Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Buñczuk
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Rzeczpospolita Obojga Narodów (u)
Pisarczyk
Witam.

Czy kto¶ z zacnych U¿ytkowników dysponuje bardzo dobrym jako¶ciowo zdjêciem buñczuka tureckiego i zechcia³by mi je udostêpniæ (lub wskazaæ, gdzie takie jest dostêpne)? Bêdê bardzo wdziêczna.

Halfgar
A mo¿e co¶ o okresie z jakiego by ten buñczuk mia³ byæ??
Pisarczyk
To a¿ takie ró¿nice s±?
Najlepiej z drugiej po³owy XVII wieku (wojna polsko-turecka).
Halfgar
Mam w domu katalog polskich zbiorów broni wschodniej z tego okresu. G³ównie zdobycze spod Wiednia. Poszukam i zeskanujê je¶li bêdzie smile.gif
brat Bule
Poszukaj te¿ ze zbiorów w Krakowie zgromadzonych - tam jest kilka fajnych rzeczy.
Pisarczyk
¦liczne dziêki za pomoc smile.gif
Pisarczyk
Rozumiem, ¿e nici z buñczuka :D?
brat Bule
bunczuk, poszukaj w innych zdjeciach

Wpisz w google: ??????.
Pisarczyk
Ale ja nie chcê rysunku. Potrzebujê zdjêcia cyfrowego w bardzo du¿ej rozdzielczo¶ci. Szuka³am, wpisuj±c zarówno polsk± nazwê, jak i jej angielski odpowiednik. W wynikach mam same rysunki albo zdjêcia zbyt z³e jako¶ciowo, jak dla mnie. Poza tym prosi³am o buñczuk turecki smile.gif.
Halfgar
Ksi±¿ka mi siê zapodzia³a po porz±dkach i nie mogê jej znale¼æ. Nadal szukam smile.gif
brat Bule
CYTAT
БУНЧУК
zamiast znakow zapytania to mialo byc
Pisarczyk
CYTAT(Halfgar @ 12:41 11.12.2007) *
Ksi±¿ka mi siê zapodzia³a po porz±dkach i nie mogê jej znale¼æ. Nadal szukam smile.gif

A pamiêtasz jej dane bibliograficzne?

Bracie Bule, dalej nic smile.gif
Halfgar
CYTAT(Pisarczyk @ 23:14 11.12.2007) *
CYTAT(Halfgar @ 12:41 11.12.2007) *

A pamiêtasz jej dane bibliograficzne?

Bracie Bule, dalej nic smile.gif

To jest katalog z wystawy (chyba w Malborku) broni wschodniej z polskich zbiorów
Piotr herbu Kocina
Niestety lepszym zdjêciem w chwili obecnej nie dysponuje, ale zawsze co¶ tam bêdzie widaæ.
Buñczuk podarowany przez królewicza Jakuba Sobieskiego na Jasn± Górê-pami±tka po królu Janie III,zdobyty przez niego w bitwie z Tatarami. Dwa pêki czarnego koñskiego w³osia pomiêdzy nimi plecionka z takiego¿ w³osia na szczycie ga³ka ze z³oconej blachy miedzianej.
Na ¿ywo mo¿na zobaczyæ buñczuki na Jasnej Górze ale tam choæ wystawa uzbrojenia zosta³a przeniesiona z arsena³u do bastionu ¶w. Rocha i jako ca³o¶æ wygl±da du¿o lepiej ni¿ w arsenale to akurat buñczuk jest niestety ¿le wyeksponowany, poza tym buñczuki s± jak gdzie¶ siê doczyta³em ale nie widzia³em w Krakowie na Wawelu albo w zbiorach ks. Czartoryskich.
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Piotr herbu Kocina
P.S.
Drzewce z ciemnego drewna d³ugo¶ci ponad 2 metry
Marcinek
Moze to pomoze
Pisarczyk
Dziêki Wam za wszelk± pomoc. Zdjêcia wprawdzie trochê za ma³e rozdzielczo¶ciowo smile.gif, ale poradzi³am sobie bez buñczuka. Niemniej raz jeszcze - thanx.gif
Jaruga
Gdyby kto¶ jeszcze potrzebowa³ tureckich buñczuków:

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

Zdjêcie nie jest najlepsze, nastepym razem zrobiê bardziej dok³adne.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.