Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: He³my tzw "vendelskie"
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie wczesno¶redniowieczne > Ochronne uzbrojenie wczesno¶redniowieczne
Thorkil
Witam.
Swego czasu zarzuca³em Mardinusowi tu na forum w temacie "pochwale sie" ¿e spieprzy³ Valsgardea 6. Parê dni pó¼niej, jak Dir pokaza³ jeden z moich he³mów, mia³em do niego pretensje, ¿e nie jest to to, co chcia³bym pokazaæ. ¯eby nie byæ go³os³ownym wobec obu kolegów postanowi³em pokazaæ, co moim zdaniem jest warte pokazania i jaka jest moja wizja wykonywania he³mów "vendelskich".

Zamieszczam po 2 foty obu he³mów, reszta wraz z fotami orygina³ów na stronie:
http://www.thorkil.ovh.org/vendel1.htm
http://www.thorkil.ovh.org/valsgarde8.htm

Vendel 1 jest w wersji pierwszej z jednym rzêdem paneli w mosi±dzu, bedzie druga wersja : he³m bêdzie ca³y pokryty panelami, podobnie jak Valgarde 8, poniewa¿ dok³adna ilo¶æ p³ytek na tym he³mie jest dla mnie jeszcze zagadk±, na wiêkszo¶ci zdjêæ orygina³u dopatrzeæ mo¿na sie jednego rzêdu, ale z ty³u s± p³ytki nad dolnym rzêdem. Kontaktowa³em sie w tej sprawie z muzeum Historiska w którym jest ten he³m, ale odnios³em wra¿enie, ¿e panie które mi odpowiada³y wiedz± du¿o mniej ode mnie o tych he³mach i materia³ach z jakich s± zrobione dunno.gif

Generalnie jest plan zrobienia ca³ej kolekcji Vendel - Valsgarde, bo obecnie w fazie sk³adania jest Ultuna, a na wiosne bedê robi³
Valsgardea 6.

Mi³ego ogl±dania bigsmile2.gif
Boran
tracker.gif respekt.gif

jak parê dni temu wlaz³em na Twoj± stronê i je zobaczy³em, to szczêka mi do pod³ogi opad³a...
zero
Tak mi te¿ szczêka opad³a i le¿y do tej pory na pod³odze po tym jak otworzy³em link do zdjêæ z opisu Grzesia na gg :D No có¿ mogê pogratulowaæ i jedynie ¿yczyæ innym rzemie¶lnikom by szli w podobnym kierunku rozwoju w³asnych umiejêtno¶ci!
Halfgar
Ja mam pytanie o mocowanie kolczej do V8, bo przyznam siê, ¿e nie wiem smile.gif Czy jest dok³adnie takie jak by³o w oryginale?
Thorkil
Dziekuje i ciesze sie, ¿e he³miki robia wra¿enie.

CYTAT(Halfgar @ 11:04 19.12.2007) *
Ja mam pytanie o mocowanie kolczej do V8, bo przyznam siê, ¿e nie wiem smile.gif Czy jest dok³adnie takie jak by³o w oryginale?

Tak, w³a¶nie takie rozwi±zanie by³o w nim zastosowane. W zaczepach w moim he³mie jest drut do zamontowania kolczugi. W V1 te¿ by³o takie rozwi±zanie jak zastosowa³em, ale nie jestem pewien jaka by³a odleg³o¶æ miedzy zaczepami, bo w oryginale zachowa³ sie tylko jeden...
Generalnie wszytko w tych he³mach stara³em sie dok³adnie odwzorowaæ: kszta³t czaszy, okularów, proporcje, motywy na p³ytkach, a nawet ilo¶æ rowków w listwach. icon_mrgreen.gif

W za³±cznikach s±: zdjecie V8, na którym widaæ do¶æ dobrze zaczepy oraz rysunki przedstawiaj±ce okular i p³ytki V8 ¿eby nie bylo, ¿e je sobie wymy¶li³em. devil.gif
Indar
Hej hej.
Proszê o poruszanie jedynie spraw technicznych, wszystkie pytania o cenê i inne kwestie handlowe bêdê wyrzuca³.
I.
wiadrowod
Ja mam pytanie w sprawie he³mu z Broa !
Jest to he³m datowany na okres wêdrówek ludów - epoke vendel
Czy kto¶ dysponuje jakimi¶ konkretami na temat tego znaleziska ??
Ja niestety doszuka³em siê tylko jednego rysunku - nic wiêcej nie spotka³em. ----->
http://www.bearclawtraders.co.uk/authentic...et_find_big.jpg
Bêdê berdzo wdziêczny za pomoc ! (jakie¶ zdjêcia orygina³u itp.)
S³awa
Thorkil
CYTAT(wiadrowod @ 17:29 23.04.2008) *
Ja mam pytanie w sprawie he³mu z Broa !
Jest to he³m datowany na okres wêdrówek ludów - epoke vendel
Czy kto¶ dysponuje jakimi¶ konkretami na temat tego znaleziska ??
Ja niestety doszuka³em siê tylko jednego rysunku - nic wiêcej nie spotka³em. ----->
http://www.bearclawtraders.co.uk/authentic...et_find_big.jpg
Bêdê berdzo wdziêczny za pomoc ! (jakie¶ zdjêcia orygina³u itp.)
S³awa

