaj± po zero punktów w etapie grupowym, a w etapie pucharowym zostaj± zdyskwalfikowani i walkê o awans tocz± nastêpni w kolejno¶ci zawodnicy.

2. Wszystkie walki punktuje siê do 3 trafieñ. 1 trafienie – 1 punkt. S± liczone tylko wyra¼ne, pewne, osadzone trafienia (w razie niejasno¶ci decyduje sêdzia g³ówny). Obopulne trafienia (jednoczesne) nie s± punktowane. Zakazane s± sztychy-pchniêcia. Pole trafienia: g³owa, ca³y korpus do pasa, ca³e rêce i ramiona od nadgarstka wzwy¿ (nadgarstki i d³oñ siê nie licz±). Walkê rozpoczynamy na komendê „BIJ” i wstrzymujemy po ka¿dym trafieniu.

3. Sêdziuj± trzy osoby: dwóch sêdziów pomocniczych i jeden g³ówny. Sêdziowie nie mog± braæ udzia³u w turnieju!

4. Ka¿dy uczestnik turnieju powinien posiadaæ:
-os³onê tu³owia w postaci kolczugi, napier¶nika lub bechtera
-os³onê przedramion – karwasze (nie jest wymagane posiadanie karwaszy na obydwu rêkach, wystarczy na rêce walcz±cej szabl±)
-os³onê g³owy w postaci szyszaka, maski szermiercze nie s± dopuszczane
-zabezpieczenie szyi i krtani (pas materia³owy)
-zabezpieczenie d³oni (rêkawica skórzana, lub gdy szabla z rêkoje¶ci± otwart± – rêkawica kolcza)
-obojczyk nie jest wymagany aczkolwiek by³by wskazany

Prosimy o zabranie w miarê mo¿liwo¶ci w³asnego sprzêtu ochronnego, g³ównie szyszaków. Przy¶pieszy to zdecydowanie przygotowywania zawodników do walki. Kolczugi i karwasze zapewnimy ale przyda³oby siê jeszcze kilka sztuk.

5. Wymogi dotycz±ce broni:
- szabla XVII wieczna (mo¿liwa delikatna korekta datowania np. 1590-1710)
- ¿adne wynalazki typu szable pó³torarêczne czy szablo-rapiery nie bêd± dopuszczone
- to samo dotyczy siê wagi i wymiarów, zbyt ciê¿kie sztaby, strasznie odchudzone lub dwumetrowe sztuki nie zostan± dopuszczone
- szabla nie powinna mieæ zadziorów, byæ spawana (chodzi o bezpieczeñstwo w wypadku pêkniêcia),
mieæ zaokr±glony sztych i byæ w ogólnie dobrym stanie technicznym

Potrzebni bêd± równie¿ ochotnicy do sêdziowania, którzy szybko i rzetelnie przeprowadz± bojówkê
Krzysztof
ekhm co to jest szablo-rapier ? jaka¶ fotka ¿eby wiedzieæ czego siê wystrzegaæ.
Hallatil
CYTAT(Krzysztof @ 20:28 26.02.2008) *
ekhm co to jest szablo-rapier ? jaka¶ fotka ¿eby wiedzieæ czego siê wystrzegaæ.

