Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: KENDO - szermierka japoñska
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Szermierka
kendoka
jestem ciekaw co my¶licie o Kendo - szermierce japoñskiej:)

tutaj jest ma³y pokaz: http://www.youtube.com/watch?v=XPBaoLKQ5E4

Je¶li kto¶ chcia³by poæwiczyæ to we Wroc³awiu jest klub: www.kendo.wroclaw.pl

Czekam na opinie:)

Pozdrawiam
lancelot
Cwiczylem przez czas niedlugi wiec moje spostrzezenia moga byc mylne. Ogolnie dawalo mi to sporo frajdy, mam jednak wrazenie, ze kendo jest obciazone tak samo, jak europejska szermierka sportowa gdzie wykonuje sie akcje zbyt, moim skromnym zdaniem ryzykowne liczac na ten ulamek sekundy wyprzedzenia. Mimo to swietna zabawa i droga do samorozwoju psycho-fizycznego. Pozdrawiam.
korowiof
Cwicze kendo pare miesiecy. Jestem juz moze nie zauroczony - bo to przeradza sie w dojrzalsze uczucie;) Trudno wartosciowac jakosc samej szermierki, ale dyscyplina, koncentracja, samorozwoj trenujacego i uczucie prawdziwej walki.. Nigdy tego wszytkiego nie widzialem w tak pieknym zestawieniu.

Sredniowiecznego dlugiego miecza jednak nie porzuce:)

pozdrawiam
lancelot
Rozumiem, co masz na mysli, odczucia mialem podobne i tez zaczalem i skonczylem (jak narazie) na dlugim mieczu,ktory zdradzam tylko dla miecza i puklerza.
Kendo jest swietnym, rozwijacym i przyjemnym sportem. Jako taki ma swoje zalozenia o ktorych wyzej. Zdrawiam.
Adrian £uczak
Kendo to mi³y sport. Jeden z najlepszych (albo i najlepszy sposób) sposobów na wyæwiczenie jak najkrótszego czasu swojej reakcji. Nawet Bruce Lee poleca³ Kendo, wiêc to jest jak najbardziej to jest dobry sport ;)

Btw. Widzia³em tak± hybrydê kendo z europejsk± dawn± szermierk± (o ile siê nie mylê) - www.vladius.pl . Chyba nawet wpadnê kiedy¶ poæwiczyæ do nich (Sekcja Bydgoszcz). Pozdrawiam!
Monika ksf
CYTAT(Adrian £uczak @ 17:49 24.09.2009) *
Kendo to mi³y sport. Jeden z najlepszych (albo i najlepszy sposób) sposobów na wyæwiczenie jak najkrótszego czasu swojej reakcji.
Najlepsza do wyæwiczenia czasu twojej reakcji to jest szabla sportowa smile.gif. Przy szabli musisz jeszcze umieæ siê zas³oniæ przed przypadkowymi odbiciami klingi i reagowaæ na klikakrotne zwody ;). No i robiæ zas³ony, gdy czasem nie jeste¶ w stanie nawet dostrzec klingi ;). To równie¿ najlepsza szko³a, je¶li chodzi o pracê nóg, tylko trzeba zacz±æ od wczesnego wieku smile.gif.
A tak po za tym kendo te¿ mi siê podoba, z wyj±tkiem tych si³owych przepychanek z shinajem (tego wbiegania na siebie), mam jeszcze zatrze¿enia do ograniczenia punktowanych miejsc tylko do czterech, aczkolwiek mo¿na w ten sposób robiæ na treningu zadaniówki.
Adrian £uczak
CYTAT(mblade @ 19:15 24.09.2009) *
CYTAT(Adrian £uczak @ 17:49 24.09.2009) *
Kendo to mi³y sport. Jeden z najlepszych (albo i najlepszy sposób) sposobów na wyæwiczenie jak najkrótszego czasu swojej reakcji.
Najlepsza do wyæwiczenia czasu twojej reakcji to jest szabla sportowa smile.gif. Przy szabli musisz jeszcze umieæ siê zas³oniæ przed przypadkowymi odbiciami klingi i reagowaæ na klikakrotne zwody ;). No i robiæ zas³ony, gdy czasem nie jeste¶ w stanie nawet dostrzec klingi ;). To równie¿ najlepsza szko³a, je¶li chodzi o pracê nóg, tylko trzeba zacz±æ od wczesnego wieku smile.gif.

No to przekona³a¶ mnie do walki szabl± na najbli¿szych treningach bigsmile2.gif
Grzegorz z Bydg
Witam

skoro jeste¶my w temacie broni wschodnich to i ja dorzucê swoje spostrze¿enie, do æwiczenia czasu reakcji, refleksu, koordynacji z równoczesn± prac± ca³ego cia³a, zw³aszcza praca nóg, ¶wietnie nadaj± siê miecze motylkowe które gor±co polecam.

Pozdrawiam
Monika ksf
CYTAT(Adrian £uczak @ 22:16 02.10.2009) *
No to przekona³a¶ mnie do walki szabl± na najbli¿szych treningach bigsmile2.gif

Sportówka jest dobra na rozgrzewkê, zanim zaczniesz katowaæ nadgarstki ciê¿sz± broni±, czy nawet shinajem. No i mo¿na siê nie¼le spociæ, u¿ywaj±c minimalnych os³on. W dodatku mo¿esz pachaæ do woli i na maksa, bez kendockiej zbroi, byle mieæ maskê szermiercz± na g³owie (plus lekka kurta³a i rêkawice z t³umieniem).
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.