Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Pikowane nogawice
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie dojrza³ego ¶redniowiecza > Ochronne uzbrojenie dojrza³ego ¶redniowiecza
Pstryku
mam pytanie jak wygladaly nogawice pikowane zak³adane pod kolczuge na nogi. Chodzi mi tu o grubo¶æ i d³ugo¶æ bo s³yszalem ze zakrywa³y tylko udo. a co z piszczelami? z goty dzieki za wszelkie informacje na ten temat
Indar
Co do grubo¶ci to ciê¿ko okre¶liæ, pamiêtaj ¿e nogawice nie mog± Ci krêpowaæ ruchów. Musisz popróbowaæ i wybraæ odpowiedni± dla Ciebie grubo¶æ.
Co do d³ugo¶ci to mog± byæ one do kolan jak i d³ugie wraz ze "stópk±"
pozdrawiam
Indar

ps. temat wyodrêbniony z dyskusji o nogawicach kolczych.
I.
Marcin Templariusz
Salve Fratres !

Czy mo¿e byæ taka opcja, ¿e mamy d³ugie nogawice pikowane z stopk± na to nogawice kolcze a na to jeszcze krótkie nogawice pikowane za kolano ?

Czy pikowane nogawice szyte z warstw lepiej chroni± od tych wypychanych ?

Z góry dziêkuje za odpowiedz. Pozdrawiam Marcin.
Tomal
Krótkie nogawice na d³ugich kolczych by³y stosowane ale przez konnice, poniewa¿ dla piechoty by³o to niepraktyczne i za ciê¿kie. co do ró¿nicy pomiêdzy wypychanymi a przeszywanymi to ja preferuje rzeczy przeszywane ich ¿ywotno¶æ jest d³u¿sza a ochrona taka sama jak w przypadku wypychanych o ile nie lepsza.
Marcin Templariusz
Salve!

Dziêki w³a¶nie o to mi chodzi³o. Dodatkowa ochrona podczas bohurtu zawsze siê przyda.
Kokosz79
Witam

Co do nogawic pod kolcze nogawice.To winny byæ przeszywane a nie wypychane .
I najlepiej z paru warstw lnu + ewentualny wype³niacz w miejscach newralgicznych np.kolano.Tyle ¿e nie wolno przesadziæ z gruboscia bo noga bêdzie wyglonda³a jak bu³a a to nie bedzie estetyczne.Z koleji od wewnêcznej strony kolana winno byæ jak naj mniej coby noga mog³a dobrze pracowaæ.

Pozdrawiam

Kokosz

Emil z Gi¿ycka
Siema!

Znalaz³em ciekaw± fotografie w Medieval Military Costume Gerrego Embletona. Dobrze sie przyj¿a³em i doszed³em do wniosku, ¿e nogawice przeszywane sa dodatkowo wzmacniane blacha, która znajduje sie w ¶rodku pomiêdzu poszczególnymi szwami.
Moimi argumentami s±: na obrazku widaæ, ¿e na wysoko¶ci kolana materia³ jest lu¼niejszy, nogawice sa przenitowane w kilku miejscach (po co, jesli to nie blacha).
Czy ktos spotka³ siê gdzie¶ z takim czym¶? Jak datowane jest takie co¶? Bo je¼dziec jest ogólnie uzbrojony na XIV wiek. Czy na XIII tez wejdzie?

pozdr

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Piotr Paruch
Byæ mo¿e jest jak mówisz, wiêc jakiego¶ typu usztywnienia siê znajduj± pod tym materia³em lub pomiêdzy warstwami. Jednak¿e zauwa¿, ¿e ten tyczy tekstylnych nogawic pikowanych wk³adanych pod co¶, a ty pokazujesz fotkê konstrukcji bli¿szej zbrojnikom.
Czubek
To wcale nie musi byæ nitowane, mo¿e byæ równie dobrze haftowane, z tego rzutu dok³adnie nie widaæ. Ale przyznajê, ¿e moze to przypominaæ ozdobne nity.
Ale podobne te¿ zdarza³y siê w angielskich jack'ach, wiêc ta blacha przes±dzona do koñca nie jest.

Choæ na zdrowy rozum, nie jest rozsadnym rozwiazaniem pakowaæ siê w walkê jako je¼dziec bez os³oniêtych dobrze nóg, wiêc moze i masz racjê.
ate1990
Mi tam wygodniej jest za³o¿yæ tylko pikowane za kolano(lekkie, i wystarczaj±ce). Je¶li jeste¶ piechurem, to kolcze s± za ciê¿kie, aby ca³y czas(podczas walki) w nich pomykaæ.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.