Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Pocz±tkuj±cy]Miecz legionisty (Gladius)
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie staro¿ytne > Zaczepne uzbrojenie staro¿ytne
Christius
Witam

Jestem nowy na forum, jak i w tej dziedzine. Zajmuje sie glownie slusarstwem i wyrobami z metalu. Chcialem sie dowiedziec czegos wiêcej o wytwarzaniu broni rêcznej u Rzymian. Jako pocz±tkuj±cy staralem sie dobrac odlegly okres na pocz±tek(mnie skomplikowany). Jakiego metalu konkretnie moglym uzyc do wyrobu Gladiusa?. Pozatym jak formowac kszta³t przedmiotu? Czy oprócz formy mozna jakos wykonac taki przedmiot? Czy wszystkie elementy odlewac odzielnie, czy osobno(rêkojesc, trzon). Znalazlem na forum informacje typu "Zajrzyj do dzialu Zrób to sam" mimo to nie moge go znalesc. Od czego powinienem zacz±æ?

Pozatym jak wykonac forme, jesli nie posiadam przedmiotu wyjsciowego. Z czego forma ma byc wykonana. Przy tak duzej temperaturze topnienia metalu oraz jakie palenisko bedzie potrzebne(piec).
lancelot
sporo tu ludzi majacych pojecie o wyrobie broini bialej. Ja do nich nie naleze ale o ile mi wiadomo glownia powinna byc kuta nie odlewana. I skad przypuszczenie, ze wczesniejszy oznacza prostszy do wykonania?
M¶cibor
Miecze siê kuje a nie odlewa!
A po za tym raczej nie zrobisz pieca który roztopi ¿elazo (temp. topnienia 1535 st. C)
M¶cibor
Sam kowalem nie jestem ( mo¿e w wakacje siê w to pobawie) ale wystarczy przeczytaæ dzia³ "co¶ o zakuwaniu"
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=2755 . Nic trudnego.
Christius
Ze sie wykuwa to wiem ;) Ale chodzili mi o osobne elementy mojego miecza. Jesli nie z zelaza to z czego? Jakas nizsza temp. Moze miedz? (tylko skad ja teraz miedz wezme). Prosilbym moderatora o przeniesienie do odpowiedniego dzialu. Przegladalem akurat starozytnosc i troche sie zapedzilem...
Marcvs Rebivs Cacaivs Asellio
CYTAT(Christius @ 18:40 09.12.2007) *
Ze sie wykuwa to wiem ;) Ale chodzili mi o osobne elementy mojego miecza. Jesli nie z zelaza to z czego? Jakas nizsza temp. Moze miedz? (tylko skad ja teraz miedz wezme). Prosilbym moderatora o przeniesienie do odpowiedniego dzialu. Przegladalem akurat starozytnosc i troche sie zapedzilem...

Christius
Zastanow sie co piszesz.
Najpierw chcesz odlewac, potem mowisz ze "sie wykuwa to wiem", potem mowisz, ze chciales odlewac pozostale elementy miecza.
B³agam .. pozosta³e elementy miecza czyli g³owice i jelec robiono z drewna, a rekojesc z kosci.

Idac dalej, elementy zdobione na pochwach to wycinana i ewentualnie repusowana blacha miedziana, nastepnie cynowana lub srebrzona (ew. zlocona)

Tu naprawde nie ma co odlewac.
Jak koniecznie chcesz cos odlewac starozytnego to zrob latarenke, bede wniebowziety.
Marianus
Witaj,
Je¶li nie masz dostepu do literatury zwi±zanej z uzbrojeniem rzymskim, to mo¿esz wstukac w googla "Legio" i poszukac na stronach stowarzyszeñ legionowych - maj± niekiedy fajne rekonstrukcje uzbrojenia wraz zprzyk³adami znalezisk.

Oczywi¶cie najlepiej by³oby siegnac do literatury... Najwiêcej jest w j. niemieckim i angielskim.

Poza tym polecam stronkê wg. mojej skromnej osoby jednego z najlepszych specjalistow od broni bia³ej p. Wojciecha S³awiñskiego: http://www.platnerz.com/ - co¶ znajdziesz o technice i o materia³ach.