co¶ co jest nie historyczne i nawet nie przypomina szabli, fantasy-mrok, przypominam ¿e jest to TURNIEJ SZABLI
leszek s
Zapraszamy równie¿ kramarzy, wytwórców broni i wyposa¿enia ozdób oraz innych wyrobów rêkodzie³a do wziêcia udzia³u w Szturmie a raczej w Bazarze który ma powstaæ przy obozie. Miejsce na roz³o¿enie kramu zapewnione przy obozie pod kurtyn±. O szczegó³owe informacje proszê pytaæ pod tel 697269166 lub mailem
muzykus
Je¶li Waszmo¶ciowie przyjmiecie cztery szable kozackie z armat± (w³asnym prochem) i bandoletem to oferujemy swoje us³ugi.
Ponadto deklarujemy wziêcie udzia³u w turnieju ³uczniczym.
Hallatil
Wszystkie szable s± u nas mi³o widziane - zapraszamy!
muzykus
Nie wiem jak reszta Bractwa zapatruje siê na Szturm Twierdzy Zamo¶æ, bo jeszcze ze wszystkimi nie rozmawia³em - byæ mo¿e stan liczebny siê powiêkszy - wtedy dam znaæ (jak najszybciej siê da)
leszek s
CYTAT(muzykus @ 15:58 18.03.2008) *
Nie wiem jak reszta Bractwa zapatruje siê na Szturm Twierdzy Zamo¶æ, bo jeszcze ze wszystkimi nie rozmawia³em - byæ mo¿e stan liczebny siê powiêkszy - wtedy dam znaæ (jak najszybciej siê da)

Czekamy na was z bandoletem lub bez zawsze jeste¶cie mile widziani
Maciej Jedliñski
Hmmm Szturm coraz bli¿ej wiec coraz wiecej jestesmy wstanie informacji udzieliæ

Zapraszam wszystkich chetnych do Obozowania przygtowywujemy miejsce pod obóz -17m-150m tak ze miejsca jest na ponad 30 namiotów postaramy sie przygotowaæ infrstrukture -palenisko -miejsce pod ognisko

Obok obozu stanie stajnia polowa dla koni
Obóz bedzie stal pomiêdzy kurtyn± a fos± od której odgrodzony bêdzie ogrodzeniem
ca³o¶c bedzie strzerzona przez wynajêtych ochroniarzy ,Postawamy sie zamaskowac TojTojki tak aby nie psu³y ogólnego wygl±du obozu ,szukamy tesz firmy która ma ToyToyki z prysznicem tak aby mo¿na by³o wziasc prysznic

Obozowisko bêdzie turz przy miejscu bitwy oraz wszystkich atrakcji no i przy Kazamacia w której obbywac ¶iê bêdzie uczta

Tak wieæ wszystkich mi³o¶ników Spania pod namiotami serdecznie zapraszam

prosimy równierz o pisanie poma³u kto i w ile osób przyjedzie
leszek s
Powoli proszê zg³aszajcie ilo¶æ uczestników oraz miejsce noclegu tzn obóz czy szko³a. Zapraszamy z w³asnymi naczyniami historycznymi w tym roku jednorazówek u nas nie bêdzie wiec kto nie chce schudn±æ musi mieæ w³asny talerz.
Co do natrysków to maciek siê trochê po¶pieszy³ ¿eby je zamontowaæ potrzebna jest niestety kanalizacja i tu mamy problem który mam nadzieje rozwi±¿emy w ten czy inny sposób. Wodê i pr±d mo¿na podci±gn±æ kana³u niestety nie rozwiniemy z wê¿a a po tej stronie murów niestety nie ¿adnego.
Piotrek_
"S± liczone tylko wyra¼ne, pewne, osadzone trafienia (w razie niejasno¶ci decyduje sêdzia g³ówny). "

"Zakazane s± sztychy-pchniêcia."

Czy... no wiecie... To sie troche nie wyklucza?
leszek s
CYTAT(Piotrek_ @ 23:17 07.04.2008) *
"S± liczone tylko wyra¼ne, pewne, osadzone trafienia (w razie niejasno¶ci decyduje sêdzia g³ówny). "

Tak masz racje wyklucza siê ale przecie¿ wiadomo o co chodzi i to jest najwa¿niejsze
Pietrek
Zaciê¿na Rota Piechoty Polskiej zawita do Zamo¶cia w tym roku w sile oko³o dziewiêciu dusz. Dok³adna liczba lada dzieñ.

Liczymy na ¶wietn± zabawê tak jak ostatnio. Do zobaczenia w Zamo¶ciu.

