Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Pióra drapie¿nych ptaków
> Inne > Gdzie kupiæ surowce-pó³produkty?
Parufka
Witam

Poszukuje piór drapie¿nych ptaków i zasadniczo mam z tym du¿e problemy. Dzwoni³em do warszawskiego ZOO i na razie nic tam nie maj± albo przynajmniej mi tak powiedzieli tongue.gif . Czy kto¶ z was ma dostêp do tego towaru albo wie gdzie takowe piórka mo¿na nabyæ?? Z góry dziêkuje za pomoc
Rabiega
CYTAT(Cement @ 15:36 24.11.2007) *

Tak - ba¿anty, kury, perliczki to straszne drapie¿niki.
A kaczki to ju¿ najgorsze s±...

Rabiega
Mendog
Z tego co wiem ptaki drapie¿ne s± pod ochron±... Je¿eli chcia³by¶ takowe pióra kupiæ to niestety by³oby to z³amanie prawa ( tak s±dzê ) .

PS. Nie chcia³em nikogo obra¿aæ.
AndrzejM
Czo³em,
swoja drog± mnóstwo Panów Szlachtów przystraja siê ba¿ancimi piórkami. O ile pióra takie maj± prawo pojawic siê na czapkach bractw kurkowych, o tyle w tzw. rekonstrukcji historycznej jest to totalny obciach.
Do wiadomosci zainteresowanych - do czapek nadaj± siê pióra wszystkich ptaków drapie¿nych (wraz z sowami i krukami), za¶ z pozosta³ych jedynie rajery czaple (rajer to pojedyncze d³ugie i w±skie pióro znajduj±ce sie z ty³u g³owy ptaka, stad te¿ noszenie ca³ych pêków tych piór by³o zadawaniem szyku nie lada) lub pióra strusie.
Informujê wszystkich wspó³czesnych plastykowych zagoñczyków, ¿e pozyskanie piór nie nastrêcza a¿ takich kolosalnych trudno¶ci - nawet na wymienionym powy¿ej Allegro do¶c czêsto pojawiaj± siê w ró¿nych konfiguracjach.
Poza tym zawsze istnieje jeszcze instytucja typu: wujek-le¶niczy albo wujek-my¶liwy, nawet je¶li nie we w³asnej rodzinie to u kolegi.
Kiedy¿ wreszcie te ludziska zrozumiej±, ¿e zabawa w odtwórstwo to przede wszystkim cierpliwo¶c i pokora?
Pozdrawiam, AM.

PS. Tak, owszem ptaki drapie¿ne s± pod ¶cis³± ochron± gatunkow±.
Ptaki, ale nie pióra. Prawie robi wielk± ró¿nicê.
Pozdrawiam, AM.
Maskotka
CYTAT(AndrzejM @ 22:31 24.11.2007) *
PS. Tak, owszem ptaki drapie¿ne s± pod ¶cis³± ochron± gatunkow±.
Ptaki, ale nie pióra. Prawie robi wielk± ró¿nicê.
Pozdrawiam, AM.

I tu siê pan myli

Niestety ustawa obejmuje zwierzêta oraz ich fragmenty. Ma to przeciwdzia³aæ k³usownictwu celem zdobycia takich fragmentów. Nawet je¶li pióa znajdzie siê samemu w lesie nie ma sieprawa ich przyw³aszczyæ.

Trzeba mieæ pozwolenie na pióra - nie wiem jak to wygl±da z rejestracj±. Wiem ¿e mo¿na te¿ pozyskaæ takie pióra od sokolników - problem z ym ¿e oni niechêtnie sprzedadz± lotki czy sterówki zrzucone przez ich ptaki, bo przydaj± siê one do szukowania - naprawiania braków w upierzeniu.

Ogólnei kupuj±c pióra gatunków chronionych nale¿y zaopatrzyæ siew ¶wistek, który bêdzie po¶wiadcza³ pochodzenie takowych od ptaków chowanych i hodowanych w niewoli z odpowiednimi papierami - wtedy ma siê podkladke.
Rabiega
Maskotko, odgrzewaj±c stary temat, napisa³a¶ prawdê - faktycznie ustawowo zabronione jest pozyskiwanie i posiadanie zwierz±t chronionych oraz ich czê¶ci. Czaple rajery i jastrzêbie lotki powinno siê wiêc chyba zakrywaæ pokrowcem w obliczu policjanta, nie maj±c stosownego papieru ?
Niby to drobiazg, ale warto pamiêtaæ.
Mam jeszcze osobist± pro¶bê do Maskotki - by¶ pamiêta³a o polskiej ortografii.
Te¿ drobiazg, a pamiêtaæ trzeba.