Umba rzymskie na pewno wytwarza Mardinus - te¿ mo¿na znale¿c stronê w necie.

Co do loriki segmentaty fajne rekonstrukcje ma Legio XIII z Lublina - te¿ mozna ich namierzyc...

Powodzenia
Marianus

ps. mo¿e na pocz±tek co¶ mniej skomplikowanego np. grot pilum ewentualnie hasty? I odtworzenie wyposa¿enia auxilarnego tj. oddzia³ów posi³kowych?
Nie od razu Kraków zbudowano...
Marcvs Rebivs Cacaivs Asellio
Witam

Ostatnio (podczas dyskusji na historycy.org o Mieczu Tyberiusza) trafi³em na opis gladiusa na Wikipedii i a¿ siê z³apa³em za g³owê, z przera¿enia ile tam b³êdów i nieprawdziwych informacji.

Poni¿ej mój komentarz do tego artyku³u
http://pl.wikipedia.org/wiki/Gladius

B³êdy rzeczowe
- "Jego ¿elazna g³ownia by³a obosieczna z o¶ci± przez ¶rodek i ostro zarysowanym szczytem"

Akurat gladiusy charakteryzuj± siê tym, ¿e o¶æ biegn±ca przez ¶rodek ma delikatnie i ³agodnie zarysowany szczyt.

- "Rêkoje¶æ natomiast posiada³a kulist± g³owicê z drewna lub z rogu"

¯adna publikacja nie mówi o rogu, wrêcz przeciwnie wszystkie mówi± o ko¶ci, i znalezisk z ko¶cianymi g³owicami i rêkojê¶ciami jest ca³kiem sporo, widzia³em je osobi¶cie w wielu muzeach w Europie (British Museum, Caerlon w Walii, Kalkriese, Nijmegen, Trier, Leiden itd)

- "Pó¼niejszym typem jest "Wzór Pompejañski" mierz±cy od 42 cm do 50 cm d³ugo¶ci .. "

Informacja o podanych d³ugo¶ciach jest niestety nieprawdziwa. Wg. najbli¿szego ¼ród³a, czyli wersji angielskiej Wiki, w tym samym ha¶le, stoi, ¿e typ pompejañski mia³ na 60 cm d³ugie ostrze + d³ugo¶æ rêkoje¶ci i g³owicy . To da ok 70 cm.
Podany zakres 42-50 a 70 cm .. to znacz±ca ró¿nica.

- " "Wzór Pompejañski" ....Przeznaczony by³ zarówno do k³ucia jak i ciêcia"

Autor pisze powy¿sze zestawiaj±c z typem Mogunckim i nadaj±c mu jedynie przeznaczenie do k³ucia. Nie mam pojêcia sk±d ta informacja i na jakiej podstawie takie rozró¿nienie. Oba typy nadaj± siê w tej samej mierze do k³ucia jak i ciêcia, zarówno poprzez posiadany kszta³t jak i miejsce wywa¿enia miecza.

- ZDJÊCIE -
Autor zapo¿yczy³ zdjêcie z angielskiej wersji has³a, nie fatyguj±c siê daæ przypisu, a co najgorsze nie czytaj±c przypisu angielskiego, w którym stoi wyra¼nie, ¿e na zdjêciu jest b³êdna rekonstrukcja, wersja pseudo-gladiusa z dodanymi elementami z pó¼no ¶redniowiecznych mieczy i szabli 17 wiecznej - vide ricasso

B³êdy - fantazje

- "Wszystkie znalezione gladiusy charakteryzuj± siê doskona³ym wywa¿eniem"

Nie wiadomo czy siê ¶miaæ, czy p³akaæ czytaj±c to zdanie.

- "Tak¿e antyczni byli pod ogromnym wra¿eniem ich mo¿liwo¶ci - król Macedonii, Filip V rzekomo by³ przera¿ony, gdy ujrza³ ludzi zabitych tym typem miecza"

Podobnie jak wy¿ej. Poza tym widok zak³utego ¿o³nierza gladiusem jest jednym z najmniej przera¿±j±cych na bitwie. Ju¿ bardziej by mnie przej±³ widok roztrzaskanej czaszki toporem, czy cia³o trafione
z balisty.