A, co najmniej jeden namiot przywieziemy, plus daszek, a mo¿e i wiêcej.
Hallatil
CYTAT(Piotrek_ @ 22:17 07.04.2008) *

hmm...nie bardzo rozumiem, jak by¶ móg³ jako¶ rozwin±æ.

bo dla mnie pewne wyra¼ne i osadzone trafienie to mocne i widoczne ciecie któro zostaje na przeciwniku, a sztych to sztych, nie wiem o co chodzi
Piotrek_
No dobra, troche sie czepi³em, przyznaje. Chodzilo o to ze osadzenie jest to wygiêcie siê glowni broni po trafieniu przeciwnika, co ma pokazywac ze w przypadku nieposiadania przez przeciwnika zadnych ochraniaczy i uzywaniu ostrej broni zosta³ by on ranion okrutnie a straszliwie. W zwiazku z powyzszym nigdy nie slyszalem o osadzeniu ciecia i nie wydaje mi sie ono mozliwym. Ale, jak powiedzialem, to juz kwestia mojej osobliwej czepliwosci.

Jak napisal wczesniej Pietrek, Rota sie stawi. Z Jego Wielmo¿no¶ci±, Ja¶nie £o¶wieconym Panem Oficerzem rzecz to niedyskutowana, lecz podejrzewam ze staniemy po stronie, z ktorej latwiej zdezerterowac unosz±c ze sob± jak najwiêkszy ¿o³d smile.gif
Parufka
Elearzy polscy zjawi± siê tak¿e w sile mniej wiêcej 8 ch³opa co prawda tym razem bez koni ale to sie jeszcze obaczy smile.gif.
SAMUEL77
hej
a co tam z czarnym pudrem? zapewniacie?
od nas z Tykocina, tak jak gadalismy prezynajmniej 8-10 osób,
przynajmniej jeden namiot i armata
pozdrawiam
leszek s
CYTAT(SAMUEL77 @ 18:37 11.04.2008) *
hej
a co tam z czarnym pudrem? zapewniacie?
od nas z Tykocina, tak jak gadalismy prezynajmniej 8-10 osób,
przynajmniej jeden namiot i armata
pozdrawiam

uczymy siê nie narozrabiaæ przy mieszaniu i bêdzie dobrze my¶lê ¿e go nie zbraknie jak zwykle zreszt±. Jak obrobiê wa¿niejsze rzeczy to skontaktuje siê z Karolem. Armat mamy ju¿ pewnych sze¶c tyle jeszcze u nas nie by³o, wiêc nie mo¿e go zabrakn±æ!!!
Maciej Jedliñski
Prosimy o zg³aszanie sie grup oraz ilosæ osób i sprzetu (obozowego )
poprostu musimy pomalutku dopinaæ budrzet imprezy

Acha zg³osi³a sie 17 osobowa grupa z czech (kozacy)
Lestek
Warcho³ów i pijanic bêdzie od 8 w górê, w ci±gu miesi±ca siê okre¶limy, zabieramy jeden namiot
GrzesiU
Witam.
Do chwili obecnej chêæ uczestniczenia w Szturmie zadeklarowali:

Braæ Herbowa Ziemi Rawskiej
Bratrstvo Valhaly
Chor±giew Rycerstwa Ziemi Lubelskiej
Dom Jastrzêbia
Dru¿yna Rycerska Zamku Królewskiego w Chêcinach
Elearzy
Hufiec Rycerstwa Ma³opolskiego Leliwa
Kujawska Braæ Szlachecka
OSBR Malleus Maleficarum
Piechota Wybraniecka Miasta Zamo¶æ
Pospolite Ruszenie Szlachty Ziemi Krakowskiej
Pospolite Ruszenie Ziemi Tykockiej
Pu³kownicy
Regiment Króla Jegomo¶ci
Sarmackie £otry
Szwadron Kawalerii RP
Towarzystwo Jazdy Dawnej
Warcho³y i Pijanice
Zaciê¿na Rota Piechoty Polskiej
Zespó³ Tañca Dworskiego Belriguardo
ZBR

