Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Boxberg, Niemcy, kwiecieñ 2008
> Prywatne Inicjatywy > Polacy w Wojnie Secesyjnej
von Munchhausen
Feldfebel(Ahmed) otrzyma³ zaproszenie dla polskich grup odtwarzaj±cych Wojnê Secesyjn± na imprezê w Boxbergu w Niemczech (pomiêdzy Budziszynem a Cottbus). Impreza bêdzie oko³o 20 kwietnia 2008 roku. Niemcy nas serdecznie zapraszaj± a je¶li kto¶ bêdzie mia³ braki w wyposa¿eniu to w miarê mo¿liwo¶ci postaraj± siê co¶ zorganizowaæ i po¿yczyæ na czas imprezy.
Na razie to tyle, obiecali przys³aæ wiêcej szczegó³ów jak bêd± co¶ wiêcej wiedzieæ.
Kontakt z organizatorem: Villeneuve1787@gmx.de

Kto¶ siê wybiera? Bo ja bym chêtnie pojecha³ tylko nie wiem czy zd±¿ê siê umundurowaæ do tego czasu, no i nie chce mi siê jechaæ samemu ;)
bighopeless
Ja w³asciwie ca³y za , tylko nie bardzo wiem jak praca pozwoli. Wstepnie siê zg³aszam mit viellen klamotten, czyli mam wszystko do jednej i drugiej strony( z ma³ym wyj±tkiem o którym autor postu chyba wie)
Czy ktos oddycha jeszcze na tym forum???
jeep43
Czy wiemy cos wiêcej ni¿ wiedzieli¶my w grudniu?
Baaaaardzo wstêpnie ja te¿ siê zg³aszam pod warunkiem ¿e:
- nie skoñczy siê u mnie na s³omianym zapale icon_wink.gif
- skompletujê sprzêt przynajmniej w stopniu umo¿liwiaj±cym pokazanie siê bez obciachu na tej imprezie
- pozwoli mi na to praca
Natomiast gdybym ju¿ jecha³ to oferujê swoj transport.
Redmond Barry
No pewnie nie ma informacji po pewnie nikt kolesiowi nie odpisa³ icon_wink.gif Ja przyznam nie pojadê (mam to szczê¶cie, ¿e wiem to z góry), z uwagi na uczelniê. Ale w pierwszym po¶cie jest adres, trzeba napisaæ i siê pewnie dowie co i jak... icon_wink.gif
jeep43
OK zatem przed chwil± napisa³em do podanego w mailu cz³owieka. Czekamy...
jeep43
and here goes the reply:
"Hello,

the event will be from 18th till 20th April. Because it is a private event ( not like in the napoleonic) we had to pay about 10-15 euro for the land, toiletts and some permissions. I get the detailed invitation this weekend and will send it to you next week. This event will take place.

Regards
Alex
"

Tak wiêc mimowolnie wzi±³em na siebie rolê Kordynatora d/s Boxbergu icon_wink.gif
Will keep you informed.
jeep43
Witam,
Mam ju¿ komplet informacji od organizatora: zaproszenia dla US i CS, mapki, formularze zg³oszeniowe etc.
Jest te¿ mozliwo¶c ew. doposa¿enia siê na miejscu w brakuj±ce elementy umudurowania a takze broñ - pod warunkiem wcze¶niejszego zg³oszenia a tak¿e zadeklarowania, po tórej ze stron bierze siê udzia³. Jest tego trochê, wiêc je¶li kto¶ jest zainteresowany szczegó³ami, to proszê o info na priva.
Pozdawiam
bighopeless
Te¿ mam :D ale sharpsa Ci nie daruje :D
jeep43
OKi - Sprzedam Sharpsa! ;-D
ale BTW, czy kto¶ jedzie do Boxbergu?????????????????????????????????????????????????????????
von Munchhausen
Jak dotr± do mnie na czas ciuszki i klamoty to jadê.
bighopeless
Od kolegi Alexa parê fotek z poprzednich lat

http://de.youtube.com:80/watch?v=7zxKJi8693U
fan
Hello
I am Alex of the 1st Virginia Volunteers and Co-organizer of the Reenactment in Boxberg. If you have any questions, or are interested, but nedd some equipement, you can ask me. We have a big depot and so I think we cann help you, if we know, what you need.
But if you have a question, please in english, because I don´t understand any polish icon_wink.gif