B³êdy systematyczne :
- rozró¿nianie przez Autora typów "Mainz" i "Pompejañskiego" ... No albo u¿ywamy jêzyka angielskiego i powiemy o typach "Mainz" i "Pompei" albo u¿ywamy jêzyka polskiego i powiemy "Moguncki" i "Pompejañski". Ja osobi¶cie nie mam w zwyczaju je¼dziæ do Paris smile.gif wolê je¼dziæ do Pary¿a smile.gif.

- I tak jak powy¿ej autor nie móg³ siê zdecydowaæ, tak równie¿ jedne d³ugo¶ci podawa³ w cm, a inne w mm. Brak systematyki.

B³êdy merytoryczne
I tu mo¿na by mno¿yæ, to czego brakuje. Ale przede wszystkim nie zosta³y opisane wszystkie typy gladiusów.
A zdanie koñcz±ce artyku³: "Zabity zosta³ nim Spartakus." ....
To tak jakby has³o 'auto osobowe' zakoñczyæ stwierdzeniem: "Posiada³ je Zenon Laskowik"

Jednym s³owem artyku³ nadaje siê mocno do wymiany i nie polecam podpieraæ sie nim w przysz³o¶ci.

Pozdrawiam
Adrian £uczak
Akurat mo¿na ten wpis na Wikipedia dowolnie edytowaæ :]
I chyba siê tym zajmê, o ile nikt inny nie bêdzie chcia³ smile.gif

Pozdrawiam!
Adrian £uczak
No i co nieco poprawi³em artyku³/wpis:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Gladius

Nie znam siê tak bardzo na mieczach typu Gladius jak rekonstruktorzy Rzymscy, wiêc siêgn±³em po komentarz Watcher'a i poprawi³em tekst wed³ug jego zaleceñ.

Oceniajcie i krytykujcie itp.

PS. Nie wiedzia³em co zrobiæ z tym Filipem V - Królem Macedonii, wiêc zostawi³em t± czê¶æ w spokoju.

Pozdrawiam!
Nurglitch (Sextvs Didivs Longvs)
CYTAT(Watcher @ 00:34 02.01.2008) *
- "Tak¿e antyczni byli pod ogromnym wra¿eniem ich mo¿liwo¶ci - król Macedonii, Filip V rzekomo by³ przera¿ony, gdy ujrza³ ludzi zabitych tym typem miecza"

Podobnie jak wy¿ej. Poza tym widok zak³utego ¿o³nierza gladiusem jest jednym z najmniej przera¿±j±cych na bitwie. Ju¿ bardziej by mnie przej±³ widok roztrzaskanej czaszki toporem, czy cia³o trafione
z balisty.

Ja to rozpoznajê. Ta informacja pochodzi z "Legionary: The Roman Soldier's (Unofficial) Manual" autorstwa Philipa Matyszaka. Pisze on tam ¿e powodem szczególnie paskudnych ran by³ brak w gladiusie zbrocza. Zbrocze doprowadza do rany powietrze i pozwala na ³atwej wyjêcie z niej miecza, natomiast kiedy zbrocza nie ma, rana zamyka siê na klindze zasysaj±c j± i ¿eby miecz z niej wyci±gn±æ, nale¿y go jednocze¶nie brutalnie w ranie obróciæ.

Nie pamiêtam w tej chwili czy sam podaje ¼ród³a tego, mogê zajrzeæ do ksi±¿ki kiedy wrócê do domu.
Pandion
CYTAT(Marianus @ 21:37 09.12.2007) *
Poza tym polecam stronkê wg. mojej skromnej osoby jednego z najlepszych specjalistow od broni bia³ej p. Wojciecha S³awiñskiego: http://www.platnerz.com/ - co¶ znajdziesz o technice i o materia³ach.

