Oj, Moskale nie daj± nam odetchn±æ i po "1612" szykuj± kolejny smaczny k±sek. Jak dane by³o mi obaczyæ (na zwiastunie przed w³a¶ciwym filmem "1612") w przysz³ym roku ma mieæ premierê "Taras Bulba" w re¿yserii W³adimira Bortko na motywach powie¶ci Gogola. W roli g³ównej Bohdan Stupka. Znów ¶wietne sceny batalistyczne i mrowie zbrojnego luda <mniam>
Nic tylko nam czekaæ
Niemoge siê doczekaæ...
no widzia³ek trailerek przed ¶ci±gniêtym z sieci 1612 . Powiem ¿e zapowiada sie super.
W tytu³owej roli Bohdan Supka a Magda Mielcarz jako piêkna polska pannica wodz±ca na pokuszenie poczciwego kozackiego syna.
Pytanie czy bedzie to politpoprawny gniot, czy propagandowa agitka antypolska?
Wola³bym co¶ po ¶rodku.
Ksi±zka Gogola, która wysz³a oststnio dwa razy w nowym t³umaczeniu to jedna z lepszych propagandowych agitek w historii literatury..
bohdan stupka jao Taras Bulba
wiecej zdjec:
http://h.ua/story/62871/rozwla mnie to zdjêcie z miasta Zaporo¿a, gdzie kêcony jest film
w tle zapora dniproHES, spietrzone wody jeziora zalaly slynne porohy
Taras Bulba zosta³ ju¿ sfilmowany w 1962r. Yul Brynner wygl±da tu jak Mongo³...
http://www.youtube.com/watch?v=WVs1TQeKOpI
Napiszê co¶, przecie¿ to moja dzia³ka.
Film obejrza³em nielegalnie (przyznajê siê do tego i dobrowolnie poddajê karze) w wersji oryginalnej.
Mo¿na dyskutowaæ, ile jest Gogola w Gogolu, moim zdaniem - niewiele. Antypolsko¶æ - ca³kiem prawid³owa, uznajê tak± wersjê klasyka, antyukraiñsko¶æ - troszkê co najmniej umowna. Gogolowskie przes³anie - wykrzywione.
Kozacy napaleni jak Arab na kurs pilota¿u - siacy¶ tacy jak z Metro Goldwyn Mayer.
Chocia¿ osobi¶cie Stupkê lubiê...
Polacy - bez komentarza. Brakuje im tylko Sarumana.
Historyczno¶æ kostiumologiczna i militarna - to kosza³ki-micha³ki, ¿e a¿ ¿al pisaæ, bo siê klawiatura wygina. Ciê¿kie pieni±dze wydane na cepeliê.
Ogólnie - naprawdê mo¿na sobie darowaæ.
Chocia¿em pó³krwi Ukrainiec, to w tej chwili - co najmniej za¿enowany.
Apage.
Totalne g..wno, przepraszam)
2 godziny marnego czasu.
Ja dwóch godzin nie wytrzyma³em. Po scenie, w której szar¿uj±cy Kozak z dwoma piko - kopiami pod pachami zdejmuje dwóch husarzy jednocze¶nie wzi±³em sobie urlop od tego filmu, mo¿e kiedy¶ dokoñczê. Ogólnie sceny walk i batalistyka filmu stoi na poziomie ¿enuj±cym.
Wytrzyma³em ca³y film
,i moim skromnym zdaniem kolejna produkcja na zlecenie kremla.
CYTAT(Tomek Kot @ 18:11 02.06.2009)
Wytrzyma³em ca³y film
,i moim skromnym zdaniem kolejna produkcja na zlecenie kremla.
Przyda³aby sie teraz polska produkcja o likwidacji Siczy Zaporoskiej...
Atamana Kalniszewskiego mog³by zagraæ Bohdan Stupka.
Najgorszy film na ¶wiecie... To, ¿e jest wulgarn± antypolsk± agitk±, to pal licho (wreszcie wiem jak siê czuje Niemiec ogl±daj±cy Szeregowca Ryana:) ). Jest potwornie nudny, ³adnych scen w nim na palcach rêki ¶lepego drwala.