Regards Alex
fan
Hello

I only want to remember, what it will be good for us to have the registration of you till end of march. (Name and unit, with saturday lunch 17 Euro, or without 13.50 Euro) Who only know it in April can also come, but than we mybe must take "A few Cents more" ( about 15 Euro, without lunch...). I also want to remember, who needs equipement can write me an E-Mail ( Villeneuve1787@gmx.de)

Regards Alex
von Munchhausen
Jedzie kto¶ oprócz mnie? Dysponujê dwoma miejscami w samochodzie, mogê kogo¶ zabraæ z Wroc³awia i do Wroc³awia odstawiæ.
jeep43
Alex,
Many thanks for reminding us, however...
Considering the current "state of affairs" and also the fact, that re-enacting of Civil War in Poland is at early stage of development, I think that it would be wise not to expect too many applications before end of March.
It is great to know that you would also accept latecomers (the extra cents do not seem to be a great problem icon_wink.gif
In any case, we will let you know either this month or in April, how many of us will come and which side we are on.
Regards
Przemek (the Reb)
jeep43
Ja prawdopodobnie jadê, ale ostatecznie bêdê wiedzia³ do koñca marca. Niestety czy "stety" tak siê sk³ada, ¿e odtwarzam jeszcze inn± epoke i nie wiem, czy nie bêdzie kolizji terminów ...
von Munchhausen, kontaktowa³em siê z Toba w tej sprawie via PW
von Munchhausen
No i po imprezie. Kto nie by³ niech ¿a³uje. Miejsce bardzo sympatycznie zlokalizowane - do najbli¿szych zabudowañ by³o kilka kilometrów, wiêc nikt niepowo³any nie krêci³ siê w pobli¿u obozu. Wokó³ lasy, jezioro, b³oto i piasek smile.gif
Obóz podzielony na czê¶æ Unijn± i Konfederack±, z przyt³aczaj±c± przewag± tej drugiej. Warunki "epokowe" - jedynymi wspó³czesnymi elementami tojtoje i parking - umiejscowione na uboczu i ukryte za drzewami nie rzuca³y siê w oczy. Rekonstruktorzy te¿ stanêli na wysoko¶ci zadania i w obozie plastiku nie by³o.

Przyjechali¶my pod wieczór, wiêc ju¿ nie za³apa³em siê na popo³udniow± musztrê. Po rozbiciu namiotu i przek±szeniu czego¶, zosta³em wraz z ¿on± zaproszony przez Niemców i Czechów do ich ogniska, gdzie byli¶my czêstowani ró¿nymi wynalazkami - zarówno kulinarnymi jak i trunkowymi smile.gif Ogniska blask dogas³ sporo po pó³nocy.
Na drugi dzieñ, z lekk± migren±, od samego rana przyst±pili¶my do dzia³añ. A dzia³o siê du¿o - byli¶my na nogach od 8.00 do 17.00 z dwoma krótkimi przerwami na ¶niadanie i obiad. Pogoda nie rozpieszcza³a, by³o zimno, wia³ wiatr i pada³ drobny deszcz.
Od 8.00 musztra w mniejszych oddzia³ach - praktycznie w ca³o¶ci przerobiona zosta³a szkola ¿o³nierza, szko³a plutonu i dzia³anie w tyralierze. Po dwóch godzinach krótka przerwa na ¶niadanie, po niej "manewry", czyli dwugodzinny przemarsz w pe³nym oporz±dzeniu.
Pó¼niej mogli¶my odsapn±æ przez prawie godzinê na przerwie obiadowej.

