Witam
To mój pierwszy post na forum, wiêc siê przedstawiê:
Nazywam siê Kacper Ambroszczyk i pochodzê ze S³upska.
To na tyle.
Czas na pytania:
1. Jakiego drewna u¿yæ do budowy scutum?
2. Jak wykonaæ tzw. umbo, oraz jak je przymocowaæ do tarczy?
P.S Je¶li kto¶ by³by tak dobry i podpowiedzia³ mi jeszcze co nieco o "budowie" kirysu folgowego tj. Lorica segmentata to by³bym baaardzo wdziêczny.
P.P.S Proszê o nie podawanie linków anglojêzycznych (chyba ¿e przet³umaczonych), bo angielskiego znam tylko troche.
Z góry dziêkujê
Kasperus
Marcvs Rebivs Cacaivs Asellio
Witam
A jak ze znajomoscia niemieckiego ?
Generalnie mieszkam "nie daleko", bo w Rumi. Serdecznie zapraszam
Pokaze Ci jak wyglada budowa segmentaty, i cale mase innych rzymskich przedmiotow, zarowno militariow jak i tych z zycia codziennego
pozdrawiam
p.s. lap mnie na GG 1419708
Nie za bardzo mam mo¿liwo¶æ dojazdu, je¶li móg³by¶ mi co nieco opisaæ to bardzo proszê.
P.S Powodem tego jest m.in mój wiek, pomimo którego wiem du¿o na temat staro¿ytnego rzymu. Mam komplet tunik tzn bia³± i rdzawoczerwon±, i wykañczam pilum.
Marcvs Rebivs Cacaivs Asellio
Kasperus, to ile masz lat ? Tak malo, ze Cie do pociagu nawet nie wpuszcza ?
Podtrzymuje zaproszenie. Uwierz mi. Warto zobaczyc i dotknac, a nie tylko przeczytac opis.
Swoja droga nieznajomosc jezykow obcych, niemieckiego lub angielskiego ogromnie utrudnia Ci rozwoj zainteresowan, bo materialow tych jezykach jest ogrom ! Zarowno w postaci stron www, jak i ksiazek z ktorych wiele mam rowniez w postaci cyfrowej.
pozdrawiam
Nie, a¿ tak ma³o nie. Mam 15 lat. Znam niemiecki i nawet do¶æ dobrze siê nim pos³ugujê. Angielski te¿ znam ale nie a¿ w takim stopniu.
Wie kto¶ czym kryto scutum? Co od ¶rodka co od frontu? len, skóra? z obu stron czy tylko z góry?
Z góry dziêki za pomoc.
Hm, co w³a¶ciwie rozumiemy przez "z góry"? I w jakich czasach?
Witam, czy móg³by kto¶ mnie poinformowaæ kto wykonuje umba to scutum takie jak np. maj± legioni¶ci Rapaxu?
Adam Maziarka wykonuje umba wszelakie - Bractwo Celtyckich Wojowników Kruki z Bydgoszczy. Produkty dobre i tanie.
Wykonuje po przystêpnych cenach niemal ka¿dy element uzbrojenia legionisty. mail maziaradam@wp.pl
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.