K³aniam -
Rabiega
Yhm
Sokolnicy niechêtnie sprzedaj±/odstêpuj± pióra ze wzglêdu na ustawowy zakaz handlem nawet czê¶ciami ptaków drapie¿nych i ze wzglêdu na to, ¿e nie mo¿na udowodniæ ¿e on tych piór biednemu ptaszkowi nie wyrwa³, do czego mog± siê ju¿ przyczepiæ odpowiednie s³u¿by.
Parufka
Ogrody zoologiczne prowadz± legalny handel zgubionymi przez ptaki piórami. Zazwyczaj s± one dosyæ nêdzne ale czasem uda siê gdzie¶ znale¼æ co¶ ³adnego. Dla przyk³adu odsy³am do krakowskiego ZOO.
AndrzejM
czo³em,
dziêki Maskotko za poszerzenie mojej wiedzy. A jeszcze do niedawna mo¿na by³o bez problemów kupiæ pióra le¶nych drapie¿ników choæby na przys³owiowym Allegro - o ile ca³e wypreparowane ptaki by³y od razu usuwane przez pracowników serwisu, o tyle same pióra czêsto nie mog³y nawet znale¼æ nabywców i aukcja wisia³a do koñca.
Zatem kolejny ciekawy precedens na granicy legalno¶ci.
Mateuszu, z ciekawo¶ci - czy masz dane o ew. kwitach wydawanych przez ogrody zoologiczne?
Pozdrawiam, AM.
Parufka
Z tego co wiem np. rzeczone krakowskie ZOO daje normalny paragon z kasy fiskalnej. Dodatkowo tak¿e w Krakowie mo¿na kupiæ pióra z tego ZOO w "Sklepie rycerskim"(nie pamiêtam czy dok³adnie tak to siê nazywa). Oni na 100% mog± wystawiæ fakturê VAT. Minusem jest to, ¿e na fajne egzemplarze jakich¶ sterówek czy lotek trzeba siê mocno zasadzaæ i prosiæ z du¿ym wyprzedzeniem o odk³adanie z ró¿nym skutkiem. Ostatnio jak tam kupowa³em to t³umaczyli mi co¶ o jakich¶ okresach kiedy jest wiêcej tych piór i jest z czego wybieraæ, a kiedy z kolei posucha i piórka s± nêdzne ale zabijcie mnie ale nie pamiêtam co jak i kiedy smile.gif .
Peregrinus
To mo¿e ja odpowiem co i kiedy. Generalnie ptaki pierz± siê latem kiedy pokarmu jest multum i mog± sobie pozwoliæ na tak du¿y wydatek energetyczny. Wyj±tkiem s± or³y które wymieniaj± wpóra w³a¶ciwie ca³y rok a wymiana ca³ego upierzenia trawa oko³o 2 lat.
Nie wiem czy ZOO jest zwolnione z ograniczeñ komercyjnych i mo¿e legalnie sprzedawaæ pióra (chocia¿ najprawdopodobniej tak). Sokolnicy równie¿ mog± sprzedawaæ pióra, wystarczy, ¿e ptak od którego one pochodz± posiada zó³ty CITES.

Pozdrawiam. Mamut.
Mbartnik
CYTAT(Peregrinus @ 15:13 12.01.2009) *
Sokolnicy równie¿ mog± sprzedawaæ pióra, wystarczy, ¿e ptak od którego one pochodz± posiada zó³ty CITES.

Dobra, ale niestety nie do koñca trafna teoria.
Ptaki drapie¿ne zaczynaj± pierzenie od pierwszego nowiu kwietnia i trwa ono 120 dni.
Je¶li traficie na sokolnika, który sprzeda Wam nieuszkodzone lotki lub sterówki, to dajcie znaæ lekarzowi - czas nan leczenie. Pióra z poprzednich lat to bardzo cenny zapas w razie W. Zawsze bierz±ce opierzenie mo¿e ulec uszkodzeniu w czasie polowania i czasami potrzeba posi³kowaæ siê "dawnym" arsena³em.
Wyj±tkiem s± pióra po ptakach zagóbionych lub pad³ych - takie mo¿na odkupiæ lub po prostu dostaæ. Inn± spraw± jest legalno¶æ. CITES to dokument stwierdzaj±cy legalno¶æ pochodzenia ptaka i nikt o zdrowych zmys³ach nie da Wam razem z piórkiem nawet kopii tego dokumentu. No chyba, ¿e bêdzie mia³ ze 2,5 promila.
Najpro¶ciej przej¶æ siê w maju po lesie i pozbieraæ jastrzêbich sterówek i tak jak Rabiega napisa³ niepotrzebnie siê nie chwaliæ, ¿e to jastrzêbie piórko (wed³ug prawa na takie zbieractwo równie¿ potrzebne jest pozwolenie ministra).
I na koniec - or³y pierza siê 5 do 6 lat.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.