Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Kobiece nakrycia g³owy] Co to za kapelutek?
> Ubiór i dodatki > Ubiory pó¼no¶redniowieczne > Damskie ubiory pó¼no¶redniowieczne
Anulka
W Biblii Wac³awa IV kilkakrotnie pojawia siê taki ¶mieszny czepco-kapelusik:
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

Tutaj wygl±da, jakby dodatkowo nakryto go chustk±: Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

A tutaj co¶, co ju¿ ¿ywcem przypomina kapelusz (nie s³omkowy, bo niebieski!), ale te¿ mo¿e byæ tym samym co powy¿sze cuda. Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

¯eby siê zbytnio nie emocjonowaæ, na poni¿szym obrazku mo¿na zauwa¿yæ, ¿e ten miniaturzysta nawet zwyk³y mêski kaptur rysowa³ ze szpicem, a wiêc jego interpretacja damskiego kapelusika te¿ mo¿e byæ naci±gana: Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

Ma kto¶ pomys³, co to mo¿e byæ i czy wystêpuje w innych ¼ród³ach?
marta.br
CYTAT(Anulka @ 21:40 03.11.2007) *
taki ¶mieszny czepco-kapelusik

Anulko, a nie jest to po prostu gremlin usztywniony i stercz±cy nad czo³em,mo¿e byæ bez ogona, przykryty chust±? Takie rozwi±zanie wydawa³oby siê sensowne. Chusta dodatkowo ociepla i przytrzymuje gremlin, zeby siê nie przesuwa³ - to takie moje gdybanie.

Podobne nakrycie g³owy (opisane jako "kaplelusze od s³oñca") maj± panie na niemieckiej tapiserii z koñca XIV wieku.
Ja dysponujê jedynie przerysem z "Kleidung und Waffen", w "Panoramie ¶redniowiecza" Roberta Bartletta jest zdjêcie ca³o¶ci.

Pozdrawiam
Marta.Br
Anulka
CYTAT(marta.br @ 09:18 04.11.2007) *
Anulko, a nie jest to po prostu gremlin usztywniony i stercz±cy nad czo³em, przykryty chust±?

Mo¿e byæ, i nawet niekoniecznie usztywniony - mo¿e ten pan po prostu tak rysowa³ (podobnie jak ten mêski).

U tej pani zreszt± widaæ wyciêcie miêdzy ko³nierzem gremlina a "uszami":
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

Intryguje mnie tylko, czemu z kolei u tej pani zarysowana jest granica miêdzy "g³ow±" a "rondem" niby-kapelusika:

Mój wariacki pomys³: gremlin z... filcu?!
Tamika
A mnie intryguje dlaczego na tej kolorowej rycinie, u pani po prawej suknie z bia³ej przechodzi w niebiesk±? Czy¿by równie¿ fantazja autora? ;>
lewa
A mo¿e to tylko zaznaczenie cieni?
EwKa
Ta suknia jest generalnie w laty ale wyglada mi to bardziej na uszkodzenia niz zamierzony efekt.

Odciecie "glowki" od "ronda" wczesnego gremlina moze byc wynikiem stosowania mocowania w postaci sznurka w tunelu. Takie rozwiazanie sugeruje Gutkowska zamieszczajac schematyczny wykroj gremlina-dobrze widac przerywana linie zwyczajowo przedstawiajaca tunel do wciagniecia sznurka... Poza tym glowka gremlina we wczesnej formie przylega scisle do glowy a daszek jest uformowany w szpic i znacznie szerszy od glowki. Co do sztywnosci "daszka" to ma on podszewke z sukna dzieki czemu jest dosc sztywny (nie trzeba stosowac filcu).
Utta
Mam pytanie: jak by¶cie datowali nakrycie g³owy z za³±cznika. Dla mnie to jest 1450 najwcze¶niej, ale spotka³am siê te¿ z opini±, ¿e to jaki¶ wymys³ MTA, a druga opinia, ¿e takie nakrycie g³owy jest dopuszczalne na Grunwaldzie. Proszê o radê wiêc.

To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.