Akcentem humorystycznym jest husaria szar¿uj±ca do boju z okrzykiem "Zaaaapierdoliiiiæ"!, oraz przy ka¼ni Bulby : " przypierdolcie mu w ryja". Rozumiem, ¿e konsultantów wziêto z polskich stadionów:).
A czego siê spodziewa³e¶ po filnmie robionym przez ksenofobów dla ksenofobów? Dobrze, ¿e kwestie mówione nie wygladaja jak w "walce o ogieñ" lol
Obejrza³em ten film, jednak nie bêde powiela³ wypowiedzi przedmówców, jest beznadziejny, infantylny i w ogóle nie nadaj±cy siê dla dojrza³ego intelektualnie odbiorcy.
Ksi±¿ka wymiata, film odwrotnie... niestety
Tak to jest z ekranizacjami ¶wietnych ksi±¿ek
. Ale na szczê¶cie s± wyj±tki. Hocia¿by LOTR.
Jeden z najwiêkszych gniotów jakie widzia³em. Boje na g³owê 1612.
Zaczynaj±c od wierno¶ci historii (choæby kultury materialnej) na patetycznych wymiotogennych monologach koncz±c.
W±tek mi³osny, czy raczej kopuluj±cy na poziomie niemieckiego filmu przyrodniczego. Romantyk ze mnie ¿aden ale na wschodzie to dopiero same Romea.
No i sami siebie pokazuj± jako têp±, brudn±, niewychowan± i ma³o urodziw± masê.
I jak ju¿ Troll zauwa¿y³ polski jêzyk by³ przecudny. W sumie to jedyne przy ogl±daniu filmu kiedy wita³ u¶miech na mojej twarzy.
No i mia³em wersjê z lektorem. Polskie wypowiedzi t³umaczone przez ruskiego lektora a te zag³uszane przez polskiego...
Jak kto¶ jeszcze nie widzia³ to niech lepiej idzie na spacer ni¿ traci te 2 godziny z ¿ycia.
Hej,
czy ten film bêdzie u nas kinach, albo na DVD?
Pozdrawiam, Andrzej
Kakofonixie ,je¶li chcesz to ja mam ten film - ale to jest BEZNADZIEJA - szkoda czasu i at³asu
Pozdrawiam.
W zasadzie pasowa³oby to bardziej do tematu "Humor" ale...
Ostatnia (wspomniana ju¿) scena:
Aktor (na koniu): "Pie*dolnij mu w ryj"
Rosyjski lektor: "Zatknij wolju?"
Polski lektor: Ucisz go!
Albo studio Armfilm odpowiedzialne za wersjê polsk± nie uzyska³o oryginalnej wersji audio albo rosyjski lektor by³ stale obecny na planie ;)
CYTAT(Bogumi³ @ 00:54 26.01.2010)
W zasadzie pasowa³oby to bardziej do tematu "Humor" ale...
Ostatnia (wspomniana ju¿) scena:
Aktor (na koniu): "Pie*dolnij mu w ryj"
Rosyjski lektor: "Zatknij wolju?"
Polski lektor: Ucisz go!
Albo studio Armfilm odpowiedzialne za wersjê polsk± nie uzyska³o oryginalnej wersji audio albo rosyjski lektor by³ stale obecny na planie ;)
TRAGEDIA
Z wra¿enia wrzuci³em ten fragment na youtube
http://www.youtube.com/watch?v=p26AiZZV8k0
CYTAT(Bogumi³ @ 21:04 27.01.2010)
Z wra¿enia wrzuci³em ten fragment na youtube
http://www.youtube.com/watch?v=p26AiZZV8k0hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha
Dawno siê tak nie u¶mia³em.hahahahahahahahahahahahahaha
Ja to bym jednak obej¿a³. Wie kto¶, gdzie ten film dostaæ?
By³bym bardzo wdziêczny.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.