Je¿eli kto¶ siê zg³asza³ a nie wymieni³em to upraszam o wybaczenie.
Ca³y czas jeszcze mo¿na siê zg³aszaæ.
Pro¶ba do tych którzy ju¿ zdecydowali ¿e przyjad± do Zamo¶cia, na razie mamy zaplanowane cztery konkursy:
1. Turniej Szabli
2. Turniej Je¼dziecki
3. Turniej £uczniczy
4. Turniej Scenek Rodzajowych
Proszê zg³aszaæ kto w którym chcia³by uczestniczyæ (zg³oszenia do bojówki na priva do Halatila, do pozosta³ych konkursów proszê do mnie lub Leszka S lub Macieja Jedliñskiego te¿ na priva).
GrzesiU
Witam.

Dorzucê mo¿e program jaki opracowali¶my do tej pory.

"(ORAZ GOR¡CA PRO¦BA O POTWIERDZANIE W ILE OSÓB KTO PRZYJEDZIE.)"

PROGRAM INSCENIZACJI HISTORYCZNEJ
„SZTURM TWIERDZY ZAMO¦Æ A.D. 1648”
W dniach 31-05-2008 do 01-06-2008

SOBOTA 31 – 05 – 2008

Rynek Wielki
12.00 – 12.30
Otwarcie widowiska. Prezentacja Bractw uczestnicz±cych w inscenizacji.

Planty, Kurtyna miêdzy Bastionami VI i VII
13.00 – 17.00
Eliminacje do Turnieju £uczniczego.
Eliminacje do Turnieju Szabli Bojowej.
Turniej Je¼dziecki: Pokazy sprawno¶ci w³adania Lanc±, szabl± oraz pokaz umiejêtno¶ci je¼dzieckich uczestników turnieju.

17.00 – 18.00
Pokaz Tañca Historycznego oraz Koncert Muzyki Dawnej.

18.30 – 20.00
Inscenizacja: „Szturmu Twierdzy Zamo¶æ”.
Bitwa pod murami twierdzy pomiêdzy obroñcami a wojskami kozacko – tatarskimi, z udzia³em wszystkich przyby³ych grup rekonstrukcji historycznej, artylerii oraz jazdy.

20.00 – 20.30
Przej¶cie wszystkich uczestników inscenizacji z pochodniami przez zamojsk± starówkê

NIEDZIELA 01 – 06 – 2008

Planty, Kurtyna miêdzy Bastionami VI i VII
11.00 – 14.00
Rozpoczêcie drugiego dnia widowiska
Turniej Scenek Historycznych
Fina³ Turnieju £uczniczego
Fina³ Turnieju Szabli Bojowej
Zabawy Plebejskie – konkursy dla publiczno¶ci jak równie¿ i uczestników zabawy w rodzaju: rzuty kolczug± czy wa³kiem, nawlekanie ig³y w rêkawicy kolczej, rzut w³óczni±, nauka ³adowania i strzelania z armaty, walka na równowa¿ni.

14.00 – 14.30
Inscenizacja: „Odej¶cie wojsk kozacko – tatarskich spod twierdzy”.

15.00-16.00
Uroczyste zakoñczenie inscenizacji, wrêczenie nagród dla zwyciêzców w konkursach indywidualnych i grupowych.

Przez ca³y czas trwania inscenizacji prowadzony bêdzie Bazar Historyczny, bêdzie równie¿ mo¿liwo¶æ zwiedzenia obozu wojskowego oraz wys³uchania lekcji historii
Igor W.
Powitaæ Wszystkich!

Mo¿liwe, ¿e dru¿yna chêciñska równie¿ siê pojawi w liczbie (3-4 osób.).
Wybaczcie lecz dot±d nikt z naszej starszyzny nie raczy³ zg³osiæ naszego
przyjazdu glowa_w_mur.gif , a oczywiste jest, ze na tak zacnej imprezie pragniemy siê
pojawiæ. Pozdawiam....
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.