Po obiadku odby³y siê manewry i musztra na poziomie kompanii - akurat tylu by³o wszystkich uczestników, a dziêki jednemu regulaminowi Pó³noc i Po³udnie mog³y æwiczyæ razem.
Na sam koniec organizator zaplanowa³ potyczkê. Jak zaplanowa³, tak te¿ zrobi³ - 1szy pu³k z Virginii wspomagany przez dwie armaty, przedstawiciela 14go pu³ku z Luizjany i dwóch skonfederowanych Czechów, stan±³ przeciwko Jankesom oraz... ¯uawom z Luizjany. Mo¿na by³o wypróbowaæ w "praktyce" wszystko to, czego z takim uporem przez ca³y dzieñ siê uczyli¶my. Potyczka trwa³a sporo ponad godzinê. W koñcu chocia¿ moralnie zwyciê¿y³o, to jednak militarnie Po³udnie odnioslo pora¿kê. Nie przeszkodzi³o nam to jednak w powrocie do obozu w ¶wietnych nastrojach.
Impreza by³a bardzo udana, czas wype³niony w 100%. Po powrocie do obozu i wyczyszczeniu broni mo¿na by³o z rêk± na sercu powiedzieæ, ¿e wykona³o siê kawa³ porz±dnej, ciê¿kiej, nikomu niepotrzebnej roboty smile.gif

Reasumuj±c ten nieco przyd³ugi opis ;)
Zostali¶my przyjêci bardzo ciep³o i serdecznie, nawi±zali¶my nowe znajomo¶ci i kontakty, no i jeste¶my zaproszeni do Boxbergu na imprezê w przysz³ym roku. Koledzy z Niemiec obiecali te¿ informowaæ mnie o innych imprezach w Niemczech jakie siê pojawi±. Oprócz tego dosta³em zaproszenia na dwie imprezy secesyjne w Czechach - w lipcu i wrze¶niu - za³o¿ê o nich nowe tematy, wiêc proszê ¶ledziæ forum.
Poza tym istnieje bardzo du¿e zapotrzebowanie na oddzialy z Pó³nocy. Nie wiem dlaczego ale wiêkszo¶æ lubi Konfederacjê i na bitwach biednym Po³udniowcom brakuje wrogów smile.gif

Parê fotek z Boxbergu: http://picasaweb.google.pl/regiment.klodzko/Boxberg2008
Redmond Barry
Gratulujê! Szkoda, ¿e zdjêæ z walk nie ma, ale rozumiem, ¿e mia³e¶ wtedy inne rzeczy do roboty ;) Rozumiem, ¿e uczestników by³o oko³o 100? W ka¿dym razie gratulujê - jak powiedzia³ tak zrobi³... a ja siedzê po uszy w knypach ponurych :/
jeep43
Niestety nie uda³o mi sie dojechac (...jak powiedzia³, tak nie zrobi³ tongue.gif ). Mam jednak nadziejê, ze nawi±zane w Boxbergu kontakty zaowocuj± konkretnymi propozycjami udzia³u w kolejnych imprezach, a wraz z nadej¶ciem wiosny powróci równie¿ temat naszego spotkania w K³odzku lub gdzie indziej...
Pozdrawiam
bighopeless
Gratulujê ¶wietne fotki, Ja natomiast praca, praca i jeszcze raz praca, o czym informowa³em kolegê Alexa. Ale spotkanie w plenerze jak najbardziej, jestem za, no i mogê te¿ byc pó³nocnikiem icon_mrgreen.gif
Marcvs Rebivs Cacaivs Asellio
Pierwsze koty za p³oty. A¿ mi ¿al ¶ciska ...
Niestety przystopowa³em chwilowo z tym tematem z ró¿nych powodów, tak¿e finansowych.
Póki co dysponuje zaledwie kompletem skórzanego oporz±dzenia "pó³-nocnika" smile.gif

Pozdrawiam

fan
Hello following some links for pictures:

http://www.czech-american-zouave-volunteers.cz/
http://www.first-virginia.org/GALERIE/HEUT...2008/index.html

The event was a big success, even if the weather was not the best.
To have Von Munchhausen in the 1st Virginia was an honor. He has a very good equipement, was very authentic in the camp and an Elie recruit. He was good prepared and learned very quick, so that we could put him to our Skirmish Platoon. If all the polish reenactors were like him, we will have much fun the next years.
So, enjoy the pictures and maybe next year also the polish legion in Boxberg will be a little bit bigger.

Regards Alex
1st VA
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.