Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: V Festiwal Wczesno¶redniowieczny "W Krainie Starej ba¶ni"
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2008
M¶ciwoj z Chropacza
Og³aszam, ¿e V edycja Festiwalu "W Krainie Starej Ba¶ni" w Chudowie odbêdzie siê 13-15 czerwca . Organizatorami bêd± Fundacja Zamku Chudów i Dru¿yna Wczesno¶redniowieczna Grom ze ¦wiêtoch³owic. A wiêc nasz festiwal doczeka³ siê ma³ego jubileuszu, dlatego te¿ postaramy siê aby nasz festiwal w tym roku by³ wyj±tkowy. Z nowo¶ci i ciekawostek mogê ju¿ podaæ, ¿e zwiêkszony zosta³ limit uczestników z 150 do 200! osób, obóz czê¶ciowo zostanie otoczony palisad± a wchodziæ bêdzie siê przez przez bramê z nadbudówk±, które zostan± wykorzystane w inscenizacjach i walkach. Jak zawsze bêdzie odgrodzony obóz, zespó³ muzyczny, rzemie¶lnicy, turnieje z cennymi nagrodami i masa innych atrakcji. W tym roku planujemy te¿ unowocze¶niæ zaplecze sanitarne (bêd± prysznice dla uczestników) i nag³o¶nienie, oraz pokaz dzia³ania maszyny oblê¿niczej. Pracujemy ju¿ nad planem imprezy i jego kolejne wersje bêd± publikowane. Po pozytywnych opiniach z poprzedniego roku pozostaniemy przy uk³adzie bitew inscenizacyjnych i walnych bitew wszystkich uczestników. Nie bêdziecie siê nudziæ to pewne tongue.gif .

Je¶li chodzi o zg³oszenia i udzia³ to w tym roku czê¶æ dru¿yn otrzyma zaproszenie ale przewidujemy te¿ wybranie kilku dru¿yn i rzemie¶lników ze zg³oszeñ.
Zg³oszenia mo¿na wysy³aæ do mnie:
M¶ciwoj z Chropacza
corax_ater@op.pl
tel: 502156713
Wszystkie zg³oszenia zostan± rozpatrzone przez organizatorów, a dru¿yny i rzemie¶lnicy zostan± poinformowani jak± decyzjê podjêli¶my. Oczywi¶cie jako organizatorzy oferujemy zwrot kosztów przyjazdu i wy¿ywienie (pó³produkty i dwa ciep³e posi³ki) oraz ciekawy plan imprezy.
Nied³ugo ruszy strona Dru¿yny Wczesno¶redniowiecznej Grom, a na dzieñ dzisiejszy dzia³a forum
http://gromy.vdd.pl/ , na którym równie¿ bêd± siê ukazywaæ informacje dotycz±ce festiwalu.
Wszystkich serdecznie zapraszamy do wspólnej zabawy.
W imieniu organizatorów
M¶ciwoj z Chropacza
Mir
Jak co roku stawimy siê obowi±zkowo. Takiej wyprawy nie mo¿na omin±c icon_mrgreen.gif
M¶ciwoj z Chropacza
Ano nie mo¿esz icon_mrgreen.gif

Zamykamy sprawê zg³oszeñ. Ju¿ w tym tygodniu powinny dotrzeæ do Dru¿yn oficjalne zaproszenia z Fundacji Zamku Chudów.
Pracujê nad planem wiêc jak tylko bêdê go mieæ gotowy (jest szkic)to zamieszczê na forum oraz wy¶lê zaproszony. Bêdzie to kontynuacja wydarzeñ z roku ubieg³ego, postaram siê aby inscenizacje by³y równie atrakcyjne jak ostatnio (oczywi¶cie je¶li inscenizacje walk was nie zmêcz± to odbêd± siê walne starcia ju¿ bez "gry aktorskiej"). Odbêdzie siê równie¿ turniej indywidualny i turniej par (nagrody bêd± równie atrakcyjne jak w zesz³ym roku), w planie jest zorganizowanie pierwszego turnieju ³uczniczego, nie mo¿emy d³u¿ej pomijaæ tego ciekawego widowiska.
Pozdrawiam
M¶ciwoj z Chropacza
M¶ciwoj z Chropacza
Zosta³o kilka dni do V edycji festiwalu " W Krainie Starej Ba¶ni", przygotowania terenu i zaplecza id± pe³n± par±. Obliczyli¶my, ¿e w tym roku zjedzie siê do nas 205 osób, a w obozie stanie ok 40 namiotów ( w zesz³ym roku bawi³o siê nas w Chudowie ok 135). Z powodu pewnych problemów zmianie uleg³ plan, który zosta³ rozes³any do zaproszonych dru¿yn. Poni¿ej mam nadziejê, ¿e ju¿ ostateczna wersja planu:
Pi±tek
Tradycyjnie dzieñ przeznaczony na przyjazd dru¿yn, rozstawienie obozowiska i zabawê we w³asnym gronie. Na ten dzieñ nie planujemy ¿adnych pokazów dla szerszej publiki.

