Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: My¶l polityczna w wiekach ¶rednich...
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Ludzie i spo³eczeñstwo
Tomaszek
ju¿ w nied³ugim czasie - na skutek niezwykle udanego zdania egzaminu king.gif zamierzam siê tu powywnêtrzaæ we wzmiankowanym temacie... Temat pierwszy: Marsylisz z Padwy i zasada suwerenno¶ci ludu icon_cool.gif ...

zapraszam do komentarzy i ogólnego mroczenia...
papa
Cedric
Co tu duzo mowic: wladza panstwowa powinna wspierac sie na woli suwerennego ludu zwanego prawodawca, jedynie w takim wypadku spodziewac sie mozna spokojnego i trwalego funkcjonowania panstwa oraz poszanowania ustanowionych w nim praw, suwerennosc ludu oznacza udzial wszystkich obywateli w powolywaniu organow panstwowych oraz stanowieniu praw
Tomaszek
No nie wiem, czy nie ma o czym gadaæ...
Kole¿ka sam w sobie o tyle zabawny (uchodz±cy za najwybitniejszy umys³ swojego okresu (1275 - 1343) i¿ z wykszta³cenia medyk a z zami³owania filozof i pisarz.

co do za³o¿eñ doktrynalnych, to przecie¿ odmówienie Koscio³owi charakteru korporacji, na rzecz wspólnoty wiernych opartej na pe³nej dobrowolno¶ci by³o, ¿e tak powiem, istotnym nowum (za mniejsze rzeczy na stosie siê l±dowa³o!) - go¶æ szed³ dalej ni¿ konsyliary¶ci...
z innych ciekawostek - Pan Marsylisz (swoj± drog± - niez³e imiê) odrzuci³ prawo Bo¿e jako obowi±zuj±ce w ¿yciu doczesnym (mia³o ono byæ norm± dopiero w ¿yciu "niebieskim") - w ¿yciu doczesnym stanowi jedynie DOKTRYNÊ (zespól nie wi±z±cych zaleceñ), bo nie jest opatrzone sankcj±...

Cedrikowi dziêkujê za rzecz niespotykan±: streszczenie 3 stron opisu doktryny do jednego zdania... Marsyliusz stworzy³ podwaliny wspó³czesnej demokracji parlamentarnej, a pan wyje¿d¿a, ¿e nie ma oczym gadaæ... dooobre... no, jak nie to nie... mad.gif

polemika: W³adza pañstwowa nie wspiera siê na woli suwerennego ludu. Pañstwo, jak i w³adca, jest REPREZENTANTEM WOLI LUDU (to chyba jednak róznica!) (a koles mówi to w roku 1309 - dalej nie ma o czym mówiæ?)... bum.gif cool.gif

papa
Bartko z £om¿yñca
Jak mam tylko pytanie, na co go skazano? smile.gif
Dobra, nie jestem w temacie, ale jak na t± datê, to stwierdzenia s± dosyæ rewolucyjne i godz± dosyæ ostro w ustalony ówcze¶nie porz±dek rzeczy. ¯aden w³adca nie czuj±cy siê zbytnio repezentantem ch³opów i mieszczan nie próbowa³ go dopa¶æ?
Tomaszek
w m±drej ksiazce mam napisane tylko, ¿e zosta³ uznany za heretyka po opublikowaniu swego dzie³a "Defensor pacis" w 1309 ale znalaz³ schronienie na dworze cesarza ludwika Bawarskiego, który ho³ubi³ i hodowa³ heretyków jako remedium na tzw. uniwersalizm papieski (papalizm) (czyli - upraszczaj±c - chêæ zdominowania przez papie¿a/ko¶ció³ wszystkiego, czego siê tylko da...) h³e h³e h³e... mad.gif

z innych ciekawostek; P. Marsyliusz traktowa³ _pañstwo_ jako _jedyn±_ organizacjê dysponuj±c± technik±, aparatem i ¶rodkami rz±dzenia (wtórno¶c w³adzy wobec ludu). Dowodzi³ tego¿ za³o¿enia czerpi±c zreszt± gar¶ciami zarówno z Biblii smile.gif jak i z Arystotelesa... co ciekawe marginalizowa³ kszta³towanie przez Pañstwo warto¶ci moralnych (a to dopiero by³ dla wszystkich mrok!!!!) Czerpiac z biblii zak³ada³ iz zawiera ona jedyne, prawdziwe i czyste S³owo Bo¿e, czym z kolei doprowadza³ do ciê¿kiej cholery hierarchów ko¶cio³a...

a odpowiadaj±c na Twoje Bartku zapytanko mogê tylko stwierdziæ, ¿e skoro kole¶ zosta³ uznany za heretyka w 1309-1310, a zmar³ w 1343, to mo¿na stwierdziæ i¿ Ludwik bawarski zapewni³ mu stosunkowo spokojne lokum i ¿ycie cool.gif ...

papa

PS - w ods³onie nastêpnej Ideologia kacerska, czyli bogumilcy, katarzy, waldensi i inni a¿ do husytów, czyli - dla ka¿dego co¶ mi³ego smile.gif
papa
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.