Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Szable- potrzebne zdjêcia
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Rzeczpospolita Obojga Narodów (u)
_Filip_
Witam,
Zwracam siê z pro¶b± dotycz±c± szabel przedstawionych w za³±czniku. Mianowicie, poszukuje zdjêæ orygina³ów lub szabel (nie koniecznie tak zdobionych) tego¿ samego typu.
Z góry dziêkuje za ka¿d± pomoc.

P.S proszê nie zwracaæ uwagi na tekst :P, je¶li chodzi o poziom merytoryczny ksi±¿ki to jest to dno icon_wink.gif , aczkolwiek ilustracje s± porz±dne.

pepson
CYTAT(_Filip_ @ 23:03 12.11.2007) *
Witam,
Zwracam siê z pro¶b± dotycz±c± szabel przedstawionych w za³±czniku. Mianowicie, poszukuje zdjêæ orygina³ów lub szabel (nie koniecznie tak zdobionych) tego¿ samego typu.
Z góry dziêkuje za ka¿d± pomoc.

P.S proszê nie zwracaæ uwagi na tekst :P, je¶li chodzi o poziom merytoryczny ksi±¿ki to jest to dno icon_wink.gif , aczkolwiek ilustracje s± porz±dne.

http://www.xvii.tylkotu.pl
_Filip_
Wielkie dziêki za adres smile.gif, naprawdê ³adne szable, choæ nie ukrywam ¿e najbardziej zale¿y mi na g³owniach takich jak ta moskiewska- z "rozbudowanym" piórem, na anglojêzycznych, ani polskich stronach takiej nie u¶wiadczê, a po rosyjsku ni w z±b smile.gif
igorusis
Filipie

Nie jestem znawca szabel ale tak na moje oko to typ szabli z pierwszych dwoch obrazkow rozni sie od trzeciego.
Wydaje mi sie, ze dwie pierwsze to typowe wegierskie a trzecia podchodzi pod karabele (moze jakas rosyjska odmiana).....moge sie mylic bo jak wspomnialem nie jestem znawca.

Dolaczam sie tez do pytania o trzeci rodzaj szabli, moze ktos zna jakas klasyfikacje szabel moskiewskich?

Tak czy inaczej podeslij mi swoj adres mailowy to ci podesle troche fotek orginalow wegierek i karabel.
_Filip_
Salve!

Oczywi¶cie, ró¿ni siê smile.gif wiêkszo¶æ takich szabel jest podpisywana jako "moskiewskie" charakterystyczna jest szeroko¶æ szabli, wysoki m³otek i d³ugie pióro, co ciekawe budowa taka pojawia sie na przestrzeni prawie 300 lat, przyk³ady:

(1) je¿eli datowaæ zgodnie z dodatkiem do "rzeczpospolitej" to bêdzie koniec XVIw.
(2) druga tak jak jest podpisana, wiadomo - okres napoleoñski u¿ywa siê zupe³nie innych szabel, zw³aszcza ¿e ta przedstawiona jest typowo paradn±, ale ma wszystkie cechy pozosta³ych: szeroka g³ownia, wyra¼ne pióro koñcz±ce siê tu¿ przed sztychem i ma³o rozbudowany jelec (+ popularny w tamtych czasach kab³±k)
I tu jestem sk³onny poprzeæ trafn± tezê wcze¶niejsz±, ¿e jest to co¶ na kszta³t naszej karabeli tylko, ¿e w Rosyjskiej

mój mail: filip_fica@tlen.pl - dziêki za pomoc smile.gif

Pozdrawiam

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Lestek
Polecam album "russian arms and armour" jest tam zdjecie jednej z wymienionych szabel oraz wiele podobnych z tego okresu. Wspomniany album pojawia siê w antykwariatach i jest wart kupienia. Wydaje mi siê ¿e jest najpelniejszym albumem poswiêconym rosyjskim militariom na rynku.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.