Sobota
11.00 – rozpoczêcie festiwalu
11.00 – prezentacja dru¿yn i omówienie poszczególnych pokazów festiwalu
12.00-13.30 – turniej indywidualny zbrojny o nagrodê W³odarza Chudowa
13.30-14.00 – prezentacja rzemie¶lników
14.00-14.30 – zbrojna interwencja dru¿yny komesa w wiosce buntowników
15:00- pokaz dzia³ania ¶redniowiecznej machiny oblê¿niczej - trebusza
15.30- 16.30 – walna bitwa
16.30 – prezentacja rzemie¶lników
17:30 - pokaz dzia³ania ¶redniowiecznej machiny oblê¿niczej – trebusza
18:00 – atak na wioskê buntowników
20.30 – prezentacja filmu na du¿ym ekranie

Niedziela
12.00-13.30 – turniej par zbrojnych o nagrodê W³odarza Chudowa
13.30 – 14.00 – prezentacja rzemie¶lników
13.30 – 14.30 turniej ³uczniczy
14.30 – 15.00 – s±d nad przywódc± buntowników
15.30 – 16.30 – walna bitwa.
16.30-17.00 – prezentacja rzemie¶lników
17:30 – koncert zespo³u Percival
18.00 – tryzna czyli obrz±dek ca³opalny
19.00 – zamkniecie festiwalu

Odbêd± siê trzy turnieje. Dwa zbrojne (indywidualny i parami) oraz po raz pierwszy turniej ³uczniczy (proszê chêtnych o zabranie ³uków-turniej poprowadzi Dobromir). Przygotowali¶my cenne nagrody wiêc bêdzie o co walczyæ.
Ka¿da z dru¿yn otrzyma produkty spo¿ywcze oraz ciep³y obiad (sobota i niedziela). Bêd± prysznice i toalety przeznaczone tylko do naszego u¿ytku.
Je¶li chodzi o pokazy i inscenizacje to starali¶my siê aby by³y równie ciekawe jak w zesz³ym roku. Przygotowali¶my szturm na bramê grodu, atak na ma³± wioskê zbuntowanych ch³opów, któr± finalnie pu¶cimy z dymem icon_mrgreen.gif i tryznê. Oczywi¶cie po zakoñczeniu czê¶ci inscenizacyjnej odbêd± siê walne bitwy ju¿ bez ustaleñ i planu, tak aby ka¿dy znalaz³ dla siebie co¶ ciekawego.
Niestety z powodów od nas niezale¿nych zespó³ Percival zagra tylko jeden koncert w niedzielê.
Mam nadziejê, ¿e dopisze pogoda i bêdziemy siê bawiæ jeszcze lepiej ni¿ w zesz³ym roku.
M¶ciwoj z Chropacza
W imieniu organizatorów Fundacji Zamku Chudów i Dru¿yny Wczesno¶redniowiecznej Grom dziêkujê serdecznie wszystkim dru¿ynom za udzia³ w naszym festiwalu. Mamy nadziejê, ¿e dobrze siê bawili¶cie i d³ugo a mi³o bêdziecie wspominaæ te wspólne chwile. Co roku staramy siê przygotowaæ co¶ nowego, by was zaskoczyæ i nie nudziæ, a zachêciæ do wspólnej zabawy. W tym roku muszê wymieniæ I turniej ³uczniczy oraz inscenizacjê palenia wioski, które powinny wej¶æ ju¿ na sta³e do planu naszego festiwalu. Mam nadziejê, ¿e organizacyjnie te¿ sprostali¶my Waszym oczekiwaniom. Je¶li macie jakie¶ uwagi czy s³owa krytyki (pochwa³y te¿ mile widziane icon_mrgreen.gif) to piszcie otwarcie-wszyscy wszak uczymy siê na b³êdach.
V edycja festiwalu jest ju¿ histori± ale wiadome ju¿ jest, ¿e bêdzie VI edycja, wiêc je¶li macie pomys³y na przysz³y rok piszcie a mo¿e uda siê je zrealizowaæ. Ja osobi¶cie ju¿ zaczynam my¶leæ i kombinowaæ co poprawiæ i co nowego pokazaæ. Ju¿ na samym festiwalu pad³ pomys³ aby w przysz³ym roku wyst±pi³ sokolnik (pamiêtacie t± m³odziutk± postu³kê icon_mrgreen.gif )czy festiwal rozpocz±æ ju¿ w czwartek.

Je¶li macie jakie¶ zdjêcia (galerie) czy filmiki to podawajcie adresy, podzielcie siê tymi elektronicznymi wspomnieniami.

Poni¿ej kilka filmików:
http://pl.youtube.com/watch?v=oqrKC5fIoSo
http://www.wrzuta.pl/film/jPgerBeC2L/chudow_2008
http://www.wrzuta.pl/film/gjzcpTT0i3/chudow_2008
http://www.wrzuta.pl/film/8RVqAOUeQo/dscf7371
Pierwsza galeria, któr± znalaz³em
http://www.naszslask.pl/photo/photo
Vibivs Silivs Alatvs
Gdy tylko przyjecha³em pod chudowski zamek dozna³em szoku....Stara Ba¶ñ i tak du¿ obóz?!

