Piszê opowiadanie, które rozgrywa siê w ¶redniowieczu (ok. 1270 roku w p³d. Francji). Mówi o rozwoju pewnej wioski dziêki niespodziewanej dotacji w postaci kuferka przeje¿d¿aj±cego kupca. Zacz±³em pisac i nagle pojawi³ siê problem - ile ma wynosic ta dotacja? Czego? Co i za ile mo¿na kupic w ¶redniowiecznych miastach. Wiem co nieco o prze³omie w ¶redniowieczu i rozpoczêciu wydawania grubej monety z³otych guldenów i florenów, oraz srebrnych groszy. W bibliotece sporo czasu straci³em na wyszukanie informacji, niestety nic ponad to co wypisa³em i paru dat nie uda³o mi siê znale¼c. Skorzysta³em wiêc z zasobów Internetu i znalaz³em ciekawy artyku³:
http://www.eioba.pl/a72521/sredniowieczne_ceny_broni
który jednak nadal nie rozwi±zuje moich problemów. Od¶wie¿y³em sobie tak¿e "Barbarzyñcê w Ogrodzie" Z. Herberta, który pisze o materaia³ach budowlanych i ¶redniowiecznym awansie spo³ecznym ale to tylko w dziedzinie budowy i to w dodatku katedr. W moim opowiadaniu nie przewidujê budowy katedr w tej wsi ;) Szuka³em po wikipediach, wpisuj±c nazwy walut w wyszukiwarkach - nic.

W jak± walutê/waluty mo¿na wyposa¿yc kupca z tego okresu? Ile musia³by tych pieniêdzy zap³acic ¿eby kupic krowê? Ile za ¿elazny p³ug?

A je¶li nie, to w jakiej ksi±¿cê znajdê odpowied¼ na te pytania? Nie musi to byc koniecznie Francja, mogê jeszcze to zamienic na inne pañstwo zachodniej, ¶redniowiecznej Europy. Jestem gotów po¶wiêcic siê i przeczytac ;)

Pozdrawiam i z góry dziêkujê za pomoc.