Odgrzewaj±c stary w±tek:
Gladius Pana S³awiñskiego to wg cennika 4500 z³ za sztukê.
Czy od czasu, kiedy odby³a siê ta dyskusj± pojawi³ siê kto¶, kto robi gladiusy akceptowalne do rekonstrukcji, ale tañsze?
Czy kto¶ sprzedaje w Polsce robione poza Polsk±, a nadaj±ce siê do czego¶?
Jest z tym chyba generalnie problem, bo kiedy¶ na pewnej imprezie widzia³em rekonstruktora z XIIII, który by³ zmuszony przypasaæ sobie do boku DENIXa oprawionego (fabrycznie) w plastik i br±zow± ceratê.
Anter robi dobre pochwy do gladiusów, ale samych mieczy nie.
Na goods.pl co¶ jest za ok.800 z³, ale têpe i nie wiem co to warte?
Kto¶ co¶ konkretnego i aktualnego na AD 2011 (2764 AVC) wie?
Iulianus
Jest sporo wytwórców w Polsce. Ceny od 350 do 550 PLN za porz±dn± robotê. I to za egzemplarze bojowe, nie jak DENIX. Odezwij siê na PW to pode¶lê namiary
S³awoj94
Mam pytanie do weteranów zg³êbiaj±cych czelu¶ci rzymu.
Z jakiego drewna by³a wykonywana garda/jelec i g³owica ?
Bêdê wdziêczny za wszelk± pomoc
My¶la³em o grabie lub d±bie poniewa¿ s± twarde aczkolwiek nie to s± tylko moje przypuszczenie wynikaj±ce z w³asno¶ci owych drzew.

Czy jest to jaki¶ robiony na szybko miecz czy narzêdzie obozowe ? albo jak to to siê nazywa
Znalezione gdzie¶ na forum b±d¼ w sklepie

Pozdrawiam
Caius Aulus Flaccus
Aedan
CYTAT(Veremi @ 21:24 07.06.2011) *
Mam pytanie do weteranów zg³êbiaj±cych czelu¶ci rzymu.
Z jakiego drewna by³a wykonywana garda/jelec i g³owica ?
Bêdê wdziêczny za wszelk± pomoc
My¶la³em o grabie lub d±bie poniewa¿ s± twarde aczkolwiek nie to s± tylko moje przypuszczenie wynikaj±ce z w³asno¶ci owych drzew.

Czy jest to jaki¶ robiony na szybko miecz czy narzêdzie obozowe ? albo jak to to siê nazywa
Znalezione gdzie¶ na forum b±d¼ w sklepie

Pozdrawiam
Caius Aulus Flaccus

Biborski na wyk³adzie dotycz±cym mieczy rzymskich mówi³ o do¶æ miêkkim drewnie lisciastym, wymienia³ miêdzy innymi klon i bodaj¿e brzozê. Nie potwierdza³ gatunków drewna twardego: buczyny, dêbu czy sugerowanej przeze mnie oliwki. W zasadzie nie twardo¶æ jest czynnikiem istotnym, lecz podatno¶æ na ³upliwo¶æ i co by³o dla rzymskich kwestorów istotne, ³atwo¶æ produkcji czyli w rezultacie niski koszt. Nie wyklucza to stosowania w mieczach z wy¿szej pó³ki drewna szlachetnego. Swoj± drog± (podaje za Biborskim) zdecydowana wiêkszo¶æ mieczy rzymskich zosta³a odnaleziona na terenie Barbaricum, czê¶æ z nich to broñ o oprawach wybitnie reprezentacyjnych stad te¿ trudno je uznaæ za reprezentatywne dla przeciêtnego legionisty.

w za³±czniku prawdopodobnie repliki p³acide³ ¿elaznych. U¿ywane przez Celtów zachodnich p³acid³a czêsto mia³y formê zbli¿on± do zgrubnie obrobionego( pó³fabrykatu?) miecza.
Nurglitch (Sextvs Didivs Longvs)
Yep, to brytyjskie karty kredytowe smile.gif
Tu jest ¼ród³o zdjêcia:

https://www.armamentaria.com/store/index.ph...products_id=477
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.