Witam
Czy kto¶ posiada jakie¶ ikonografie lub wiedzê historycznie ugruntowan± ze owe wtedy by³y u¿ywane (region Sycylia Ziemia ¶wiêta) . Chcia³bym sobie sprawiæ kapelusz ale zostaje pytanie czy bêdzie to historycznie poprawne . Czekam na odpowiedzi
S³awa i chwa³a
Kapelusze ze s³omy czy te¿ rogozinu znane s± od staro¿ytno¶ci i w formie nie zmienia³y sie jako¶ specjalnie, wiec nie widzê powodu ¿eby w XI wieku ich nie stosowano;)
pozdrawiam
Ale jakie ; P Bowiem one siê zmienia³y trochê wygl±dem w nurcie historii : ) Czy sa jakies ikony zród³a jak wyglada³y w 11 wieku ? : P
Marcvs Rebivs Cacaivs Asellio
Nie znalaz³em jak do tej pory zadnych zrodel odnosnie kapeluszy z tego materia³u na wiek 11.
Ale jestem podobnie zdania, ze raczej nie wyparowaly z histori skoro znane sa ukazania z czasow starozytnych. Rzymianie nazywali je 'petasus' a grecy 'petasos'.
Jest ich potem od groma w sredniowieczu poznym, az po czasy nowozytne. Najwczesniejsze znane mi ukazanie to Biblia Maciejowskiego.
Co do ksztaltow to tez nie ma co kombinowac... nie istnieje zadna typologia w tym temacie, a i co jeden kapelusz na ikonografii to zupelnie inny.... Jestem zdania ze mozna zrobic sobie absolutnie dowolny.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.