Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Instrumenty] Rauschpfeife czy sza³amaja od Moecka - co lepsze?
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Muzyka dawna, tañce i pie¶ni
Ajcek
http://www.moeck.com/pages.php?pid=201

Generalnie chcia³bym zwróciæ uwagê na dwa produkty: Sza³amajê in C sopran i Rauschpfeife in C sopran. Obydwa maj± prawie identyczn± cenê przy indentycznym ambitusie i pe³nej skali chromatycznej. Tylko pos³uchajcie próbek d¼wiêku: sza³amaja gra ca³kiem fajnie, miêkko i czysto (niestety nagranie jest tylko dla sopranino), natomiast rauschpfeife wyra¼nie fa³szuje. I tu pojawia siê moje pytanie:
- czy na rauschpfeife wogóle da siê wykonywaæ muzykê artystyczn±, czy to jest taki instrument dla plebsu albo sygna³owy, który nie musi czysto graæ?
- czy te¿ mo¿e rauchpfeife gra czysto, tylko osoba nagrywaj±ca próbki d¼wiêku nie umia³a na niej dobrze graæ?
- a mo¿e rauschpfeife gra czysto, tylko granie gam jest trudne intonacyjnie (tak jak dla ¶piewaka za¶piewanie gamy przez dwie oktawy jest bardzo trudne)?
- czy mo¿e rauschpfeife gra³y czysto, tylko produkty Moecka s± do czosnka o kulistych kszta³tach?
- albo te¿ ³atwo jest utrzymaæ intonacjê przy g³o¶nej grze, a trudno przy cichej?

Krótko mówi±c: co lepiej kupiæ, sza³amajê czy rauschpfeife?

Od razu mówiê ¿e nie interesuj± mnie opinie w stylu:
- "Bo w tamtych czasach to ludzie byli przyzwyczajeni do innych interwa³ów" (oczywista bzdura),
- "Ja u¿ywam bardzo dobrej pakistañskiej rauschpfeife przerabianej z przebierki od dud i u mnie gra czysto" icon_wink.gif

EDIT:
CYTAT
s± do czosnka o kulistych kszta³tach

Chyba "czosnku" powinno byæ, ale jak korekta uwa¿a, ¿e "czosnka", to ok. icon_wink.gif
Lecheor
O, teraz dopiero natrafi³em na ten temat...
CYTAT
Krótko mówi±c: co lepiej kupiæ, sza³amajê czy rauschpfeife?
Z tego katalogu to tylko dulcjan lub cynk... icon_mrgreen.gif

A na co dêciak kantorowi? He?
Ajcek
CYTAT
A na co dêciak kantorowi? He?

Kantor ma zboczenie kompozytorskie i chcia³by graæ na wszystkim co jest zwi±zane z muzyk± dawn±. icon_wink.gif

CYTAT
Z tego katalogu to tylko dulcjan lub cynk...

Tak, wiem ¿e najlepiej kupiæ obój d'amore i wymiataæ kantaty Bacha albo ro¿ek basetowy i graæ w Requiem Mozarta, ale mi chodzi o instrument dla pocz±tkuj±cych o aplikaturze zbli¿onej do fletu prostego. icon_wink.gif

A tak nawiasem mówi±c: masz na my¶li ¿e w w tym katalogu instrumenty s± kiepskie czy ¿e ogólnie instrumenty renesansowe by³y kiepskie?
Lecheor
Dêciaki s± kiepskie icon_wink.gif
CYTAT
o aplikaturze zbli¿onej do fletu prostego
No to cynk, jak w mordê strzeli³! Nie bawisz siê stroikami, jak przy rauszfajfie czy sza³amai, nie fa³szuje jak wy¿ej wymienione, bardziej wszechstronne zastosowanie (mo¿e nie tyle historycznie, co sonorystyczne) i tak dalej...
A nie my¶la³e¶ o czym¶ z klawiszami lub strunami? Móg³by¶ rozwijaæ równolegle swój potencja³ wokalny! icon_mrgreen.gif
Ajcek
CYTAT
A nie my¶la³e¶ o czym¶ z klawiszami lub strunami?

