Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Niemcy] Berlin
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Muzea, katedry, pomniki
mardinus
Witam.
Wybieram sie w czasie ferii zimowych (syna) w lutym na tydzieñ do Berlina.

I chcia³bym zapytaæ szanownego grona gdzie mo¿na co¶ fajnego zobaczyæ.

Chodzi mi o to w które z muzea maj± wystawione uzbrojenie ochronne (wiadomo he³my i inne blachy).

Kto¶ by³? Gdzie ? co jest warte zobaczenia ?
Don Carlos
Przed wojna bylo cos takiego jak (nie znam niemieckiego, wiec podam wmowe) Zojchaus, kolo D.O.M.-u. w centrum. Bardzo bogate muzeum wojskowosci. PO wojnie jakby ... ubozsze i po zaliczeniu paru bombek jakby nieczynne.
W roku 2002 byl jeszcze zamkniety ale mieli otworzyc.
Jest jeszcze muzeum miasta berlina ale nic ciekawego.
Polecam galerie malarstwa np ta kolo Staad Bibliothek, oczywiscie Pergamon itd.
Jak wrocisz opisz co zobaczyles, gdyz pragne tam pojechac.
Pozdro
£azarz
Salve Fratres!

Piotrze je¿eli szukasz w berlinie ¶redniowiecza to niestety niewiele z niego znajdziesz. Co do kultury antycznej to i owszem wspomniany wy¿ej Pergamon. Pe³n± ofertê berliñskich ekspozycji masz na stronie http://www.visitberlin.de/polski/pl_museen.php . Ale ja na twoim miejscu pojecha³bym dalej A2 do krzy¿ówki 48 na A7 w kierunku na Hamburg, nastêpbue B71 i jeste¶ w Munster. Za ma³o s³ów by opisac co tam znajdziesz najlepiej zobacz na fotki http://www.panzermuseum.com/ http://www.warmuseums.nl/gal/047gal.htm http://maps.google.com/maps?hl=pl&ie=U...mp;z=14&t=m to tylko 350 km od Berlina czyli nieca³e 3 godziny drogi a wra¿enia bezcenne.

Pozdrawiam Grzegorz
mardinus
Witam.
By³em raz za czasów studenckich w Berlinie - 3 dni zwiedzania i spanie w samochodzie :-).

Ale nie wszystko widzia³em i nie wszystko pamietam - nie interesowa³y mnie wtedy tematy którymi siê obecnie zajmujê.

W Munster by³em (spanie w samochodzie) wraz z kilkoma zapaleñcami .
REWELACJA !!!!
wiekszo¶æ podstawowego sprzetu pancrnego Niemiec .
Brak tylko Tygrysa anger.gif

Ale na os³odê jest TYGRYS KRÓLEWSKI :-) - na chodzie - sam wjecha³ na miejsce wystawiania.

W³asciwie by³o wszystko co by chcia³ fascynat broni pancernej .

mardinus
Witam.
No i jestem .
Berlin okaza³ siê ok.Kwatera za 150 z³ za dobê
(nieograniczona ilo¶æ osób) ca³e mieszkanko wynajmowane od polaka - moge daæ
namiary .
-Do zobaczenia jest oczywi¶cie Muzeum Pergamonu (dla fascynatów
starozytnosci)(Brama Isztar z babilonu , o³tarz pergamoñski , stella
Hammurabiego ) to tylko najbardziej sztandarowe zabytki .Militaria - prawie
niewystêpuj± (czêsto na p³asko¿e¼bach rzymskich cos mozna zobaczyæ).
-Muzeum Egipskie przeniesiono do Altes muzeum - a tam oczywiscie nie¶miertelna i
piekna Nefretete - i to gratka dla fascynatów .
-Muzeum techniki - w sumie ok
- kilka oryginalnych samolotów Me 109, Me 110 , Ju 52 ,Bomba V1 , samosterujacy
pocisk itp . i sporo innego z³omu :-)
-German Historical Museum.To miejsce dla mnie :-)Nowe muzeum - nowa wystawa , super zaprezentowana ,
super eksponaty.
-Kilka kompletnych zbroii rycerskich (w tym dwie na koniu)
-jedna zbroja z I wojny swiatowej
-Pe³na zbroja Turecka
-kilkana¶cie he³mów z w³a¶ciwie wszystkich epok istnienia Niemiec ....(lub tego co mia³o staæ sie Niemcami)
-Oczywiscie broñ bia³a wszelka :-)
-skórzana armata (by³a o niej dyskusja na tym forum) w do¶æ kiepskim stanie - odpad³y w kilku miejscach skóry i liny - ale pokazuje to w pe³ni jej konstrukcje -
cudo.
-wielostrza³owy muszkiet - kilkana¶cie luf muszkietowych zamocowanych
do belki ko³o siebie z po³±czonymi panewkami .
-naprawdê sporo mebli i przemiotów z epoki - w³asciwie to ca³e otoczenie kultury materialnej z danej epoki .
-stroje dla danych epok (gratka dla kobiet)
Ca³o¶æ to po prostu REWELACJA.

Zdjêcia za darmo (ale bez flesza) a jest ciemno i s± problemy (na drugi raz statyw wezmê.)
W poniedzia³ki za darmo (a tak normalnie 5 EURO za wjazd)
Jak bed± zainteresowani to moge zdjêcia na forum wrzuciæ.
Marcvs Rebivs Cacaivs Asellio
Hmm

A skoro juz tak podrozujemy po swiecie, coraz ra¼niej i czêsciej.

To mo¿e za³o¿yæ oddzielny dzia³ : MUZEA, gdzie ka¿dy temat to by³oby miasto, a w nim mo¿na by siê pochwaliæ co i gdzie zobaczyæ.

U¿ytkownicy mogliby te¿ chwaliæ siê jednozdaniowym : "by³em tam, robi³em fotki, dla chêtnych udostêpnie to co nacyka³em".

Co wy na to ?
Piro
Zacny pomysl.. I daje niesamowite mozliwosci dzielenia sie materialami przy pomocy picassy, aol`a itp..
Marta K.
No ja ju¿ swoje zdjêcia z Musée national du Moyen Age w Pary¿u wsadzi³am do Picasy, tak¿e czekam na uruchomienie dzia³u smile.gif
Viator
Podobnie wygl±da struktura forum Zamki w Polsce (http://zamek.mojeforum.net/). Uwa¿am ¿e jest o wiele lepsza ni¿ klasyfikowanie pod wzglêdem chronologii albo rodzaju zbiorów. Mo¿na obj±æ ni± zarówno klasyczne muzea i skanseny, jak i uzupe³niæ o zabytki i efekty dzia³añ rekonstrukcyjnych, tworz±c tak± mapê ¿ywej historii Polski, doskona³± do zaplanowania np. wyprawy wakacyjnej czy wyjazdu ze studentami. Zdecydowanie jestem za.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.