Marcvs Rebivs Cacaivs Asellio
Witam
Ostatnio (podczas dyskusji na historycy.org o Mieczu Tyberiusza) trafi³em na opis gladiusa na Wikipedii i a¿ siê z³apa³em za g³owê, z przera¿enia ile tam b³êdów i nieprawdziwych informacji.
Poni¿ej mój komentarz do tego artyku³u
http://pl.wikipedia.org/wiki/GladiusB³êdy rzeczowe- "Jego ¿elazna g³ownia by³a obosieczna z o¶ci± przez ¶rodek i
ostro zarysowanym szczytem"
Akurat gladiusy charakteryzuj± siê tym, ¿e o¶æ biegn±ca przez ¶rodek ma
delikatnie i ³agodnie zarysowany szczyt.
- "Rêkoje¶æ natomiast posiada³a kulist± g³owicê z drewna lub z
rogu"
¯adna publikacja nie mówi o rogu, wrêcz przeciwnie wszystkie mówi± o ko¶ci, i znalezisk z ko¶cianymi g³owicami i rêkojê¶ciami jest ca³kiem sporo, widzia³em je osobi¶cie w wielu muzeach w Europie (British Museum, Caerlon w Walii, Kalkriese, Nijmegen, Trier, Leiden itd)
- "Pó¼niejszym typem jest "Wzór Pompejañski" mierz±cy od 42 cm do 50 cm d³ugo¶ci .. "
Informacja o podanych d³ugo¶ciach jest niestety nieprawdziwa. Wg. najbli¿szego ¼ród³a, czyli wersji angielskiej Wiki, w tym samym ha¶le, stoi, ¿e typ pompejañski mia³ na 60 cm d³ugie ostrze + d³ugo¶æ rêkoje¶ci i g³owicy . To da ok 70 cm.
Podany zakres 42-50 a 70 cm .. to znacz±ca ró¿nica.
- " "Wzór Pompejañski" ....Przeznaczony by³ zarówno do k³ucia jak i ciêcia"
Autor pisze powy¿sze zestawiaj±c z typem Mogunckim i nadaj±c mu jedynie przeznaczenie do k³ucia. Nie mam pojêcia sk±d ta informacja i na jakiej podstawie takie rozró¿nienie. Oba typy nadaj± siê w tej samej mierze do k³ucia jak i ciêcia, zarówno poprzez posiadany kszta³t jak i miejsce wywa¿enia miecza.
- ZDJÊCIE -
Autor zapo¿yczy³ zdjêcie z angielskiej wersji has³a, nie fatyguj±c siê daæ przypisu, a co najgorsze nie czytaj±c przypisu angielskiego, w którym stoi wyra¼nie, ¿e na zdjêciu jest b³êdna rekonstrukcja, wersja pseudo-gladiusa z dodanymi elementami z pó¼no ¶redniowiecznych mieczy i szabli 17 wiecznej - vide ricasso
B³êdy - fantazje- "
Wszystkie znalezione gladiusy charakteryzuj± siê
doskona³ym wywa¿eniem"
Nie wiadomo czy siê ¶miaæ, czy p³akaæ czytaj±c to zdanie.
- "Tak¿e antyczni byli pod ogromnym wra¿eniem ich mo¿liwo¶ci - król Macedonii, Filip V rzekomo by³ przera¿ony, gdy ujrza³ ludzi zabitych tym typem miecza"
Podobnie jak wy¿ej. Poza tym widok zak³utego ¿o³nierza gladiusem jest jednym z najmniej przera¿±j±cych na bitwie. Ju¿ bardziej by mnie przej±³ widok roztrzaskanej czaszki toporem, czy cia³o trafione
z balisty.
B³êdy systematyczne :
- rozró¿nianie przez Autora typów "Mainz" i "Pompejañskiego" ... No albo u¿ywamy jêzyka angielskiego i powiemy o typach "Mainz" i "Pompei" albo u¿ywamy jêzyka polskiego i powiemy "Moguncki" i "Pompejañski". Ja osobi¶cie nie mam w zwyczaju je¼dziæ do Paris
wolê je¼dziæ do Pary¿a
.
- I tak jak powy¿ej autor nie móg³ siê zdecydowaæ, tak równie¿ jedne d³ugo¶ci podawa³ w cm, a inne w mm. Brak systematyki.
B³êdy merytoryczneI tu mo¿na by mno¿yæ, to czego brakuje. Ale przede wszystkim nie zosta³y opisane wszystkie typy gladiusów.
A zdanie koñcz±ce artyku³: "Zabity zosta³ nim Spartakus." ....
To tak jakby has³o 'auto osobowe' zakoñczyæ stwierdzeniem: "Posiada³ je Zenon Laskowik"
Jednym s³owem artyku³ nadaje siê mocno do wymiany i nie polecam podpieraæ sie nim w przysz³o¶ci.
Pozdrawiam