Na klawiszowych instrumentach to mnie ucz± graæ, ale mam do tego taki talent jak wiêkszo¶æ wokalistów: znaczy siê jak co¶ ma wiêcej ni¿ dwa g³osy w polifonii i wiêcej krzy¿yków ni¿ 3 to jest to poza moimi umiejêtno¶ciami. icon_wink.gif
Co do historycznych instrumentów klawiszowych to za drogie s± jak dla mnie i zajmuj± za du¿o miejsca. Poza tym z moim g³osem musi graæ conajmniej cembalo, bo szpinet przykrywam w miejscach gdzie trzeba daæ g³o¶niej. icon_wink.gif
A co do strunowych: fajnie by by³o mieæ teorbê czy co¶ i sobie samemu realizowaæ continuo. Ale nie do¶æ ¿e taka zabawka trochê kosztuje, to potrzebowa³bym nauczyciela, a kto w Polsce ¶piewa i realizuje BC jednocze¶nie?

CYTAT
cynk [...] nie fa³szuje jak wy¿ej wymienione

Ma, jak s±dzê, o wiele trudniejsze zadêcie. W Rauschpfeife tylko siê dmucha, a w cynku trzeba siê znaæ na rzeczy. S³ysza³em w ¿yciu zbyt wiele zaszumionych i fa³szuj±cych partii tr±bki w wykonaniu trêbaczy ucz±cych siê od lat, ¿eby s±dziæ ¿e potrafi³bym na w³asn± rêkê nauczyæ siê gry na cynku.
Evendur
Kupi³e¶ ju¿ co¶? Ja to ztego katalogu bym wzi±³ krumhorna icon_mrgreen.gif Ale je¶li wybieraæ miêdzy sza³amaj± a rauchpfeife to zdecydowanie to pierwsze. A cynk to ma jak±¶ wersjê rozwojow±, czy zanikn±³ gdzie¶ po drodze do naszych czasów?
Ajcek
CYTAT
Kupi³e¶ ju¿ co¶?

Kupi³em flet basowy Hohnera z jakiej¶ kolekcji jubileuszowej, wiêc by³ 4x tañszy ni¿ zazwyczaj i z ponad dwa razy tañszy od tych wszystkich ra³szfajfów i sza³amai. Niestety flet jest wspó³czesny, ale do¶æ fajnie wygl±da i ma metalow± g³ówkê, a nie "kolanko". Nie wiem tylko z jakiego jest drewna. Aplikatura oczywi¶cie barokowa.
A, i jeszcze gratis do³±czyli futera³, wycior i krem do korków.
Jeszcze go nie widzia³em, bo przys³ali go do Kalisza, a teraz siedzê w Poznaniu. icon_wink.gif

CYTAT
Ja to ztego katalogu bym wzi±³ krumhorna

Czemu akurat Krummhorna? Dla mnie zapor± by³a cena. Jest nieco dro¿szy od sza³amai itp., a czy lepszy?

CYTAT
A cynk to ma jak±¶ wersjê rozwojow±, czy zanikn±³ gdzie¶ po drodze do naszych czasów?

Znikn±³, chyba jeszcze w XVII wieku. Podobnie jak ranket. Te dwa instrumenty s± unikatami pod wzglêdem sposobu konstrukcji: ¿aden pó¼niejszy instrument nie by³ zbudowany na podobnej zasadzie.
Przy okazji: wiecie mo¿e czemu partiê clarino wykonuje siê czasami wed³ug wspó³czesnej mody na klarnecie? Sk±d siê wogóle wziê³a nazwa clarinetto?
Evendur
CYTAT
Kupi³em flet basowy Hohnera z jakiej¶ kolekcji jubileuszowej, wiêc by³ 4x tañszy ni¿ zazwyczaj i z ponad dwa razy tañszy od tych wszystkich ra³szfajfów i sza³amai. Niestety flet jest wspó³czesny, ale do¶æ fajnie wygl±da i ma metalow± g³ówkê, a nie "kolanko". Nie wiem tylko z jakiego jest drewna. Aplikatura oczywi¶cie barokowa.
A, i jeszcze gratis do³±czyli futera³, wycior i krem do korków.

clap.gif Takiemu to siê trafi okazja. Akurat tak siê z³o¿y³o, ¿e flet basowy najbardziej pasuje mi "anatomicznie" i to na nim gram najwiêcej i najlepiej. Uwielbiam graæ na basie i mam zamiar kiedy¶ kupiæ sobie w³asny. Ale znaj±c moje szczê¶cie to taka okazja mi siê nie trafi mad.gif
A dok³adnie ile za niego da³e¶? icon_wink.gif

CYTAT
Czemu akurat Krummhorna?