Witam.
Swoje wersje Broa robi³em w³a¶nie z tego rysunku i 2 innych zdjêæ. Na jednym s± brwi, a na drugim to co zosta³o z pozosta³ych elementów br±zowych, czyli bardzo niewiele. S± 2 hipotezy na temat tego he³mu : jedna ¿e mia³ 7 listew chroni±cych kark (jak na za³±czonej focie), a druga ¿e posiadal policzki jak Vendel XIV.

W lecie, je¿eli wszytko pójdzie zgodnie z planem, uka¿e sie kniga o uzbrojeniu vendelskim wydana przez Anglosaxon Books autorstwa Paula Mortimera. Nie czyta³em jeszcze wersji do druku, ale z tego co Paul opowiada³, temat he³mów z epoki, w tym te¿ Broa, Ultuny i Starej Upsali, bedzie opracowany do¶æ obszernie z uwzglêdnieniem zdjec orygina³ów, rekonstrukcji rysunkowych i wspó³czesnych replik (w tym tez moich icon_mrgreen.gif )

Za³±czona ponizej wersja baniaka z Broa jest moim zdaniem najbardziej poprawna z tych, które do teraz zrobi³em.
wiadrowod
aha dziêki za odpowied¼ - do tej pory my³¶la³em ¿e ten he³m to tylko jaki¶ wymys³ :D naszczê¶cie nie :D widzia³em wdze¶niej znalezisko tych brwi od he³mu niestety nic wiêcej :D dziêki za pomoc :D troche mnie to na duchu podnios³o :D
wiadrowod
Nawi±zuj±c do tematu he³mów z vendel, bior±c pod uwage oczywi¶cie ¿e he³my o których mowa powy¿ej to he³my klasy wy¿szej - jarlów itp.
Jakich he³mów u¿ywali w owym okresie - Vendel wojownicy ubo¿si - nie bêd±cy przedstawicielami a¿ tak bogatej grupy spo³ecznej !!!
Bêdê wdziêczny za podes³anie jakich¶ materia³ów - wykopalisk , zdjêæ itp - (o ile takowe istniej±)
S³awa !! bigsmile2.gif devil.gif
Razoslaw
Có¿... wojownicy ubodzy w barbarzyñskiej i postbarbarzyñskiej Europie u¿ywali dwóch podstawowych rodzajów he³mów i to co ciekawe bez wzglêdu na przynale¼no¶æ etniczn±:

Typ pierwszy, tzw: "he³my ¿adne"
Typ drugi reprezentuj± tzw: "he³my zdobyczne"

Pozdrawiam
wiadrowod
no tak rozumiem ale bardziej mi chodzi o to czy s± jakie¶ znaleziska ?? czy jest mo¿liwe odtwarzanie pod tym wzglêdem wojownika klasy ¶redniej czy zostaje nam z vendel tylko odwzorowywanie jarlów itp pod wzglêdem opancerzenia czerepu smile.gif rant.gif bo tak na mój gust to je¿eli wodzowie - jarlowie i inni tacy mieli he³my to bli¿sza strona ich "bojowych" poddanych te¿ pewnie je mia³a - a je¿eli tak to jakie to he³miszcza szczerba.gif bo s±dze ¿e taki dowódca hirdu i inni jego pokroju - podkre¶lam osoby nie bêd±ce superbogaczami których by³o staæ na he³my takie jak wiekszo¶æ znalezisk vendel - musia³ mieæ jakas ochrone bañki devil.gif
Przyk³adem na to ¿e jakie¶ he³my by³y s± np p³ytki z he³mów vendel - ale nie chodzi mi tu o gdybanie i wymy¶lanie jakich¶ wydumek na podstawie tego ma³ego ¼rud³a - tylko o konkrety ---- czy by³y jakie¶ inne he³my datowane na epoke vendel
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.