Wielkie brawa dla organizatorów i uczestników za ¶wietnie przygotowany i poprowadzony festiwal.
Wiem ile wysi³ku kosztuje taka impreza, a V edycja Starej Ba¶ni zbli¿y³a siê do idea³u. W tym roku uczestniczy³em w wyda¿eniach jako "historyczny turysta" i muszê powiedzieæ, ¿e impreza by³a bardzo atrakcyjna z obu punktów widzenia.
Rozs±dnie przygotowany plan dnia, dobry scenariusz (wydarzenia ³±czy³y siê ze sob± w spójn± ca³o¶æ) i ¶wietna gra aktorska, zw³aszcza podczas s±du.

Pewnym jest, ¿e Stara Ba¶ñ rozwiaj siê z roku na rok, szkoda, ¿e niestety nie mo¿na tego powiedzieæ o poziomie strojów, uzbrojenia i sprzêtów AGD niektórych uczestników angsad.gif
Sam bêd±c reenactorem wiem ile kosztuje ta zabawa, odnoszê jednak wra¿enie, ¿e w ¶rodowisku wczesno¶redniowiecznym nie ma d±¿eñ do inwestowania w sprzêt. A przynajmniej dbania o niego - rdzawe kolczugi, rude he³my, szmaciate przeszywanice, dziurawe ciuchy i wiele wiêcej...angsad.gif
Nie chodzi mi o to, aby ka¿dy wygl±da³ jak ksi±¿e...mo¿na przecie¿ mieæ ¶redniej klasy strój (chodzi mi o status spo³eczny, czyli wykorzystane materia³y: wystarczy len i we³na, skóra i skromne ozdoby, bez ³adowania kasy w jadwab, tony srebra, mosi±dzu i ozdobne pasy z no¿ami) oraz uzbrojenie które jednocze¶nie bêdzie bardzo bezpieczne.

Drug± spraw± jest bezpieczeñstwo turniejów bojowych.
To co widzia³em na Chudowie mrozi³o mi krew w ¿y³ach. Ods³oniête twarze i szyje w he³mach które powinny mieæ kolczugi, skórkowe rêkawiczki, tarcze przypominaj±ce s³oneczko polsatu, pi³omiecze, go³e pachy i ³okcie...ludzie szanujcie swoje zdrowie, macie tylko jedno.
Wiadomo, je¶li zainwestuje siê odpowiednie sumy to mo¿na kupiæ super sprzêt. Ale czêsto wystarczy samemu co¶ pozszywaæ, dorobiæ kolczugê, wy¶cieliæ he³m i ju¿ poziom bezpieczeñstwa jest na zno¶nym poziomie.
Uwa¿am, ¿e to od organizatorów zale¿y kto bêdzie dopuszczany do turniejów bojowych i w jakim uzbrojeniu. Przez rok, dwa ilo¶æ uczestników mo¿e siê zmiejszyæ, ale po tym czasie walcz±cy bêd± ¶wietnie wyekwipowani - tak zrobili¶my na imprezach XV wiecznych.

Mimo powy¿szego bêd±cy nadal pod wra¿eniem
pozdrawiam
Wojciech £azuka

ps. Puszka dziêkuje za sparing z wcze¶niakami :D
S³awomir z Che³ma
Witam!

Wielkie podziêkowania dla organizatorów za ¶wietnie przygotowan± imprezê i wspóln± zabawê.
Pogrom buntowników i spalenie wioski to by³o co¶! :D
Podziêkowania dla turniejowych przeciwników (do nastêpnego razu ;) ), oraz sêdziów za liczenie konkretnych, mocnych uderzeñ, a nie macania mieczem.

Odno¶nie s³ów Wojciecha z Puszczy, to podpisujê siê pod postulatem zwiêkszania wymagañ historyczno¶ci.Wkurza mnie gdy wychodzê do turnieju WOJÓW , a naprzeciwko mnie staj± ludzie którzy wyposa¿eni s± jak piechota ch³opska, która zdar³a co¶ z trupów . Oprócz tego mamy wielki wzrost liczby wikingów i s³owian szablistów wyposa¿onych dodatkowo w nienormalnych rozmiarów tarcze migda³owate dunno.gif . Uwa¿am,¿e nie lekko¶æ uzbrojenia i brak pancerza lecz umiejêtno¶ci i kondycja fizyczna decyduj± o zwyciestwie. Mam nadziejê,¿e wraz z Krzysiem uda³o nam siê to w Chudowie udowodniæ.

Jeszcze raz piêkne dziêki!!

Pozdrawiam!

Knia¼ S³awomir
M¶ciwoj z Chropacza
Galeria z Chudowa przes³ana przez naszych znajomych z Moraw
http://www.markland.wbs.cz/Probehle_akce_rok_2008.html
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.