Nie wiem czemu, ale zawsze mi siê podoba³ ten instrument. Trochê czasami grywam na cornamusie wiêc to mo¿e dla tego icon_mrgreen.gif

CYTAT
Sk±d siê wogóle wziê³a nazwa clarinetto?

Nie jestem pewin, ale gdzie¶ czyta³em, ¿e ta nazwa pochodzi od francuskiego s³owa 'chalumeau'(chyba tak siê pisze). Dzisiejsza wersja szalimo czêsto jest te¿ nazywana "ma³ym klarnetem", ale gra³em na tym i nie polecam. A dawne szalimo niestety znam tylko z widzenia.
Lecheor
CYTAT
Nie jestem pewin, ale gdzie¶ czyta³em, ¿e ta nazwa pochodzi od francuskiego s³owa 'chalumeau'.
Nie, nie nazwa, tylko jej desygnat. "Clarinetto" to zdrobnienie od "clarino", a to jest oczywi¶cie zwi±zane z rdzeniem "clar-" (to samo w "clarion"), chodzi tu wiêc o "czysto¶æ" d¼wiêku, ale chyba w trochê archaicznym tego s³owa znaczeniu (bardziej w stronê g³o¶no¶ci, dono¶no¶ci d¼wiêku).
Ajcek
CYTAT
Takiemu to siê trafi okazja. [...] Ale znaj±c moje szczê¶cie to taka okazja mi siê nie trafi mad.gif
A dok³adnie ile za niego da³e¶?

£osiu jeden! By³y dwie aukcje na Allegro nie dalej ni¿ 2 tygodnie temu. By³o sprzedawane oko³o piêciu instrumentów (wszystkie jednakowe flety z jednakowym wyposa¿eniem). A kosztowa³o to nieca³e 500 z³. Mogê Ci daæ namiary na firmê, która to sprzedawa³a - mo¿e jeszcze maj±.

CYTAT
Dzisiejsza wersja szalimo czêsto jest te¿ nazywana "ma³ym klarnetem",

No, do tej pory najni¿szy rejestr klarnetu nazywa siê ponoæ rejestrem szalimo. A instrument szalimo by³ u¿ywany dot±d, a¿ wymy¶lono klarnety z dobrze brzmi±cym niskim rejestrem.
Adam
CYTAT(Ajcek @ 19:01 10.01.2008) *
CYTAT
Takiemu to siê trafi okazja. [...] Ale znaj±c moje szczê¶cie to taka okazja mi siê nie trafi mad.gif
A dok³adnie ile za niego da³e¶?

£osiu jeden! By³y dwie aukcje na Allegro nie dalej ni¿ 2 tygodnie temu. By³o sprzedawane oko³o piêciu instrumentów (wszystkie jednakowe flety z jednakowym wyposa¿eniem). A kosztowa³o to nieca³e 500 z³. Mogê Ci daæ namiary na firmê, która to sprzedawa³a - mo¿e jeszcze maj±.

Nic straconego : http://allegro.pl/item296599208_flet_drewn...em_tojesto.html
A swoja droga coraz bardziej mnie przeraza fakt, ze coraz mniej ludzi szuka info a od razu chce je dostac "na tacy podane"...
jezyk.gif

Pozdrawiam
Anulka
He, he, uwierzycie, ¿e kiedy¶ nie kupi³am takiego za... 200 z³, bo nie mia³am takiej gotówki z kieszonkowego? smile.gif

Z perspektywy czasu - dobrze, bo wsiad³am do wcze¶niejszej muzyki smile.gif
Ajcek
............ admin-patrzy.gif

CYTAT
Z perspektywy czasu - dobrze, bo wsiad³am do wcze¶niejszej muzyki

Tzn. ?
Anulka
CYTAT(Ajcek @ 18:00 13.01.2008) *
CYTAT
Z perspektywy czasu - dobrze, bo wsiad³am do wcze¶niejszej muzyki

Tzn. ?

