Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Strój XVIIwieczny- linki
> Ubiór i dodatki > Ubiory renesansowe i barokowe > Inne ubiory renesansowe i barokowe
Qba
Mam pro¶bê do wszystkich i bêdê wdziêczny za wszelkie informacje. poszukujê DOBREJ stronki z wykrojami/rysunkami polskich strojów szlacheckich z XVII w. Zw³aszcza interesuje mnie 2 po³. ww okresu
Z góry dziêki
Bartko z £om¿yñca
http://www.kismeta.com/diGrasse/patterns.htm

Ta jest ca³kiem niez³a.
Trochê mog± wystraszyæ te zdjêcia z "Ogniem i Mieczem", ale spoko, to tylko wstawka.
Kali
To i ja sie tu dopne z takim oto pytaniem:
ma ktos moze jakies linki albo i zdjecia(czy cokolwiek) do strojow kobiecych z I polowy XVIIw, najlepiej moda Polska. Maga tez byc autorzy i tytuly ksiazek gdzie mozna znalesc takie rzeczy...
Dzieki.
pepson
CYTAT(Qba)
Mam pro¶bê do wszystkich i bêdê wdziêczny za wszelkie informacje. poszukujê DOBREJ stronki

czy ona dobra to ja nie wiem ale tam trzymam wszelkie
mojeje rupiecie zwiazane z XVIIw moze cos ci sie przyda
www.XVII.tylkotu.pl
£ukasz Grela
Witam

Interesuje mnie okrycie wierzchnie krótsze od ¿upana..co¶ w stylu kurtki...mo¿e troszkê d³u¿sze.....czy kto¶ ma zdjêcia, rysunki, wykroje....czego¶ takiego?? Jak to siê nazywa³o co siê pod to nosi³o....co siê nosi³o na tym ??????
Sawa
Chodzi Ci chyba o Kopieniak. Wykrój jest w Gutkowskiej. Pod spód nosi³o sie w³a¶nie ¿upan, choæ spotka³em sie z obrazkiem przedstawiaj±cym cz³owieka w Deli i Kopieniaku.
Cytuj±c z Gutkowskiej-Rychlewskiej: " krótkie okrycie wierzchnie z drugiej po³owy XVI wieku, lu¼ne, z rozciêtymi rêkawami, z sukna, zapinane na jeden lub wiêcej guzików, podszewka z kiru, noszone jeszcze w XVII wieku". Kir to taki gorszy rodzaj sukno. Kopieniak mia³ chroniæ g³ównie przed deszczem.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.