No - nie jest to ¶redniowieczny wynalazek, prawda? A ja siê teraz tylko ¶redniowieczem staram bawiæ.
Evendur
CYTAT
He, he, uwierzycie, ¿e kiedy¶ nie kupi³am takiego za... 200 z³, bo nie mia³am takiej gotówki z kieszonkowego?

jezyk.gif Zmarnowa³a¶ okazjê. I to niezale¿nie od tego jaki okres starasz siê odtwarzaæ. Mieæ ten flet za 200 z³otych to a¿ ¶mieszne. Trzeba by³o porównaæ z normalnymi cenami basów. Ehh...
Anulka
CYTAT(Evendur @ 13:18 14.01.2008) *
jezyk.gif Zmarnowa³a¶ okazjê. I to niezale¿nie od tego jaki okres starasz siê odtwarzaæ. Mieæ ten flet za 200 z³otych to a¿ ¶mieszne. Trzeba by³o porównaæ z normalnymi cenami basów. Ehh...

Có¿, nie ka¿dy rodzi siê spekulantem i nie ka¿dy ma zawsze dowoln± ilo¶æ gotówki przy sobie... I jeszcze nie ka¿dy ma refleks, i nie ka¿dy siê orientuje w cenach - a ja to chyba w szczególno¶ci!

Wiele gotówki, refleksu i orientacji w Nowym Roku :P
Lecheor
Od jakiego¶ czasu mam wra¿enie, ¿e temat zmieni³ siê w relacjê rozmów geszefciarzy z targu w Lubartowie, tylko o hande³esach gadacie...
Joanna
Hej

Sza³amaja czy Rauschpfeife - z tych próbek stwierdzam, ¿e ¿adana nie jest dobra.
Mam oba, bynajmniej nie tych producentów. Z sza³±maj± co prawda mêcze siê dopiero kilka miesiêcy, ale ma o wiele pe³niejszy dzwiêk ni¿ ten z próbki i ³adnie stroi, ale to jak wiadomo zale¿y od dobrego, równomiernego zadêcia. Na Rauschpfiefe z kolei gam od kilku lat... na pocz±tku by³o bardzo trudno wyczuæ instrument, by³y dosyc du¿e ró¿nice w sile zadêcia miêdzy prze¶ciem z F na G i z pierwszej na drug± oktawe. Na tej próbce gra kto¶ powiedzia³a bym poczatkuj±cy, (w ogóle wszystkie s± okropne - jakby wzieli kogo¶ z ulicy do nagrania) bo po poznaniu instrument ju¿ siê nie fa³szuje ;] . Zalet± tego instrumentu jest "kapsel" - nie trzeba trzymaæ w ustach stroika. Rauschpfeife ma troche bardziej surow± barwe ni¿ sza³amaja... to taki "fanfarowy" instrument. Mój zespó³ twierdzi, ¿e sza³amaja brzmi ³adniej, milej dla ucha.
Co jeszcze - moja sza³amaja ma o wiele ciê¿sze zadêcie ni¿ rauschpfeife i przez to jest g³o¶niejsza (zale¿y to od stroika - jego d³ugo¶ci i rozwarcia)

Ogólnie - lubie oba, ³±cze je w duety... jest fajnie smile.gif .

Pozdrawiam

Ps- Raucshpfeife to ju¿ renesans pe³n± gêb± - taka wyewoluowana sza³amaja - kiedy¶ jak jeszcze nie mia³am prawdziwej to zdejmowa³am kapsel z Rauschpfeife i mia³am sza³amaje smile.gif
PiffAro
Bynajmniej to SZA£AMAJA by³a(jest) typowo fanfarowym instrumentem...
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.